Грунд под тапет как да изберем оптималния състав?

Грундът под тапета - това е един от най-важните елементи на ремонта. Много майстори пренебрегват необходимостта от подготвяне на стените, преминаващи директно към финала. На практика обаче пренебрегването на този етап оказва неблагоприятно влияние върху резултата и продължителността на работата на тапета.

Защо да подготвяме стените - да се доверим на опита на професионалистите

Настилка за стени под тапет трябва да се извършва по няколко важни причини. Първо, с използването на този състав, ще ви бъде много по-лесно да направите повърхността на стените монофонична. Освен това материалът ще скрие дефектите в покритията. Това е особено важно при поставянето на светли и прозрачни тапети.

Грундът крие дефектите на покритието

Грундът крие дефектите на покритието

На второ място, грундът ще даде възможност да се скриете напълно преди да завършите мястото, където могат да се натрупат мръсотия и прах. Трето, сместа може да запълни порите, образувани в изходния материал. След това лепилото за тапети няма да изтече през пукнатините, което ще гарантира по-надеждно фиксиране на филма по стените. Грундът подобрява надеждността при поставянето на различни материали помежду им. Ето защо сместа често се използва не само преди тапети, но и при други ремонти.

Изборът на материал - какви фактори трябва да се вземат под внимание?

Грундът е течна суспензия, която по време на нанасянето може да проникне 2-3 см дълбоко в преградата. Колкото по-силна е повърхността на стените, толкова по-концентрирана е сместа от дълбоко проникване. Ако се нуждаете от гладка и здрава повърхност на стената, значи си струва да изберете наситен дебел грунд. За да отговорите на въпроса: "Коя смес е най-добре да избирате?", Заслужава да се разбере какъв материал са направени стените на къщата.

Минерален грунд

Минерален грунд

Най-простият грунд е дори обикновено лепило за тапети. Също така до известна степен намалява способността на покритието да абсорбира влагата. Лепилото обаче не предпазва стените от замърсявания и петна. Следователно, можете да я приложите само ако вече имате напълно плоска работна повърхност. За други покрития е целесъобразно да изберете един от няколко вида грундове. В допълнение към материала на стените, купувачът трябва също така да вземе предвид времето за сушене и други важни свойства на сместа.

В зависимост от основните активни съставки такива грундове могат да бъдат намерени на пазара:

  • perchlorovinyl;
  • glyptal;
  • акрил;
  • минерална;
  • Алкиден.

Всеки от представените видове материали има определени качества, плюсове и минуси. Само след като ги изучите, можете да изберете подходящ грунд за дадена повърхност.

Акрилни и алкидни състави - свойства и приложения

Най-универсалният и често използван е акрилен грунд. Тя трябва да бъде избрана за подготовка на шперплат от тухли, дървени и бетонни стени. Използването на това съединение обаче е строго забранено за повърхностна обработка, за конструкцията на която се използва черен метал. Сред другите свойства на акрилните грундове може да се отбележи бързото изсъхване. Средно това отнема не повече от 6 часа. Такъв материал няма абсолютно никакъв мирис и лесно се разтваря във вода.

Когато купувате, опитайте се да изберете най-добрия акрилен грунд. На практика най-добре е да имате доверие на продуктите на добре познати компании. Не забравяйте, че някои продавачи продават обикновен PVA лепило под "маската" на грунда, който изобщо не използва акрилни полимери.

Грундирането на стените преди нанасяне на покритието

Грундирането на стените преди нанасяне на покритието



Алкид тип смеси най-често се използват за обработка на дървени стени. Ето защо те са много популярни сред собствениците на вили. Непосредствено след поставянето на материала върху стената се образува вискозен слой върху повърхността, който не само ще се справи с тапета, но и с по-тежки материали за довършване. В зависимост от състава, алкидните праймери се разделят на смеси с цинков хромат и цинков фосфатен грунд. Материали от втори тип се използват за импрегниране на преградите непосредствено преди боядисването на стените. Вторият тип смес е полезен за поставяне на тапети. Сред основните свойства на алкидната земя е отдаването на дълъг период на сушене - около 14-16 часа.

Този материал често се използва за полагане на плочки, той се използва успешно както в сградата, така и извън нея. И в двата случая гарантира перфектна адхезия на повърхността към повърхността.

Глифталова, минерална и перхлорвинилова импрегнация

В случай, че работите с метални стени и прегради, най-добрият вариант е глиптиран грунд. Всъщност това е единственият вид импрегниране, което позволява висококачествена обработка на метални повърхности. Ето защо, най-често се използва за поставяне на тапети в гаражи или пластмасови сгради. Глифталовата композиция е абсолютно безобидна, като тя доста често работи без специални защитни маски. Това импрегниране има високо ниво на якост, не изглажда след нанасяне, което е много подобно на емайла. Времето за сушене на сместа е от 8 до 12 часа.

Бетонова обработка на стени

Бетонова обработка на стени

Минералните грундове са чудесни за работа с бетонни прегради и стени, изградени от блокове от експандирана глина и газ-силикат. Те също често се използват за нанасяне върху тухлени повърхности. Като основа за грунд се използва гипс, вар или цимент. При закупуване на минерална импрегниция, моля, обърнете внимание, че избраният състав трябва да съответства на работното покритие. На повърхността, която включва вар, е необходимо да се нанася вар и гипсова почва. За бетонни стени са подходящи всякакви други импрегнации. Времето за сушене на минералните грундове варира от 3 до 24 часа.

Друг вид импрегниране, предназначен за обработка на метали - е перхлоринил грунд. Също така, този материал често се използва за полагане върху стени от тухли и бетон. Голямото предимство на грунда е възможността за използването му в края на есента и началото на зимата. Сред другите предимства на състава могат да бъдат отбелязани кратки времена за изсъхване - за един час стените ще бъдат готови за тапетиране. Също така е необходимо да се вземе предвид високата степен на адхезия и антисептични свойства на импрегнацията. Недостатъците са висока токсичност на материала, така че е възможно да се приложи такъв грунд само в специална маска.

Имате ли нужда от грунд за нанасяне на течни тапети?

Когато изучавате характеристиките на всеки тип грунд, може да имате въпрос: "Как да се справим с течни тапети?". Според техния състав и последователност те напълно повтарят декоративната мазилка. Единствената разлика е, че основата на течни тапети включва копринени и целулозни влакна. За да ги подготвим, си струва да използвате бяла каша или напълно прозрачна емулсия. При процеса на изравняване на повърхността са необходими 3-5 слоя. В бъдеще това ще ви помогне да избегнете появяванията, които се появяват след това прилагане на течни тапети.

Подравняване на стените с акрилен състав

Подравняване на стените с акрилен състав

Ако за течни тапети се използва грунд, съдържащ кварцов прах, предварително е необходимо предварително да се изравнят стените с акрилен състав. Така ще бъдете застраховани срещу неравности и разрушения, а материалът върху подготвената повърхност ще лежи равномерно. За да обобщим, може да се отбележи, че течните тапети също се нуждаят от грунд. Освен това, за да се приложи този вид довършителни работи, е целесъобразно да се следват цветовете и консистенцията на импрегнирането. В противен случай можете да развалите външния вид на повърхността.

Защо не всички използват импрегнация - ние ще тежи "за" и "против"

Пренебрегването на необходимостта от прилагане на почвата, на първо място, се обяснява с нежеланието да се харчат пари. Освен това повечето производители на лепилни съединения гарантират висококачествена адхезия на тапетите към техните продукти. Всъщност използването на грунд не винаги е необходима мярка.

Първо, не можете да използвате импрегнация при извършване на временни ремонти на жилища или когато тапетът не е проектиран първоначално за дълъг живот. На второ място, почвата не може да се използва в случаите, когато искате да поставите светъл тапет от хартия. В същото време, грундът значително увеличава адхезията на материалите. В резултат на използването му финалът ще бъде по-бърз и по-надежден, за да бъде фиксиран на базата. Импрегнирането лесно и бързо прониква дори и в най-малките пори на стената, като по този начин подготвя перфектно плоска повърхност за нанасяне на лепило.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Течен тапетТечен тапет
Мога ли да тапет на моя тапет?Мога ли да тапет на моя тапет?
Как да изберем тапет за тавана за боядисванеКак да изберем тапет за тавана за боядисване
Кои тапети да избирате?Кои тапети да избирате?
Как да тапет тапетКак да тапет тапет
Начини за премахване на стари тапетиНачини за премахване на стари тапети
Какво е течен тапетКакво е течен тапет
Как да ремонтираме стенитеКак да ремонтираме стените
Изберете тапет лепилоИзберете тапет лепило
Как да избера точния цвят на тапетаКак да избера точния цвят на тапета
» » Грунд под тапет как да изберем оптималния състав?
© 2021 BggeHat.com