Печката на Бутаков

Не само през лятото хората искат да отидат в селска къща, за да се отпуснат от суматохата. Много хора спират нуждата от загряване на помещението. Къщата не е много уютна. За тази цел е възможно да се построи печка за печка, но е по-добре да се пече Бутакова. Той генерира газ и може много бързо да загрява стаята.


Какъв вид фурна: принципът на работа?


Професор Бутаков преподава в Уралския политехнически университет преди повече от половин век. При тежки зими той не е запознат със слухове. Работейки в областта на вентилацията и отоплението, той не е създал нито една книга. Включително пещта професор Бутаков е разработил такъв дизайн, когато ефективността е максимизирана. Този дизайн носи името на своя създател. Нейният предшественик може да се счита за обикновен burzhuyku. (Виж също: Студент на печката)

Препоръчителен дизайн за монтаж в домове, складове, в стаи, където не е препоръчително да се простира електрическото или газовото отопление. Котелът ще бъде на твърдо гориво, за да загрява въздуха и да го разпределя в помещението. Той може да се използва дори на мобилни станции, на място. Основното предимство е икономическият начин на отопление.

Само твърдо вещество се използва като гориво. Това може да бъде дърво, торф, хартия или остатъци от картон, фини въглища. По време на тестовете е показано, че горивото за отопление в едно помещение изисква каменна пещ да бъде 2 пъти по-голяма, а газовата турбина е 10 пъти по-голяма от котела на Бутаков.

Принципът на работа прилича на циклонни пещи. Студеният въздух идва отдолу, загрява се в котела и се издига нагоре, влизайки в стаята. За целта са изградени специални тръби с конвекционни отвори. Особеността на изгарянето на горивото е, че той не гори, но тлее. Кислородът в него е много малък, за да не изгори пламъци. По този начин се разпределя много топлина и много по-рядко се изисква подмяна на горивото. (Виж също: Как да изберем правилната фурна)

Циклонни пещи


Дизайнът на пещта, създадена от Бутаков


По принцип тази пещ не е много по-различна от другите аналози. Професор Бутаков, изучавайки принципите на класическите пещи, измисли как да промени техния дизайн, за да намали топлинните загуби. Увеличава ефективността с 85. Уникалните разработки, дизайнерските характеристики на пещите на Бутаков направиха това възможно! Като цяло дизайнът може да бъде описан както следва:



  • Огнената камера. В това изпълнение тръбната система и корпусът представляват горивна камера. В него има две зони: прегаряне и газификация.


Тялото е направено от стомана, това е изцяло заварена конструкция. Между долната и горната част на конструкцията са конвекционните тръби. Точките за свързване на тръбите са херметично затворени. Те преминават на върха. Между гърба и предния капак са монтирани тръби с отворени краища. На ризите са монтирани специални щитове за разпределение на газ, които осигуряват по-равномерно нагряване на помещението. (Виж също: Карта на сайта 2)

Формата на камината е скъсен паралелепипед. Този дизайн позволява максимално използване за отопление на цялата топлина, отделена в процеса на разпадане.

За зареждане на гориво се използва специална врата. Тя се отваря на 120 ° с помощта на въртящ се механизъм. Благодарение на вдлъбнатината на вратата и монтажа на уплътнителния слой, херметично затворената пещ е запечатана. С помощта на дръжката е фиксирана.



  • Пепелник. Това е кутията, в която влизат продуктите след изгарянето. Може да има пепел, въглища. Пепелникът трябва да се почиства редовно. Дизайнът му е такъв, че да може да се почиства, дори и без спиране на работата на пещта.

  • Огънят. Това е клапа, разделяща камерата и пепелния тигел. В тази пещ има корито, през което продуктите на изгарянето навлизат в пепелния съд. Този дизайн предотвратява прекомерното нагряване на решетката. Той е сменяем.

  • Конвективни тръби или канали. Те са необходими за разпространението на топъл въздух през стаята. Тръбите се поставят вертикално, равномерно по периметъра на камината. Ъгълът на тяхното пресичане беше специално изчислен, така че всички те бяха в среда с газов пламък.


Конвективните тръби имат хоризонтално рязане на разстояние 12 см от стъпалата, така че няма нищо, което да предотврати навлизането на въздух в газовия генератор.



  • Комини. При проектирането се използва вертикално монтирана тръба. Това решава проблема с кондензата. Обикновено в печките по стените на комина се образува влага, която има неприятна миризма. При този дизайн цялата влага се влива в пещта и се изгаря там.




Печката на Бутаков

Горната част на пещта е плоска. Също така влиза в контакт с горещ въздух, за да може да се използва за готвене. Така че един и половина литра вода ще бъде загрята за 20 минути. В пещта може да се извършва само тлеене, поради което кутията и тръбите не трябва да се загряват повече от 350 ° С. Ако пещта е напълно заредена с гориво, в зависимост от модела, тя може да работи 8-12 часа.

Основата на пещта е достатъчно широка, за да осигури стабилността на конструкцията. Чрез оптимизиране на дизайна, размерите на бутаковската пещ бяха значително намалени. Това не заема много място на закрито.


Ограничения в дизайна на пещта


Няма нищо перфектно, следователно тази пещ не е без недостатъци. Те са свързани повече с факта, че дизайнът използва желязо. Недостатъците на пещите на Бутаков са следните:



  1. Тъй като случаят се нагрява, трябва да внимавате близо до фурната, да спазвате определени правила за работа. Има шанс да се изгори. Особено предпазлив трябва да бъде, ако къщата има малки деца.

  2. Пещта след края на процеса на горене се охлажда много бързо, затова е необходимо да се затопля стаята почти непрекъснато, за да се поддържа температурата. Ако подаването на въздух е неправилно настроено, то то може да бъде разположено в тропическа стая.

  3. Въздухът е достатъчно сух, за да раздразни лигавиците по време на дишането. Препоръчва се да се използва заедно с овлажнители.


Защо тази пещ е по-добра от останалите?


И днес те произвеждат пещи според скиците на Бутаков. Това е най-доброто доказателство, че този дизайн е отличен за отопление. Предимствата на пещите на Бутаков са следните:



  • Ефективност, функционалност. Дизайнът беше изчислен така, че всеки елемент да има функционален товар, насочен към повишаване на ефективността. Дори формата на вратата не беше просто измислена. Отделно, горният капак е проектиран. Възможността не само да затопля стаята, но и да подготви храна увеличава функционалността на фурната;


Пещите на Бутаков



  • екологосъобразност. Долната част на пещта е проектирана да изгори всичко, което е възможно. И колкото по-малко остатъци от отпадъци, толкова по-екологично е дизайнът. На практика няма вредни емисии във въздуха;

  • надеждност и пожарна безопасност. Няма открит огън, а използването на принципа на гниене намалява вероятността от пожар. Надеждността на дизайна е свързана с огнеупорността на пещта, качеството на обвивката и ограничението за отоплението й;

  • достъпност и издръжливост. Това са два противоположни принципа, които в този дизайн са добре комбинирани. За цената, с която се продава, ще трае дълго време;

  • дизайн. Не по-малко важен фактор през последните години е дизайнерският дизайн. Не трябва да е тромава, хубава. Фурната е инсталирана в помещението, което трябва да се отоплява, така че трябва да се вмества в интериорния дизайн. Може би Бутаков можеше да излезе с по-интересна форма, но по това време - това беше най-доброто предложение.


Разнообразие от пещи


Работният принцип и проектните особености на пещта са включени в няколко модела. Бутаков развива печки заедно със своите ученици, поради което са се образували шест модела. От шестте версии се произвеждат серийно 5. Един модел може да бъде направен по поръчка. Основната разлика между тях по размер, мощност, размера на стаята, която те могат да се нагорещят, както и в броя на тръбите и площта на нагрятата повърхност.

Съществуват следните модели:



  • "Гимназия" - по поръчка. Възможност за загряване до 100 м2. Нагряващата повърхност е 2,1 м2, а горивото може да бъде натоварено веднъж на 20 литра.

  • Бутаков печка "Студент" - се счита за най-често срещаната. При този дизайн се появява удобен прибиращ се пепел. Вратите са със стъкло и без, но при мъртва врата тялото е забележимо по-добро. Въпреки сравнително стария модел, той е откупен поради своята предишна слава. Може да загрява 150 м2, когато зарежда гориво в 20 литра. Общата площ на отоплението също не се е променила - 2.1 м2.


Кухнята на Бутаков



  • "Инженерът" е доста голям модел. Подходящ за отопление на 250 м2 от стаята с пълна полагане на 40 литра. Повърхността е нараснала до 3.3 м2.

  • "Доцент". Размерите на пещта значително се увеличават, така че повърхността е 6,5 м2. Възможност за построяване на 500 м2 помещения. Задържа до 100 литра гориво.

  • "Академик" - с нагревателна повърхност от 7.53 м2 може да побере 200 литра твърдо гориво. Справя се с отопление на сгради до 1000 m2.

  • "Професор" е най-големият модел. Използва се в помещения с площ около 1200 м2. След като може да побере 240 литра гориво.


Има разлика в пещта на Бутаков, която е проектирана да работи с въглища. Това е по-модерно надстройване на структурата.

Бутаков създаде универсален дизайн на пещта, като минимизира, ако е възможно, недостатъците на железните пещи. Бутаков Студентските печки са идеални за малки къщички поради малки размери. Инсталирането и разтапянето на фурната е лесно. То ще затопли стаята колкото е възможно по-скоро до приемлива температура. В складовете се използват по-големи вариации на този модел.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем правилната фурнаКак да изберем правилната фурна
Студентът в пещтаСтудентът в пещта
Как да се изгради печкаКак да се изгради печка
Отопление на пещ с водна схемаОтопление на пещ с водна схема
Как да стреля печкаКак да стреля печка
Планиране на къщи с печкаПланиране на къщи с печка
Отопление на вилиОтопление на вили
Пещ със собствени ръцеПещ със собствени ръце
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Печка с печка със собствени ръцеПечка с печка със собствени ръце
» » Печката на Бутаков
© 2021 BggeHat.com