Таван на осветителното тяло - характеристики на устройството



В тази статия ще говорим как да инсталираме вградено осветително тяло в окачен таван. Ще ви кажем какви светлини са, как да ги използвате правилно и как да монтирате такива елементи. Успоредно с въвеждането на текстови материали се препоръчва да се разглеждат фото и видео материали.
осветителни тела, вградени в тавана

Вградени лампи в тавана и техните видове

  1. Чрез местоположението на лампата

    Прожектори за окачени тавани може да се скрие, когато лампата е разположена над повърхността на тавана. Вторият тип е външно обзавеждане:

    - В първия случай - извън повърхността на тавана няма нищо изпъкващо. По този начин се постига особена естетика на стаята. Скритата лампа обаче излъчва малък светлинен поток.
    - По-голямата част от разсеяната топлина се намира над повърхността на тавана. Ако броят на приспособленията е твърде голям, това може да доведе до силно нагряване. Както знаете, температурните промени могат да предизвикат образуване на пукнатини по шевовете между листове за сухото строителство.
    - Външните осветителни тела, вградени в тавана, могат да осветяват голяма площ и почти цялата топлина се разсейва под тавана. Ако трябва да получите насочена светлина - тези елементи няма да работят.

  2. Чрез метода на монтиране към повърхността на тавана

    Има два начина за закрепване. Така че осветителното тяло може да бъде вградено в таванната повърхност и да се поддържа само за нея. Друга алтернатива е да се използва специална платформа за твърдо закрепване към тавана.
таван вграден осветител
- Вградените таванни осветителни тела се използват главно само с окачени тавани. На повърхността на тавана се нарязва отвор. Пружинните ламели на лампата са поставени в нея, а след това дизайнът е плътно натиснат. Осветителното тяло има леко тегло, което дава възможност да се използва елементът не само върху гипсокартон. Мостови източници на светлина могат да бъдат разположени върху релсите на покрива, върху панелите (PVC) и върху конзолните конструкции.
- Таванните осветителни тела, вградени с платформа, се съчетават с почти всички видове опънати тавани. Таванът на протягане значително намалява, дори под натиска на най-лекия осветител. Регулирайте височината на осветителното тяло, като използвате завоя на окачването. Също така е възможно елементът да се премести върху релсите на платформата.

важно: Маркирането и фиксирането на платформата на лампата трябва да се извърши преди поставянето на тавана на опън. След напрежението на тавана, самата лампа ще бъде свързана към вече сглобената платформа.

  • Регулиране на посоката на светлината

    Днес се произвеждат два вида светлинни източници: с едно фиксиране на позицията на лампата и с възможност за промяна на светлинните потоци. Обикновено това разделение се отнася за скрити светлини.

    - Осветителен таван с фиксирана лампа насочва светлината към долната част на стаята. По този начин се създава равно осветление на жизненото пространство.
    - Понякога е необходимо да се постигне ярко осветяване на кухненската маса или в зоната на стаята. За тази цел вградените таванни осветителни тела са проектирани с възможност за регулиране на положението на лампата.
    Таванни прожектори за таванни вдлъбнатини
    Редица лампи, насочени към една област, практически не създават сянка. Това от своя страна е много удобно, ако работите с малки предмети. Препоръчва се също да се монтират лампи с отразяващи крушки (халогенни) или рефлекторни лампи.

  • В зависимост от вида лампи

    Вградените прожектори в тавана могат да включват модерни лампи. Тяхната разлика е в топлинното освобождаване на източника на светлина.

    - Лампи с нажежаема жичка - се отличават с наличния финансов компонент. Това обаче е единственият положителен аспект на тези елементи. Препоръчително е да прецените решението си няколко пъти, преди да вземете страната в полза на купуването на всякакви принадлежности.

    Когато купувате електрическа крушка, ще се сблъскате с ниска ефективност (светлина - това е само 2,6 загуба на електроенергия). Това ще доведе до увеличение на цените на електроенергията. Останалата част от енергията се разсейва като топлина. При тези условия, опънати тавани изключват тяхното съвместно съществуване с ламели с нажежаема жичка. В същото време, мощността за текстилни тъкани не трябва да надвишава 60 вата, а за PVC материали по-малко от 40 вата.

    - Енергоспестяващите лампи са доста икономични тела. Но такива лампи имат доста впечатляващи размери. Ето защо те често се използват като лампи за външни тела.
    вградени осветителни тела за окачени тавани
    В допълнение към газоразрядната крушка лампата включва преобразувател на мощност. Това е най-скъпата част от лампата. Елементът е много горещ по време на работа. Енергоспестяващите лампи за опънати тавани могат да работят само при мощност от 30-35 вата. Но такава лампа е достатъчна, за да освети една средна стая.

    - Халогенните лампи са най-често инсталирани в таванни монтирани вдлъбнати прожектори. На повърхността на крушката има отразяващ огледален слой, създавайки тесен светлинен лъч. Халогенната лампа се загрява до високи температури. Тези елементи са обект на ограничение на мощността до 35 вата с опънати тавани.

    важно: Ограниченията не свършват там - е много важно да не докосвате крушката с голи ръце. Както знаете, на кожата ни има частици мазнина, а когато кварцовото стъкло се нагрява, мазнините, които се натрупват върху елемента, могат да доведат до технически дефекти. В резултат на това е необходимо да се променят механизмите на строителство, а това са допълнителни финансови разходи и загуба на време.

    - Днес има нов светлинен източник - това е LED осветление, монтирано в тавана. Основната разлика е високата ефективност. В светлината се появява около 22 отработено електричество. По този начин това е 10 пъти по-голямо от това на лампите с нажежаема жичка.
  • При продажба е възможно да се срещнат с аксесоари със собствен конвертор на мощност (220 волта). Освен това има лампи с ниско напрежение (от 12 до 24 волта). Последният вариант е достъпен и неговите технически параметри са съвсем прости.
    вграден осветител
    Цялата група тела може да бъде свързана към общо захранване, което не създава неудобства под формата на голямо тегло. Срокът на експлоатация на светодиодите е доста стабилен и почти няма нужда от ремонт.
    Съвет: Ако имате стар, работещ захранващ източник от вашия компютър у дома (12 волта), след това го използвайте. По този начин ще спестите от закупуването на специално устройство. Освен това надеждността на такова устройство ще бъде много по-висока от тази на фабричните захранвания.
    За да стартирате захранването, късите черни и зелени проводници на 20-пинов съединител. 12 волта могат да се заемат от всякаква жълта жица, нула - от черно. Не забравяйте, че захранващите устройства на компютъра използват принудително издухване на радиатори с ключови транзистори. Препоръчва се да поставите инвертора на места за свободен достъп до въздуха. Разбира се, по отношение на безопасността, веднъж годишно захранването трябва да се разглобява и да се почиства от натрупания прах.

    Вградени прожектори за тавани и тяхното използване

    Вероятно имате въпрос, кога е по-добре да използвате лампите, вградени в квадрата на тавана, и кога да предпочитате алтернатива? Няма нищо ново: на първо място все още са вашите естетически предпочитания. Е, накрая, малка препоръка за използването на вграденото осветление.
    1. За да създадете осветеност на работната повърхност на кухненската маса, най-добре е да използвате вградената светлина в тавана, а не алтернативни решения. По този начин от масата, която седи зад него, няма да има сянка над масата. Вдлъбнати осветителни тела могат да се поставят в долната повърхност на шкафовете (виж също: "Как да подредим прожекторите на таван за разтягане") Тук не е трудно да се скрие окабеляването - в допълнителния рафт на шкафа.
    Вградено осветление в тавана
  • LED осветителни тела за окачени тавани + димер (dimmer) - създаване на зона на дифузно осветление. Не е толкова ярка светлина, която обаче е идеална за гледане на филм или работа с лаптоп.
  • Вградени крушки в тавана Изключете използването на полилеи и на стенни лампи. Тя е удобна в тесни пространства с ниски тавани (бани и тоалетни).
  • Как да инсталирате прожектор, повече подробности за видеоклипа:

    Инсталация и нейните функции

    По принцип инсталацията не е трудна. Достатъчно е да можете да работите с инструменти и да следвате всички инструкции. В краен случай можете да поверите цялата работа на специалисти от вашия профил, които в най-кратки срокове и при разумна такса ще оборудват помещенията.
    Що се отнася до нюансите при избора на тела, ще говорим по-долу:

    • В помещения с висока влажност - най-добре е да използвате специални защитени лампи. Те имат запечатан корпус и лампи с нажежаема жичка (халогенни). Не забравяйте, че структурата на енергоспестяващи и LED лампи не е подходяща за помещения с висока влажност.
    • Лампата с нажежаема жичка изисква разстояние от тавана до тавана - най-малко 10-15 сантиметра. Халогенни лампи - 6-8 на същото разстояние. Светодиодните лампи с ниско напрежение не изискват допълнително пространство поради техните характеристики. Най-важното е органичното поставяне на лампата в нишата на тавана.
    осветителни тела, монтирани на тавана
  • Ако използвате халогенни лампи или лампи с нажежаема жичка, не забравяйте да се грижите за наличието на топлоизолационни пръстени. По-добре да хеджирате предварително, отколкото в бъдеще да харчите пари за ремонт на цялата носилка.
  • По този начин можете да използвате вградените таванни светлини. Можете да направите и с класическата опция и да купите полилеи и свещи. Всичко зависи от вашите естетически вкусове. Вградените лампи обаче значително подобряват дизайна на стаята, като правят почивка в нея възможно най-удобно. Прочетете също: "Вградени високоговорители в тавана: избор на устройство".
    Успех в ремонта!
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Таванни осветителни телаТаванни осветителни тела
    Как да изберем прожектори за окачени таваниКак да изберем прожектори за окачени тавани
    Таван за осветление на таванаТаван за осветление на тавана
    Осветител за таван - характеренОсветител за таван - характерен
    Лампи за окачени таваниЛампи за окачени тавани
    Как да инсталирате таван осветителни телаКак да инсталирате таван осветителни тела
    Поставки за тавани за разновидности и характеристики на таванни таваниПоставки за тавани за разновидности и характеристики на таванни тавани
    Таванни лампи за офис - функцииТаванни лампи за офис - функции
    Вградени електрически крушки в таблото инсталиране функцииВградени електрически крушки в таблото инсталиране функции
    Монтаж на осветителни тела в монтажните елементи на окачения таванМонтаж на осветителни тела в монтажните елементи на окачения таван
    » » Таван на осветителното тяло - характеристики на устройството
    © 2021 BggeHat.com