Как да изберем прожектори за окачени тавани



Точкови лампи от различен тип се използват в окачени тавани като фоново осветление. Те могат да играят ролята на основните светлинни източници: в банята, в коридора и в другите помещения. Съществуват и допълнителни източници на светлина. В този случай светлините на място са доста популярни поради техния дизайн и лекотата на инсталиране.

Подреждане на прожекторите на тавана

За да инсталирате осветителни тела във фалшив таван, се препоръчва да се придържате към комбинация с висяща лампа или полилей. По този начин лампите за таванчета ще ви помогнат визуално да разделите пространството в зони. В този случай ще достигнете различно ниво на осветеност (прочетете също: "Окабеляване под напрегнат таван").
Монтаж на таван за осветление
Също така, лампите могат да действат като основен източник на осветление. По принцип те се намират в малки помещения. Светещите светлини се монтират в окачени тавани от гипсокартон.
Друга възможност за използване на приспособления е да се подчертаят елементите на мебелите. Така че много елегантно ще изглежда осветлението над кухненската мивка или в горната част на бара. Точковите лампи се използват и за декориране на арки, стълби, басейни, витрини. В частна къща прожекторите за квадратни тавани обикновено действат като пътеки за осветление.

Прожектори и техните видове

Лампите са източници на насочена светлина. Техният дизайн е предназначен да улесни скритата инсталация на осветителни тела.
В зависимост от лампата, осветителните тела за окачени тавани могат да бъдат разделени на:
  • Точковите лампи с халогенни лампи са сравнително евтини и с високо качество при светлинна мощност. Основният им недостатък е разпределението на голямо количество топлина по време на работа. Високото разсейване на топлината няма да ви позволи да монтирате халогенни прожектори в окачени тавани. Прочетете също: "Как да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтягане"-

    внимание: Халогенните прожектори имат мощност 12 V и 220 V. Лампите за ниско напрежение имат дълъг експлоатационен живот. Те обаче ще изискват наличието на допълнителен елемент - трансформатор.
поставяне на прожектори на тавана
  • LED осветление - икономична консумация на енергия, дълъг експлоатационен живот, качество на светлинния поток. Такива осветителни тела са доста скъпи и пет пъти по-високи от разходите за подобни осветителни тела с нажежаеми лампи или халогенни лампи. Светодиодните лампи са свързани изключително чрез трансформатор;
  • Точковата светлина с лампи с нажежаема жичка е най-честата опция. Тяхната популярност се обяснява с достъпността на ценовия праг. Недостатъкът е малък ресурс на традиционните лампи.
  • На въпрос на размерите и проекта патрон, ние отбелязваме наличието на: E27 - E14 lampu- под стандарт - или, от друга, "Mignon» - G4- G5- G9 (всичките три - за двама прав щифт електрод).
    Тези типове са свързани с размера на самите тела. Логично е, че за окачените тавани тип E27 и E14 лампите не са подходящи.

    Проектиране на таван с прожектори

    По дизайн, прожекторите могат да бъдат разделени на два вида:
    1. Ротари - смяна на посоката на светлината чрез завъртане на дизайна на лампата;
    2. Не завъртане (фиксирано в едно положение).
    Когато избирате конкретен тип, помислете за специфичните условия: например в банята или тоалетната, само двойка фиксирани приспособления е достатъчно. Коридорът ще изисква инсталиране на повече от една ротационна лампа. Възможно е също така да се наложи да промените посоката на осветлението.
    осветителни тела за тавани
    Екстериорна декорация - лампите предлагат пълна свобода за творчество. Пазарът е пълен с широк асортимент от различни модели с метални, пластмасови, стъклени или композитни калъфи.
    Дизайнът на тавани с прожектори е напълно свързан със стила на стаята. Така че, за хол в класически стил, прожекторите с кристални висулки са идеални. Лампите на прожекторите могат да имат различни форми и цветни цветове. При тези условия дизайнерите активно използват лампите, за да създават уютни и красиви интериорни решения.

    Инсталираме прожектори в окачен таван

    Избираме аксесоари

    Светлините на място не са трудни за сглобяване в свободни конструкции - окачени тавани. Ако си спомняте, стандартните прожектори са свързани като обикновени електрически уреди. Лампи с ниско напрежение с халогенни лампи и лампи с диоди, излъчващи светлина, работят само от захранване на трансформатора.
    Трансформаторите, за да се гарантира, че работата на прожекторите може да бъде разделена на две групи:
    • Индуктивните трансформатори се отличават с тяхната сила и ниска цена. Но те са доста тромави и масивни по обем. Преди да закупите индукционен трансформатор, уверете се, че има място за инсталиране на място;
    • Електронните трансформатори не са твърде големи, но бързо се провалят.
    Внимание: Когато определяте разположението на прожекторите на тавана, опитайте да запазите дължината на кабелите не повече от два метра. Ако нарушите този нюанс, можете да загубите властта. Това ще се случи поради съпротивлението на дългата жична част.
    Точкови лампи за тавани
    Дефиниране на конкретен модел на трансформатора: умножете броя на прожекторите по собствена мощност. Полученият резултат ще служи като насока при избора на капацитет на трансформатора. Въпреки това, прожектори за дървени тавани изискват разглеждане на няколко допълнителни сантиметра, в случай на промяна в общата площ.
    Когато инсталирате голям брой прожектори, ги разделете на групи. След това всяка група трябва да бъде свързана към отделен трансформатор с по-ниска мощност. Това ще ви позволи да спестите на цена на трансформатора, защото няколко трансформатори с ниска мощност ще струват по-малко от един голям модел. И когато един трансформатор се разпадне, само една група от приспособления, фиксирани към него, ще бъде изключена.

    Инсталация и инструменти за него

    Така че, след закупуването на принадлежности и трансформатори, можете да продължите да инсталирате елементите в тавана.
    Инструменти, необходими при монтажа на осветителните тела:
    • Клемен блок - са отговорни за връзката;
    • Плоска отвертка;
    • Коронки за дърво - полезни при инсталиране на прожектори в различни типове тавани;
    • Коронки за метал - за монтаж в таван на шкаф;
    • бормашина;
    • Клещи (клещи за рязане), нож за монтаж - са необходими за работа с жици.
    • Не забравяйте за стълбата - цялата работа се извършва под тавана.

    Прокарайте кабелите

    Монтажът на точковите светлини в окачения таван поема началото на работа - монтаж на окабеляване:
    1. Монтиране на осветителната кутия. Кутията е инсталирана на всяко място, достъпно за нея, така че по време на всяка операция няма пречки. Разбира се, поставянето на кутия зад облицовката на стени е категорично неприемливо;
    2. От светещата кутия до местата на осветителните кабелни линии се поставят. Запазете жиците, които ще ви помогнат да ги защитите с гофрирана тръба,
    осветителни тела за квадратни тавани
  • Кабелът може да бъде VVGng 3x1.5 или неговите различни аналогии;
  • Ако таванните светлини са монтирани във фалшив таван, не забравяйте за кутиите за разклоняване. Не мислете, че е по-лесно да хвърлите кабел между две светлини. Той със сигурност е бърз и евтин, но няма да ви спести от форсмажорни обстоятелства. Винаги съществува риск от претоварване на клемната лента на първото осветително тяло.
  • След поставяне и фиксиране на всички кабели можете да започнете инсталационната работа. Осветителните тела в тавана могат да бъдат преди или след облицовката.
    Как да инсталирате прожектор, подробности за видеото:

    Инсталиране на тела във фалшив таван

    За да инсталирате таван-монтирана лампа, не е трудно и не отнема много време.
    Единственото нещо, от което трябва да се придържате, е алгоритъм:
    1. Първата стъпка е маркирането на всеки от тях лампи за фалшив таван върху гипсокартон;
    2. Използвайте тренировка със същия диаметър на короната, която съвпада с диаметъра на тялото на осветителното тяло. Направете дупка на тавана. За това ще ви трябва уменията на елементарната работа с тренировка. Ако приспособлението има квадратна форма, то вместо тренировка с корона може да използвате сабленен трион или електрически моторен трион;
    3. Извадете съответния (изключен!) Кабел през отвора. Ако ръката преминава през отвора, кабелът може да бъде свален бързо. В противен случай, опитайте се да го закачите с плетене на една кука от жицата;
    4. Издърпайте кабела и свържете осветителното тяло към него, като използвате блока на клемите. Има модели лампи, които имат собствени винтови клеми за кабела на основата. В този случай светлината на прожекторите на тавана не предполага използването на терминална лента,
    таван с прожектори
  • Монтирайте осветителното тяло в отвора - го фиксирайте с помощта на пружинни скоби върху тялото. Вдигнете скобите нагоре и след това поставете тялото в отвора. Само на това място можете да ги пуснете;
  • Завийте двойните светлини за таванските лампи, след което поставете декоративния пръстен.
  • След завършване на монтажа на принадлежности от една група, проверете работния му капацитет. Ако елементите излъчват светлина, всичко е направено правилно.
    По този начин, прожектори за тавани, размерите, които предварително определят, могат радикално да променят дизайна на осветлението в апартамента. Това е отлично решение за модерния интериор на селска къща, защото на първо място в къщата трябва да бъде уютна и красива. Правилното поставяне и правилното инсталиране на тези осветителни тела ще даде на стаята си непризнат изглед.
    Инсталационните работи са в силата на всички, една е алтернатива. Можете безопасно да поверите работата на професионални бригади. Те в най-кратки срокове и с умерена такса ще обогатят окачените тавани с дизайнерски лампи. Успех!
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Осветителните тела за тавана на гипсокартоните са различниОсветителните тела за тавана на гипсокартоните са различни
    Простри тавани и осветление - нюанси на дизайнаПростри тавани и осветление - нюанси на дизайна
    Трябва да знаете - колко е падащият таванТрябва да знаете - колко е падащият таван
    Лампи за таван от гипскартонЛампи за таван от гипскартон
    Поставки за тавани за разновидности и характеристики на таванни таваниПоставки за тавани за разновидности и характеристики на таванни тавани
    LED лампи за монтаж на опънати таваниLED лампи за монтаж на опънати тавани
    Офис тавани осветление видове и ползиОфис тавани осветление видове и ползи
    Как да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтяганеКак да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтягане
    Таван от гипсов картон с подсветка, типове и устройствоТаван от гипсов картон с подсветка, типове и устройство
    Таванни лампи за офис - функцииТаванни лампи за офис - функции
    » » Как да изберем прожектори за окачени тавани
    © 2021 BggeHat.com