Монтаж на осветителни тела в монтажните елементи на окачения таван



При инсталиране на окачени тавани има множество свързани с това въпроси, един от които е инсталирането на осветителни тела в опънати тавани, както и техния подбор в съответствие със задачите. Използването на традиционните лампи с нажежаема жичка за осветление в този случай се счита за неефективно.
окачени тавани
В зависимост от височината на таванната конструкция площта на помещението ще бъде с 10-15 см по-малко, така че тромавият полилей ще бъде напълно неподходящ, което се обяснява съвсем просто:
  • светлината от лампите не може да използва цялата стая;
  • дизайнът на таванния участък е много крехък и със силно нагряване от източници на светлина лесно се деформира;
  • използването на полилеи под окачения таван ограничава възможностите за зониране на стаята.
Какво е най-подходящо за опънати тавани: инсталирането на осветителни тела или полилеи - това ще бъде обсъдено в тази статия (прочетете също: "Монтиране на полилея към тавана").

Сортове на приспособленията и особеностите на тяхната инсталация

Изборът на всяка таванна светлина зависи от няколко фактора: целта на помещението, мащаба на структурата на тавана, размера на финансирането за нейното инсталиране. Основната цел на всеки ще има свой собствен, например, качеството на осветление или ярка светлина без много внимание на себе си и повече (тавана се чете: "Простри тавани с фиксирани елементи").
монтаж на осветителни тела в опънати тавани
Да разгледаме някои видове осветление, създадени чрез:
  • стомана или прожектори;
  • флуоресцентни лампи;
  • халогенни лампи;
  • лампи с волфрамова нишка;
  • карданни лампи.
Безупречно изпълнение и силна светлина функция Халогенни лампи са идеални за напрежение структури, но монтирането на лампи в окачения таван и изисква дори малки размери, така че в този случай е по-добре да се откажете за точкови устройства. Фиксирана в тавана, те позволяват да се разделят цялото пространство на няколко зони.
фиксиращи приспособления в окачения таван
Традиционните лампи изискват специално умение, така че работата с тях е най-добре да бъде поверена на опитен майстор. В допълнение, трябва да се помни за ограничаване на тяхната мощност, така че допустимата норма на лампи с нажежаема жичка варира в рамките на 60 W, халоген - 36 W.
Ако осветителното тяло, закрепено към тавана на опън, ще бъде изпълнено независимо, е по-добре да използвате точкови устройства и стриктно да следвате инструкциите по-долу.

Подготовка за инсталиране на прожектори

Преди да продължите монтаж на таванни осветителни тела, е необходимо да се извършат редица подготвителни мерки. Това се отнася до проверката на проведените комуникационни системи в пространството между тавана, фиксирането на рамката и оценката на възможностите за провеждане на осветление. Всичко това се прави преди инсталирането на опъна таван (прочетете: "Монтаж на опънати тавани: обучение").
Трябва да се помни, че инсталирането на осветително тяло в тавана на опън на точкова светлина е възможно само преди електрическите проводници да са свързани към тавана.
монтаж на осветителни тела в окачения таван

Етап 1

  1. На бетонната основа се извършват маркировки, в които фиксираните елементи ще бъдат фиксирани;
  2. Предоставят се необходимите комуникации;
  3. Към основния таван има фиксирани стойки за осветителни тела.
  4. Чрез маркиране се монтират скоби и други крепежни елементи.
По правило фиксиращите елементи се закрепват към предварително монтирано приспособление или към стоманен елемент. За да се направи това, специален пръстен е залепен върху лентата на структурата на опън, в който е направен малък разрез, в който е изтеглена тел. Остава само да фиксираме лампата към пръстена и да го свържем към окабеляването.
монтаж на осветителни тела в окачения таван със собствените си ръце

Етап 2

След като всички тела и окабеляването са готови, се извършва монтаж на осветителните тела в тавана за опъване и по-специално изхода на проводниците и подготовката на отворите с желания диаметър:
  1. Въоръжен с нивото на сградата, прави бележки.
  2. Схематично отбелязвайте мястото на монтаж на осветителните тела.
  3. Пробийте със специална пробивна дюза от гипсокартон или от отвор от дървесни частици с размерът на диаметъра на осветителното тяло.
Ако покривното покритие трябва да бъде боядисано, тогава дупките трябва да бъдат пробити след всички довършителни работи. Снимката показва последователността на целия процес.
Точкова светлина за монтаж, подробна видео инструкция:

Монтаж на осветителни тела

Подготовката на основата е от голямо значение и ако всичко е направено качествено, монтажът на осветителните тела в тавана на протягане ще премине без никакви проблеми.
  1. Първо трябва да вземете кабелите, да ги свържете със светлинното устройство, да направите ръба на дупката с декоративен профил.
  2. След това, пружинните скоби се притискат и натискат в предварително подготвения отвор.
  3. Освен това, регулирането на осветителното тяло се извършва, докато пружините трябва да заемат първоначалното си положение, което гарантира надеждно закрепване на осветителното тяло.
  4. Следвайки предложената схема, всички други устройства се монтират.
как да фиксирате фитингите в таван за разтягане
При свързването на осветителните тела е важно всеки от тях да е фиксиран към неговата жица, която след това се поставя в кутията за свързване. Когато работите с халогенни лампи, винаги трябва да носите ръкавици. Проверете дали касетата е здраво закрепена и заключена върху фиксатора.
С една дума, цялата процедура, не представя особени трудности и затова, инсталирането на тела на тавани могат лесно да се направи от себе си (да се чете още: "Как да окача лампа на тавана"). Важно е, че кабелите са правилно насочват и надеждно свързан. Независимо от сложността на дизайна на устройствата за осветяване, е свързан като един и същ принцип.
Трансформацията на стаята ще се забелязва след завършване на инсталацията. С помощта на прожекторите можете да разпределяте светлина в цялата стая, в зависимост от нейната цел. Ако фиксирането на осветителните тела в таванния участък е планирано в минималното количество, тогава мощността на всеки елемент, съответно, трябва да бъде максимална. Също така е важно да се вземат предвид особеностите на самия таван. Така че отразяващата повърхност помага да се увеличи яркостта на осветлението.
как да фиксирате фиксаторите към тавана за опъване
Създаването на интериора до голяма степен зависи от избора на осветителни тела и възможностите за тяхното инсталиране. Вместо обемен полилей в центъра на стаята, по-добре е да използвате няколко малки лампи по периметъра на тавана, арки, ръбове и цокли, което ще позволи зониране на стаята.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем полилей за опъвам таванКак да изберем полилей за опъвам таван
Електрически крушки за опъвам таван какъв тип да избереЕлектрически крушки за опъвам таван какъв тип да избере
Поставки за тавани за разновидности и характеристики на таванни таваниПоставки за тавани за разновидности и характеристики на таванни тавани
LED лампи за монтаж на опънати таваниLED лампи за монтаж на опънати тавани
Офис тавани осветление видове и ползиОфис тавани осветление видове и ползи
Как да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтяганеКак да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтягане
Таванни лампи за офис - функцииТаванни лампи за офис - функции
Вградени електрически крушки в таблото инсталиране функцииВградени електрически крушки в таблото инсталиране функции
LED осветителни тела за опънати таваниLED осветителни тела за опънати тавани
Опции за опъване на таванно осветлениеОпции за опъване на таванно осветление
» » Монтаж на осветителни тела в монтажните елементи на окачения таван
© 2021 BggeHat.com