Таванни лампи за нюанси на употреба в банята



Всяка стая в къщата се нуждае от висококачествено осветление, не е изключение и банята. Според европейските регламенти, приети на ниво CIE (Международна комисия по осветление) през 2002 г., съществува един стандарт, който предвижда бани и бани да имат осветеност най-малко 200 лукса. За сравнение: за коридорите тази цифра е 100 лукса.
таван светлина за баня
При монтажа на лампите на тавана в банята, одобрените норми са желателно да се придържат, защото са предназначени да защитават човешкото здраве или по-скоро нервната система и зрителните органи. Не всеки източник на светлина от тавана е подходящ за употреба в банята.
Тази възможност зависи от редица фактори:
  • техническите характеристики на устройството за осветяване и уместността на неговото използване;
  • тегло и форма на лампата;
  • Помещенията трябва да бъдат покрити в съответствие с международните стандарти.

Нюанси за използване на тела в банята

Думата "lux" на латински е преведена като светлина, тя е приета като единица за измерване на осветлението: в международната система от единици (съкратено на SI) е означена като 1х, а в Русия - като lc. Съществува определена процедура за определяне на броя осветителни устройства, които трябва да бъдат инсталирани на закрито.
Според стандартите ISO 8995 за бани и тоалетни, нивото на осветеност трябва да бъде 200 lux. Ако един лукс = един лумен (директен поток от светлина към един квадрат), тогава в стая с размери 5 "квадратчета" се нуждаете от 1000 лумена (lm). Но цифрите все още не са преведени във ватове.
Осветление в тавана в банята
Тъй като става дума за факта, че те ще бъдат монтирани таванни лампи за банята, съответно, светлинният поток на правата линия и в този случай съотношението 200 lx = 200 lm на "квадрат" е напълно правилно. Има таблица, в която се отразява връзката между типа осветител и светлинния поток, изразен в лумени. Ако разгледате като лампа с нажежаема жичка 75W, може да видите, че тя осигурява 935 лумена светлина. Това, според еврото, е достатъчно, за да осигури качествено осветление в банята на площ от 5 "квадрата".
Въз основа на данните, записани в специална таблица, всеки собственик на имот, за да изберете лесно плафониери за такива съоръжения като баня и желания тип в необходимото количество бял светлинен източник норма от 200 лумена на "квадрат".
Като пример можете да изчислите броя осветителни устройства за стая с дължина 2,5 метра и ширина 1,7 метра. По този начин площта на банята е 4,25 "квадрат". Тъй като изискванията на международното ниво на осветеност (ISO 8995) предвиждат 200 lx на "квадрат", тогава ще са необходими 850 лумена, за да осветят 4,25 метра от площта.
осветителни тела на тавана в банята
Ако в този случай осветлението е избрано за светодиодно осветление с мощност 2,7 W, а за площ със стандартно размери 850 lm са необходими 4 крушки (лампата от 10 W излъчва 860 лумена). Прочетете също: "LED лампи за окачени тавани".

Видове осветителни тела за баня

Основните видове осветителни тела за бани са:
  • лампи с нажежаема жичка;
  • флуоресцентни източници на светлина;
  • Халогенни лампи;
  • LED устройства, както и duralight.
как да инсталирате лампи на тавана в банята
Ако банята използва кръгла таванска лампа Massive, както е на снимката, тогава ще трябва да закупите нажежаеми лампи или компактни флуоресцентни енергоспестяващи CFL. Размерът на такова осветително тяло може да бъде различен и съответно изисква едно или две лампи. Няма значение какво лампи се използват и колко кръга на тези осветителни устройства, тя е силно прегряване, така че неговите монтаж PVC панели изискват използването на дървени или азбестови уплътнения, или облицовки могат да бъдат повредени в мястото на осветителното тяло се намира.
Високото търсене на халогенни тавани за баня, тъй като те са компактни и имат сравнително ниска цена. Лампите се продават както на 230V, така и на 12V, но при използване на най-новите източници на светлина е необходимо да се инсталира токов трансформатор, който се купува с марж, като се използва коефициент 1,25. Популярни и промишлена LED лампа за промишлени помещения.
Халогенна лампа - стъклена колба с нажежаема жичка, той се добавя в буфер газ, състояща се от пара, йод или бром, не позволява спиралата на волфрам изпарява. По този начин атомите на волфрама не се утаяват по стените на по-студена стъклена бутилка, а се връщат в спирала. Поради това експлоатационният живот на халогенните лампи е около 4 хиляди часа.
В светодиодна лампа светодиодите, използвани за битово осветление, се използват като източник на светлина. Те са полупроводникови устройства, които имат електронен преход. Ако един електрически ток преминава през тях в посока напред, те излъчват оптично излъчване.
как да инсталирате таван светлини
LED осветителните тела за банята се считат за най-рентабилната опция за осветителни тела. Те почти не се нагряват и са ефективни източници на светлина в домашни условия в сферата на осветяване на жилищни и спомагателни помещения. Поради наличието на положителни качества, цената на LED лампите е най-висока. Следва да се отбележи, че значителна цена не засяга повишеното търсене, тъй като в резултат на това всички разходи задължително се компенсират от ефективността.
Често се използва като осветление е оригиналното осветление на тавана в банята.
За тази цел използвайте LED прозрачна лента, тя може да бъде едноцветна - бяла и цветна (жълта, зелена, червена, синя, бяла) с многобройни нюанси на тези цветове. Duralight често се инсталира под опънати тавани, а красиво подчертава банята, но това осветление е незадължително и е от второстепенно значение.
таванска лампа за баня
В много отношения, монтаж на таванни осветителни тела не зависи само от вида на лампата, но и от вида на тавана (окачен или основен), а също и ако е окачен, от какви материали са изработени (PVC, гипсокартон и др.). Важна стойност за монтажа е дълбочината на таванната конструкция. Някои осветителни тела за тавана на банята са универсални и в други те се използват само за конкретни типове.

Таванни осветителни тела за основния таван

Когато завършването на тавана в банята е замазка върху бетонната основа, то е ясно, че не е подходящо да се използва LED осветление. Обикновено такава таванна повърхност е монтирана върху дюбелите и винтовете с плафон с форма на купа или плоча. Монтирането на светлинен източник директно върху основния таван е удобно, защото теглото на осветителното тяло и неговият размер не са особено важни. Важни са декоративните качества на осветителното устройство и мощността на поставените в него крушки, които трябва да осигуряват необходимото ниво на осветеност.
таванни лампи за банята със собствените си ръце
При избора на лампи за плафон, не само мощността е взета предвид, техният размер е без значение. Ако голяма крушка докосне плафона, уредът много бързо ще изгори или ще се счупи близо до смолата.

Монтажни тела на тавана на гипсокартон

Независимо от вида осветителни тела, монтажните работи по осветлението се извършват едновременно със закрепването на рамката за таванната конструкция на гипсовата плоскост. Окабеляване се извършва за всяко от осветителните тела и те трябва да бъдат захранвани от машината или разпределителна доза чрез превключвател (прекъсвач). Електрическите проводници, разположени между основата и окачения таван, се поставят в специалния кабелен канал, който прилича на гофриран маркуч, за да се гарантира безопасността на работата и да се фиксира върху основния таван.
Първо, точковата светлина се свързва с електрическата проводник, ушите й се компресират и след това се поставят в отвора, приготвен преди инсталацията. Ако е необходимо, таваните от гипсокартон позволяват монтирането на големи висящи лампи, но в този случай в местата за тяхното закрепване към окачващата рамка се поставят допълнителни профили.
как да направите таван светлина монтаж за баня
установят вградени таванни светлини в един фалшив таван е възможно само при наличие на достатъчна за целта на горната част на синусите, която трябва да надвишава вътрешната част на приспособлението не по-малко от 15 милиметра. Такава мярка е от голямо значение за халогенните лампи, тъй като топлинният поток между тях и основния таван ще бъде угасен от разстоянието.
За да монтирате вдлъбнати светодиодни и халогенни лампи, предварително пробийте дупките според диаметъра на инсталацията на осветителните тела, за които се използва кръгъл режещ инструмент. Тези устройства имат специални монтажни пружини - огънати уши, за да се прилепват към дупките.
Как да инсталираме светлините в банята, видео инструкция:

Монтажни тела върху окачения таван

Броят на осветителните тела, необходими за осветяване на банята, ако се планира инсталирането на опъваща конструкция, се изчислява точно както при другите видове декорация на тавана (виж:Как да поставите лампите на опъвам таван").
При монтаж таван светлина за окачени тавани в банята е необходимо да има специална скоба, която е фиксирана към основата. За да се гарантира силата и надеждността на закрепването на осветителните тела около периметъра на отвора, върху PVC облицовката се залепва уплътнителен пръстен, който не позволява на винила да се деформира при нагряване и пълзене.
таванно осветление в банята
Изберете таванна светлина, в зависимост от това колко силен и сериозен е планираният дизайн и какви финансови възможности има потребителят.
За окачен таван може да се използва един от следните видове осветление:
как правилно да инсталирате таванските лампи за банята
Лампи за опънати тавани в случая на вътрешното оформление те се скриват малко над нивото на тавана и практически не изпъкват за него. Монтирани укрепена по такъв начин, че корпуса и крушката поставен в структурата на опъване и от външната страна на тавана могат да виждат само една малка част от тялото - защитното стъкло, покриваща капака или отрежете пръстен. Прочетете също: "Как да направите таван в банята - видове покрития".
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтяганеКак да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтягане
Таванни лампи за офис - функцииТаванни лампи за офис - функции
Осветлението на тавана Zakarniznaya е грандиозно и необичайноОсветлението на тавана Zakarniznaya е грандиозно и необичайно
Нанасяне на LED осветление в интериораНанасяне на LED осветление в интериора
Планиране на осветлението в банятаПланиране на осветлението в банята
Характеристики на осветлението за баняХарактеристики на осветлението за баня
Как да оборудваме банята? Удобство и функционалностКак да оборудваме банята? Удобство и функционалност
Лампи в интериораЛампи в интериора
Осветление със светодиодиОсветление със светодиоди
Избор на полилей за холИзбор на полилей за хол
» » Таванни лампи за нюанси на употреба в банята
© 2021 BggeHat.com