Лумеметричен принцип на работа и приложение

illuminometerЛуксметърът е специално устройство за измерване степента на осветеност. Работата на устройството се основава на явление като фотоелектричния ефект. Когато се постави светлина върху полупроводникова фотоклетка, енергията се прехвърля от нея на електроните. В резултат на това се отделят електрони в полупроводниковия обем и след това се наблюдава ток през фотоклетката. Интензитетът на тока е пропорционален на интензитета на светлината на фотоклетката. Осветлението се измерва в лукс.

Като правило, при работа с лумиметър в домашни условия (измерване на осветеността в жилищна сграда и др.), Не е необходимо да се използват допълнителни устройства. Ако е необходимо да се измери много високо осветление с индекс над 100 хиляди лукса, тогава се използва специална дюза за поглъщане на светлина и разсейване на светлината. При такива условия луметрометърът трябва да бъде умножен с корекционен коефициент. За да разрешите ежедневните проблеми, не е необходимо да използвате специални допълнителни устройства, а точността на луксеметъра в този случай е достатъчна за измерване на индексите на осветеност.



Най-често лумиметърът се използва за измерване степента на осветеност в жилищна или работната среда. Съгласно SNiP на Русия нормата за изкуствено осветление на офис помещения трябва да бъде в диапазона от 200-300 лукса. Често се оказва, че нивото на осветление в много офиси не достига тези стойности, което всъщност означава неприятни условия на труд за един човек. Ниското ниво на осветеност създава условия за бързо умора на очите, което значително намалява работния капацитет. Ето защо при тези условия е важно да се инсталират допълнителни източници на светлина на работното място. Луксмерите се използват, когато има спешна нужда от компетентно разпределение на осветлението и създаване на удобни условия за пристигането на хора - училища, музеи, библиотеки и т.н.

Измерването на нивото на осветление играе важна роля за отглеждането на растения - в оранжерии, у дома. Това се дължи на факта, че различните растения се нуждаят от различни количества светлина. Следователно, като се вземат предвид растителните видове, е необходимо да се контролира и осветява какво се прави с помощта на луксеметър. В образователните и медицинските институции, на работното място и у дома, когато се отглеждат растения, такова устройство като лумиметър, за да се гарантира правилното разпределение на осветлението, създава най-добрите условия за съществуващи нужди, освен електроенергията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Осветител за таван - характеренОсветител за таван - характерен
Нанасяне на LED осветление в интериораНанасяне на LED осветление в интериора
Планиране на осветлението в банятаПланиране на осветлението в банята
Dimmer за прилагане на LED лампи, спецификация, цениDimmer за прилагане на LED лампи, спецификация, цени
Светодиоден светлинен източник на светлинаСветодиоден светлинен източник на светлина
Външно осветление на селска къщаВъншно осветление на селска къща
Осветление в детската стая какво да вземем предвидОсветление в детската стая какво да вземем предвид
Слънчевите батерии се запознават със сортоветеСлънчевите батерии се запознават със сортовете
Осветление със светодиодиОсветление със светодиоди
Перспективи, нюанси и особености при осветлението на складоветеПерспективи, нюанси и особености при осветлението на складовете
» » Лумеметричен принцип на работа и приложение
© 2021 BggeHat.com