Таван за осветление на тавана



За да се осигури еднакво осветяване на пространството в помещението, може да се прибегне до използването на точкови източници на светлина. В този случай дори най-изтънчената свещ, която е монтирана в центъра на стаята, не може да осигури подобен резултат от осветяването. Ето защо в стаята неизбежно се появяват сенки от различни обекти. За да може светлината да запълни равномерно пространството, се използват така наречените петна (от английската точка) - това са малки лампи с ниска мощност, които са равномерно разпределени по цялата повърхност на тавана. В този случай такава система за осветление може да бъде монтирана само в конструкцията на окачени тавани. Точково осветление на тавани със собствените си ръце - това е доста реалистично, важно е само да се мисли над схемата на инсталиране в етапа на проектиране на тавани.

Малко за осветяване на място

С оглед на дизайнерските характеристики, прожекторите имат 30-градусов светлинен вектор. Ето защо един такъв източник на светлина няма да е достатъчен за стая, но в същото време подобна собственост ви позволява да монтирате тела доста здраво по цялата равнина на тавана.
точкови осветителни тавани със собствените си ръце
За да запълни помещението със светлина, разстоянието между осветителните тела не трябва да е по-голямо от 100 см. В този случай крайните петна не трябва да са на повече от 60 см от стената. Такива индикатори са типични за тавани с височина 2,5 м, така че стъпката на монтажа трябва да се определи в зависимост от условията на Вашите помещения. Основното условие за поставянето на осветителни тела е пресичането на конусите на осветеността на височина, по-голяма от по-голямата част от обектите в стаята.
Можете да инсталирате таван за осветяване на окачени конструкции от всяка конфигурация. Най-простото и най-надеждно решение ще бъде инсталирането на прожектори в тавана от гипсокартон. Но процедурата по монтажа е една и съща за тавани MDF, пластмасови панели, алуминиеви ленти.
При окачените тавани инсталациите трябва да се инсталират само от професионалисти. Това се дължи на характеристиките на повърхността на тавана и на необходимостта от използване на специални вложки в точките за закрепване Петна за опъвам таван. Такива вложки са термични пръстени, които предпазват лентата от опъване и прегряване.
точково осветление таван устройство
Във всички останали случаи точковото осветление на тавана може да бъде подредено независимо. За да направите това, ще имате нужда само от инструменти, определени умения и желание да създадете висококачествено осветление на вашия дом.

Какво трябва да инсталирате

За работа ще ви трябват такива материали:
  • Точкови лампи;
  • захранващ проводник;
  • терминали за свързване на проводници;
  • изолационна лента или термично свиване;
  • ключ.

Стандартно таванно устройство на тавана

Препоръчва се да се използват лампи от същия тип за всеки таван на тавана. По този начин можете правилно да изчислите и закупите необходимия брой осветителни тела. Важно е да обърнете внимание на наличието на светлоотражателен конус в основата на капачката на лампата. За окачени тавани се препоръчва да се използват лампи с мощност не повече от 40 W, в противен случай таванът се прегрява, което може да доведе до разваляне на конструкцията или дори пожар.
точково осветление на тавани с ръчно монтиране
Светодиодните и халогенните лампи трябва да се избират на базата на силата и цветовия спектър. Тел се избира в зависимост от материала на тавана. Така например за гипсокартон се приближава обичайният дву- или три-тел ВВГ-2 (3) * 1,5. За MDF или пластмасови плочи се избира огнеупорна версия окабеляване на тавана. В същото време, тя трябва да бъде мека, всяка вена трябва да бъде представена от много малки нишки, изтъкани под една изолация.
За да свържете проводниците и да ги свържете към осветителните тела, можете да използвате специални терминали. Но си струва да си припомним, че сглобената връзка трябва да се проверява два пъти годишно. В противен случай терминалите на клемите и проводниците могат да бъдат отслабени, което ще доведе до прегряване и овъгляване на повърхностите.
По-издръжлив и надежден вариант е фиксирането с медни или медни ръкави. Местата за свързване са защитени с изолационна лента или термосвиваема тръба (вижте също: "Как да окача лампа на тавана").

Монтажна процедура

Точковото осветление на таваните е монтирано на няколко етапа:
  • планиране;
  • разреждане окабеляване;
  • образуването на дупки в тавана;
  • окабеляване;
  • фиксиращи приспособления и проверка на системата.
точково осветление тавани функция
Защо тази проста задача е разделена на няколко етапа? Това се дължи на факта, че всяка стъпка е по-добре изпълнена в определена точка от инсталирането на тавани.

планиране

Дори преди началото на покриването на тавана с избрания материал, е необходимо да се определи местоположението на фиксиращите елементи на тавана. Това важи особено за многопластовите шарнирни конструкции. Всяко ниво е разделено на отделна осветителна схема. Не забравяйте препоръчителното разстояние между светлините.
Важно е да разпределяте всички точки на осветление така, че да не падат върху конструктивните елементи на рамката. По този начин отворите за петна трябва да са на разстояние най-малко 3 см от рамковите елементи. В противен случай профилът може да възпрепятства нормалното закрепване на осветителното тяло с помощта на ключалки.
При разпространението на лампите, помислете и за инсталирането на полилеи или свещи. При едновременното използване на тези два вида осветление, прожектори могат да бъдат изнесени отстрани. Можете да създадете и две електрически вериги - за централен полилей и прожектори.

Разпределение на проводниците

На етапа на оформяне на скелета на тавана е необходимо да се разпределят проводниците и да се фиксират така, че когато се пробиват дупки за приспособленията, те лесно могат да бъдат достигнати. В екстремни случаи можете да опънете проводника към първия отвор, а към оставащите светлини, проводникът ще бъде прекаран от дупката в дупката. Този метод обаче има значителен недостатък - не можете да фиксирате жиците на рамката, т.е. те просто ще лежат върху материала на тавана.
точкови осветителни тавани предимства
С обичайния метод за разпределяне на окабеляването кабелът се поставя по определен начин в местата за монтаж от осветителното тяло, като на всяка точка се оставят 10-15 см жица. Окабеляването е фиксирано върху рамката с пластмасови връзки. Но не ги затягайте твърде много, тъй като кабелите имат свойството да променят дължината си при загряване. Сега можете да започнете да инсталирате окачения таван.

Създаване на дупки за осветление

Така че имате проект, но все пак можете да определите окончателно с позицията на осветителните тела само след пълното покриване на тавана. На този етап е важно да се вземат под внимание ставите между отделните листове окачени тавани. Ако точката на инсталация Точкова лампа за окачен таван е необходимо да се преместите встрани.
Дупката под лампата се прави с помощта на специална корона върху дърво. С негова помощ е възможно да се създадат перфектно плоски дупки, които оказват положително влияние върху закрепването на осветителното тяло. В същото време такава корона прави перфектно дупка и в двете МДФ таван панели, и в гипсокартон или пластмаса.
Точково осветление на тавани със собствените си ръце
Диаметърът на отвора се избира според размера на осветителните тела. Размерът му трябва да е 3-4 мм по-малък от външния диаметър на предната част на лампата, но е по-голям от вътрешността на мястото. Ето защо, често ширината на отвора варира между 60-75 мм.
Преди да пробиете тавана, помислете отново. Уверете се, че верността на осветителното тяло е правилна и само след това преминете към тренировка (повече: "Как да организираме прожектори на тавана").
Монтиране на прожектори, подробна видео инструкция:

връзка

След като сте направили всички отвори, бримките на проводниците (тези 10-15 cm, които сте оставили) са навън. Ако сте избрали втория метод за полагане на проводниците, тогава е време да издърпате жицата от дупката в дупката.
Не забравяйте, че преди да започнете работа по свързването на кабелите, трябва да изключите съответния проводник.
Обикновените жици са отрязани по протежение на завоя и са голи. За свързване на всяко осветително тяло се използва кабел с дължина 10-12 см. Отстрани от всяка страна с 10-15 мм жици, краищата се затягат в клемата на осветителното тяло и се свързват към захранващия проводник. В този случай е необходимо да се спазва маркировката върху осветителното тяло. Така L телта е фаза, N е нула, PE е земята. Те могат да имат различен цвят на плитка, така че проверете само в случай, че всяка жица с отвертка-индикатор или тестер.

фиксиране

Повечето прожектори имат странична скоба. Те се навеждат нагоре до спиране. В това положение приспособленията се вкарват в дупката. Внимавайте да не позволявате проводниците да падат под куките. След като поставите лампата, куките се притискат към тавана, като по този начин се запазва точката на повърхността (прочетете: "Поставете върху окачения таван").
точкови осветителни тавани със собственото си устройство за ръце
След като монтирате всички елементи, можете да свържете осветителната система към главния захранващ проводник на кутията за свързване, долната електрическа мрежа или превключвателя. В този момент работата по инсталирането на система за осветление може да се счита за завършена.
Както можете да видите, няма нищо сложно при инсталирането на прожектор в къщата. Резултатите от такива работи можете да видите на снимката. Използвайки лампи с различни цветове и яркост, можете да изберете някои декоративни елементи или да разделите помещението на функционални зони.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Трябва да знаете - колко е падащият таванТрябва да знаете - колко е падащият таван
Осветление на тавана по периметъра - оригинално и хармоничноОсветление на тавана по периметъра - оригинално и хармонично
Опции за опънати тавани на задното осветлениеОпции за опънати тавани на задното осветление
LED лампи за монтаж на опънати таваниLED лампи за монтаж на опънати тавани
Офис тавани осветление видове и ползиОфис тавани осветление видове и ползи
Как да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтяганеКак да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтягане
Опции за опъване на таванно осветлениеОпции за опъване на таванно осветление
Стъклени тавани с осветеност хармоничен интериорСтъклени тавани с осветеност хармоничен интериор
Как правилно да се проектира осветлението на таванитеКак правилно да се проектира осветлението на таваните
Петна за опъвам таван - модерен интериорПетна за опъвам таван - модерен интериор
» » Таван за осветление на тавана
© 2021 BggeHat.com