Лампи за окачени тавани



преди монтаж на окачени тавани много потребители мислят за въпроса за осветителното оборудване и не знаят кои лампи да избират на окачения таван.
монтаж на лампи в окачен таван

Разнообразие от устройства за осветление

Обикновено окачените тавани се монтират на окачени тавани. Техният дизайн осигурява интерстициално пространство, което се формира между основното припокриване и новата таванна повърхност. Размерът на свободното пространство обикновено е 10-20 сантиметра, което прави възможно осветяването на устройства без проблеми.
Освен това към структурата на окачването никой не забранява да фиксира традиционно използваните многослойни товарителници. Но има един нюанс, който трябва да бъде монтиран на профилната рамка, тъй като не може да се задържи върху гипсокартон или PVC панели.
лампи за окачен таван
Прожекторите се отличават с редица параметри:
  • по външен вид (дизайн);
  • ако е възможно пренасочване на светлинния поток. Ротационните лампи за окачени тавани, като например на снимката, обикновено се използват в случаите, когато в помещението е необходима стая с ярка светлина. Във ваната или тоалетната, тази функция е безполезна, но на работния плот осветлението, насочено от различни точки, ще предотврати потъмняването на отделните секции. Благодарение на въртящите се лампи е възможно да се концентрира осветлението на правилното място, идващо от няколко източника;
  • от степента на сигурност. За целта има IP индикатор: номерата след буквите отразяват нивото на защита от въздействието на прах и вода. За прахови стойности от 0 (без защита) до 6 (максимална сигурност) се приемат. Що се отнася до водата, най-голямата стойност от 8 означава това осветителни тела за окачени тавани Тя може да работи дълго време, ако е напълно потопена във вода;
  • от типа на лампите. Лампите за окачен таван са от следните типове: с нажежаема енергоспестяваща LED-халогенна лампа.
За да определите избора на лампи за окачване, трябва да знаете техните предимства и недостатъци.

Видове лампи за вдлъбнати тела

Лампи нажежавани

Те са най-старият вид изкуствени източници на светлина, известни повече от 100 години. Такива лампи за окачен таван се считат за неефективни, тъй като само малко повече от 2 електроенергия се превръщат в светлина. Те имат друг недостатък - тялото се нагрява до много високи температури, и това е силно нежелателно, тъй като полученото оттегли от топлина поради липсата на отвори пространство нагнетателна трудно. В допълнение, касета за такива лампи големи размери - тяхната дължина е около 12 -15 сантиметра. Въз основа на горното, можем да заключим, че лампите с нажежаема жичка - не са най-добрият избор за окачени тавани. Тяхното достойнство е ограничено до възможността за работа при условия на висока влажност или при високи / ниски температури.
лампи на фалшив таван

Халогенни лампи

Тяхната работа се основава на принципа на топлина, но спиралата в които обграждат чифт халогени (обикновено йод или бром), докато в нажежаема лампи използва въздуха. Тези пари не позволяват спираловидния метал да се изпари (обикновено волфрам). Благодарение на по-високите температури, които възникват от влизането в химическа реакция на халогенни и метал, той осигурява по-добра пропускливост на светлината, такива лампи за окачен таван рядко горят и консумират по-малко енергия. Размерите са както следва: дължината на корпуса на лампата е 6 сантиметра (прочетете също: "Халогенни крушки за опънати тавани").
В мрежата на дребно на потребителите се предлагат нисковолтови халогенни крушки. От гледна точка на безопасността за суровите помещения, най-добрият избор биха били лампите за окачен таван, работещи от 12 или 24 волта. Трансформатор за вградени електрически крушки в тавана е желателно да се поставят в най-достъпните места в апартамента или в къщата, тъй като енергийните преобразуватели се считат за най-уязвимото място в осветителната система. Често инсталацията на халогенни лампи в тавана се извършва в обикновена касета под стандартното мрежово напрежение.
квадратни лампи на тавана
Жилищен лампа докосване с голи ръце не могат да бъдат изгорени поради замърсяване на повърхността, както и резултатите от местното потъмняване в нагряването на кварцово стъкло крушка, което води до неговото унищожение.

Енергоспестяващи лампи

Тези електрически крушки на окачени тавани са икономични и се различават незначително. Под това име се наричат ​​флуоресцентни лампи, които се завинтват в стандартен плафон, на външен вид те могат да бъдат много различни. Малката мощност на крушката може да се постави изцяло вътре в окачената структура, но по-силните трябва да бъдат разположени извън интерстициалното пространство.
монтаж на халогенни лампи в тавана
За съжаление, те имат значителни недостатъци, сред които:
  • ограничен брой цикли на изключване / включване - колкото повече се използват, толкова по-малко време те могат да работят;
  • наличието на сложна електроника не им позволява да се използват във влажна среда, в бани или басейни не се монтират енергоспестяващи лампи;
  • светлинният поток от този вид електрически крушки гуми очите, тъй като неговият спектър не съвпада със слънчевата светлина;
  • когато крушката на флуоресцентната лампа се счупи, това е опасно за здравето на хората, живеещи в къщата, тъй като съдържа живачна пара. Според правилата за сигурност, хората в тази ситуация трябва да бъдат евакуирани от помещенията и да извършват димурктуриране.

LED крушки

Този тип инсталация на лампи в окачен таван е отлично решение. Недостатъците са високата им цена.
Средствата включват:
  • ефективност - сред използваните източници на светлина те имат най-висока ефективност;
  • Насочване на светлинния таван - светодиодите не изискват рефлектори;
  • екологосъобразност - не излъчват вредни вещества нито на работното място, нито в случай на повреда;
  • цикличната работа не оказва влияние върху експлоатационния живот, продължителността на живота на светодиодните лампи не е фиксирана в зависимост от броя цикли на включване / изключване;
  • техният експлоатационен живот варира от 50 до 100 хиляди часа непрекъсната работа;
  • с различна форма, произвеждат дори и LED квадратни лампи на тавана.
как да изберем лампа за фалшив таван
Трябва да знаете, че преобразувателите на мощност не са толкова издръжливи. Идеалното решение е да купите лампи с ниско напрежение. В този случай свързването на крушки с фалшив таван се осъществява само с едно захранване на място, достъпно за подмяна или ремонт.
Въз основа на горепосочената информация най-добрият избор на лампи за окачени конструкции са LED продуктите. Цените за тях са периодично намалени и може би единственият им недостатък ще бъде елиминиран. Разположението на крушките върху окачения таван може да бъде много различно.
Монтиране на прожектори в окачен таван, подробно видео:

Подмяна на крушки с фалшив таван

За човек, който няма предишни дела с подмяната на лампите в вградени осветителни тела в окачена конструкция, необходимостта от промяна на тях изглежда проблематична.
Има няколко начина да ги инсталирате:
  • върху дясната нишка в обикновена касета;
  • с помощта на два щифта, те се вкарват в касетата с малко усилие;
  • с помощта на странични издатини, които фиксират лампата след завъртане под прав ъгъл.
лампи за окачени тавани, какво е по-добре
За да разберете какво трябва да се използва методът за подмяна, трябва да погледнете контактите на дадена лампа. Лампичките с нажежаема жичка почти винаги се завинтват в обикновена касета. Ако тази лампа е енергоспестяваща или с нажежаема жичка, тя трябва да се обърне обратно на часовниковата стрелка. Завъртайки наполовина, тя трябва да излезе от пътя / отвинти, както при конвенционален полилей (вижте също: "Замяна на полилей на тавана на разтягане").
Когато в крушката има по-малък конус, тя е халогенна и такива лампи обикновено имат щифтов конектор. За да го промените, трябва да ударите крушката с пръста си и да я издърпате към вас. Ако не се получи, лампата се изважда напълно от конструкцията - устройството се държи за сметка на пружинните крака. След това сменете лампата.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем прожектори за окачени таваниКак да изберем прожектори за окачени тавани
Окачен таван таван със собствените си ръце стъпка по стъпка инструкцииОкачен таван таван със собствените си ръце стъпка по стъпка инструкции
Поставки за тавани за разновидности и характеристики на таванни таваниПоставки за тавани за разновидности и характеристики на таванни тавани
Офис тавани осветление видове и ползиОфис тавани осветление видове и ползи
Таванни лампи за офис - функцииТаванни лампи за офис - функции
Монтаж на осветителни тела в монтажните елементи на окачения таванМонтаж на осветителни тела в монтажните елементи на окачения таван
Критерии за подбор на тавани за окачени таваниКритерии за подбор на тавани за окачени тавани
Окачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталиратеОкачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталирате
Как да проектираме окачен таванКак да проектираме окачен таван
Проектиран и монтиран окачен таван байкалПроектиран и монтиран окачен таван байкал
» » Лампи за окачени тавани
© 2021 BggeHat.com