Облицоване на фурната със собствени плочки

Днес във всяка къща или селска къща, специално място се заема от печката. Ето защо, с лице към фурната с плочки, които можете да произвеждате със собствените си ръце, става много важно за всеки собственик. В края на краищата гостите обръщат особено внимание на централното място в къщата, където се намира пещта.



Важно е да знаете, че преди да започнете облицовката, трябва да разберете до каква температура може да се нагрее повърхността. Това ще определи избора на самото лепило. Така че, ако пещта е в състояние да загрее до 1000 градуса, тогава най-добре е да използвате лепило за облицовката. В противен случай ще трябва да прибягвате до фиксиране с помощта на метални скоби. (Виж също: Плочки за фурната със собствени ръце)



Облицоване на фурната със собствени плочки

Винаги трябва да се определи преди да се изправи най-високата повърхностна температура на отопление, тъй като по време на отоплителни материали, най-вече да започне да се разширява и върху охлаждането, за разлика, сгъстен, че трябва да се върне в първоначалното си състояние. Това свойство на повечето материали и предпазва лигавицата. Ако фурната не прегрее по време на работа, на керамични плочки е перфектният избор за нейното оборудване.



Трябва да се има предвид: с лице към фурната с керамични плочки значително ще се увеличи неговата топлинна мощност. В крайна сметка, такава плочка е подобна на обикновена тухла в нейните свойства. Следователно, цялата стая ще се затопли много бързо и тази топлина ще остане в къщата много по-дълго от обикновено.



Как да изберем плочка за облицовка?


Много често красивият вид на домашна фурна се прави с помощта на керамични плочки. Но трябва да знаете, че не всяка плочка е подходяща за такъв важен бизнес. Поради това е възможно предварително да се консултират експерти на сайта otopimdom.ru. И да разберете какъв вид керемида се понася добре при постоянно нагряване и висока температура. (Виж също: Изграждане на пещ със собствените си ръце)

Ето няколко сорта от такива керамични продукти, които ще се превърнат в перфектен материал за облицовка за всяка пещ:



  • Теракота шамот плочката е абсолютно екологична и подходяща за използване в жилищни помещения. В същото време може да се използва не само за печката, но и за фасадите на сградите, стените на помещението и камините. Основният материал за нейното производство е каолинова глина от напълно естествен произход. Що се отнася до цветовата гама, обзавеждането на печки с този тип плочки ще им даде като резултат един от възможните цветове, вариращи от светло бежово до тъмно тухла. Основното предимство на теракот керемидите е простотата на поставянето му. Следователно, цялата работа може да бъде извършена от собственика на самата къща, ако има известен опит по този въпрос. В допълнение, той е сравнително евтин спрямо други аналози и добре толерира голям спад на температурата, който се образува, когато пещта се нагрява и охлажда.

  • Клинкери са подходящи и за облицоване на отоплителната система. В този случай, основното му предимство се крие във факта, че то не само перфектно толерира нагряването на пещта, но и е устойчиво на въздействието на открития огън. В грижите за тази плочка е проста - фурна, облицована с този материал, той е лесен за почистване, без използването на твърди четки и всички специални устройства и препарати. Необходимо е само да изтриете повърхността с влажна кърпа и всички натрупани мръсотия и сажди ще изчезнат. Също така, клинкерните плочки практически не абсорбират вода, а разнообразието от цветни палитри позволява на всеки да украси фурната си по начина, по който пожелае, понякога създавайки интересни контрасти и рисунки.
  • (Виж също: Как да направите плочки за печка със собствените си ръце)
  • Керамичните плочки за фурната също са подходящи, но не всички. Когато купувате този материал, трябва внимателно да прочетете инструкциите, които посочват видовете работа, за които е предназначен.

  • Майолика е друг вид плочки, подходящи за отопление. С производствения си метод и някои свойства той е подобен на теракот, но за разлика от него има покривен слой глазура.

  • Понякога се използва и керамичен гранит за пещи. Тя има монолитна структура, но иначе прилича на клинкерни плочки.
  • (Виж също: Външни печки)

Керамични плочки за фурни


Какви са качествата на плочките за облицоване на печките?


Плочките, които ще се използват за довършване на отоплителните системи, трябва да имат следните важни свойства:



  1. Бъдете устойчиви на топлина, т.е. отлично е да понасяте високите температури. Освен това трябва да има доста добро разсейване на топлината. Само в този случай фурната може да се нагрее равномерно и да даде топлина в стаята.

  2. Той не трябва да съдържа гланцова повърхност, тъй като обикновено има много малки частици стъкло върху тази плочка, което при неговото нагряване дава неравен коефициент на разширение. Следователно, такава плочка след известно време след опаковането й започва да се напуква и съответно губи невероятния си вид.
  3. (Виж също: Как да изберем печка)
  4. Той трябва да бъде с определена дебелина, тъй като от този параметър зависи неговата термична проводимост. В допълнение, еднородността на нагряването на цялата пещ зависи от дебелината, както и от якостта на цялата облицована повърхност.

  5. Формата и размерът й също имат значение. Експерти твърдят, че подходящата плочка във фурната е с размери 12 см и 12 см. Що се отнася до формата, най-добре е да предпочетете квадрат.

  6. Керамичните плочки за облицоване на пещта трябва да имат коефициент на поглъщане на влага от 3%. В този случай тя е достатъчно силна за целта, за която е закупена и е в състояние да издържи както постоянното нагряване, така и последващото охлаждане.


Плочка на печката


Как да изберем глина за облицовка



Имайте предвид, че в допълнение към плочките, трябва внимателно да изберете глина, на която сте решили да посадите материала. Преди работа, глината трябва да се тества за свойства като сухота и съдържание на мазнини. За да направите това, малко парче глина трябва да се спусне в контейнер с вода и се разбърква с лъжица. Ако това парче започне да се придържа към лъжицата, глината е мазна. В същия случай, когато лъжицата е покрита само с тънък слой от глина, смесен във вода - това означава, че е суха.





Но качествената глина се държи по следния начин в чаша с вода - само частично се прилепва към лъжицата с малки парченца. Това е идеалният материал за правилното облицоване на печките с керамични плочки.



Препоръчва се малко тънък пясък да се прибави към мазната глина, но в сухо, напротив, да се смеси част от мазна глина.



Подготвителна работа



Недопустимо е да започнете да полагате плочките върху повърхността на фурната без предварителната подготовка за тази работа. Първо е необходимо да се почисти добре от всякакви замърсявания и да се извърши плитка, около 10 мм разширение на зиданите шевове. Ако фурната е боядисана, трябва да я почистите напълно от боята, като използвате метална четка за това.



Има и друга възможност за работа с боядисана повърхност: тя може да бъде покрита с телена мрежа с размер на клетката 150 mm на 150 mm. Тази мрежа обикновено е прикрепена с малки гвоздеи, които се вкарват направо в шева на печката. Не забравяйте да поставите шайби върху ноктите, преди да ги използвате. След като мрежата е опъната, е необходимо да се приложи решение на цимент и глина по цялата площ на пещта преди да се обърне.

Обработката на пещи и камини не е лесна задача и изисква много знания и умения. Така че, трябва да знаете как правилно да смесвате такъв разтвор от цимент и глина. За да го направите, трябва да вземете пясък, глина и цимент в съотношение 0.2: 3: 1 и да се разбъркате добре. Приложеният слой хоросан трябва първо да е напълно сух, преди да бъде поставен върху него.

Облицовката на камината с керамични плочки започва с факта, че се брои необходимото количество от този материал. За да направите това, трябва да знаете колко квадратни метра се побират на повърхността на пещта. На този номер по време на покупката трябва да добавите още няколко парчета плочки в резерв. В края на краищата, по време на работа ще трябва да го отрежете, така че е най-добре да имате част от този материал на склад.

Камина на фаянс


Прости съвети за полагане на плочки


За да се гарантира, че керемидата е поставена плоска, обикновено на повърхността на фурната, кабел с товар в края се изтегля хоризонтално. На него и трябва да изравните плочката. Поставянето на печките със собствените си ръце започва от дъното на повърхността. Като инструмент за прилагане на решение на гърба на керамичната плочка е необходимо да се използва шпатула с правоъгълни зъби. Тя ще осигури добри керемиди върху печката.



ВАЖНО: плочките, нанесени върху тях, трябва да бъдат добре натиснати върху повърхността на фурната или камината. След това можете да го ударите с гумен чук няколко пъти, за да го поправите по-добре. Винаги първо трябва да използвате цялата цяла плочка и едва след като приключите, отидете на рязането. И за рязане на този материал се използва специална машина или обикновен резач за стъкло.



За да се гарантира, че пропуските между плочките са еднакви, е необходимо да използвате пластмасови кръстове, като ги настройвате през цялото време между квадратите на плочките. Така получените шевове не трябва да бъдат напълно запълнени, а само половината. В този случай те имат най-добър декоративен външен вид.

Обличането на печката с плочки със собствените си ръце е трудно, защото в хода на работа може да има изкривявания в линиите на положените плочки. Те трябва да бъдат коригирани незабавно. За да направите това, можете да използвате инструмент като ниво или редовен рейк. След като всички керемиди са поставени, е необходимо повърхността да се избърсва със сух парцал, като се изважда от прах и циментова замазка. Шевовете са преплетени само след три дни след обличането. След това на следващия ден фурната е готова да работи.

По този начин облицовката (печката или камината в този случай може да бъде избрана за работа) изисква повишено внимание и търпение. Но положителен резултат ще ви угоди на вас и вашето семейство.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стъклокеражи със собствени ръцеСтъклокеражи със собствени ръце
Каква е температурата във фурнатаКаква е температурата във фурната
Поправка на пещтаПоправка на пещта
Огнеупорни плочки за печката красив декор на каминатаОгнеупорни плочки за печката красив декор на камината
Как да се изгради печкаКак да се изгради печка
Пещ със собствени ръцеПещ със собствени ръце
Промиване на фурната със собствените си ръцеПромиване на фурната със собствените си ръце
Печка на улицата със собствените си ръцеПечка на улицата със собствените си ръце
Как да се пекат печкаКак да се пекат печка
Обзавеждане на печката със собствените си ръцеОбзавеждане на печката със собствените си ръце
» » Облицоване на фурната със собствени плочки
© 2021 BggeHat.com