Етаж хидроизолация преглед на съществуващата гама от материали

Хидроизолация на пода

Тези, които имат селски къщи, живеят в частен сектор или апартамент на приземния етаж, са принудени да търсят защита от голямо количество влага. Спестяването в този случай е само за хидроизолация на пода. Предотвратява навлизането на вода от бетонни мазета или от земна основа.

Такива мерки се препоръчват в банята, кухнята или мазето. Ето защо ще разгледаме по-подробно начините, по които това може да бъде направено.

Какво е запечатването на пода?

Запечатването на покритието е примитивен набор от мерки, които защитават бетонната или дървената основа от вредните ефекти на влагата. Ако не е изпълнено, източникът на влага много бързо провокира появата на мухъл, което е много трудно да се отървем от него. В допълнение, влагата може да разруши подовата настилка. Съвременните декоративни материали не са скъпи, така че можете да избегнете големи разходи само с компетентна хидроизолация.

Съвременният пазар предлага широка гама от хидроизолационни материали. За да разберем какво да изберем, това е много трудно за мирянин. Следователно, статиите за преглед са много популярни, което помага за навигация в този проблем.

Трябва да формирате предпочитанията си, като се започне от следните фактори:

  1. Характеристики на климата, поради географското разположение.
  2. Разположението на обекта е колко високо е от земята.
  3. Наличието на голям брой подземни води.
  4. Местоположение на източника на влага.
  5. Материалът, от който е направен подът.

Обърнете внимание! Важно е да се залепи повърхността, която е директно изложена на влага. Ето защо, ако източникът е под покрива, няма смисъл да запечатвате само пода.

В жилищни сгради, запечатването на пода в банята, кухнята и тоалетната е оправдано от факта, че по този начин можете да се предпазите от наводняване на съседите си. Дори ако в апартамента се счупи тръба и подът се обработва, водата няма да проникне. Ето защо няма да възникнат конфликтни ситуации с тези, които живеят по-долу.

При построяването на нова сграда или ремонт на стара сграда, такава процедура е задължителна. Важно е да изберете подходящия хидроизолационен материал за компетентно разрешаване на проблема.

Какви материали съществуват?

За хидроизолация се използват няколко вида уплътнители:

  1. Обилни разтвори от циментова основа, в които се добавят специални синтетични вещества.
  2. Okleleychnye материали на базата на битум.
  3. Инжекционен материал, който позволява да се създаде хидроизолационна изолация.
  4. Мембранна хидроизолация.

Кое е по-добре? Невъзможно е да се отговори недвусмислено, защото всеки има положителни, отрицателни страни и сфери на приложение. Кои от тях? Нека да разберем.

Смазващи разтвори

Смазващи разтвори

Към днешна дата това е най-простата версия на хидроизолацията

Обилната хидроизолация е представена от два типа материали - мастики и емулсии. Мастиците са студени материали, които не се нуждаят от нагряване. Можете да работите с тях при отрицателни температури. С тяхна помощ те обработват основите, които трудно се довършват с други хидроизолационни агенти.

Към днешна дата това е най-простата версия на хидроизолацията с универсално приложение. Материалът позволява да се решат широк спектър от проблеми и да се изключи проникването на влага, откъдето идва - отвътре или отвън.

Положителните качества на смазващите разтвори са очевидни:

  1. Те не са обект на свиване.
  2. Всички сортове са екологични.
  3. Мастиците и емулсиите понасят въздействието на агресивните медии.
  4. Обработената от тях повърхност става абсолютно непропусклива за влага.

Богат асортимент

Приложение на смазочен разтвор

Смазочната хидроизолация се извършва с четка, шпатула или валяк

Мастиките и емулсиите могат да бъдат различни - всичко зависи от това, какви "съставки" се използват в тях. Съгласно този принцип покривните материали се класифицират в следните типове:

  • Минерални хидроизолационни материали за пода. Това са сложни смеси, които включват цимент, водоотблъскващи вещества, модификатори и пълнители. Те могат да се използват за запечатване на бетонната основа, както и за тухли и всички повърхности, които не са чувствителни на напукване. Нанесете ги върху абсорбираща груба повърхност, която преди това е изравнена и навлажнена с вода.
  • Полицементните материали се представят от комплексна циментова пясъчна смес, в която се добавят полимери, отговарящи за мобилността на състава. Те също така повишават устойчивостта на влага, устойчивост на замръзване и устойчивост на въздействието на отрицателните фактори на околната среда. Еластичните двукомпонентни покрития се използват за обработка на структури, които не са чувствителни на напукване. Твърдо - за бетонния под.
  • Полимерните материали са базирани на полиуретанови, акрилни и епоксидни смоли. Също така съдържат активни вещества, които отговарят за адхезията, еластичността и способността за запълване на пукнатини и дупки. Такива материали се използват за защита на бетонната основа от въздействието на опасни химически съединения, хидроизолационни съоръжения за третиране и канализация. Ето защо не трябва да ги избирате за подово отопление в апартамента.
  • Битум-полимерните маски и емулсии се разделят на отделна група. Първите се използват за обработка на подземни съоръжения. Вторият - за хидроизолация на минерални повърхности.

Отрицателни качества

Съществуват и отрицателни аспекти на покривните материали:

  • Първо, те са краткотрайни. Средният период на тяхната работа е около 5-6 години.
  • На второ място, почти всички смазочни материали се страхуват от внезапни температурни промени.
  • На трето място, преди повърхностната обработка трябва да бъде покрита с дебел слой от специален грунд, което увеличава цената на хидроизолационните работи.

Лепилни материали

Лепилни материали

Широка гама от материали

Какво е хидроизолацията на пода? Това е запечатването на повърхността с водоустойчиви материали, залепени или залепени към основата. Тази технология се използва за съхранение на подземни води от полусутерен помещения или в случаите, в които мастиците и емулсиите не могат да се използват по някаква причина.

Най-често в продажба можете да намерите роли, листове или керемиди. Методът за тяхното производство е прост. Битум-полимерният състав се нанася върху нетъкан полиестер или основа от стъклени влакна. От дъното е защитена с полимерен слой, а отгоре е покрита с пясък, минерален прах или тънък полимерен филм.

Обърнете внимание! Основата може да бъде изработена от покривна плоскост, импрегнирана с битум или продукти от катран с ниска температура на топене.

Монтажни характеристики

Обикновено тези материали се полагат върху хоризонтални повърхности и отделните ленти се залепват с адхезивни битумни маски. Те са в състояние не само да свързват материала добре, но и да запечатват надеждно шевовете.

Недостатъци на технологиите

Материалите за дъбови облицовки могат да се полагат само върху равна повърхност с допустима разлика във височината от 0,2 см. Субстратурата трябва да е суха. Най-напред трябва да се грундира с емулсия и битум.

Можете да работите само при температура над + 10 градуса. Само водопроводчици могат да носят хидроизолация. И това е основният недостатък на този метод.

Инжекционен материал

Инжекционен материал

Идеален материал за хидроизолация на пода в старата къща

Инжекционният материал за хидроизолация защитава порьозните повърхности от влага. Принципът на нейното действие е следният. Специално съединение прониква в обработената повърхност, която запълва всички пори и измества течността. В същото време, постепенно се възстановяват техническите характеристики на старата бетонна основа, създават се условия за смърт на плесента и химическата устойчивост на материала се повишава.

Възможно е използването на такива състави както по време на строителната фаза, така и по време на ремонта на разрушени структури. Поради това инжекционните материали са идеални за хидроизолация на пода в старата къща. Материалът идеално държи противоналягането, което му позволява да се използва от вътрешната страна на помещението.

Съществуващи сортове

Най-често, за да предпазите пода от влага, използвайте хидроизолационна течност за инжектиране. Той не само осигурява очаквания ефект, но също така допълнително защитава субстрата от температурни промени, корозия и топлинни загуби.

Има два вида хидроизолация:

  1. Течна гума.
  2. Течно стъкло.

Първият материал е с висока еластичност, лесен за нанасяне и повърхността може да бъде ремонтирана с течение на времето. Течният каучук е екологичен и има добра адхезия. Повърхността е гладка и няма никакви шевове напълно. Приложете материал за обработка на басейни, бетонни тунели и подове в апартамента.

Вторият материал е разтвор на калиев и натриев силикат. Прилагайте го само по време на строителната фаза. Съставът се смесва в бетон, което го прави по-трудно, става устойчив на механични повреди и значително по-малко влага.

Мембранна хидроизолация

Етапи на ремонт на подове, схема

Подът трябва да бъде подготвен чрез предварително демонтиране

Мембранната хидроизолация е продукт на ново поколение. Всъщност това е самозалепващ се филм, който се състои от три слоя. В основата - твърд полиетиленов филм, върху него - битум-полимерен лепкав слой, отдолу - антиадхезивен слой. Дебелината на мембраната е само 1 мм.

Можете да прилагате материали почти навсякъде. Той не се страхува от внезапни температурни промени, лесно се инсталира, не се нуждае от поддръжка по време на операцията. Индивидуалните елементи са свързани една с друга чрез поток от горещ въздух. В резултат се получава монолитна тъкан, от чиято повърхност влагата се изпарява много бързо.

Основното предимство на хидроизолацията на мембраната е способността да се обработват обекти с различни форми и конфигурации. Недостатъкът е един - много висока цена в сравнение с аналоговите продукти. Поради това все още не е възможно да се нарече мембранна хидроизолация популярна.

Обобщение по темата

Правилното изпълнение на хидроизолацията за пода и използването на подходящи материали за тази цел удължават срока на експлоатация на основата, както и довършителните покрития, създавайки по-благоприятен микроклимат в къщата. След внимателно преразглеждане на прегледа на съществуващите материали, ще можете да изпълнявате висококачествена хидроизолация.

Забелязва се, че бетоновите конструкции, които най-често действат като подови основи, след обработка стават по-устойчиви на замръзване, водоустойчиви, устойчиви на агресивни агенти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подова хидроизолация на подовеПодова хидроизолация на подове
Как е подовата изолация от материали и технологии?Как е подовата изолация от материали и технологии?
Хидроизолация на сутеренХидроизолация на сутерен
Как да се предпазим правилно банятаКак да се предпазим правилно банята
Хидроизолация на дървен под в банятаХидроизолация на дървен под в банята
Хидроизолация на пода преди замазка в къщата и апартаментаХидроизолация на пода преди замазка в къщата и апартамента
Етажът във ваната на винтовите колчета се урежда вътреЕтажът във ваната на винтовите колчета се урежда вътре
Хидроизолацията на тавана в апартамента е обективна необходимостХидроизолацията на тавана в апартамента е обективна необходимост
Хидроизолация на основата със собствените си ръцеХидроизолация на основата със собствените си ръце
Хидроизолационни хидроизолационни материалиХидроизолационни хидроизолационни материали
» » Етаж хидроизолация преглед на съществуващата гама от материали
© 2021 BggeHat.com