Хидроизолация на дървен под в банята

Дървото е най-често използвано в строителството поради многобройните му качества. Основният недостатък е неговият страх от водата. Ето защо, за дървен под, просто е необходимо хидроизолация.

Обща информация

Хидроизолацията е комбинация от някои мерки, които са насочени към предпазване на материалите от негативното въздействие на влагата върху тях. Поради неправилното разполагане на този слой строителството на дърво ще стане неизползваемо. Но първо нека разберем какво е Дървени подови настилки.>дървен под.

Тази концепция включва 3 вида:

  • Подовата настилка е монтаж на паркет, корк, ламинат и други видове подови настилки от дърво;
  • Платформата е специализирана дъска за подова настилка с жлебове с дебелина повече от 30 мм;
  • Във формата на дървени плочи: от OSB, ПДЧ, шперплат, които се използват за декоративен дизайн на пода.

Дървените подове се полагат най-вече по два начина:

Видове хидроизолация

Днес се използват някои видове хидроизолации:

  • Cast, който използва различни маски и минохвъргачки, обикновено се основава на битум. Но се прилага върху тухлена или бетонна основа;
  • Oaklechnaya, представена като многопластов "пай" от рулонни и листови материали. Тя се класифицира в: битум-рулон-битум-полимер-полимер. 
  • Боята обикновено се представя под формата на полимерни и битумни лакове. Но тя трябва да бъде постоянно актуализирана за 5-6 години 1 път;
  • Мазилка под формата на циментово-пясъчна замазка и добавки на базата на полимер в няколко слоя.

Първият тип се използва само за бетонни основи. Но за такива Настилка "под">подови замазки по-късно поставя паркета. Най-трудното и скъпо е водоустойчивостта. Но ако го направите качествено, няма да имате проблеми с пода дълго време, поради липсата на влага на пода с въздух.

Това се прави от следните технолози. След подготвените и грундирани площадки се полагат хидроизолационни материали, например покривни материали, хидравлични стъкла и други материали. С помощта на полиестер или фибростъкло те се подсилват.

В зависимост от метода на приложение се различават следните:

  • Заваръчни, които се нанасят "горещо" посредством газова горелка;
  • Самозалепващи, които са залепени "студен" метод, без високи температури с помощта на ръчен инструмент: четка, шпатула или спрей. 
  • Хидроизолация "горещо" или "студено";
  • След изсушаване върху тази образувана бариера направете подова настилка. Разтворът може да бъде течно стъкло, цимент и пясък в съотношение 1: 1: 3. Но най-напред е по-добре да поставите метална решетка с размери 5x5 или 3x3 cm в долната част и дебелина на проводника 2-3 mm;
  • След това получената повърхност отново се покрива с един хидроизолационен слой. За тази цел, използвайте неразтворими във вода състави на циментова основа от различни видове хидроизолация на гипс. Обикновено те се продават в суха форма, смесени със смесител и се заглаждат като финална замазка с правило или шпатула. Това решение се прилага и на два слоя, всеки от които има дебелина 2-3 mm с помощта на твърда скумрия.
  • Този слой е нестабилен за износване, поради което след сушене разстила специален субстрат, върху който да се монтира някакъв вид паркет.

Но много дървени декоративни подови настилки имат предна повърхност с всички възможни видове хидроизолация и защита и не се нуждаят от по-нататъшна обработка.

Валцована хидроизолация

Процесът на хидроизолация на основата, преди да инсталирате дървения под. Как да "изравняваме дъската">Подова настилка и подове от дървени плоскости се натрупват върху трупи, така че между основата и пода се оставя въздушно пространство. Благодарение на него подът се затопля. Но тази кухина трябва да е суха, заради това, че основата трябва да бъде надеждно водоустойчива.

Неговата цел е класифицирана в:

  • Антифилтрация, която предпазва от подпочвените води;
  • Антикорозивен, предпазващ от влага от околната среда.

Първият се извършва само в сутерени и на приземните етажи с високо ниво на влага и други нестандартни компоненти. Специализирани компании го поставят, тъй като тази работа е много сложна. Но антикорозионната хидроизолация се извършва навсякъде и постоянно.

В зависимост от използваните материали те различават:

  • машина за третиране;
  • Paint;
  • мазилка;
  • монтиране;
  • okleechnuyu;
  • седимент;

Запълване на хидроизолацията

При прилагане на всички гореспоменати видове, основата ще бъде напълно защитена отвътре и отстрани. Хоризонталната изолация се извършва в равнината на мазето, като се използват смеси от гипс върху циментово-пясъчни разтвори, полимерни мазилки и емулсионни пасти.

Понякога, поради липсата на възможност за хидроизолация на хоризонталната повърхност, подовете се полагат на земята.

След това е необходимо:

  • На земята под закъснението да се изградят колони от червена тухла.
  • На върха пуснати парчета от рубероид полиетилен, покривни филмчета 3-4 см по-големи от повърхността на стълбовете. Поради това влагата не прониква в изоставанията.
  • Празните останали места са покрити с чакъл, импрегниран с битум и гъсто опакован.

Вертикалната хидроизолация се извършва чрез боядисване, наслояване или комбиниран метод. След това мазето е водонепроницаемо със стената в мястото за монтаж на подовата настилка.

Тези мерки предотвратяват навлизането на влагата в пода, формирайки гъби и плесени върху нея.

Зареждане на изоставането в банята



Сега можете да поправите конструкцията на дървесината под пода на базата на паркет или паркет или дървени дъски.

Но преди това трупите се обработват с антисептични и изсушени, така че съдържанието им на влага да не е по-голямо от 12.

Поставете върху вече инсталираните колони от тухли, като вземете предвид изоставането и стената на пролуката от 2 см. На базата на дървени подложки, задайте нивото на хоризонта.

Когато създавате рамка и поставяте дървени подове, трябва да вземете под внимание влажността на въздуха, равна на 40-60, а температурата не е под + 8 ° С.

Този баланс е необходим и по време на операционния процес. Ако влажността на покритието и рамката е по-голяма от даден брой, тогава тези структури набъбват и подът ще се повдигне. На няколко под това ще изсъхнат и ще се разпръснат и на пода ще се появят пукнатини.

Но ако повърхността на пода е правилно обработена, тогава тези проблеми могат да бъдат избегнати.

Полагане на хидроизолационен слой от външни повърхности. Сега отидете на инсталацията на подовата настилка. Но първоначално материалът, който ще се монтира, е защитен с хидроизолационен слой. За да направите това, приложете няколко от видовете си. Най-икономичен и прост е използването на битумни и полимерни лакове.

Разтвореният битум върху дървесината се полага от цяла мембрана, която е силно еластична и се разширява и се свива със сезонни деформации. Поради това защитният слой остава непокътнат.

Също така има водоотблъскващи и топлоизолационни свойства. Лесно е да се приложи. За да направите това, използвайте обикновени инструменти за боядисване под формата на флейта четка, валяк, спрей. Ако се спазват правилата и технологията на работа, дървеният под ще бъде допълнително покрит с хидроизолационен слой.

Грундиращите лакове могат:

  • Да се ​​използва под формата на хидроизолация за дървени подове върху трупи;
  • Дайте на дървото определена сянка;
  • Намалете адхезивната способност на слоя паркетен лак;
  • Подобрете пропускливостта между дървесната повърхност и лак.

След импрегнирането на горните слоеве дървесни влакна, лаковете се фиксират с тях, поради което покритието има допълнително удароустойчивост.

Също така има различни петна с различни цветове и нюанси и по-ясно показват структурата на лицевите слоеве на дървото. Те проникват дълбоко, дават повече насищане и яснота, както и предпазват повърхността от влага. Паркет лакове, освен тези функции, също добре водоустойчива външната повърхност.

Поради тези няколко слоя се формира гъста, водоустойчива, трайна черупка.

Хидроизолация на дървен под в банята

Хидроизолацията на дървения под в помещения с висока влажност и агресивна среда, съгласно технологиите, разгледани по-горе, ще бъде много надеждна.

Това ще ви позволи да забравите за ремонт и подмяна на подови покрития за дълго време. Влагата никога няма да се разпространява по тавана на съседите от дъното.

Но в тези стаи е по-добре да покриете хидроизолационния слой и стените. Тъй като най-влажната стая в апартамента е баня, така че изборът на дърво за пода трябва да се подхожда много сериозно. Тик и лиственица имат висока устойчивост на вода. Също така ще бъде добре да поставите корковия под, да не го приплъзвате и да имате висока якост. Също така е необходимо да се възползвате от допълнителните методи за хидроизолация.

Те включват:

  • Подът е 1-2 см по-нисък от другите етажи в помещенията;
  • Наличието на малка врата, която отделя банята от другите стаи.

Ако водата се разлее, нивото и праговете за определен период от време ще забавят разпространението му до други части на източника.

Дори и с проникването на влага през пода, добра хидроизолация ще му попречи да падне върху подовете под това. Хидроизолацията на дървения под за всяка стая е необходим процес. Той се избира индивидуално за всяка стая отделно и се подрежда със собствени ръце или с доверени професионалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане, полагане на дървен подПолагане, полагане на дървен под
Ремонт на подове Ремонт на паркетРемонт на подове Ремонт на паркет
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Корк субстратКорк субстрат
Шперплат на подаШперплат на пода
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Къде и как мога да купя масивна дъскаКъде и как мога да купя масивна дъска
Какъв е цикълът на секса?Какъв е цикълът на секса?
Дървен паркет в банятаДървен паркет в банята
Какъв вид настилка да избера за детска стая?Какъв вид настилка да избера за детска стая?
» » Хидроизолация на дървен под в банята
© 2021 BggeHat.com