Как е подовата изолация от материали и технологии?

Топлоизолация на пода

Опазването на топлината в жилищните и спомагателните помещения е основната задача при изграждането на селска къща. Ето защо, подобен процес, като изолацията на пода, се обръща специално внимание. И това не е толкова важно, подът се издига на земята, по дървени трупи или на бетон основа - във всеки случай, разработчикът трябва да използват топлоизолационни материали и точно да спазват технологията на тяхното инсталиране.

Същевременно основният критерий за избора на материала и методът за полагането му ще бъде видът на субстрата. Нека разгледаме по-подробно това.

Какви са топлоизолационните материали?

Няма да изброим всички съществуващи видове нагреватели - ще отнеме твърде много време. Нека да отбележим само огромното им разнообразие, представлявано от плочки, ролки, насипни и насипни материали. И всеки от тях може да се използва за затопляне на сексуалната база.

Съвременните топлоизолатори са разделени на естествени и изкуствени. Първият включва корк, експандирана глина, пелети от дървени стърготини, ecowool и др. Изкуствената изолация се предлага на пазара с по-широка гама от модели, където е особено необходимо да се разпределят експандирани полистиренови плочи, полиуретан, пяна и изолон.

Технологията на монтаж на топлоизолация се влияе от структурните характеристики на материалите. Например, за да напълните кутиите от глина, перлит и пяна от пластмаса, винаги ще ви е необходима щайга. Плочките и ролките могат да се поставят на всякакви повърхности, дори не много равномерни. И течните или насипни нагреватели просто запълват повърхността на пода. Между другото, последните са най-тънките, но в същото време могат да заменят дебел слой плочи или запълване. Това е голямото им предимство, но те също са скъпи.

Изолацията на подове в частна къща и в градски апартамент е много различна. В частна къща подът обикновено е изолиран на земята или по дървени трупи, а в градските апартаменти - само върху бетонна плоча. Освен това, във втория случай е необходимо да се използват топлоизолатори от категорията на hyperfine. Например, изолирани линолеум, изолон, ПДЧ, полимерни полимерни подове с ефект на топлоизолация, корк и така нататък.

Но преди да изберете нагревател, трябва да измерите височината на таваните в помещенията. Колкото по-висок е таванът в дома ви, толкова повече възможности за използване на различни материали. И все пак трябва да се вземе предвид относителната влажност, защото не всички нагреватели могат да издържат на високата си скорост. Например, целулозата, минералната вата, листовете GVL и редица други топлоизолатори реагират отрицателно на промените във влажността, което влияе върху загубата на техните качествени характеристики. За да избегнете това, трябва да предприемете мерки за хидроизолация. И това винаги е свързано с допълнителни разходи.

В крайна сметка, ако искате да се затоплят подове, но не знаете каква изолация да изберете, просто инсталирайте системата "топъл под", който ще реши всичките ви проблеми наведнъж. Но тъй като ние се интересуваме от самия процес на затопляне, нека се замислим за дизайна на подовата база и методите за топлоизолация.

Затопляне на пода на земята

Свързване на листа със скоч лента

Фолиото подложка

Устройството на пода на земята се различава, че всички работи трябва да бъдат изразходвани на първия етаж в пряк контакт със земя, която е останала между стените на основата. Най-горният слой на почвата е плодородна почва с минимален носеща способност и е необходимо да се отървем от нея. Тя не трябва да се изхвърля, но можете да я прехвърлите на място, където градината или градината са счупени. Как да се определи дълбочината на почвената покривка? Изкопайте, докато земята под вас стане твърда - обикновено до 50 сантиметра, но в различни региони може да е различна.

  1. Вземете топлоизолационни материали с висока плътност, устойчивост на влага и устойчивост на влага.
  2. Уверете се, че сте извършили хидроизолационна работа, т.е. под нагревателя, за да поставите слой от добра хидроизолация.

Провеждането на тези две събития гарантира, че изолираният под на земята ще изпълни предназначението си. И сега нека разгледаме, според коя схема се запълва образуваната яма.

Първо, дъното на изкопа се изравнява и потъпква. След това се изсипва слой пясък, който също се набива. Между другото, пясък може да се смесва с натрошен камък или чакъл. След това на подготвената възглавница е покрита с хидроизолационен материал - по-добре валцувани. Напоследък беше използван горещ битум или асфалт, но с ролкови изолатори е по-лесно да се работи, а качеството на съвременните материали нарасна многократно. Между другото, тук е възможно да се използва покривен филц, покривен филц или полиетиленов филм, чиито ленти се припокриват.

Lay-by-Lay lay-up

Изолацията е базирана на ленен VAL-FLAX

Сега можете да заспите, легнете, стека или запълнете изолацията. Обърнете внимание на една точка - ако стаята има голяма основна площ, то за насипни и течни топлоизолационни материали на пода е необходимо да инсталирате ограничителни елементи, като разчупите цялата област на секции. Така че ще бъде по-лесно да контролирате процеса на инсталиране. След това целият изолационен слой отново се покрива с хидроизолация.



Коя изолация е по-добра, в края на краищата? За да отговоря на този въпрос, нека да разгледаме как дебелината на нанесения слой влияе върху качеството на топлоизолацията. Разбира се, всичко това зависи от климата във вашия регион, но има средни параметри:

  • Дебелината на слоя от експандиран глина е 20 сантиметра.
  • Стъклена вата или минерална вата - 10 сантиметра.
  • Стиропор (плочи) - 8 сантиметра.
  • Пяно стъкло - 6 сантиметра.
  • Полиуретанова пяна - 4 сантиметра.

Между другото, много от тези материали практически не се страхуват от водата, което променя подхода към строителния процес. Но за вашата собствена спокойствие, не спестявайте пари за хидроизолационни материали, освен това не е много голяма загуба.

Затопляне на бетонна плоча

Използване на пяно стъкло в устройството за замазка

Друга възможност за затопляне

Подобна база е налице във всички градски апартаменти, въпреки че много селски къщи са построени днес, използвайки бетонни плочи. Не е толкова важно къде е инсталирана печката - на първия или на някой друг етаж. По-важно е да знаете дали има под него нежелана стая. Особено се отнася до първите етажи, под които се издигат сутерените. В градските апартаменти тези технически помещения са точно, но не всички са отопляеми. Защо този критерий е толкова важен? С отопляеми мазета можете да намалите дебелината на използваната изолация, като по този начин не намалите височината на таваните в апартамента.

Така че, ако вашия апартамент се намира на партерния етаж, вие сте в час, тъй като процесът на изолацията може да се извършва от по-долу, т.е. от избата. За да направите това, първо трябва да намерите в мазето свой собствен апартамент, забележете кои етажа сте решили да изолирате, а след това пристъпете към подготовката. Някои сложни подготвителни процеси не са тук, но аз все още трябва да закупите изолация, пароизолация материал, лепило, няколко дървени барове и крепежни елементи - болтове и метални скоби. В този случай оптималната опция за топлоизолатора ще бъде плоча от експандиран полистирол.

На първо място, задайте всички периметър барове, които ще определят областта на изолация. След това директно върху тавана на сутерена с лепило - течни нокти или PVA - прикрепете плочите от експандиран полистирол. Поставете ги плътно една до друга, така че да няма останки. Ако те останат, те могат да бъдат пълни с монтажна пяна. След това използвайте телбод и скоби, за да започнете да фиксирате материала за бариерна бариера върху поставените пръти. Обикновено ролката на парабоара не покрива цялата си площ с широчината си, така че полагат лентичките си за залепване една спрямо друга, покривайки ръбовете с 10-15 сантиметра. Пръстените от материал трябва да бъдат закрепени със строителна лента.

Но изолацията на плочи отгоре е напълно различна технология и не е много трудна. Днес производителите на топлоизолационни материали предлагат огромна гама не само топлоизолатори, но и системи, с които могат да бъдат използвани за създаване на здрави и надеждни подови настилки. Например, последната новост е Кнауф. Буквално няколко думи за това какво е и как се монтира такъв под.

Минерални плочи

Полагане на минерална вата в трупи

На бетонна основа е покрита с паропреграден материал под формата на специална мембрана. След това се монтират водачите от дървени пръти или метални профили. Между тях се покрива фина част от глина, която задължително се подравнява с водачите и се уплътнява. След това над изолацията на профилите е покрита с хидроизолационен материал. И едва след това плочите на Knauf са монтирани сами. Това са двойни листове от гипсокартон, залепени заедно с отместване, което създава в конструкцията запечатването на два панела, закрепени заедно със специално лепило.

Това е новост и много популярна. Но има и традиционни методи за затопляне, където се използват конвенционални изолатори, поставени под замазката. Тук всичко се случва точно както при половете на Кнауф. Бетонната основа се изравнява, дефектите се отстраняват, след което се покрива задължително парабоарирът, върху който се монтират водачите. Между тях поставете изолация, подходяща за Вас за цена и качество. След това върху него се опъва хидроизолационен слой, върху който се полага подсилваща рамка под формата на метална мрежа. Но сега можете да напълните замазката. Както виждате, нищо не е сложно.

Топлоизолация на дървен под

Дървените подове се намират най-често в частни къщи или на прилежащи балкони и лоджии в градски апартаменти. Този тип подови настилки има една съществена разлика, която другите пола нямат. Това е изоставена структура, която значително улеснява топлоизолацията.

Чувалите са елементите, изложени в една хоризонтална равнина, които създават свои собствени ниши по форма и размер. Те могат да бъдат положени, излят или покрити с нагревател, което опростява процеса. Но има един "НО". Има два вида дървени подове - в къщи с изби и без тях, които обикновено се случват на горните етажи. Ако се затопли дървеният под, под който се изгражда мазето, целият процес на изолация се извършва отдолу и отгоре. На първо място в дървените трупи е монтиран параборан, в дъното на който са заковани грубите подови дъски, шперплат, плочи от дървесни частици, плочи от дървесни частици или велпапе. Тогава процесът се премества в стаята. В получените ниши се поставя изолацията, която е затворена на върха от хидроизолацията. След това можете да подовете самия под.

Материал за топлоизолация

Външно наподобява гъста пяна

Ако такъв етаж е изолиран на втория етаж, тогава се променя схемата за изпълнение на строителните работи. На първо място, по дължината на дървените трупи по всеки от долните ръбове се пробиват пробиви, които ще поддържат грубия под. Последният е подреден и фиксиран с винтове. Отново се формират ниши, които се запълват точно по същия начин, както в първия случай. Единственото нещо, което трябва да се обърне внимание, е бариерата срещу пара. Този материал се вписва в самата ниша, покривайки я напълно във всички равнини и по този начин създавайки непроницаема бариера.

Между другото, днес все повече и по-популярни е технологията на изолация, която използва нагревател пенест полиуретан. Те са пълни с тези ниши, без да използват пара и хидроизолация. Отлична технология, която дава отличен резултат. Но това също е много скъп вариант, който за съжаление не всеки може да си позволи.

Заключение по темата

Надяваме се, че напълно разбирате, че изолацията на пода е изискване на настоящето. Както можете да видите, има много материали за този процес и, съответно, много технологични схеми. Коя опция е по-добра? Никой няма да ви даде точен отговор, защото всичко ще зависи от бюджета, определен за отоплителните процеси. И колкото повече е, толкова по-добре може да се направи с най-новите материали. На пазара ще намерите добри нагреватели, които в техническите параметри са в оптимално съотношение цена и качество.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разбираме как да изолираме подовете в дървена къща с различни решения на един проблемРазбираме как да изолираме подовете в дървена къща с различни решения на един проблем
Как правилно да изолирате пода в дървена къщаКак правилно да изолирате пода в дървена къща
Как да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолацияКак да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолация
Знаете ли как да изолирате правилно пода в дървена къща?Знаете ли как да изолирате правилно пода в дървена къща?
Видове нагреватели и техните характеристики как да изберем подходящия топлоизолационен материал?Видове нагреватели и техните характеристики как да изберем подходящия топлоизолационен материал?
Изберете нагревател за списъка с приоритетни критерииИзберете нагревател за списъка с приоритетни критерии
Затопляне на пода в частна къща за преглед на материали и технологииЗатопляне на пода в частна къща за преглед на материали и технологии
Как да изберем подов нагревател за преглед на най-популярните материалиКак да изберем подов нагревател за преглед на най-популярните материали
Имам ли нужда от балатум подложка?Имам ли нужда от балатум подложка?
Изолация за пода в странатаИзолация за пода в страната
» » Как е подовата изолация от материали и технологии?
© 2021 BggeHat.com