Разбираме как да изолираме подовете в дървена къща с различни решения на един проблем

топла подове в дървена къща

Традиционно в дървена къща, подът се поставя директно на земята. Излива се с бетонна настилка или система от дървени трупи, на която се намира бордюрът. Във всеки случай, дори на етапа на строителството или при основен ремонт, възниква един проблем - как и как да се изолират подове в дървена къща. Неговото решение ще зависи от това кой метод за полагане на пода е избран. Ето защо ще разгледаме по-подробно всеки вариант.

Как и как да се изолира бетонната основа

Подът в дървена къща

Затопляне на подове в дървена къща

Бетонният под в дървена къща може да се сравни с многослоен пай. Ако е сглобена правилно, основата ще бъде доста топла. Чрез него топлината няма да изчезне, което означава, че интериорът ще бъде доста удобен.

Ето схемата за инсталиране на бетонна замазка:

  1. Свободната почва се отстранява и се изкопава малка яма, до дъното на която се полага пясък и чакъл възглавница. Тя е изградена в следната последователност:
  • Дъното на ямата се размазва с глина.
  • След като се изсуши, се излива слой от чакъл и внимателно се натрошава.
  • След това се нанася слой от пясък, който също се натиска внимателно.

Дебелината на такава възглавница е 40-50 см, което може да се провери чрез поставяне на щифтове в ъглите на ямата на желаната височина.

  1. След поставянето на възглавницата е необходимо да се извършат хидроизолационни работи. Бетонната основа има свойството да абсорбира влагата в себе си и ако спестите от хидроизолация, подовата база винаги ще бъде мокра. И това е много лошо за микроклимата на стаята. Като хидроизолация може да действа като обикновен гъст полиетиленов филм. Тя е облицована не само от дъното, но и от стените на ямата, т.е.
  1. Подсилващата мрежа се полага върху филма, след това се полага кофраж по периметъра на помещението и се излива разтвор от цимент, пясък и фин чакъл в съотношение 1: 3: 3.
  1. След 2-3 дни кофражът може да бъде премахнат. Останалите от него пукнатини се напълват със същото решение, подът се напоява изобилно и се покрива с полиетиленово фолио. Бетонната основа се навлажнява с вода на всеки 2 дни. В тази форма замазката изсъхва в рамките на 3 седмици. След това върху слоя изолация.

Коя изолация използвате?

Затоплянето може да се извърши на бетонна основа или с помощта на дървени трупи. Етапите и последователността на работа зависи от избраната изолация. Ето някои от най-често срещаните начини за затопляне на конкретна основа.

Коркова изолация

Базата е вече готова и може да се постави корк. Има две технологии за поставяне на корк на пода - плаващи и залепени. За подове от лепилен корк се използват специални съединения, които се нанасят с назъбена мистрия.

Обърнете внимание! Коркът се поставя от центъра на стаята. Препоръчително е предварително да вземете началната маркировка, да поставите нагревателя върху повърхността на целия етаж и да маркирате местоположението му с помощта на молив. И едва след това започнете да лепете нагревателя.

Надолу на коркова изолация има защитен филм, който трябва да бъде свален. Лепилото се нанася върху подовата и коркова плоскост, а излишъкът се отстранява с влажна кърпа. Корковата изолация се поставя от центъра на помещението с постепенно преместване към стените. Топлоизолационните подложки се залепват с гумен чук. В краищата на пода материалът се изрязва, така че между стената и него да има празно пространство от 3 милиметра.

Плаващите подове от корк имат система с шипове, така че отделни елементи се събират по аналогия с поставянето на ламинат. Преди монтажа бетонната основа е покрита с мембранна парна бариера. Монтирани "подови дъски" в посока на дневна светлина.

Тази технология има един съществен недостатък - там е корк топлина е много скъпо. Прилага се само когато е необходимо да се създаде ефективна изолация на пода и да се използва покритието като довършително покритие.

Полагане на дървесни плоскости

Етажни плочи

Дървени частици

За да спестите от затоплянето на бетонната основа ще помогне на дървесни ПДЧ. Те не само са в състояние да разрешат задачата, но и да поемат ролята на ефективна звукоизолация. Плочки с дебелина не по-малка от 22 мм се използват за подобни работи. Те се поставят директно върху бетонната основа, предварително защитена с полиетиленова мембрана.

Плочите се разполагат в унисон и така, че между пода и стените има разстояние от 1,5 сантиметра. Тогава може да бъде украсено с цокъл.

Обърнете внимание! Плочите трябва да бъдат много внимателно пригодени един към друг, тъй като празнините между тях са неприемливи. На върха на плочите можете да поставите подови настилки.

Фалшиви подове

Като решение на въпроса как да се изолират подовете на къщата, често се използва фалшива фундаментална система. Можете да я внедрите само ако можете да намалите височината на помещението с 40-50 сантиметра. При ниски тавани това е невъзможно, което трябва да се има предвид при избора на метод на изолация.

За конструкцията на фалшив под, се използват дървени изоставания. Те са поставени върху бетонна основа на стъпала от 50 см. Целият етаж, заедно със закъснението, е покрит с полиетиленова мембрана. В нишите, които се оформят между закъсненията, се подрежда изолацията. Тъй като могат да се използват плочи от минерална вата или полистирол, както и насипни материали за експандираната глина.

От горе - отново мембранен филм, а върху него - шперплат или листове от частици, на които тогава можете да поставите подови настилки.

Полиуретан и подложка



Решете как да изолирате по-добре пода в дървена къща, ако основата му е бетон, можете да обърнете внимание на полиуретана и ролка от пяна полиетиленова пяна.

Полиуретанът е един от най-икономичните и ефективни нагреватели. За да го инсталирате, се нуждаете от специално устройство, което ви позволява да нанасяте полиуретан под високо налягане върху бетонния под на пода. Той прониква във всякакви слотове, много плътно и здраво закрепени на повърхността, предотвратявайки всяка загуба на топлина.

Затопляне на дървени подове

Подгряваме дървен под

Топлоизолация на пода със собствени ръце

В дървена къща, където хората живеят целогодишно, най-правилният избор е изолацията с изграждането на двойна тераса. В нишата, образувана между тях, и изолация се полага. Но, че подове, изолирани по този начин, продължи дълго време, е необходимо да се спазват редица препоръки:

  1. Първо трябва да разберете какво държи подът - върху подпорните стълбове или носещите греди.
  2. Площадът се отваря и се проверява състоянието на дневника. Ако те са в лошо състояние, е по-добре веднага да ги замените с нови. Ако е задоволително, тогава е необходимо да се измери разстоянието между две съседни подпори - не трябва да надвишава 50 сантиметра. Ако се оказа повече, стека допълнителни закъснения.
  3. По-нататък, по-ниската база на лагерите на лагерния лагер. След това те са покрити с груб под. За него поставете дебелината на дъската от 15 до 45 мм. Тя може да бъде дъска от най-ниска степен, направена задължително от иглолистни видове или лиственица, както и обикновен шперплат, устойчив на влага. Препоръчително е да се лекуват предварително и двата изостанали и елемента на грубия под с антисептици.
  4. На грубата настилка може да се положи изолация. Тъй като се използва всеки материал с ниско тегло, устойчивост на компресия, пожарна безопасност и ниска топлопроводимост.

Каква изолация трябва да избера

Изолирането на двойни подови настилки е по-добре с помощта на минерална вата или полистиролова пяна. Минералната вата има редица положителни характеристики. Не поддържа изгаряне, което е много важно за дървените подове, е устойчива на влага и има много добра абсорбция на шума.

Днес минералната вата се произвежда под формата на ролки или твърди плочи. Материалът лесно се нарязва, извори, така че поставянето на такъв нагревател в нишите няма да бъде трудно. За изолация на пода е по-добре да изберете материал, който има фолио. То трябва да бъде изпратено, когато се поставя на закрито.

Затопляне на пода в къщата

Топлоизолация на пода с експандиран полистирол

Минерална вата има значителен недостатък. Под въздействието на гравитацията с течение на времето, материалът се пролива, образувайки празнини, през които могат да възникнат топлинни загуби. И дори по време на експлоатацията на парче памук може да се разпръсне около къщата, която е опасна за човешкото здраве. Ето защо е необходимо да работите с такъв нагревател много внимателно, спазвайки мерките за безопасност.

Не толкова отдавна се появи алтернативен материал - пяна от полистирол, лишен от дефекти от минерална вата. Стиропорът е устойчив, екологичен и не предизвиква алергични реакции. Предлага се под формата на твърди подложки, които имат стабилна форма и обем. Такъв нагревател има минимална степен на звукопоглъщане и водопропускливост, но струва много повече от минерална вата. И това все още е единственият недостатък на експандиран полистирол.

Разбира се, като нагревател може да се използва и пяна, и разширена глина - и двете опции са ефективни. Но полистиролът изгаря добре и разширената глина увеличава натоварването, така че основата на потапяне трябва да бъде построена по-добре под него. Ето защо, експертите препоръчват избора на първите два нагревателя.

Обърнете внимание! Дебелината на слоя изолация, която се вписва между закъсненията, трябва да бъде няколко сантиметра по-малка от широчината на изоставането. Тази разлика ще създаде вентилационна междина между изолацията и дъното на дъската, което ще предотврати образуването на конденз.

След като нагревателят е поставен в пространството между закъсненията, цялата подова повърхност е покрита с полиетиленова мембрана и само след това се полага дъската или се полага листов материал. Това може да бъде шперплат, ПДЧ или гипсови влакнести плочи. На този процес на изолация е завършен, а следващият етап е монтаж на довършителни довършителни материали.

Други начини за затопляне

Топъл под в къщата

Затопляне на пода - подово отопление

Затоплянето на пода в дървена къща е възможно без отварянето му, използвайки килим или линолеум. Предварително, върху дървената основа се полага топлоизолационен субстрат и лентовият материал се полага върху него. Ако това е линолеум, тогава е препоръчително да изберете модели на база юта или филц. Както килимът, така и линолеумът могат да бъдат залепени към дървения под или прикрепени към материала, като се използват само первази.

Напоследък топлата подовата система се използва все по-често за затопляне, което е доста лесно да се инсталира. Има технологии, които дават възможност да се изпълни такава задача, без да се демонтира старата дъска. По-малко скъпа система от подово отопляем под. Състои се от главен тръбопровод, през който преминава охладител - топла вода.

За това как да се постави топла вода на пода върху дървена основа, вече е разказано в подробности в други материали. Така че можете да проучите внимателно инсталационните характеристики и да извършите изолацията на дървени подове по този начин.

Ако всички изброени опции не са подходящи, има само един изход - да изолирате основата. Работата се извършва по следния начин.

Затопляне на цокъла

Затопляне на цокъла отвън

Затоплянето на сноука с penokleksom

На периметъра на стената в сградата е изкопан изкоп с дълбочина 50 см и ширина 40. Подът се излива по цялата площ с цимент-глина връзка. Когато се изсуши, изолацията на ролката или листа се полага върху плоска повърхност, която е залепена към основата с мастик или специално лепило. Всички пукнатини и шевове са изпълнени с пяна.

На периметъра в изкопа е инсталиран кофраж и полученото пространство се излива с бетон. При тази ситуация нагревателят е напълно изолиран от въздействието на влага, гризачи и фактори на околната среда.

Обобщение по темата

Независимо от вида на пода, необходимо е да се изолира. Такива мерки могат да спестят до 20 топлина, намалявайки разходите за отопление. Но работата не е направена напразно, трябва стриктно да следвате описаните препоръки и да следвате съществуващите инструкции.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите подове в дървена къщаКак да направите подове в дървена къща
Как да направите груб под с вашите ръце в дървена къща стъпка по стъпка инструкцииКак да направите груб под с вашите ръце в дървена къща стъпка по стъпка инструкции
Разбираме как да изолираме пода в частна къщаРазбираме как да изолираме пода в частна къща
Как да направите топла под в дървена къща стъпка по стъпка инструкцииКак да направите топла под в дървена къща стъпка по стъпка инструкции
Как да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилкаКак да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилка
Изграждане на подаИзграждане на пода
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Как да изберем подово отопление в дървена къща?Как да изберем подово отопление в дървена къща?
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
» » Разбираме как да изолираме подовете в дървена къща с различни решения на един проблем
© 2021 BggeHat.com