Разбираме как да изолираме пода в частна къща

Как да изолирате пода в частна къща

Материали и инструменти

Затопляне на пода

Как да изолирате пода в частна къща?

Изолацията на дървения под може да се извърши самостоятелно, без да се привлича скъп професионален труд. Необходимо е предварително да закупите необходимите инструменти и да изберете подходящите материали.

В процеса на работа може да се наложи:

  • Пробийте и самолета.
  • Електрически мозайката и чука.
  • Видях и управлявах.
  • Ниво и ниво на сградата.
  • Нокти, мозайката и рулетката.

Топлоизолационните материали трябва да имат определени технически характеристики - да са леки, устойчиви на влага, здрави и издръжливи, да имат ниска степен на топлопроводимост и висока степен на надеждност.

Такива технически характеристики са няколко нагреватели:

  1. Екструдиран пенополистирол.
  2. Полиуретанова пяна.
  3. Перлит.
  4. Пяна.
  5. Минерална вата.
  6. Технически корк.
  7. Пореста глина.

Да се ​​каже коя изолация е по-добра е много трудна. Всеки има положителни характеристики. Минералната вата, например, се справя добре с температурните промени. Той е силен и не поддържа изгаряне. Днес той е най-достъпният и популярен топлоизолационен материал, който може да бъде закупен от всеки строителен магазин.

С помощта на техническа щепсела можете да направите най-екологичната изолация на дървени подове, но също така ще бъде най-скъпата. Екструдираната пяна от полистирол има ниско ниво на топлопроводимост, така че е най-подходяща за полагане на топъл под. Материалът се състои от най-малките частици, напълнени с въздух, и сам по себе си е добър топлоизолатор.

Лесно е да се работи с експандиран полистирол, материалът тежи малко, лесно се добива до всяко третиране, е биологично неутрален и издръжлив. Като недостатъци трябва да се отбележи високата запалимост и чупливостта на материала. В случай на проникване на влага, на него ще се появи гъбичка. Разширената глина ви позволява да запишете върху затоплянето. И въпреки че използването му причинява някои трудности, то все още остава най-популярната изолация в частното строителство.

Характеристики на стил

Преди да разглобите как да изолирате подовете в частна къща, трябва да определите изолацията. За всеки от горепосочените материали има специална техника за подреждане. Специалистите разграничават две версии на изолацията:

  1. На дървени трупи.
  2. На конкретна основа.

Първият метод елиминира натоварването на топлоизолационния материал, затова е подходящо да се закупи минерална вата или експандирана глина. Ако изолацията е поставена директно върху бетонната основа, тя ще има основното натоварване на покритието. Затова са подходящи материали с изключителна здравина.

Дървена настилка

Затопляне на пода

Затопляне на пода с пластмасова пяна

Най-често подовете в частни къщи се събират от дърво, но не спасяват от студа. Ето защо подът трябва да бъде прецизиран. Нека да разгледаме този въпрос по-подробно и да ви кажем как да изолирате по-добре дървените подове. Сам по себе си, качественият дървен под има отлични топлоизолационни свойства.



Но с течение на времето, между стената и пода остава празно пространство от 1 см. Тогава се затваря с цокъл. Тази техника помага да се избегне деформация на покритието и образуване на пукнатини, през които студът ще влезе в къщата. В допълнение към правилната инсталация, експертите препоръчват добавянето на топлоизолирани подове.

За това се полагат дървени лагери на грубия под. Разстоянието между тях не трябва да надвишава ширината на изолацията. След това мембрана за бариери срещу пара е прикрепена към лагерите и върху нея е поставен нагревател, който трябва да пасне плътно в оформените пчелни пити. На върха минералната вата отново се затваря с мембрана за бариери срещу парите и едва тогава се полага основната подова настилка. Както е днес често се използват листове от шперплат или фибростъкло.

Ако процесът на топлоизолация се разглежда дори по време на строителната фаза, препоръчително е да се приложи технологията на двоен под. Състои се от два етапа. Първо, груб дървен под, сглобени от неизрязани, но много плътно прилепнали един към друг, се разпространява върху бетонната основа. Тя е покрита и изравнена с експандирана глина, която е покрита с дебел картон отгоре.

Най-горният слой на пода е фиксиран на височина от четири сантиметра от грубата конструкция. Получената празнина ще действа като вентилация. И това, от своя страна, ще предотврати появата и възпроизвеждането на гъбични микроорганизми. Ето още една технология за затопляне. Първо извадете изцяло подовата настилка, а дъното е внимателно покрита с хартия за покрив. На нея се излива слой пясък.

Обърнете внимание! В този случай покривният материал не е избран случайно - той няма да позволи на пясъка да абсорбира влагата от основата.

Поставяме филма под пода

Затопляме дървения под със собствените си ръце

Най-дебелият полиетиленов филм е наслоен върху върха на пясъка на няколко слоя. За да не се движи, трябва да бъде прикован към основата с конструктивен статив. На върха на филма се полагат пластинки. Той не само задържа топлина, но също така предотвратява проникването на ненужен шум. Penoplex не гори и има добри екологични показатели. Две слоеве от дървени стърготини се поставят върху него, след което цялата тази торта е покрита с листов материал. Резултатът е много ефективна изолация на пода.

Много хора искат да знаят кои подове са по-добри в частен дом. Определено дървен. Подовият под, като правило, винаги е направен от специални дъски, които могат да бъдат закрепени един към друг като подплата. Дебелината на всеки елемент е 4 см, ширината е 12 см.

Обърнете внимание! На задната страна на облицовъчните плоскости е изрязан надлъжен жлеб. Той се прилага специално, за да се осигури циркулация на въздуха под пода.

Не се препоръчва самостоятелно да се извършва изолацията на подовата настилка. Неправилните действия могат да доведат до влага. В този случай, в допълнение към изолацията, е необходимо да се помисли за правилната вентилация и да се гарантира, че стаята се отоплява през зимата.

Бетонни подове

А какво ще стане, ако мазето на къщата е конкретно? За неговата изолация трябва да се предпочитат материали с висока якост на натиск, малка дебелина и способност за запазване на свойствата им както при високи натоварвания, така и при висока влажност.

Подове с изолация

Подове на дървени трупи

Всички тези изисквания се изпълняват само от материали на основата на полистиролова пяна. Процедурата на изолация се извършва съгласно следната схема:

  • Първо, възглавница от чакъл с дебелина 40 сантиметра е разположена върху бетонна основа. Слоят се натиска внимателно, на нея се излива пясък и всичко това се излива от бетон.
  • След като черен под напълно изсъхне, върху него се полага слой хидроизолация под формата на конвенционален полиетиленов филм. Само тогава могат да се разпространят пяните. Най-ефективни са тези с дебелина 10 см.
  • Над пяните пластини отново се покрива пластмасов филм. И едва след това се изработва бетонна замазка, която след това се покрива със специални топлоизолационни бои - корунд и астра-тек.
  • Независимо да се направи пода е проблематично, но особено сложно или трудно нещо не е налице. Основното е да се следят внимателно всички етапи на описаната технология.

Обобщение по темата

Изолацията на пода трябва да се извърши, за да се намали нивото на топлинните загуби. Използването на съвременни материали позволява да се подобри звукоизолацията на помещенията. На пазара можете да намерите голям брой нагреватели. Има сред тях обикновени, например, минерална вата, а има и по-модерни. Последното ноу-хау - течни нагреватели и специални полимерни съединения.

Тези технологии обаче се тестват само. В домакинствата най-често се използват дървени подове, които са изолирани по различни начини. Но и с конкретни основи е възможно да се работи ефективно. В допълнение към описания от нас метод, е позволено да се сглоби система от топъл под на бетонна основа, но тази вече е предмет на друг разговор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Извършваме затоплянето на пода в дървената къща със собствените си ръцеИзвършваме затоплянето на пода в дървената къща със собствените си ръце
Модерни материали за изолация на тавански помещенияМодерни материали за изолация на тавански помещения
Как и какво да изолира таванаКак и какво да изолира тавана
Изолация за пода в странатаИзолация за пода в страната
Как да изолирате рамка къща с минерална ватаКак да изолирате рамка къща с минерална вата
Някои съвети как да изолирате пода в странатаНякои съвети как да изолирате пода в страната
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
Нагревателят е технически спецификацииНагревателят е технически спецификации
Нагревател урсаНагревател урса
Топлопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристикиТоплопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристики
» » Разбираме как да изолираме пода в частна къща
© 2021 BggeHat.com