Видове нагреватели и техните характеристики как да изберем подходящия топлоизолационен материал?

Компетентното затопляне на стените на частни къщи и апартаменти осигурява уютна обстановка в дома, а също така ви позволява да намалите разходите за отопление.

Изисквания за топлоизолационни материали - какво трябва да бъде?

Пазарът на строителни материали в момента предлага различни видове нови и традиционни изолации за частни домове. Не е лесно да изберете най-добрия топлоизолатор. Той отчита много нюанси, за да разберат техническите характеристики на нагревател, за да разберете кои продукти са подходящи за стените на дневни и които са разумно да се прилага за защита на балкони и лоджии.

Правилният избор на топлоизолационен материал гарантира приятна прохлада на обитателите на дома през лятото и блажена топлина през зимата.

Такава идилия се постига поради факта, че изолационните продукти премахват течението и намаляват топлинните загуби. Те също така осигуряват здравословен микроклимат в къщата, което елиминира опасността от плесени и влага.

Изисквания за топлоизолационни материали - какво трябва да бъде?

С правилния избор на материал за топлоизолация през лятото в къщата ще бъде хладно, а през зимата топлина

Качествата на един добър топлинно екраниращ материал са както следва:

  1. 1. Плътност от 30 кг / кв. М м. Ако тази цифра е по-малка, стените скоро ще започнат да се появяват студени мостове поради плъзгането на изолацията от вертикалната повърхност и нейната деформация.
  2. 2. Висока устойчивост на влага. Оптималният коефициент на водопоглъщане на изолатора е 0. На практика е доста трудно да се намери такъв материал. Изберете тези продукти, в които посоченият коефициент има тенденция към нула. След това те ще изпълняват задълженията си за дълго време, като предпазват стените от студ и влага.
  3. 3. Индексът на топлоизолация до 0.032-0.039 W / m * K. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-голяма е дебелината на защитния материал. Това означава, че трябва да похарчите допълнителни пари за закупуване на скъпи продукти, както и да страдате (в буквалния смисъл) с инсталирането на дебели и неудобни нагреватели. И качеството на топлинната защита при използването им няма да се увеличи значително.
  4. 4. Оперативна безопасност. Изберете такива видове модерна изолация, които се характеризират с невъзпалимост и нетоксичност, повишено ниво на екологичност. Относно безопасността на топлоизолацията за стени свидетелства за специален сертификат, издаден от санитарно-епидемиологични услуги. Този документ показва вредни съединения и елементи (амоняк, ксилен, фенол, толуен, формалдехид и т.н.), които се отделят при използване и изгаряне на материала.

Важна характеристика на изолационните продукти е трайността. Много производители на топло-защитни материали, които не са отговорни, гарантират, че продуктите им служат за 50-60 години. Такива продукти на строителния пазар, повярвайте ми, много малко. Реалният срок на ефективна работа на нагревателите е 10-20 години. И дори ако строго се спазват правилата за тяхното инсталиране.

Видове изолационни продукти - какво трябва да знаят потребителите?

Модерни топлоизолатори за стени са за вътрешни работи и за външна изолация. Материалите от различни групи се различават помежду си. Има универсални продукти. Те могат да се използват както за външна, така и за вътрешна работа. Външната изолация на стенните повърхности обикновено се изпълнява с пяна (експандиран полистирол), свободни смеси, базалтов топлоизолатор, специална термозащитна мазилка. За домашна работа използвайте минерална вата, пяна от полиетилен, карбамид пяна или пяна.

Също така топлоизолационните материали са разделени на органични и неорганични. Първият от тях не е много издръжлив и функционален. В същото време те се характеризират с високо ниво на екологосъобразност. Органичните топлоизолатори включват патела, мъх, корк, влакна, юта, каучук. Неорганичните продукти - полиуретанова пяна, стъклена вата, експандиран полистирол и други, са по-токсични. Но техният експлоатационен живот е много по-висок. След това ще разгледаме по-отблизо видовете най-популярните нагреватели и ще опишем основните им характеристики.

Минерална и стъклена вата - изисквана изолация от влакна

Minvata се използва за вътрешна изолация за много дълго време. Такъв материал се произвежда чрез термична обработка на базалт или различни металургични шлаки и тяхното последващо пресоване върху специални агрегати. Готовите продукти се продават под формата на плочи и рула с дебелина до 20 см. Нуанс: Минералната вата може да се използва като външна изолация. Но в този случай е необходимо допълнително да се предпази от намокряне с парно бариерен филм или мембрана, а също и облицована с гипсови плочи (други довършителни продукти).

Минерална и стъклена вата - изисквана изолация от влакна

Минерална вата - един от най-старите нагреватели

Minvata е описан от такива оперативни предимства:

  • отлична звукоизолация;
  • екологична съвместимост;
  • ниска топлопроводимост;
  • устойчивост на влияние на химични съединения и високи температури.

Липса на минерална вата - тя изяжда пространство в стаята, тъй като дебелината му е достатъчно голяма. Освен това процесът на монтаж на този топлоизолатор е обективно трудоемък (необходимостта от хидроизолация, използването на довършителни материали, трудността за закрепване).



По-евтиният аналог на минералната вата е стъклена вата. Той се получава чрез топене на стъклени отпадъци, доломит, пясък, боракс, варовик, сода. Стъклената вата е екологично чист материал за стени. Подходящ е за изолация на външни повърхности и вътрешни прегради. Такъв влакнест изолатор не гори, има висок звуков и топлинен екраниращ потенциал. Работата с него обаче е трудна и несигурна. Остри и тънки влакна от памучна вата могат да наранят човек. И малки частици от крехък материал лесно проникват в дихателната система, причинявайки вреда на здравето. Поради тези причини, инсталирането на стъклена вата се извършва винаги с ръкавици без ръкави, плътни работни облекла, респиратор и очила.

Полимерни топлоизолатори - лесни за инсталиране и надеждни при употреба

Класическа изолация - технически полистирен PSB. Тя е изработена от пластмасова пенеста маса, пресована, готова е твърда монолитна (15-50 кг / куб.м) плоча. PSB може да се използва за външни и вътрешни изолационни мерки. Той не губи свойствата си при температури от +80 до -40 ° C, е лесен за инсталиране, има ниско тегло, разумна цена. Термична проводимост на пластмасова пяна - не повече от 0,039 W / m * K.

Полимерни топлоизолатори - лесни за инсталиране и надеждни при употреба

Пяната може да се монтира както в стаята, така и извън нея

Недостатъци на материала:

  • нестабилност;
  • склонност към топлинна деградация;
  • ниска пропускливост на парите.

Монтирането на пяна от пластмаса се извършва с анкерни дюбели и гъби (външно), с лепило (на закрито). Понякога PSB се инсталира на дървена щайга, предварително приготвена на стената.

Екструдиран експандиран полистирол (пяна, ЕРП) също е популярен. За редица характеристики тя е подобна на описаната по-горе пяна. Има по-голяма здравина, устойчивост на влага, топлопроводимост. В сравнение с минералната вата дебелината му е по-малка (максимум - 8-10 см). Поради това заема малко място, когато се инсталира вътре в къщата. Затопляне с penokleksom - Проста операция. ЕРП без проблеми се прикрепя към всякакви стени (тухли, бетон, мазилки). Разширените полистиренови пластини се фиксират върху хардуера (ако външните стени са изолирани) и лепилото (вътрешните прегради).

Полимерните топлоизолатори са лесни за инсталиране и надеждни при употреба.

Penoplex лесно се прикрепя към всяка повърхност

Специално внимание заслужава сравнително нов термичен щит за стени на жилищни сгради - пяна полиетилен. Той е съвместим с повечето строителни продукти, е описан с отлична вибрация, топло, хидро и звукоизолация, ниска топлопроводимост, абсолютна безопасност за човешкото здраве. Пяната се продава под търговските марки Energoflex, Szopenol, Isolon. Такива топлоизолатори обикновено извършват вътрешна изолация. Те могат да предпазят от студените стени в тухла, бетон, рамки, дървени къщи.

Важна точка! Всички полимерни изолатори са класифицирани като горими продукти. В случай на пожар, те отделят токсични съединения във въздуха. Това трябва да се вземе под внимание и задължително да се защити изолационния слой чрез окачени системи, мазилка, която елиминира риска от случайно запалване на топлоизолационни полимерни плоскости.

Редки видове топлоизолатори - отговарят на иновациите!

Сега, собствениците на жилищни имоти започват активно да разработват нови сортове изолационни продукти за стени. Например, любителите на екологични материали използват коркови топлоизолатори, чиято суровина е дървото от средиземноморски дъбове. Такива нагреватели се предлагат под формата на плочи, насипни насипни и пластмасови спрейове. Предимства на корк топлинно екраниране материали:

  • които не са покрити с мухъл, не изгнивайте;
  • много силни (без смени, почивки при свиване на къщата);
  • Не разваляйте гризачите;
  • да не се отделят вредни вещества, канцерогени, токсични съединения;
  • напълно естествено.

Отличното ниво на екологична съвместимост се характеризира с керамични течни топлоизолатори. Тези иновативни съединения се нанасят върху различни стени (дърво, тухли, бетон) без най-малка трудност с помощта на обикновена четка за боядисване. Течните нагреватели под марките Tezolat, Corund не светват с директно излагане на огън, имат 100% антибактериална защита и уникални високи свойства на топлинна екранизация. Такива съединения имат само един недостатък - висока цена.

Изберете подходяща изолация и се насладете на комфорта на вашия дом!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои прозорци са по-добре да се поставят в частна къща функциите на различните моделиКои прозорци са по-добре да се поставят в частна къща функциите на различните модели
Таван IR нагревател - общ прегледТаван IR нагревател - общ преглед
Типове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за домаТипове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за дома
Нагреватели Polinor, Ecover, IsoSoft, Bassful, Polypom отпывы и характеристики утеплителейНагреватели Polinor, Ecover, IsoSoft, Bassful, Polypom отпывы и характеристики утеплителей
Спецификации на топлообменника и прегледи на собствениците на домаСпецификации на топлообменника и прегледи на собствениците на дома
Изолационни нагревателни ревюта и спецификации на изолациятаИзолационни нагревателни ревюта и спецификации на изолацията
Нагревател Knauf технически характеристики на нагревателНагревател Knauf технически характеристики на нагревател
Нагревател на пара техническите характеристики и мнения за нагревателиНагревател на пара техническите характеристики и мнения за нагреватели
Топлоизолация ТехноникаТоплоизолация Техноника
Базалтова памучна вата или минерална вата, която е по-подходяща за затоплянеБазалтова памучна вата или минерална вата, която е по-подходяща за затопляне
» » Видове нагреватели и техните характеристики как да изберем подходящия топлоизолационен материал?
© 2021 BggeHat.com