Изберете нагревател за списъка с приоритетни критерии

Изолация на подове

За да се осигури удобен микроклимат, всяка сграда трябва да бъде добре изолирана, с надеждна топлоизолация на покрива и пода. С тази задача съществуващите технологии успешно се справят, което помага да се създадат пречки за прекомерно охлаждане на къща или апартамент, защитавайки жилищни квадратни метра от топлинни загуби. Каква е изолацията на пода? Какви качества трябва да имат? Какъв е най-ефективният топлоизолационен материал? Всички тези въпроси можете да намерите в статията.

Всеки модерен топлоизолационен материал притежава всички необходими свойства, за да създаде благоприятен термичен режим в стаята. Всяка проба перфектно предпазва от издухване, помага за намаляване на загубите на топлина, предпазва добре от влага. Някои материали имат много добри огнеупорни качества.

Обърнете внимание! Съществуващите строителни кодове за изолиране на помещенията за експлоатация с пластмасова пяна са забранени. По време на горенето този материал отделя опасни токсични вещества.

Съвременната изолация на пода трябва не само да забавя загряването, но и да издържа на топлина. Правилно подбраните материали през зимата и през лятото ще помогнат за създаването на комфортен термичен режим. Монтажът на топлинната защита е по-лесен за извършване с листови продукти, но за етаж експерти все още препоръчва избор на рулони материали. Правилно изпълнената инсталация осигурява нормална работа при 100% отклонение.

Използването на подови нагреватели за изграждане и ремонт можете значително да намалите разходите за отопление на помещенията през зимата и охлаждане през лятото. Топлоизолацията увеличава експлоатационния живот на подовите плочи и довършителните работи.

Класификация на съвременните топлоизолационни материали

Класиране на съвременните изолационни материали от естеството на суровината и нейната структура, в плътност и форма, по отношение на степента на топлопроводимост и еластичност. Тези показатели са най-важните технически критерии.

Въз основа на използваните суровини изолацията на пода и стените е разделена на органични и неорганични продукти. Първите включват материали, направени на базата на дърво, торф, тръстика, глина и други естествени съставки. На второ място - изменения на клетъчен бетон, разширен перлит, вермикулит, минерална основа и азбестови нагреватели.

Напоследък е много популярен материал за подово отопление от смесен тип, като например високопропусклива пластмаса, която е направена от синтетични смоли.

Богат асортимент - съществуващи типове

С поглед към представения асортимент, лаикът изпитва някои трудности, които пречат на правилния избор. Как да разберем цялото разнообразие? Подробно проучване на класификацията и определяне на предпочитанията според областите на приложение на определен вид изолация. Не всеки материал за защита от топлина може да се използва за изолиране на пода. Ето списък на най-важните изисквания за подходящи материали.

Материалът, използван за намаляване на топлинните загуби, трябва да бъде:

  1. Издръжлив (подът е подложен на голямо механично натоварване).
  2. Устойчив (подовата повърхност се обновява много рядко).
  3. Светлина (не можете значително да увеличите натоварването на пода).
  4. Влагоустойчив.
  5. Устойчив на огън (особено ако дървените основи са изолирани).
  6. Безопасен за човешкото здраве.
  7. Не е скъп за инсталиране.

Какви материали отговарят на горепосочените критерии? Нека да разберем заедно.

Топлоизолационен материал и неговата здравина

Най-трайният топлоизолационен материал е експандиран полистирол. При много ниско тегло тя има много плътна структура, която се формира благодарение на използването на екструзионна технология. За разлика от минерална вата и фибростъкло, експандираният полистирол не е крехък, той лесно може да бъде нарязан на необходимите елементи, създавайки необходимите размери за полагане.

Оперативни срокове

Къща с отопляем под

Затопляне на пода в дървена къща

Дълголетието на материала зависи до голяма степен от няколко фактора. Продължителността може да бъде повлияна от условията на производство и експлоатация. Минералната вата, например, при наличието на висок праг на влага, както и при постоянно високи температури, започва да губи структурните си връзки, стритимира и се разпада. Следователно, той не може да се използва за изолиране на подове в банята, във вани, сауни и закрити басейни.



Но екструдираната пяна от полистирол не губи своите високи топлоизолационни свойства дори при екстремни условия на работа. Така че това е най-разумният избор за подреждане на пода в горните функционални стаи. Може да се използва и за подгряване на подове в сутеренни мазета и мазета, разположени в зоната на близки подземни води.

Сравнение на топлинните инженерни свойства

Почти всички съвременни нагреватели, било то минерална вата, органични плочи, твърди порести плочи, пяна блокове или запълване, са еднакво ефективни - според експертите. Определени условия на работа обаче правят своите корекции тук. Не всички нагреватели са в състояние да осигурят стабилна работа.

Често водата намалява техническото представяне с 20-30. Материалите му абсорбират от заобикалящата ги почва, адсорбират ги от довършителните материали, от парите, които задължително се образуват при резки температурни промени. Затова майсторите препоръчват използването на изолационни материали за подови плътни материали с клетъчна структура. И в този случай не е нужно да се съсредоточавате върху цената на изолацията.

Разбира се, минералната вата е много по-евтина от екструдирания полистирол. Независимо от това, инсталирането му трябва да се извършва в съответствие с някои мерки за безопасност. Важно е да се внимава за вентилационната система и климатичната инсталация, което значително увеличава цената на изолационния проект.

Тегло на топлоизолационния материал

Затопляне на пода в къщата

Penoizol - лека изолация

Най-често, необходимостта от подово отопление възниква след завършване на строителството. Ето защо е невъзможно да се използват масивни тежки конструкции - съществуващите тавани не могат да издържат. Правилно направената изолация е създаването на многослоен "пай", чието тегло е от голямо значение.

Винаги е възможно да се изчислят максималните натоварвания и, въз основа на изчисления, да се изберат изолационни материали. Но за да извършите такава операция, могат да го направят само опитни инженери, така че основният съвет е да изберете най-твърдите материали с минимално тегло за изолация на пода. Те ще спомогнат за намаляване на транспортните разходи и на разходите за наемане на скъпа работна сила.

Ефект, генериращ пара

При избора на нагревател е необходимо да се разгледа какъв вид субстрат изисква допълнителна топлоизолация. Ако това е дървен под, важно е нагревателят да премине успешно парата, генерирана по време на експлоатацията на помещенията. Само минерална вата и плочи на нея са с такова качество. Изолирането на дървения под и на гредите с полистиролова пяна не се препоръчва от кодовете на сградите, тъй като премахва основното предимство на дървото - способността му да "диша".

В този случай трябва да се предпочитат минералните нагреватели, имащи от една страна хартиен слой, импрегниран със забавители на горенето.

Използването на експандиран полистирол в дървена къща обаче може да бъде оправдано, но само ако има нужда от сглобяване на топла подова система.

Обърнете внимание! При обикновени условия се използва експандиран полистирол за изолиране на бетон или цимент-пясъчна замазка.

Ние оценяваме безопасността на топлоизолационния материал

Топлоизолация на пода и тавана

Устройството на тавана на първия етаж на втория етаж

Друг важен критерий е безопасността на работата на топлоизолационния "пай". Той трябва да използва материали, които минимизират рисковете, които могат да доведат до влошаване на човешкото здраве. Както вече беше споменато по-горе, минералната вата не е най-екологично чистият материал, точно като стъклопласт. При производството им се използват фенол-формалдехидни смоли, които при нагряване "отделят" токсични вещества. Те лесно падат във въздуха и оттам в белите дробове на човека.

Когато структурните облигации се разрушат, силикатният прах също навлезе във въздуха, което също е опасно. Стиропор в това отношение също не е панацея, както всяка друга модерна изолация на пода. Факт е, че продуктите от изгарянето му стават много опасни. Но ако са изпълнени необходимите условия за работа, както и с правилното монтиране на нагреватели, идентифицираните рискове отиват "не".

Обобщение по темата

Възможно е да се оцени компетентно и да се намери баланс на съотношението цена-качество на съществуващите топлоизолационни материали само чрез сравняване на техните технически и оперативни характеристики. Важно е да се разглобява подробно преференциалните качества, наистина да се оценят недостатъците на всяка изолация, да се вземат предвид характеристиките на условията на работа.

Трябва да изберете материал с списък с по-висок приоритет. Само в този случай резултатът ще бъде в състояние да отговори на очаквания ефект и ще позволи да се постигнат значителни икономии през отоплителния сезон.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как е таванското таванско помещениеКак е таванското таванско помещение
Какво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолацияКакво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолация
Isospan е вятърна инсталация за вашия домIsospan е вятърна инсталация за вашия дом
Топлоизолация на тавана с полистиролТоплоизолация на тавана с полистирол
Топлоизолация на пяна или пянаТоплоизолация на пяна или пяна
Топлоизолация на дървена къща отвън с пластмасова пянаТоплоизолация на дървена къща отвън с пластмасова пяна
Затопляне на рамката къща навън с екологична изолацияЗатопляне на рамката къща навън с екологична изолация
Типове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за домаТипове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за дома
Изоспан изолация и бариера срещу параИзоспан изолация и бариера срещу пара
Видове нагреватели, кой е по-добър?Видове нагреватели, кой е по-добър?
» » Изберете нагревател за списъка с приоритетни критерии
© 2021 BggeHat.com