Как правилно да изолирате пода в дървена къща

Как да изолирате пода в дървена къща

Проблемът с топъл дом е свързан по всяко време. Благодарение на съвременните енергийни носители, които от дълго време ни помогнаха да поддържаме уютна и комфортна среда в нашите домове. Но дойде време, когато цената на енергийните превозвачи стана тежка. И тогава идеята за затопляне на всички дизайни на къщи без изключение - и това е пода, таван, покрив, стени, прозорци, входни врати и други. Нека да разгледаме примера за това как да изолираме пода в дървена къща.

Подът е най-студената част от интериора. За нормалната работа на плочките за подова настилка е необходима постоянна циркулация на въздуха под пространството на изоставане. Това означава, че вентилацията на пода е предпоставка, когато става въпрос за дървени къщи. И дори ако дъските бяха поставени много качествено, след няколко години ще има малки разстояния между тях. Чрез тях студен въздух ще проникне в стаите, което неизбежно ще доведе до топлинни загуби. Специалистите твърдят, че тази загуба на топлина е до 30 от нейната обща стойност. Съгласен съм - цифрата е значителна.

Някой може да възрази, че такива незначителни дефекти като пролуките между дъските могат да бъдат покрити, например, с килим или линолеум на топлоизолационна основа. Това, разбира се, ще намали загубата на топлина, но не и много. Ето защо е необходимо да се направи затопляне на пода. За да направите това, можете да използвате различни топлоизолационни материали. Освен това затоплянето на пода в дървена къща със собствени ръце не е толкова сложен процес. Нека я анализираме подробно.

Технология за затопляне на дома

На първо място, необходимо е да се справим с помещението, където подовете ще бъдат изолирани. Много важни параметри, които трябва да се вземат под внимание, са натоварването на пода, както и влажността и температурата в помещението. Въз основа на тях можете да определите дебелината на топлоизолационния материал и общата височина на цялата конструкция.

Ако разгледаме технически пай, състоящ се от различни материали, той ще изглежда така: хидроизолация, изолация, парна бариера и подови покрития.

Последователността на подреждане ще бъде както следва:

Счупи на пода

Инсталиране на дневника

  1. Монтаж на дървени трупи и закрепване върху тях от долната част на първо място на хидроизолация, след това дъски от плоски материали - това могат да бъдат дъски, шперплат и така нататък.
  2. Между закъсненията на изолацията. Топлоизолационният материал трябва да бъде разположен плътно, без да има най-малки празнини. И ако някой от тях се формира, те трябва да бъдат напълнени с монтажна пяна. Можете да използвате уплътнител, но първата опция е по-евтина.
  3. Поставяне на бариерата за пара. Това е ролков материал, който се полага върху дървените трупи. В този случай, пролуките между прегънатите ленти се държат заедно от метализирана лента.
  4. Монтаж на дървени подови настилки, върху които можете да поставите довършителния материал.

В този процес важен момент е изборът на изолация. И дебелината, марката и материалът, от който е направена, също са важни.

Затоплянето на дървения под върху дървените трупи

Затоплянето на изоставането на двата пола в една дървена къща е най-простият, но в същото време най-ефективният начин. Особено е удобно на приземните етажи, където подовете са разположени близо до повърхността на земята. Но тук е необходимо да се вземе предвид изграждането на основата.

Има няколко вида дървени къщи, които се характеризират с наличието или отсъствието на мазе. Технологията на топлоизолацията ще бъде различна.

Подгряваме пода в къщата с изба

Различна изолация

Избор на нагревател

За начало, под нагревателя е необходимо да се подготви място, за да може да се държи здраво. За да направите това, от страна на мазето, изоставането е изпълнено първо с хидроизолационен материал, напълно покриващ структурата на лагера. Това означава, че таванът в сутерена започва да се изобразява. След това върху хидроизолацията, материалите на плоскостите се монтират и закрепват директно към изоставащите лагери. Това завършва работата тук и сега е необходимо да се премести в стаята.

Ако погледнете отгоре на изоставената структура, ще получите под с ниши, където трябва да поставите изолационния материал. Обърнете внимание на дебелината на изолацията - тя трябва да бъде такава, че нишите да са запълнени до горните ръбове на изоставането. Полагайте топлоизолационен материал по такъв начин, че да няма пропуски между него и изостава. В крайна сметка, в бъдеще, тези пропуски могат да станат мостови студове.

Следващата стъпка е поставянето на материала за бариера срещу парите. Днес всеки рулон хидроизолационен материал може да играе ролята на бариера срещу пара. Поставя се директно върху трупите и се фиксира с помощта на различни крепежни елементи - гвоздеи, винтове, метални скоби или лепило. След това можете да монтирате дървена подова дъска или шперплат, които след това се полагат на довършителния етаж.

Две нива в различни посоки

Проверка на хоризонталата

Важен въпрос е как да се фиксират трупите на елементите на къщата. Има няколко опции:

  • Чрез носещи греди.
  • Нарежете в дървената основа на къщата - тази технология е известна от дълго време.
  • Поставете в основата на къщата.
  • Монтирайте върху стълбовете - тук можете да използвате тухли, камъни, бетонови разтвори и така нататък.

Подгряваме пода в къща без мазе

Разширен глинен лаг

Затопляне на земята

В този случай всичко зависи от това колко подземната част на основата се издига над повърхността на земята. Ако е висока, инсталирането на дневника се извършва с помощта на трите най-нови технологии, описани в горния раздел. Ако основата е малка, можете да подсилите земята и да я поставите на място.



Има два варианта. Първата е да се извърши изолацията на самата почва. Второто е да затоплите пространството на изоставането. В първия случай е необходимо уплътнена почва, поставени цялата площ на непромокаем материал, например горещ битум, в началото на това да се запълни чакъл-пясък легло и се изсипва разклонител. Оказва се, че е здрава и затоплена основа, върху която се полагат изоставания.

Във втория случай просто трябва да напълните грунда със замазка, да го покриете с хидроизолационен материал и да го поставите върху структурата на лагера. След това можете да поставите в междугалактичния нагревател, да го затворите с парна бариера и да поставите дървена дъска.

Подгряваме пода без закъснение

Този метод е приложим, когато няма сутеренно помещение и практически няма сутеренна част от мазето. Технологията тук зависи от това, какъв тип изолация е избрана за работата. Но във всеки случай е необходимо да се уплътни подът за пода и да се излее замазката отгоре, за да се получи твърда и равна структура.

Разширена глина

Камъни от експандирана глина

Claydite - екологичен материал

С този материал всичко е достатъчно просто. Ще имате нужда от стелажи, които се монтират върху цялата повърхност на бетонната основа и се определя дебелината на слоя, който трябва да се напълни. Но първо трябва да водоустойчива пода. За да направите това, можете да използвате ruberoid, покрив филц или горещ битум, това е прост и евтини традиционни материали.

Когато се извърши хидроизолацията и ламелите са монтирани, е възможно да се покрие глина, като се изравни с дълги правила върху ламелите. Сега друг слой хидроизолационен валцов материал е пълен върху монтираните релси. И последният етап е инсталирането на дървена борда.

Ако стаята е с компактен размер, то ламелите се пробиват само по стените по периметъра. Тук основното е да се определи височината на изолационния слой. Между другото, за да се извърши изолация на пода с експандирана глина, е необходимо да се вземе материалът на средната фракция.

Минерална вата

Вата за изолация

Минерална изолация

Технологията за натрупване е точно същата като при разширената глина. Единственото нещо, което трябва да се обърне внимание, е разстоянието между релсите на летвата. Тя трябва да бъде малко по-малка от ширината на ролката или изолационната подложка. Minvata трябва да влезе в междудържавното пространство с намеса, т.е. много плътно.

Има една отрицателна точка, която се отнася до техническите характеристики на топлоизолационния материал. Минералната вата има ниска пропускливост на пара и ниска механична якост. Той бързо попива влагата и рязко губи качествените си характеристики, така че трябва да се обърне специално внимание на пара и хидроизолация.

Моля, обърнете внимание! Ако подложките от минерална вата се избират като нагревател, те трябва да бъдат поставени с маркировка, която се нанася върху материала. Тази страна е по-гъста.

Модерни нагреватели

Трябва да се кажат няколко думи за съвременните топлоизолационни материали. Благодарение на научния и техническия прогрес, всяка година се появяват на пазара нагреватели, които в своите физически, технически и оперативни характеристики до голяма степен надминават традиционните материали. Техният брой се увеличава всяка година, а броят на видовете и моделите вече надвишава стотици. Забелязваме само няколко от тях.

penofol

Свързване на листа от пенофол

Пяна пенофол

Когато този материал се появи на пазара, много хора бяха скептични относно топлоизолационните свойства. И на първо място, дебелината на материала беше невероятна. Но това беше компенсирано от наличието на фолио отразяващ слой. В допълнение, материалът е разпенен, а в свойствата и качествата си надминава традиционните аналози. Като основен компонент може да бъде всеки нагревател, но повечето производители използват пенополиетилен.

Най-изненадващо е, че този материал може да изпълнява няколко функции - изолация, хидроизолация и парна бариера. Поставяйки го на един слой, вие получавате много топъл под, в дървена къща. В същото време с Penofol себе си нищо няма да се случи. Такъв изолиран под ще продължи няколко десетилетия, а топлоизолацията не изисква бърза подмяна.

Между другото, по-скоро производителите са предложили новост - Penofol-2000, която има двустранна защита под формата на алуминиево фолио. Неговите показатели за качество се удвоиха. Но това не се отрази на цената на материала.

izolon

Топлоизолационен материал

Isolon е материал от ново поколение

Това е един вид изолация от ново поколение. Знаеш ли какво е предимството му? Има малка дебелина с високи топлоизолационни качества. Например изолат с дебелина само 1 сантиметър е еквивалентен на тухлена зидария от 1 тухла. Представете си какви възможности този топлоизолатор съдържа! Ще добавим, че този нагревател е добре свързан с всеки известен материал, поради което за затопляне на пода в дървената къща се приближава идеално.

Съществуват редица предимства на изоолон:

  • Висококачествена изолация.
  • Екологична съвместимост.
  • Малка дебелина, която ви позволява да пестите място.

Заключение по темата

Можете да запомните голям брой изолации, които се използват днес за изолиране на подовете. Но ние сме посочили само традиционни и нови материали. Ако решите сами - ние изолираме пода в дървена къща, тогава просто трябва да изберете правилния изолатор правилно. Не бъдете уязвими и не спестете пари, разпределете толкова, колкото изисква качествена работа. В тази къща живеят за вас и вашето семейство, което означава, че разходите за нейната поддръжка идват. Затова нека спасим и използваме технологията на топлоизолация, която може да убие няколко птици с един камък.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изолирате пода в частна къщаКак да изолирате пода в частна къща
Поставете топъл под на дървения под стъпка по стъпкаПоставете топъл под на дървения под стъпка по стъпка
Как да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолацияКак да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолация
Затопляне на пода в дървена къщаЗатопляне на пода в дървена къща
Разбираме как да изолираме пода в частна къщаРазбираме как да изолираме пода в частна къща
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Калкулаторът на блоковете от газобетон в къщи отчита необходимосттаКалкулаторът на блоковете от газобетон в къщи отчита необходимостта
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Пристройка към дървена къща, затопляща верандата с дървена къщаПристройка към дървена къща, затопляща верандата с дървена къща
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
» » Как правилно да изолирате пода в дървена къща
© 2021 BggeHat.com