Как да изолирате бетона в апартаментните пътища, материали и инструкции

Как да изолирате бетонен под

Когато говорим за изолацията на елементите на апартамента, трябва да се има предвид, че дъното на пода в повечето случаи е бетонна плоча на припокриване. И както показва практиката, през тази равнина се появяват най-големите топлинни загуби. И всичко това, поради факта, че този елемент е най-чистият бетон, който се отнася до студените материали. Ето защо въпросът за това как да се изолира бетонния под в неговия апартамент, днес се изисква от много потребители, които са решили да провеждат изолационни процеси сами - без да привличат квалифицирана помощ отвън.

Какво трябва да знам за топлоизолацията? Качеството изолира бетонния под в къщата е възможно само ако използвате за тази многослойна топлоизолация. Това е първото. Вторият - за изолиране на пода на първия етаж е необходимо. Трето - при избора на изолационен материал трябва да се обърне специално внимание. Четвърто е стриктното спазване на правилата на технологичния процес. Не трябва обаче да причинявате никакви трудности в това. Процесът не е толкова сложен, колкото изглежда на пръв поглед.

Изолация за бетонни подове

Изолацията на пода зависи пряко от изолацията, която сте избрали - това е закон, с който не можете да спорите. Тъй като всички топлоизолатори се различават помежду си по технически и оперативни характеристики, както и място, където могат да бъдат използвани. И това, на свой ред, зависи от оперативните характеристики на стаята.

Как да изолираме пода в апартамента? Какво трябва да обърна специално внимание при избора на нагревател?

  • Висок индекс на якост. Подът е най-зареденият елемент на помещението, което означава, че натоварването на топлоизолационния слой ще бъде най-голямо.
  • Плътност на материала. Първо, този показател ще се отрази на теглото. Колкото по-ниска е плътността, толкова по-малко тегло. И това е много добро. На второ място, това влияе върху порьозността на материала. Колкото по-ниска е плътността, толкова по-голяма е порьозността, а оттам и по-високите топлоизолационни свойства.
  • Топлопроводимост. Това съотношение трябва да бъде възможно най-ниско.
  • Устойчивост на влага. Разбира се, този показател играе важна роля. Но ние ще забележим, че изборът на неговата основа в много отношения ще зависи от стаята, в която подът е изолиран със собствените си ръце. Ако това е баня, тоалетна, балкон или кухня, тогава, без съмнение, устойчивостта на влага ще бъде от голямо значение. В другите стаи това не е толкова важно.
  • Водопропускливост. Някой може да мисли, че тази характеристика е същата като предишната. Не ги бъркайте! Водопропускливостта е способността на материала да абсорбира влагата. Отново, колкото по-ниска е тази собственост, толкова по-добре е изолацията.
  • Устойчива работа. Тук всичко е ясно и без думи - колкото по-дълго, толкова по-добре.
  • Екологична съвместимост. Понастоящем се обръща специално внимание на екологичността на всички строителни материали. Това влияе върху качеството на жилищата и отговаря на изискванията на модерността. Така че не забравяйте да обърнете внимание на този показател.

Какви материали се използват за изолиране на пода

Всички възможни нагреватели

Материални варианти

  1. Минерална вата. За днес той е един от най-популярните и популярни топлоизолатори. Предимствата му включват ниска плътност и леко тегло, въпреки че днес производителите предлагат плочки с достатъчно висока плътност. В допълнение, минералната вата има ниска топлопроводимост, отлично звукоизолиращо устройство и се характеризира с малка цена. Тя не е без недостатъци. Материалът се страхува от влага, когато дойде в контакт с него, топлоизолационните му качества се намаляват. Използвайте минерална вата само ако залепването под дървеното или друго подово покритие е поставено върху бетонния под с задължителен слой хидроизолация върху изолацията.
  2. Стиропор или експандиран полистирол. Тази изолация е най-често използвана за топлоизолация на бетонни подове. Тя има добри характеристики, но е много крехка. Екструдираната пяна от полистирол е вид пяна с подобрени качества в почти всички позиции. Полиуретановата пяна е отлична изолация с отлични свойства, но само с един недостатък - екологичен материал.
  3. Разширена глина. Този топлоизолатор често се използва в такъв процес като изолацията на подовете от себе си. Той има отлични качества, но, както много други нагреватели, се страхува от влага. Тя може да бъде покрита върху цялата повърхност на основата, ако площта на изолираната стая е малка. Или да се поставят на места, където е необходимо да се извърши разделяне на пода чрез стелажи или изоставане.
  4. Корк. Това е естествена естествена изолация, притежаваща отлични качества и свойства. Но за днес той е един от най-скъпите топлоизолатори.
  5. Перлит. Този пясък, така че може да се отдаде на категорията "zasypnogo изолация". Но по отношение на топлоизолационните свойства, той надминава глина.
  6. Пяно стъкло. Този топлоизолационен материал на всички по-горе е един от най-добрите и най-добрите. Но и тук имаше недостатъци - тя е много крехка.

Технология на топлоизолацията

Преди да започнете директно затопляне, трябва напълно да разберете технологията на процеса. И тогава изберете опцията, която ще бъде подходяща за вашия апартамент и за вашия бюджет. Нека подробно обсъдим как да изолираме подовете в апартамента.

Моля, обърнете внимание! Идеалната изолация на бетонния под е неговата топлоизолация от нулата.

Минерална вата

Топлоизолация ECOSE

Каква е същността на предупреждението? Ако сте станали щастлив собственик на апартамент в нова сграда, то това е точно така - ще направите всичко от нулата. Ако ремонтирате апартамент, в идеалния случай трябва да разглобите старата покривка и да стигнете до бетонната плоча.

Какви са етапите на топлоизолацията?

  • Първата е изолацията на самата плоча.
  • Втората е топлоизолацията по време на създаването и изливането на бетонната замазка.
  • Третата е изолацията преди монтажа и монтажа на подовата настилка.

Имайте предвид, че това е идеална опция, но не винаги се използва, защото е скъпо и отнема много време. Тук трябва да проведете процеса на топлоизолация за дълго време, като използвате достатъчно голям брой материали. Поради това най-често се използва само един от видовете.

Затопляне под замазката

При този метод всичко е достатъчно просто. Въз основа на плочата на пода, върху която е поставен топлоизолатора. Той трябва да има голяма сила. Пример за такъв материал е екструдираната пяна от полистирол.

Такъв е случаят, ако не е възможно да се създаде закъсняла структура. След това можете да запълнете дъската. Обърнете внимание, че многослойната термоизолационна "пай" осигурява поставянето на параборанта под нагревателя и хидроизолацията върху него.

Затопляне в замазката

Възможността за затопляне

Затопляне за бетонна замазка

Този метод се различава радикално от предишния, не само с технологията, но и с използваните топлоизолатори. Тук, като топлоизолационен слой, се използва замазката, в която се добавят топлоизолационни материали. Например, експандирана глина или перлит.



Простотата на процеса се крие във факта, че в един етап два се комбинират едновременно - изолацията на пода и подравняването му. Ние добавяме, че за такива конструкции няма нужда да се използват допълнителни материали, използвани като пара и хидроизолация. Такава основа може веднага да бъде покрита с подови настилки.

Затопляне на фалшив под

Към днешна дата това е най-скъпата възможност за топлоизолация на бетонни подове, тъй като е свързана с инсталирането на фалшив под. Най-често споменаваше изоставената структура, под която можете да поставите нагреватели. Това е същото. Каква е същността на метода?

За нейното внедряване е необходимо да се монтират и закрепват лагери или ламели на пода, между които се полага нагревателят. Между другото, в този случай е възможно да се използват всички топлоизолационни материали, защото цялото натоварване ще лежи точно върху трупите. Но смятайте, че парата и хидроизолацията се използват в този процес непременно.

Единствената точка, която може да се отдаде на ползите от този метод, е липсата на необходимост от разрушаване на старото покритие. Този дизайн може да се постави директно на пода без разглобяване. Особено ще бъде удобно, ако на пода е керамична плочка, демонтирането на които - много трудно и отнема много време операция. И за онези, които не искат да се забъркат със замазката, тази опция ще бъде оптималното решение.

Алтернативни решения

Схема за подово покритие

Изпълнение на технологията с плаващи подове

Какво друго можете да предложите за изолация на бетонни подове? Има две алтернативи:

  1. Използвайте изолирани подови настилки, например топъл линолеум или килим.
  2. Инсталирайте системата "топъл под".

Първият вариант е най-простият. И ако искате да изолирате пода в апартамента си със свои ръце бързо и евтино, то това е за вас. Но имайте предвид, че гореспоменатите материали не могат да се използват във всички помещения. Самият процес е съвсем прост - тук е важно да се доближи конкретната основа до максималното ниво на равновесие. Можете да използвате замазки или саморазливни подове.

Вторият вариант е по-труден. За да монтирате топъл под, ще трябва да научите как да осъществите този процес, който използва пластмасови тръби и фитинги или филмово електрическо нагряване. По принцип няма нищо сложно в това, но този метод е най-скъпият от всички изброени.

Технология на изолация на бетонни подове

Така че, вие знаете как да изолирате пода. Сега нека да разгледаме по-отблизо един от тях - топлоизолация с помощта на плоча материал (полистирол, експандиран полистирол и така нататък).

Започнете процеса с откриването на дефекти и тяхното запечатване. Конвенционалната бетонна замазка на основата на пясък и цимент ще изпълни тази функция перфектно. След като спечели рекордна сила, можете да продължите към следващия етап.

Пенопласт в изостава

Полагане на пластмасова пяна

Вторият етап е хидроизолация. Това е необходимо, тъй като самият бетон не може да се превърне в надеждна преграда за мокри двойки, които преминават през него от долните етажи. Затова изберете материал, който да е едновременно хидроизолационна и паропреградна. Например, стъкло. Поставете го в ленти, които се припокриват, закрепете с лепяща лента. Тази операция трябва да се обърне специално внимание, тъй като дългосрочната работа на изолацията зависи от качеството на хидроизолацията.

Сега можете да поставите топлоизолатора. Обърнете внимание, че материалът за керемиди трябва да бъде поставен в същото време. Така че товарът се разпределя по цялата му повърхност.

Моля, обърнете внимание! Преди да монтирате изолацията по периметъра на помещението, препоръчваме да поставите лентата на амортисьора като разширително съединение.

Следващата стъпка е полагането на друг хидроизолационен слой. Необходимо е, за да се избегне влагата върху изолацията, когато подът се излива под подовата настилка. Извършва се същата като в случая на долния слой хидроизолация. След това се монтира укрепваща мрежа, върху която се излива замазката.

Както можете да видите, отговорът на въпроса как да изолирате конкретен под в апартамент не е толкова сложен. Направете го сами с ръцете си задължително. Да се ​​вземат предвид само посочените по-горе препоръки.

 Заключение по темата

Съвременният пазар на топлоизолационни материали предлага голям брой новости, които абсорбират всички положителни качества на традиционните нагреватели. Например, penofol или penokleks. С появата си процесът на изолация на бетонни подове е станал много по-лесен, защото няма нужда да се използват допълнителни консумативи.

Този нов тип топлоизолатор осигурява както бариера срещу пара, така и хидроизолацията. Освен това самият процес на затопляне е драматично съкратен, което е много окуражаващо. Ето защо е възможно въпросът за изолацията на бетонния под скоро да изчезне сам по себе си.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изолирате пода в частна къщаКак да изолирате пода в частна къща
Как да изолира тавана в дървена къщаКак да изолира тавана в дървена къща
Затоплянето на тавана на балкона създава комфортЗатоплянето на тавана на балкона създава комфорт
В дървената къща затопляме таванаВ дървената къща затопляме тавана
Затопляне на подаЗатопляне на пода
Как и какво да изолира таванаКак и какво да изолира тавана
Как правилно да се изолира подборът на материала на таванаКак правилно да се изолира подборът на материала на тавана
Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
Изолирайте тавана в гаража - просто е необходимоИзолирайте тавана в гаража - просто е необходимо
Тогава за затопляне на тавана в частната къща - справкиТогава за затопляне на тавана в частната къща - справки
» » Как да изолирате бетона в апартаментните пътища, материали и инструкции
© 2021 BggeHat.com