Заслужава ли да се налива основата през зимата?

Възможно ли е да попълните фондацията със зимата? Този проблем е сред новопоявилите се в строителството най-често срещани.

Фондация, запазена за зимата

Фондация, запазена за зимата

Запълването на фундамента през зимата е възможно, едната носи някакъв товар върху конструкцията и може да доведе до редица отрицателни въздействия. Ето защо, за запълване на фондацията през зимата, есента или дори ранната пролет трябва да бъде внимателно, с всички необходими правила и препоръки. Това е единственият начин в студения сезон и работят професионални строители.

Какви препоръки говорим? Ще анализираме по-долу.

Ефект на температурата върху състоянието на бетона

Нека да видим защо съществува убеждението, че фондацията трябва да бъде направена само през топлия сезон, а не по друг начин.

Убеждаването се оправдава от масата на научната литература и личния опит на хората. Всичко това е по-специално монолитни конструкции.

Стандартният монолитен бетон не може да бъде експлоатиран, докато не се втвърди напълно. Процесът на настройка или замразяване отнема доста време. По принцип структурата напълно се втвърдява на 15-ия ден, а на 25-ия ден вече може да бъде използвана до пълен капацитет, т.е. да се прехвърлят натоварвания към нея.

Въпреки това, конструкцията на стандартна строителна площадка не ни позволява, при бетониране, да предпазваме структурата от външни въздействия правилно. През лятото, когато минус температурата дори не се помни, строителите нямат никакви проблеми в това отношение.

Друго нещо е изграждането на фондацията през зимата, когато температурата на подземните води или настоящата тежка студ оказва значително влияние върху качеството на бетона.

Фрост действа върху основата при бетониране по уникален начин. Както вероятно знаете, в течна форма, монолитно решение е смес от цимент, пясък, чакъл и вода.

Водата е свързващо вещество в тази формула, тя, която, когато е в контакт с цимент, предизвиква специална химическа реакция. още разтворът замръзва, водата се изпарява. По време на втвърдяване структурата трябва да бъде оставена сама.

Подготовка за загряване на бетонната плоча с електроди

Подготовка за загряване на бетонната плоча с електроди

Ако на улицата мраз, а след това просто напускане на строителството няма да работи. В студа водата замръзва. Той замръзва на улицата, превръщайки локви в замръзнали огледала и вътре в бетонна структура. Малкият микрокристален лед или дори цели замръзнали ледове с размер с мобилен телефон могат да се образуват вътре в бетонния блок, като по този начин подкопават неговата якост.

След оттеглянето на студеното време водата ще се стопи и изпари, но няма да стане по-лесно от това. Мястото на замръзналия лед ще бъде пустота на средни и малки размери. Наличието на празнини провокира появата на пукнатини, веднага след като натоварването се достави на конструкцията.

Да оставим основата, разрушена от зимните студове, е точно така - това означава, че умишлено рискувате.

Температурни условия

Така че при каква температура мога да запълня фондацията? Със сигурност ще попитате.

Температурният режим е разделен на няколко групи. Нека ги отбележим всички, и тогава ще ги анализираме отделно.

Така че има следните температурни режими:

  • неблагоприятна;
  • умерен;
  • благоприятно.

Неблагоприятен температурен режим, като правило, се записва през зимата, когато улицата е истинска слана. Като цяло е невъзможно да се направят конкретни структури в минусите на улицата. Освен ако, разбира се, не сте се погрижили за предварителната подготовка.

Веднага след като температурата пада до минус марки и идва недвижими студено, работата трябва да се реорганизира, преразпределя натоварването и да използва специална техника, с която ще бъде в състояние да си свърши работата, дори и при екстремни условия.

Умерената температура варира от +4 градуса до нула. Тази температура е най-често през есента и ранната пролет. В този режим все още е възможно да се правят бетонни конструкции, но трябва да се внимава да не оставите изложените елементи след тях, поне за нощта. Въпреки това, в повечето случаи (ако замръзването не удари през нощта), е достатъчно да се направи с минимални мерки за защита, например, покриване на кофража с кърпа.

Благоприятната температура през зимния период е изключително рядко, особено в нашата климатична зона. Това е температура над + 6 градуса. В този случай не се поставят ограничения върху строителите и те са свободни да предприемат онези стъпки, които се считат за необходими при бетонирането на монолитни структури.

Какво трябва да правя през зимата, ако трябва да запълня базата?

Какво трябва да правят строителите през зимата? Особено за тези, които възнамеряват да изградят фондация със собствени ръце? В края на краищата, зимните студове са реална пречка.

Можете със сигурност да затворите строителната площадка, докато замръзва. Запазването на фондацията за зимата е много ефективен и доста популярен вариант. Но ситуацията е различна.

Не винаги замръзването на улицата започва изключително през зимата. Понякога тя започва през есента и продължава дълго, дори и след началото на пролетта. Освен това, както вече отбелязахме, единичната слана не е толкова ужасна, колкото самите колебания в температурното ниво.

Фондацията не се уморява за ден-два. В най-добрия случай е необходимо, след като се излее на улицата, положителната температура трае минимум две седмици. И дори тогава трябва да внимавате.

Качествен бетонов разтвор за бетон

Качествен бетонов разтвор за бетон

Какво трябва да направят всички хора, които се стремят да реконструират мазето на банята, частната къща или друга структура? Не отлагайте същата конструкция за неопределен период от време.

За щастие модерните технологии, използвани при бетонирането на фундаменти, могат ефективно и ефективно да работят дори след появата на истински студове.

Има решения на проблема с температурите на по-ниските нули:

  1. Добавяне на пластификатори и др количество цимент.
  2. Затопляне на бетона.
  3. Изграждане и изграждане на оранжерии.

Всяка опция осигурява свой собствен температурен режим и неговия подход. Първият вариант, най-простият, последният - най-сложен. Отнема много време и усилия за изграждането и инсталирането на спортен център, но в някои ситуации си заслужава.

Ще разгледаме тези методи, като използваме примера за изграждане на баня. Ваните често се издигат през зимата, тъй като сградата е малка и нейното инсталиране доставя минимални неудобства, дори ако действате единствено със собствените си ръце. Дизайнът на банята се поставя най-често върху основата на лентата, която има своите предимства. Но това се случва и по друг начин, когато стените на банята се монтират на купчини, като се използва фундамент на винт с пилони като носеща конструкция. За него също споменаваме.

Подобряване на качеството на решението

Най-простото решение е да се подобри конкретното решение. Не е най-евтиният, разбира се, но повярвайте ми, в сравнение с други възможности, със сигурност ще спечелите.

Предимствата на този подход са очевидни. Минималната трудоемкост на процеса на укрепване на строителството се свежда до добавяне на повече цимент, закупуване на цимент от най-висок клас, устойчив на замръзване цимент и др.

Колкото повече цимент, толкова по-бързо хомогенизира и колкото по-бързо става студено. Ако улицата няма постоянна зимна температура или се колебае, след това се покачва от +5 градуса, след което пада на светлина минус, тогава това решение е достатъчно.

Бетон ще вземете по време на изливането, по-нататък просто затворете кърпата и излезте за нощта.. В повечето случаи това е повече от достатъчно. Всички разглеждани процеси могат и трябва да се извършват на ръка.

Електроди за загряване на основната лента

Електроди за загряване на основната лента

Не по-малко полезен начин - добавянето на пластификатори. Пластификаторите са специални химикали, които изпълняват различни задачи. С тяхна помощ се извършва естествена хидроизолация на основата през зимата, укрепването и ускоряването на работните процеси.

Обикновените марки на устойчив на замръзване цимент на пазара днес се състоят от пластификатори с около 10%.

Опцията за увеличаване на устойчивостта на замръзване на разтвора е добра, когато студеният зимен сезон все още не е дошъл напълно. В истинските студове от такива решения смисълът не е достатъчен.

Затопляне на бетона

Нагряването на бетона осигурява леко различен начин на действие. Тук се нуждаете от отоплителна система, която работи на електроенергия. Специалните електроди се потапят в некопирани ленти или купчина основи (инсталацията обикновено се използва във всички стоманобетонни конструкции, с изключение на монтажа на винтови пилоти) и след това се нагрява.

Затоплянето на електродите повишава температурата вътре в бетона и го поддържа на приемливо ниво толкова дълго, колкото ви е необходимо.

Качественото отопление е скъпо. Самата инсталация струва пари, затоплянето на бетона изисква голямо количество електроенергия, работниците също трябва да плащат, не завършвате работата си със собствените си ръце.

Затоплянето с електроди обаче прави възможно работата им дори през зимата, когато на улицата няма трудни минуси и инсталиране на структури по други начини. Дори и след преодоляването на критичната маркировка, загряването на бетоновата смес остава доста ефективно.

Пример за изграждане на фондация през зимата (видео)

Сглобяване на оранжерия

При изливането на масивни структури, например, формиращи лента за голяма частна къща, се препоръчва да се направи нещо като оранжерия за бетон.

Строителите наричат ​​оранжериите за решение чрез teplikami, а процесът се нарича само инсталирането на оранжерии.

Изграждането на хижите е много подобно на това на обикновена оранжерия за зеленчуци. Освен ако повърхността на телликите не е по-силна, рамката е по-надеждна и тежи много повече от стандартната оранжерия.

Монтирането на оранжерии е скъпо. Не го препоръчваме с ръце, освен ако няма да попълните основата за вана или друга малка структура.

Алтернатива: използване на фондация пилоти

Алтернатива на всички тези решения със сигурност е инсталирането на основи от винтови купчини. Монтирането на винтови купчини се различава от запълването на стандартната основа по няколко причини.

За винтовите купчини, ако е необходимо, тогава минималното количество разтвор и бързо се охлажда. Носещата способност на винтовите купчини не е твърде голяма, но за монтирането на същата баня ще е достатъчно с интерес.

Монтирането на винтови купчини се извършва във всякакъв вид почва, дори замръзнала. Монтирането на винтови купчини се извършва достатъчно бързо - за да засадите стените на ваната върху рамката на купчини може да бъде в рамките на няколко дни. Това означава, че е достатъчно просто да се хване благоприятен момент и да се включи в интензивна инсталация на винтови пръти, а след това засаждане на вани върху тях и работата е свършена.

Същият процес, когато се налива монолит без използване на винтови купчини, ще ви отнеме поне една седмица активна работа и още един месец чакане.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
При каква температура може да се излива бетон през зимата и лятотоПри каква температура може да се излива бетон през зимата и лятото
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
Есента и зимата са подходящо време за строителствоЕсента и зимата са подходящо време за строителство
Фондация UshpФондация Ushp
Как да запълним монолитната основа?Как да запълним монолитната основа?
Как да изградим къщата си през зимата?Как да изградим къщата си през зимата?
Дървена къща, когато е по-добре да се построиДървена къща, когато е по-добре да се построи
Може да се монтира пластмасова дограма през зиматаМоже да се монтира пластмасова дограма през зимата
» » Заслужава ли да се налива основата през зимата?
© 2021 BggeHat.com