Укрепване на монолитна плоча и основа за изчисление

За да се създаде надеждно припокриване, е необходимо правилно да се направи армировката, която ще осигури якост при огъване и равномерно разпределение на натиска върху основата. Монолитните плочи ще струват по-малко, тъй като не изискват наличието на подемно оборудване на обекта. За да направите предварителни изчисления за малки разстояния, можете самостоятелно да използвате формулите на нормативните документи

Видове припокриване

В зависимост от конструкцията на рамката са монтирани дървен и стоманобетон. Последните от своя страна са разделени на:

  • стандартни стоманобетонни плочи от различни конструкции;
  • монолитно припокриване.

Предимство на готовата армирана плоча при професионално производство съгласно изискванията на SNiP: по-малко тегло поради наличието на кухини, образувани по време на изливането. Броят и формата на вътрешната структура на плочата са:

  • кухи - с кръгли надлъжни отвори;
  • ребро - сложен профил на повърхността;
  • кухи - тесни, къдрави панели се използват като вложки.

Готови плочи оправдават тяхното използване в мащабни конструкции, например при изграждането на високи сгради. Но те имат своите недостатъци, когато полагат:

  • наличието на стави;
  • използване на подемно оборудване;
  • Подходящ само за стандартни размери на помещения;
  • невъзможност за създаване на къдрави припокривания, дупки за екстракти и др.

Монтажът на плочи от плочи е скъп. Необходимо е да плащате за превоз със специален автомобил, товарене и монтаж с кран. За да не извикате два пъти специална техника, е желателно плочите да се монтират незабавно по стените от машината. Ако разгледаме индивидуалното изграждане на малки къщи и къщи, тогава експертите препоръчват самостоятелно производство на подове. Изливането на бетонов разтвор се извършва директно на място. Предварително изработен кофраж и подсилена мрежа.

Предимства и недостатъци на подсилените подове

Стоманобетонният под е направен по същия начин като готовата плоча от 2 материала:

  • железни пръти;
  • циментов разтвор.

Бетонът има висока твърдост, но е крехък и не издържа на деформации, рухва от удари. Металът е по-мек, добре понася деформации при огъване и усукване. Когато тези два материала се комбинират, се получават силни структури, пренасящи всякакви товари.

предимства:

  • липса на шевове и стави;
  • плоска непрекъсната повърхност;
  • възможност за припокриване на всякакви форми и размери на помещения;
  • Монтажът и монтажът на клапана се извършват директно на място;
  • стоманобетонният монолит укрепва структурата, свързва стените заедно;
  • Не е необходимо след монтажа да се запечатат ставите и да се изравнят преходите;
  • местното голямо натоварване на пода е равномерно разпределено на основата;
  • Лесно е да се правят различни дупки между етажите за стълбите и комуникационните кладенци.

Недостатъците на армировката включват големи разходи за труд за сглобяване на армиращата мрежа и дълъг процес на сушене и втвърдяване на бетона.

Изчисляване на дебелината на плочата и броя на редове от армировка

Изчисляването на параметрите на припокриване следва да се направи въз основа на изискванията на SNiP. Изчислените размери на якост се добавят към 30, а числата се умножават по коефициент на сигурност 1,3. Изчислението отчита само носещите стени и колоните, които стоят на основата. Пространствата не могат да служат като подкрепа.

Дебелина на припокриване

Приблизителното изчисление на дебелината на припокриването по отношение на разстоянието между стените е съотношението 1:30 (съответно дебелината на плочата и дължината на участъка). Класически пример от референтната литература е ширината на помещението от 6 метра, което е 6000 мм. Тогава припокриването трябва да има дебелина 200 мм.

Ако разстоянието между стените е 4 метра, възможно е да поставите пластина от 120 мм. На практика подобно укрепване на монолитна плоча е подходящо само за нежилищен таван, който няма да бъде обемисти мебели. Останалите етажи (тавани) са желателни да се направят 150 мм с два реда армирани мрежи. Можете да запишете на втория ред, като поставите пръта с 8 мм на стъпки от 2 пъти.

При разстояние, по-голямо от 6 м, деформациите и другите натоварвания се увеличават значително. Всички размери и чертежи на пода трябва да се правят от специалисти. Примерните изчисления не могат да вземат предвид всички нюанси.

Подсилване на окото

По препоръка на SNiP в жилищни сгради, припокриването трябва да има 2 реда армировъчна мрежа. В зависимост от дебелината на дизайна горният ред може да има по-малко напречно сечение на армировката и по-голям размер на окото. Препоръчителните размери за разстояния от 6 м и 4 м със стандартно натоварване на апартаментна къща са показани в таблицата.

Размерът на диапазона, дебелината на плочата, нивото на решетката

Долна шина, диаметър в мм

Горна греда, диаметър в mm

Размер на клетката

6 м, 20 см, по-ниски

12

12 или 10

200x200 мм

6 м, 20 см, горна

8

8

200x200 мм

До 6 м, 20 см, горни

10

10

400h400mm

4 м, 15 см, по-ниски



12

10

200x200 мм

4 м, 15 см, горен

8

8

300x300

Изчислението се основава на максималното разстояние между стените. Над стаите на същия етаж се полага същата дебелина на пода, изчислението се извършва около стаята с максималните размери. Изчислените стойности се закръгляват нагоре.

Съединения на пръчки

Решетката е изработена от валцдрат - горещо валцована валцована част от нисковъглеродна стомана 3А. Това означава, че металът е с висока пластичност, ще бъде добре да се задържи бетона при големи стационарни натоварвания и вибрации от земетресения, работа на тежко оборудване, слаба почва.

Дължината на пръта може да не е достатъчна за създаване на непрекъснато припокриване. За това докингът се извършва чрез припокриване. Валът се подрежда наблизо на разстояние от 10 диаметъра и е обвързан с тел. За пръчка с дебелина 8 мм, двойната връзка е 80 мм (8 см). По същия начин, за валцуване F12 - съвместни 48 см. Докингът на баровете се премества, не трябва да бъде на една и съща линия.

За съединяване, заваряването може да се използва чрез полагане на шев по дължината. В същото време гъвкавостта на дизайна се губи.

Монтаж на мрежата

Пръчките на мрежата са свързани чрез тел от 1,5-2 мм. Всяко кръстовище е здраво усукано. Между решетките разстоянието е около 8 см. Той е снабден с 8 мм пръчка нарязани на размери. Връзката трябва да бъде в пресечните точки на долната решетка.

Под дъно фитингите оставят празнина, за да запълнят слоя от 2 см. За това се монтират пластмасови конусови фиксатори върху кофража с интервал от 1 м.

Закачалки и отвори за качулки и стълби

За да свържете тавана към стените около периметъра, се създава форма от кутията. Инсталира се вертикално, служи като граница за разпръскване на бетон. По него има периметърна превръзка, подсилване на ъглите. След като чинията замръзне, тази кутия се отстранява, остава плосък задник.

Кофражът се монтира на разстояние от 2 см от краищата и надлъжните пръчки след завършване на подсилващата мрежа и осигурява местоположението на метала вътре в бетона. Разстоянието от стената е 15 см. За тухлена зидария и тухлен блок. Гасеният бетон е по-малко издръжлив, припокрива припокриване от 20 см. Това разстояние на стената преди изливането е покрито със специално съединение, което уврежда вибрациите. Този слой значително увеличава здравината на сградата.

Подобен кофраж се поставя на места, където трябва да останат дупки. По принцип това са стълбища между подове, тръбни води, вентилационни системи и комуникационни проводници. Те ще бъдат покрити с мрежа и няма да бъдат запълнени.

Плоча на наслагващата плоча

Изработен е чертеж за правилно сглобяване на пода. На него е възможно да се изчисли консумацията на всички материали, от тел до лента до количеството цимент.

Алгоритъм на действията:

  1. 1. Преди да рисувате, трябва да измерите всички помещения и външния периметър на къщата, ако няма проект. Те са направени от оста на стената.
  2. 2. Всички отвори са маркирани, които няма да бъдат наводнени.
  3. 3. Начертават се контурите на всички носещи стени и части от междинните стени. Представена е подробна схема на лентата, мрежата, втвърдяване, показваща дебелината на пръта, точките на свързване и свързването.
  4. 4. Чертежът показва размера на клетките и местоположението на крайната надлъжна пръчка от ръба на пълнежа.
  5. 5. Размерите на профилните листове се изчисляват в долната равнина на плочата.

При създаването на схема на мрежата в повечето случаи броят на клетките не е цяло число. Подсилването трябва да се измести и да се получат същите намалени размери на клетките в близост до стените.

Остава да се изчисли материалът. Дължината на пръта се умножава по броя им. На полученото число добавете разхода към ставите и увеличете резултантната цифра с 2. Round при закупуване в голямата страна.

Чрез зоната на припокриване се изчислява броят на пластмасовите скоби и колко търкалящи се върви към вложките между решетките.

Изчисляването на циментовия състав се основава на дебелината на пода и площта му.

Армировката отгоре и отдолу трябва да бъде покрита с разтвор с дебелина най-малко 20 mm. Когато въздухът се намира на повърхността на метала, започва да се образува корозия и разрушаване. При създаване на таван, по-дебел от 15 см, с подсилване на 2 слоя, на върха се разпределя повече разтвор.

Чертежът също така служи за изчисляване на броя на кофражните колони, подпорни колони и дървени греди, за да се създаде долна поддържаща равнина - платформа за изливане на припокриване.

Поставете баровете на баровете и свържете всички кабели с проводници на всеки разработчик. За да се гарантира безопасността, изчисляването на етажите и създаването на жилищен проект, най-добре се възлагат на професионалисти.

Процесът на подсилване на монолитна плоча

След като всички изчисления са извършени и чертежът е подготвен, продължете да инсталирате кофража по цялата дължина на пода. За нея най-често се използват дъски с размери 50х150 мм, греди и шперплат. Правилността на изграждането на структури се проследява с помощта на ниво или ниво. Следващата стъпка е поставянето на долния ред на подсилване по проекта. Всички връзки на металната рамка се изпълняват в разредна последователност.

В крайна сметка трябва да е така, че цялото пространство между армировката и кофража да е изпълнено с бетон. За да направите това, решетката се поставя върху стойките и се закрепва с плетена тел.

В никакъв случай не може да се използва заваряване на елементите.

Вторият слой армировка се полага на първия слой. Всички елементи са поставени на специални щандове.

Следващата стъпка е да излеете кофража първо с течност, а след това с по-дебел слой бетон (най-често с клас M200). Първият слой трябва да прилича на заквасена сметана в една консистенция и въздушните мехурчета са добре почистени от нея с лопатки. За да се предотврати напукване на бетона, тя се намокри с вода за първите 2-3 дни. Когато цялата конструкция е замразена (трябва да премине най-малко 30 дни), кофражът се отстранява.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изграждане на вътрешни подове в частна къщаИзграждане на вътрешни подове в частна къща
Ние сме ангажирани с създаването на монолитна стоманобетонна плочаНие сме ангажирани с създаването на монолитна стоманобетонна плоча
Технология на армировката на основатаТехнология на армировката на основата
Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?
Монолитна основа със собствена конструкция за ръцеМонолитна основа със собствена конструкция за ръце
Как да направите подсилване на основите със собствените си ръце?Как да направите подсилване на основите със собствените си ръце?
Технология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръцеТехнология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръце
Подреждане на подове в тухлена къщаПодреждане на подове в тухлена къща
Устройството за припокриване в дома от газобетонУстройството за припокриване в дома от газобетон
Какво е монолитно кофраж и защо се използва в строителството?Какво е монолитно кофраж и защо се използва в строителството?
» » Укрепване на монолитна плоча и основа за изчисление
© 2021 BggeHat.com