Какво е монолитно кофраж и защо се използва в строителството?

За да се даде на елементите на къщата необходимата геометрична форма, дадена от проекта за размери, структура и позиция в космоса, се използва кофраж. Типовете му са класифицирани в зависимост от начина на приложение и материалите на производство.

Приложение на отливки

Приложение на отливки

Използва се предимно в монолитна конструкция на къщи. Тя може временно да служи на разработчиците или да стане част от фасадата, основите, плочи или стълби.

Видове и обхват на монолитния кофраж

Видовете кофраж за изграждане на къща се влияят от:

  • вид структури за изливане на бетон;
  • самото устройство се кофражира;
  • материал за производство;
  • възможност за използване при различни температури;
  • оборот (т.е. броят на циклите).

В зависимост от вида на бетоновите конструкции, производителите отличават такъв кофраж:

  • вертикални структури;
  • хоризонтални структури.

Вертикалните структури или стените са странични щитове могат да бъдат демонтирани и пренаредени за стъпка по стъпка разширяване на обекта със собствените си ръце. Те са подвижни и не могат да бъдат сваляни. Във втория вариант те стават част от фасадата.

Хоризонталната рамка се използва за подреждане на всички видове припокриване. Тя е ефективна при изливането на стълбите на къщата, основа. Кофражът е необходим за бетониране на плочата на къщата. Тя се основава на стативи, които са негова задължителна част.

Използването на кофраж на място в помещение

Използването на кофраж на място в помещение

По отношение на дизайна на кофража за къщи се разграничават по типове:

  • подвижен;
  • преместване;
  • подвижен.

Сменяемата конструкция за монолитна конструкция е кутиеобразна форма на разглобяем тип. Неговата форма е кофраж на инвентара. Характеризира се с висок оборот и, за разлика от платките за еднократна употреба, позволява на разработчика да спести на своето разположение. Използва се за повторно използване на плочи на къщата, основи, стълби.

Фиксираната конструкция е завършен продукт, състоящ се от: завършени правоъгълни форми. Често се използва под пяна бетон. След като се втвърди, тя не е демонтирана, тя остава част от къщата, например, фундамент или плоча. Най-често, под формата на неподвижни, използвайте експандиран полистирол кофраж, който също действа като нагревател.

От какво се състои кофражът?

Всяка кофражна структура се състои от:

  • билбордове;
  • скоби;
  • брави;
  • скоби;
  • изравняващи греди.
Използване на монолитен кофраж при създаване на фундаментна плоча

Използване на монолитен кофраж при създаване на фундаментна плоча

На свой ред, щитите са разделени на три вида, в зависимост от задачите, които тунерите решават с тяхна помощ:

  • линеен - може да се използва за изграждане на стени и колони. Те имат модулна конструкция, така че да могат да се движат както в хоризонтално, така и в хоризонтално положение, поради наличието на заключващ винтов клин тип;
  • ъглов - използвани за запълване на ъглите на къщата със собствените си ръце. С линеен кофраж те свързват клиновидни брави. За да ги подсили, греда за кофраж;
  • универсален - използвани за всички видове елементи на къщата: плочи, стълби, фундаменти, колони и стени.


Скелета се използват за изравняване на конструкциите. Те са разделени на едно ниво (телескопична структура от 2 тръби) и двустепенно (има две точки за закрепване).

Бравите са насочени към здраво, плътно съединение на кофражните панели. Устройството им е разделено на клин, удължено, винтово, универсално и т.н.

Скобите играят ролята на фундамент за покриване на кофража. С тяхна помощ можете да направите удобен сайт за работа. Конзолата се състои от две части: самата скоба и оградата.

Гредите са предназначени за укрепване на щитовете и укрепването им при ставите. Също така, прилепвайки към лъча, кранът може лесно да премества кофража по строителния обект, за да извърши работата.

Кофражна технология

Преди извършване на устройство рамка, неговата работна повърхност се смазва със специален съединение, като минерално масло, за да се намали неговата адхезия към бетона и увеличението, като по този начин оборот. Последователността на работата по нейното инсталиране е, както следва:

  1. Маркирайте и маркирайте оста на бетонния елемент (фундамент, стълби, плочи) за монтиране на щитове.
  2. Попълнете щитите със закрепените задните панели.
  3. Инсталирайте панелите на екрана по маркираната линия първо от едната страна на оста, след това от втората и ги свържете със закрепващи системи (брави, болтове и др.).
  4. Поставете фиксаторите за дебелина на стената.
  5. Монтирайте крайните щитове и затегнете елементите с болтове или брави.
  6. Монтирайте подсилващи телени рамки. Между рамката и кофража се монтират пластмасови скоби.

Технологията за подреждане на кофража за основата със собствени ръце осигурява използването на материали като дърво, пластмаса или метал. За индустриални цели се използва метална конструкция с конструкция от рафтове и панели.

Предимството му е бързото монтиране. Кофраж за основа на пластика подходящ за монтаж на стоманобетонни колони и кофраж на таблото е икономически жизнеспособен вариант за изграждане на частни къщи със собствени ръце, но има нисък оборот.

Кофража за стълбите на къщата може да бъде изграден от дъска. Ширината му е избрана на базата на височината на една стъпка. За страничните стени на стълбите се използва шперплат, е по-добре ламиниран, ако е необходимо да се постигне идеално равна повърхност. Устройството на кофража за стълба има една особеност: преди да се излее с бетон, е необходимо да се постави стълба надолу с дълга дъска.

Кофраж за монолитна конструкция (видео)

Характеристики на кофражното приложение при работа с пенобетон

Използвайки пенобетон в строителството, използвайте несменяем или подвижен тип конструкция в зависимост от предназначението на строителния елемент. Състои се от рамка, основана на леки поцинковани профили или дърво. За неговото обшиване се използва гипсокартон, ламиниран шперплат, влакнесто-цимент плочи и така нататък.

Използвайки пенобетон за производството на плочи, в кофражните кухини предварително се полагат кабелни канали, тръби за водоснабдяване и други комуникации. Ако пенобетонът се използва за изливане на стените на къщите със собствените им ръце, тогава рамката на вратите и рамката на прозорците се поставят в кофража.

Монтажът на рамката, която ще бъде изпълнена с пяна бетон, е необходимо да се следи вертикалността на профилите. Те трябва да стоят напълно равномерно. За максимално здраво свързване на панелите на конструкциите е необходимо да се използват самовинтни винтове.

Основното изискване за неразглобяем кофраж за основа или друг дизайн, който е монтиран под пяна бетон със собствените си ръце - той е херметически. Пяният бетон е по-течен от обикновения бетонен разтвор, затова може просто да прониква през пукнатините, нарушавайки естетиката на повърхността на конструкциите. За тази цел, кофраж от пяна пластмаса.

Ако рамката под пяна бетон е направена от дървени плоскости, един час преди да се излее, е необходимо да се навлажни устройството с вода. Частично пяната се задържа в рамките на шест часа след изливането. Повърхността на конструкцията трябва да бъде намокрена на всеки три часа в продължение на седем дни. Ако се използва пенобетон за разглобяем кофраж за монолитна конструкция, той може да бъде демонтиран, когато сместа достигне 25 якост.

Използва се кофраж под порестия пенобетон подреждане на плочи, стълби, основи и други елементи на къщата за по-голяма издръжливост и икономия на енергия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетонните стълби не могат да бъдат по-безопасни!Бетонните стълби не могат да бъдат по-безопасни!
Монолитна сграда с предимство на технологиитеМонолитна сграда с предимство на технологиите
Изграждаме кофража за фондацията със собствените си ръцеИзграждаме кофража за фондацията със собствените си ръце
Каква е разликата между кофраж от малка част и форма на големи парчета и как е подредена?Каква е разликата между кофраж от малка част и форма на големи парчета и как е подредена?
Как се кофраж за изливане на стени?Как се кофраж за изливане на стени?
Какво представлява плъзгащ се кофраж?Какво представлява плъзгащ се кофраж?
Сфера на кофража и начините на използване в строителствотоСфера на кофража и начините на използване в строителството
Инсталация и изчисляване на най-добрия кофраж за подовеИнсталация и изчисляване на най-добрия кофраж за подове
Плъзгащ кофражПлъзгащ кофраж
Кофраж на инвентараКофраж на инвентара
» » Какво е монолитно кофраж и защо се използва в строителството?
© 2021 BggeHat.com