Монолитна сграда с предимство на технологиите

С монолитен начин на изграждане, по-голямата част свързва високи сгради и промишлени съоръжения. Но технологията, се оказва, може да се приложи успешно за изграждането на частни къщи и вили.

Монолитна конструкция - струва ли си да пее похвали?

Една монолитна къща е толкова популярна във всички видове реклами, че изглежда, че тя е напълно лишена от недостатъци и няма нищо по-добро от това и не може да бъде. Всъщност монолитната структура има много предимства. Това предполага пълен цикъл на строителството точно на площадката, където бетонът се излива в кофража. За частните предприемачи това е много изгодно, защото изграждането на къщата е бързо и лесно, материалите са евтини, разходите за труд са малки.

Изграждане на монолитна къща

Изграждане на монолитна къща

Методът е наистина привлекателен, но, както всички, той има своите плюсове и минуси. И предимствата, всъщност, има много повече недостатъци:

  1. 1. Монолитна конструкция има изключително висока якост, е устойчива на земетресения, замърсявания на почвата и решетки. Това се постига чрез целостта на монолитната структура. Свиването на къщата е еднородно, появата на пукнатини се изключва.
  2. 2. Няма шевове, които, освен увеличаване на здравината, намаляват топлинните загуби, поради липсата на студени мостове. Използването на неподвижни кофражи ще се извършва без допълнителна изолация.
  3. 3. Възможно е да се използват разтвори, които са изолирани и улесняване на къщата. С разширена глина, перлит, шлака и други тежки вграждане мазе апарат не е задължително, че е възможно да се направи без допълнителна изолация.
  4. 4. Използването на монолитна конструкция прави възможно реализирането на най-сложните проекти. Конфигурацията на конструкцията е неограничена, всякакви отклонения от прави линии се реализират лесно и красиво.
  5. 5. Стените на къщата могат да бъдат завършени с всички видове материали, което дава на къщата уникален вид.
  6. 6. Ако използвате неразглобяем кофраж, конструкцията е по-лесна, тъй като стените намаляват с дебелина. Те имат изключителна звукоизолация.

Както можем да видим, монолитните конструкции наистина са достойни за всички похвали. Изграждането на къщата не е ограничено от времето на годината, свойствата на почвите, бързо и евтино.

Обратната страна на монолита - всичко ли е толкова ужасно?

Недостатъците на монолитните структури са свързани с особеностите на използваната технология. Когато става дума за изливане на бетон на височина, е трудно да се направи без бетонна помпа. Закупуването му за строеж на къща е скъпо, поръчващата работа в строителна фирма също изисква разходи. Производственият кофраж изисква време. Ако запълнете монолитно припокриване, освен необходимостта от специални гори, това ще отнеме няколко пъти повече труд. След завършване на строителството се изисква да се заземи сградата, която съдържа непрекъсната решетка от метални фитинги.

За глобалното изграждане на монолитни структури е рационално да купувате бетонната си помпа, а не да се наемате всеки път

За глобалното изграждане на монолитни структури е рационално да купувате бетонната си помпа, а не да се наемате всеки път

Второто отклонение от монолитните структури е свързано с използването на фиксиран кофраж. По-късно тя играе ролята на топлоизолатор, но стените с такъв нагревател не могат да дишат, влагата се повишава значително. Необходима е надеждна система за вентилация и захранване. Стабилен полистирол се използва за несвалящ се кофраж. Материалът е екологичен, не е много лек, но с разпад, който продължава 2 минути, отделя много вредни вещества. Стените с експандиран полистирол като несглобяем кофраж трябва да бъдат измазани.

Много хора затварят очите за недостатъците на монолитните структури, обвързани с експандиран полистирол. Привличане на скорост на ерекция, финансова страна, сила, красота, трайност. Грижата за здравето избледнява във фона. Но вредните ефекти от експандиран полистирол могат да бъдат избегнати. Вече споменахме един метод - мазилка на стените. Втората е по-радикална: технология с подвижен кофраж. Това е скъпо, но можете да използвате топли вместо обикновен бетон. Ако изолирате и екологично чистия материал, ще се появи топъл и удобен дом.

Да се ​​изгради монолитна сграда има смисъл, особено ако не гониш само за евтиност и се опитваш да се отървеш от недостатъците, присъщи на технологията, което е напълно възможно.

Използването на разглобяема кофражна конструкция - характеристики на технологията

За изграждането на всяка къща се произвежда индивидуален демонтируем кофраж. То точно повтаря всички характеристики на конфигурацията на сградата. Ширината на кофража е равна на бъдещата стена. Щитите, изработени от дърво, шперплат, желязо или пластмаса, са закрепени с шипове, които се затягат с гайки и шайби. За да се отстрани кофражът, след като беторът се охлади, гофрираните тръби се поставят върху винтовете. Подложките се отстраняват лесно от епруветките, тъй като гънките се придържат към повърхността на стените.

Използването на подвижен кофраж в строителството на монолитни къщи

Използването на подвижен кофраж в строителството на монолитни къщи

Бетонни стени за подсилване на здравината. Използва се стомана с диаметри от 8 до 18 мм, като се използват и метални или пластмасови решетки. Най-голямата сила е прикрепена към подсилващата клетка, свързана с метал. Но такава къща губи много топлина: металната рамка играе ролята на студени мостове. Вместо обикновен бетон, е възможно да се излеят смеси със свойствата на термоизолатора: експандиран глинен бетон, перлитов бетон, газобетон и др. Стените, изработени от такива материали, са много по-топло, пропускливи за парите, но по-малко издръжливи.

Наведнъж се изсипва не повече от 0,5 м разтвор от бетон. Тя трябва да бъде запечатана с дълбок вибратор. Особено внимание се отделя на ъглите. След поставяне на бетона, продължавайте да изливате: премахнете кофража и го поставете нагоре. Това се повтаря, докато цялата сграда бъде завършена. Максималната якост на бетона се набира след един месец на накисване, след което се пристъпва към топлоизолация и довършване.



За изолацията се използват различни материали. Бюджетен вариант - минерална вата, която ще осигури добра топлоизолация. Керемидите дават на конструкцията естетически вид. Методът на язовирната стена се използва и за топлоизолация. За това те отстъпват малко от външната стена и налагат фасадна тухла върху къщата. Пространството между него е покрито с нагревател.

Да вярваш в рекламата - за фиксиран кофраж

Методът с несменяем кофраж се рекламира най-много. Основното предимство, което постоянно се подчертава, е, че не е нужно да се занимавате с монтаж и демонтаж, елементите на фиксирания кофраж се използват като нагревател. Цените на апартаментите в къщи, построени за тази технология, са най-ниски поради минималните разходи за труд.

Фиксиран кофраж от експандиран полистирол

Фиксиран кофраж от експандиран полистирол

На основата кофражът е направен от експандиран полистирол. Индивидуалните елементи се закрепват заедно по метода на шпиндела. Връзката е абсолютно без пропуски, толкова силна и надеждна, че проникването на бетон за кофража е невъзможно. Стандартната дебелина на кофража от полистирол е 5-7,5 см. Тя е инсталирана от двете страни, в средата има пространство от 15 см за изливане на бетон. Този дизайн осигурява готино през лятото и топло през зимата.

Възможно е да се запълнят само с обикновен бетон. Използването на топъл бетон е неприемливо. Точката е различна пропускливост на парите от експандиран полистирол и топли смеси: за полистирола е много незначителен, а за топъл бетон е висок. Ако поставите топла бетонна смес между експандиран полистирол, започва натрупването на конденз вътре в стените. Това за кратко време ще доведе до образуването на мухъл и появата на гъбички. Стените с неразглобяем кофраж не трябва да бъдат допълнително изолирани, те просто са измазани или са приложени други декоративни елементи.

Не всичко е толкова просто при използването на фиксиран кофраж. Всъщност строителството се различава в простотата на ерекцията, относително ниските разходи за труд и финансиране. Плюсът е, че няма нужда от допълнителна изолация. Но такава къща е един вид термос, който не може да диша сам. Необходимо е да се осигури добра вентилация, така че обитателите да се чувстват комфортно.

Изграждане на къща - изливане на подвижен кофраж

За подвижен кофраж с изграждане на частна къща ние използваме дъски с дебелина 40 мм. Дължина на дъската от 2 до 4 м до 1-1,5 метра, съборена от стелажи. Височината на кофража е 60-80 см, ширината е достатъчна за 60 см при температура до -30 градуса през зимата. От дъното на кофража стягаме винтовете с резба, които не забравяме да затегнете гофрираната тръба. От горе ние поправяме по същия начин или побеждаваме дървени облицовки. Ние инсталираме на основата, поставете рамката за подсилване.

Запълване на подвижния кофраж със специално подготвен разтвор

Запълване на подвижния кофраж със специално подготвен разтвор

За изливане е необходимо да се подготви решение - използва се бетон от дървесни стърготини. Неговият състав:

  • дървени стърготини - 8 части;
  • цимент - 1 част;
  • пясък - 2 части;
  • Лайм - 3 части.

Без добавяне на вода отделно се смесва пясък с цимент, дървени стърготини с вар. Освен това смесваме готовите смеси заедно, като постепенно добавяме вода. Водата трябва да се абсорбира напълно в разтвора, без да изтича от него. Стърготините не се използват пресни, а онези, които са били скупчени поне за една година.

Напълнете кофража със слой от 20 см, го компактирайте с вибратор. В един ден повтаряме пълненето и така нататък, докато кофражът остане 10-15 см. Оставяме цялата конструкция в продължение на 5 дни, докато кастингът стане по-силен. Не забравяйте за защита от слънце и дъжд - покриваме с покривен филц. Ние премахваме кофража и го пренаредим по-горе. Процесът се повтаря в същата последователност. След окончателното изсъхване на бетона ние продължаваме да работим по завършването на сградата.

Монолит с неразделим кофраж - прост и бърз

Купуваме елементите на кофража, като предварително изчисляваме необходимия брой стени и ъглови конструкции, ако е необходимо - такива с радиус. На основата се свързваме с брави, използваме рафтове и скоби. По време на инсталацията ние обработваме специално решение. Ние подсилваме вътрешното пространство и след това изсипваме бетон. Прилагаме само обичайното решение на пясък, натрошен камък и цимент.

Първият слой е напълнен с дебелина не повече от 0,5 м, той е добре запечатан с вибратор. Можете да излеете и по-малко дебели слоеве, за да улесните кондензацията. За един ден ще изгоним стени с височина не повече от 50 см. При достигане на определена височина е трудно да се направи без помощници: използването на бетонна помпа е задължително. Съвместните съгласувани действия ще ускорят процеса. Около месец по-късно можете да затоплите стените и да започнете да ги довършите.

Несъмнено използването на монолитна технология за изграждане на къщи и вили ще спести пари и ще построи сграда, която удовлетворява собственика. Добре е само да помислите какво можете да жертвате: пари или здраве, така че къщата да носи радост и комфорт. С добре обмислен дизайн и гъвкава технология е възможно да изберете най-добрия вариант.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монолитна основа със собствена конструкция за ръцеМонолитна основа със собствена конструкция за ръце
Монолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен подМонолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен под
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
Монолитна конструкция Какви са основните функции на кофража?Монолитна конструкция Какви са основните функции на кофража?
Как да се изгради къща в страната?Как да се изгради къща в страната?
Как да запълним монолитната основа?Как да запълним монолитната основа?
Избираме апартамент в нова сградаИзбираме апартамент в нова сграда
Къщи с икономичен тип, които са по-добриКъщи с икономичен тип, които са по-добри
Ремонт на апартаменти монолитно подиумно устройствоРемонт на апартаменти монолитно подиумно устройство
Използването на армировка от фибростъкло при строителството на сгради и съоръженияИзползването на армировка от фибростъкло при строителството на сгради и съоръжения
» » Монолитна сграда с предимство на технологиите
© 2021 BggeHat.com