Изграждаме кофража за фондацията със собствените си ръце

Кофражът за основата е важен и интересен етап на строителството. С кофража за фондацията се осъществява запълване всяка работеща структура, като се започне от обичайните Полагане мрежи или за стълбове на заграждения, висок клас и завършва рамки за стоманобетонни сгради.

Най-често кофраж за фондацията със собствените си ръце. Основа без кофраж, ако е монолитна, не може да бъде създадена. Тя може да бъде сглобена от отделни блокове, но използването на блокове не е толкова точна по отношение на крайната здравина на конструкцията и нейната дълготрайност.

Обикновено кофраж за основа с незавързана лента

Обикновено кофраж за основа с незавързана лента

В тази статия ще ви разкажа как кофражът се сглобява със собствените ни ръце. Какви видове кофражи могат да бъдат сглобени, как се извършва тяхното устройство, изчисление и т.н.?

Строителство и видове

Със сигурност вече сте се сблъсквали с кофража поне веднъж. Без преувеличение се използва в почти всички строителни обекти. Започвайки от изграждането на малки хамбари на неразвити основи и завършващи с огромни строителни площадки на промишлени или граждански сгради.

Най-простото кофражно устройство може да бъде описано в няколко изречения. Състои се от много дъски или плочи (най-често пластини OSB), които са закрепени заедно в една конструкция.

Първоначално кофражът е в разглобяема форма или производството му се извършва директно на площадката от същите бордове и плочи OSB. Ето защо в интернет има толкова много въпроси, как да направите кофража със собствените си ръце.

Чрез занаятчийски производствени методи се планира да се съберат дъски в няколко готови щита. Колко щита са необходими, каква конкретна конструкция трябва да бъде запълнена.

Изчисленията показват, че пълненето на armopoyas не осигурява създаването на големи щитове, същото важи и за монтажа на кофража за стълбовете. Но кофража за основата на панделката трябва да се състои от големи листови елементи, защото тук вашата задача е да не образувате кухината на малки колони, а да създадете монолитни стени с пълна дължина.

Сглобяеми кофражи от дъски и барове

Сглобяеми кофражи от дъски и барове

Монтажът на щитове се извършва под опорни елементи. Например, много популярен начин да ги инсталирате върху подпори от дървени пръти и пръти. Разглобяемият кофраж от този тип лесно ще издържи на теглото на разтвора и най-вероятно може да бъде поставен върху бъдещи носещи конструкции.

От друга страна, могат да се поставят допълнителни разделители между кофражните панели, за да се поддържат на приемливо разстояние. Изработването на щитове рядко се изисква. При изливането на армопояса, стълбовете на основата на подпората и други малки структури без тях, можете да направите без.

Но ако имате нужда от кофраж за основата на лентата, ще бъде правилно да изложите подпорите като допълнителна застраховка. Тук те със сигурност няма да се намесят.

Видове кофраж

По-горе разгледахме общия дизайн на кофража за основата. Почти всички свои видове, по един или друг начин, съчетават използването на описаните по-горе елементи, а тяхното подреждане е много прилично.

Въпреки това, ще бъде правилно, преди да направите кофража за фондацията, да оцените всички типове и да изберете най-добрата опция.

Методът на сглобяване на кофража е:

  • еднократна или занаятчийски;
  • многократно или плъзгащо;
  • подвижен.

Еднократното строителство или, както точно се нарича строители - занаятчийски, се поставя на земята само веднъж. За монтажа се използват дъски, различни видове дървени щитове, пластмаса и др. Дори метални продукти могат да се използват. Например тънка стоманена ламарина.

След приключване на работата по определяне на вида на конструкцията, този кофраж се събира и поставя на земята. След няколко дни тя ще бъде напълно сглобена и подсилена, а след това излята с бетон. Дори и занаятчийският дизайн, ако беше, разбира се, сглобен правилно и в съответствие с всички норми, можете да излеете огромно количество хоросан без страх от унищожаването му. След като разтворът се втвърди, т.е. след 20-30 дни, се извършва отстраняването на ограничаващите структури от дъските.

Предимствата на занаятчийската версия на монтажа са относителната му евтиност, практичност и удобство. Изчисляването на стените на кофража се извършва по елементарен начин.

Често изчислението не се изисква изобщо, тъй като строителите знаят от личен опит колко дъски ще са необходими за определен дизайн. Той е идеален за формиране на стълбове на колонната основа, пълнене на армопойа, несменяемите вариации на основата и т.н.

Проблемът на занаятчийските решения е допълнителното време, което се отделя за тяхното сглобяване и демонтиране. Технологията предвижда, че правите всичко със собствените си ръце. Монтажът отнема време за разкомплектоване и още повече. В резултат на това основата се излива от силата в продължение на няколко дни и кофражът може да се събере от разединените дъски от 5 дни до 12 дни, т.е. няколко седмици.

Професионални кофражи за многократна употреба

Професионални кофражи за многократна употреба



Повторно използваемият дизайн от едно време се различава в няколко посоки наведнъж. Първо, тя не се състои от отделни дъски, а от масивни щитове. Щитите са обвързани и покрити със защита. Например металният кофраж е много популярен, съчетан с рамка от шперплат.

Гъвкава система за защита може да се използва и за формиране на кръгли колони и подпори.

Повторното използване на кофраж е по-скоро професионален инструмент. Подготвя се предварително за удобна работа. Всички строители се нуждаят от инсталиране на щитове на земята, фиксират ги с плъзгащи се опори и задават желаната степен на наклон.

Инсталирането и демонтирането на повторно използваеми структури след работа е много по-бързо, но те са по-скъпи. Повторното използване на кофраж има смисъл да се купуват само професионални монолити. Можете също така да го резервирате под наем. Във всеки случай е по-изгодно да поръчате кофраж за наем, отколкото да го купите.

Фиксиран кофраж

Каква е разликата между непромокаемия кофраж и обикновения кофраж? На първо място, фактът, че демонтирането му след завършване на работата изобщо не се изисква.

Демонтажът е необходим за демонтируемите конструкции, тъй като те не могат да бъдат оставени на една и съща основа след втвърдяване. Стационарният кофраж не се състои от дървена дъска. Материалът, използван при производството му, е съвсем различен.

Най-често за фиксирана конструкция, материалът е издръжлив. Например, експандиран полистирол, арболит и др. Задачата на строителите е да изберат материал, който, от една страна, дори след 30 години да издържа на огромни товари, включително атмосферни товари. От друга страна, тя ще бъде доста евтина и практична.

Ето защо фиксираният кофраж е направен от експандиран полистирол.

Стиропор, дори и след 50 години експлоатация, ще има същите свойства като след монтажа. Този материал е много евтин и лесен за използване. В допълнение, полистирената пяна има отлични топлоизолационни свойства. Неподвижният кофраж остава на мястото му, което означава, че материалът ще служи като вид защита за бетонни конструкции. Стиропор не само предпазва бетона от механични влияния, но и затопля.

С арболита ситуацията е подобна. Неподвижният кофраж, направен от него, е по-силен и малко по-скъп, но арболитът има невероятно сцепление и не гори в огъня.

Технология на инсталиране

Техниката за редактиране е съвсем проста. Ще го опишем стъпка по стъпка.

Етапи на работа по сглобяване на дървени сглобяеми кофражи:

  1. Ние изчисляваме бъдещия дизайн на фондацията.
  2. Избираме вида на кофража, извършваме изчислението му, избираме подходящия материал (ние се ръководим от качеството на дъската, силата му, размера на дъската и т.н.).
  3. Ние отбелязваме земята и извършваме подготвителна работа. Подготвяме материала за монтаж в щитове.
  4. Копаем земята до необходимата дълбочина.
  5. Ние монтираме готовите елементи кофраж от пяна пластмаса или друг материал на земята.
  6. Укрепваме щитовете с опори, за които използваме дървени барове.
  7. Ние поставяме правилното ниво и проверяваме качеството на работата.
  8. Ако е необходимо, поставете разделители между щитовете.
  9. Напълнете разтвора.
Фиксиран кофраж от експандиран полистирол

Фиксиран кофраж от експандиран полистирол

Технологията осигурява монтажа на щитове от дървена дъска. Най-добрата порода е масивна дървесина. Ако кофражът е монтиран в земята и е многократно използваем, той трябва да бъде третиран с допълнителна защита.

Използва се и гъвкава дъска, но по-рядко. Гъвкав кофраж е необходим, когато е необходим кръг или елиптичен дизайн. В този случай се взема кръгъл детайл и повърхността на дъската се огъва над него. Обаче такива задачи се извършват рядко, а за пълненето на арм-пайла или нещо подобно ще има достатъчно и конвенционални решения.

Завършен солиден кофраж монтирани ръчно или механично, за които се използва монтажен захват за кофража, а операторът на крана изпълнява цялата работа.

Това важи и за неразглобяем кофраж за основа и други структури. Въпреки това, с оглед на възможността да се монтира в земята на дълбочина и относителна лекота, тя често се събира на ръка.

Монтаж на кофраж за основата (видео)

Време преди кофражът да бъде премахнат

Ще разберем кога ще бъде разумно да се премахне кофражът и колко дни разрушаването му няма да навреди на никого.

За да се знае кога да се премахне кофража от основата, е необходимо да се запознаете с условията на втвърдяване на бетона и ясно да разберете, след колко време бетонът се втвърди напълно.

Изчисленията на учените доказват, че 2 дни след изливането се завършва първият етап от поставянето на разтвора и бетона преминава към втвърдяване, т.е. постепенно набор от сили. Това се отнася за всички монолитни структури, от армопой до основата на панделката. Също така изчислението предполага, че гъвкавата технология за употребата на химически добавки може до известна степен да намали процеса на изливане, но не и много. Като правило, напълно бетон втвърдява в 25-27 дни след изливане.

Ето отговора на въпроса кога да премахнете кофража. Най-добрият вариант е да го застреляте след 30 дни. Ако се натисне времето, тогава стартирането на демонтажа е допустимо и за 20-22 дни.

Очевидно е, че при неотделящ се кофраж, когато се изливат бронирана купчина или друга структура, тези ограничения не са ефективни. Въпреки това, бетон в тях ще замръзне напълно в същия 25-30 дни.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да излея бетон в кофража и кога да го махна?Как да излея бетон в кофража и кога да го махна?
Как да монтирате кофража за основата със собствените си ръце?Как да монтирате кофража за основата със собствените си ръце?
Каква е разликата между кофраж от малка част и форма на големи парчета и как е подредена?Каква е разликата между кофраж от малка част и форма на големи парчета и как е подредена?
Какво представлява плъзгащ се кофраж?Какво представлява плъзгащ се кофраж?
Как е кофражът полезен за градината?Как е кофражът полезен за градината?
Пяна полистиролова пяна за монолитна конструкцияПяна полистиролова пяна за монолитна конструкция
Инсталация и изчисляване на най-добрия кофраж за подовеИнсталация и изчисляване на най-добрия кофраж за подове
Плъзгащ кофражПлъзгащ кофраж
Кофраж на инвентараКофраж на инвентара
Кофраж за основи със собствени ръцеКофраж за основи със собствени ръце
» » Изграждаме кофража за фондацията със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com