Как да направите подсилване на основите със собствените си ръце?

Укрепването на фондацията е сериозен и отговорен въпрос. С помощта на армировка строителите укрепват конвенционалните бетонни конструкции, като ги правят десет пъти по-здрави, по-безопасни и по-трайни.

Огънете армировката в рамката

Огънете армировката в рамката

Въпреки това, подсилването на основата на лентата включва много нюанси и характеристики. Трябва не само да се разбере как да плета армировка, вие също трябва да знаете как да се направи изчисление армировка за основите, как да се изчисли необходимото количество от него, на разположение терена на щангите, препоръчителната диаметър и т.н.

И това е точно това, което лежи на повърхността. Всякакви тънкости и други интересни факти са достатъчни с излишък. Да не говорим за разликите в дизайна. Изчисление на армировка за фондация ивица е малко по-различен от това, армировка изчисление се извършва за фундаментната плоча, а те от своя страна да се различава от изчисляване на армировка се припокриват.

Характеристики на армировката

Укрепване на основата научил преди няколко стотин години. През 1867 г. френският инженер се занимавал с проста материя - той изваждал цветни саксии от бетонно решение.

Той беше далеч от строителната сфера и се занимаваше с повече декоративни неща. Моделирането на големи цветни бетонни чаши изглеждаше като печеливш бизнес и съвсем проста. Въпреки това, в процеса на работа инженерът се сблъска с проблем. Растежът на растението провокира растежа на корените. Количеството маса в съда се увеличаваше непрекъснато, на определени интервали. Рано или късно бетонът се спука, което доведе до разрушаването на структурата.

Металните пръстени с големи диаметри помагат да се измъкнат от ситуацията. По време на един от експериментите пръстените бяха въведени в структурата на саксията, като първи пример за подсилване на бетона. За изненада на успешен инженер, потът поддържа постоянен растеж на растението, без да даваме нито една пукнатина. Това го доведе до идеята за подсилване на бетонни конструкции.

Новата идея още отне известно време, за да се разпространи и разпознае, но процесът вече беше необратим. Сега виждаме резултатите - повечето многоетажни сгради и почти всички носещи конструкции са изработени от стоманобетон.

Диаграма на армировката

Принципът на действие и схемата за подсилване са съвсем прости, но в същото време изненадващо ефективни. Укрепването означава създаване на вид скелет за основата.

Извършва се както във фабриката, по време на изливането на стоманобетонни конструкции, така и директно на площадката, по време на образуването на монолитен стоманобетон. Ще разгледаме втория вариант, защото само така можете плета арматура или заваряване със собствените си ръце.

Свързване на рамката за основата на лентата

Свързване на рамката за основата на лентата

За подсилване трябва да използвате определена работна технология. Тя се нарича свързване на армировката. За да извършите чифтосването, трябва да подредите пръчките в правилния ред и след това да ги свържете с втвърдена жица.

Прочетете същото: как да направите ръчно плета армировка за фондацията?

Създаден чрез свързване подсилваща клетка Трябва да го използвате като истински скелет на бъдещ дизайн. Това е, потапям го в кофража и след това изливам бетон.

Монолитният бетон перфектно се захваща с армировката, особено оребрена. Това е оребрена армировка, която се използва за армиране.

За да създадете правилния кадър, трябва да имате предвид консумацията на метал или усилване от фибростъкло и да проектирате работен процес. Схемата трябва да бъде избрана в зависимост от конкретната конструкция, която възнамерявате да изградите.

Схемата за усилване на фундаментната лента се различава от схемата основа на плочата за подсилване или припокриване, и това трябва да бъде разбрано.

Стандартната схема предвижда, че пръчките трябва да се припокриват, пресичат помежду си, опитвайки се да запълнят изцяло кухината на бетонната структура. За щастие, можете да го проектирате сами или можете да разгледате подходящите мостри в Интернет.

Изчисляване и избор на материали

Преди да подсилите основата на лентата или друга структура от този тип, трябва да помислите как да направите това, какви материали да използвате и в какви количества.

Това е единственият начин да се действа. Изчисляването на армировката за основата е доста объркваща задача за начинаещи. Да, а професионалистите понякога се сблъскват с различни нюанси, които дори не винаги знаят напълно.

Ето защо, ако самостоятелно изчислявате подсилването на основата на панделката сами, тогава обработвайте този процес с цялата грижа и предпазливост. И ще бъде още по-добре, ако преди да подсилите плана си, планирате този план в строителен офис. Специалистите са щастливи да посочат недостатъците, ако бъдат открити.

В процеса на създаване на проект за подсилване трябва да изчислите:

  1. Свойства на армировката (диаметър, марка, размер).
  2. Брой пръчки, консумация.
  3. Оформлението на инсталацията (мястото на монтаж, стъпката на която е положена, дебелината на защитния слой от бетон, ефекта на определен тип фундамент и т.н.).

Последната точка, най-обемната и отговорна. Той е по-различен от останалите, когато става въпрос за проектиране на подсилваща клетка за различни дизайни. След рамката, за да се припокриват не прилича на рамка за непрекъсната основа, и че, от своя страна, няма нищо общо с рамката за колонен на основата.

Характеристики на клапаните

В началото ще бъде правилно да се определят свойствата на арматурната пръчка или пръчки, използвани по време на работа.



Как да се изчисли подсилването на основата на лентата? За това е необходимо За да спрете при избор на няколко работни варианта.

Подсилването на основата на лентата е избрано от:

  • марка;
  • диаметър.

Марката за подсилване е марка на конкретен продукт. Маркирането на пръта е отговорен за профила на армировката, нейния диаметър и размери.

Укрепване на рейки, припокриващи мрежата

Укрепване на рейки, припокриващи мрежата

Оборудването на първата марка няма никакви ребра, маркировките А-3 и А-4 са най-скъпи. Използва се почти навсякъде, от подсилване на тавана и завършва с монтажа на бетонни рамки за огромни промишлени сгради.

Марк A-5 и по-горе се използва по-рядко, тъй като има много по-голям диаметър, както и цена. Целта на прътите от този тип е да се създаде монолитна структура с най-голяма сила.

Диаметърът на армировката не е по-малък. Диаметърът влияе върху неговата здравина, устойчивост на външни товари и цена. Колкото по-голям е диаметърът, толкова по-висока е цената.

Строителите в изграждането на монолитна конструкция от типа стандарт се придържат към техните правила. Доказано е, че за укрепване на носещата конструкция по-ниско ниво трябва да се пръти, чиито диаметър е 15-25 mm, като се пръти с диаметър 10-15 мм за укрепване на горното ниво на структурата.

Същата схема се използва при работа с подовата конструкция, където долната арматурна мрежа се полага милиметрови пръти 25, а диаметърът на горната армировка мрежа е равна на силата на 15 mm, а дори и след това не навсякъде.

Схема и изчисляване на количеството

След това ще се заинтересувате колко армировка е необходима за подсилване на основата или припокриване, т.е. какво ще бъде очакваното потребление на материала.

За да се изчисли правилно количеството на армировката за основа от монолитен тип, трябва да се използва приблизителна диаграма на армиране.

От това как се полагат пръчките и коя технология е избрана за подсилване зависи от консумацията на самата армировка.

Следователно последните две точки са силно преплетени. Невъзможно е да се знае колко пръчки ще използваме, за да подсилим припокриването, ако не знаем коя стъпка от армировката трябва да бъде изложена.

Стъпката на укрепването, както вече отбелязахме, оказва пряко влияние върху потреблението му. Стъпка е разстоянието между пръчките в типичната схема.

Подсилваща рамка за основа на лентата в кофража

Подсилваща рамка за основа на лентата в кофража

Вземете например най-простата схема за подсилване на припокриването. Пример за припокриване, който предприемаме само защото армиращата му рамка е две решетки, разположени на две нива.

Технологията включва необходимостта от свързване на двете мрежи заедно. Съгласно подобна система се изчислява скелетът на основата на погребената плоча. Само за погребаната основа е необходимо да добавите напречни ребра.

Стъпката в схемата за армиране на припокриване в горната и долната мрежа е различна. На дъното стъпалото е 20-30 см, на върха е равно на 10-20 см. Съответно, количеството на армировката също се променя. Колкото по-малка е стъпката, толкова по-голям е дебитът. За да стане твърде голяма стъпката на котвата е опасна, консумацията ще намалее поради здравината на конструкцията. Осъществяването на прекалено малки също не е най-добрият вариант, технологията осигурява ясна дозировка на характеристиките на здравината. С други думи, няма смисъл да плащаме прекалено много.

Изчислението се влияе и от размера на основната лента и нейната дебелина. Очевидно, колкото по-голям е размерът, толкова повече материал трябва да използвате.

Укрепване на основата (видео)

Проектиране на рамката и монтаж

След като разполагаме със схемата и разхода на ръка, остава да се предприемат последващи действия относно извършването на корекции на самата рамка.

Също така трябва да обмислите основните правила. За основа с вдлъбнати ленти трябва да направите удължение в основата. Това означава, че долната част на погребан сутерен се състои от специална възглавница. Очевидно е, че дебелината на възглавницата на зародената основа зависи от предавателните товари.

Укрепването на ъглите на основата на колана трябва да бъде правилно закрепено ръчно. Това се прави чрез въвеждане и свързване на дебели армировъчни пръти към всеки ъгъл. Също така е необходимо да се изчисли дебелината на защитния слой от бетон. Дебелината на защитния слой на зародената фундамент се изчислява ръчно. Тя е най-малко 5 сантиметра.

Последният етап е монтажа на рамката и нейното монтиране в кофража. Тук всичко се прави от самия него. Основното нещо е да следвате добре обмислена схема.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква технология се използва за подсилване на основите на пилоти в основите на купчини?Каква технология се използва за подсилване на основите на пилоти в основите на купчини?
Технология на армировката на основатаТехнология на армировката на основата
Предимства на армировка от фибростъкло за основаПредимства на армировка от фибростъкло за основа
Защо се нуждаем от подсилваща клетка за основата на къщата?Защо се нуждаем от подсилваща клетка за основата на къщата?
Какво е предимството да използвате куки за подвързване на арматурата?Какво е предимството да използвате куки за подвързване на арматурата?
Защитен слой бетон за подсилване каква дебелина трябва да бъде?Защитен слой бетон за подсилване каква дебелина трябва да бъде?
Подреждане на основите на колоните от стъклен типПодреждане на основите на колоните от стъклен тип
Как да подсилим газовите блоковеКак да подсилим газовите блокове
Подсилване от фибростъклоПодсилване от фибростъкло
Поливане на армировка за основаПоливане на армировка за основа
» » Как да направите подсилване на основите със собствените си ръце?
© 2021 BggeHat.com