Подсилване от фибростъкло

Снимка от армировка от фибростъклоРазвитието на неметалната армировка започва през 60-те години в СССР. Поради сложността на технологията и високата цена на суровините, проучванията бяха прекратени. Въпреки че в някои обекти проектът е изпълнен успешно.

Проверката на производителността на продукта през годините на експлоатация показа добри резултати. Ето защо в модерния свят GRP (композитната) армировка е намерила широко приложение в области, където металът не може да се използва.

Предимства и недостатъци

Наличието на производство на композитни материали оказва влияние върху цената на продукта. Това усилване е много по-евтино от метала. Освен това разликата в цената е по-значима, толкова по-голям е диаметърът на продукта.

Важна роля в ползваемостта играе тежестта. Съвременният материал е около 8 пъти по-лек. Това прави възможно улесняването на дизайна, без да се харчат допълнителни пари. Разликата в якостта на опън е огромна. За един метал е 400 МРа, докато за композитен продукт 1100 МРа.

Използването на продукти от фибростъкло е възможно при повишена химична активност на средата. Той е слабо податлив на действието на киселини и алкали. Ниска топлопроводимост на синтетичния материал елиминира образуването на пукнатини в бетона. Експонентите на термичното разширение на материалите са близки.

Гъвкавостта на материала му позволява да се навива на заливи по време на транспортирането. След отвиването си, продуктът има оригиналната си форма. Същата собственост дава удобство при полагане на армировка. Размерът може да бъде изпълнен по искане на клиента. Фитингите са направени от всякаква дължина.

Материалът не води електричество, не е подложен на магнитна индукция и не пречи на работата на магнитно оборудване.

Недостатъкът е ниската термична стабилност на свързващото вещество. Група на огнеустойчивостта на материала Г1. При температура от 220 ° C силата му пада рязко, което води до колапс на конструкциите.



Ниският модул на еластичност, който позволява огъването на продукта, усложнява изчисляването на носещите конструкции. За проектирането на припокриването се предприемат допълнителни мерки за подсилване.

Основните области и особености на използването на армировка от фибростъкло

Подсилване от фибростъклоИзползването на този тип армировка подобрява характеристиките на продуктите в три пъти, в сравнение с метала. Това се дължи на липсата на корозионно увреждане и на устойчивостта на корозивни среди.

Основната област на приложение на армировъчните продукти от фибростъкло е строителната индустрия. Този тип армировка се използва, когато не е препоръчително или невъзможно да се използва метал. Такива обекти са:

  • морски и пристанищни съоръжения;
  • канализация;
  • продукти, отклоняващи вода;
  • плувни басейни;

Поради ниската цена и работоспособност на продуктите се използват за подсилване на съединители, свързващи трислойни стенови конструкции, като дюбели, закрепващи нагревателя.

Материалът е широко разпространен в пътното строителство. Еластичността позволява малки деформации при тежък транспорт, като се избягват пукнатини в покритието. Ограждащите пътни съоръжения също са изработени от синтетична армировка. Способността за издърпване на материала избягва сериозни повреди в случай на авария дори при високи скорости.

Често използването на армировка в ремонтни и ремонтни работи. Перспективи за приложение в сеизмично опасни зони за създаване на колани за стабилност на сгради и конструкции.

Използването на армировка от фибростъкло през зимата се дължи на въвеждането на различни активни добавки в разтвора. Те оказват негативно влияние върху стоманените елементи, което води до бързото им износване.

Същата причина за по-голямата ефективност на въпросния вид материал е в случай на монолитна конструкция и армиране на бетон в SHPC и PC. Подсилването от фибростъкло се използва в конструкции, когато не е възможно да се осигурят нормативните стойности на защитния слой. Понастоящем въпросният материал се въвежда в други производствени райони.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Мрежа за подова настилкаМрежа за подова настилка
Предимства на армировка от фибростъкло за основаПредимства на армировка от фибростъкло за основа
Защитен слой бетон за подсилване каква дебелина трябва да бъде?Защитен слой бетон за подсилване каква дебелина трябва да бъде?
Дървени прозорци от производителяДървени прозорци от производителя
Биметални радиатори сираБиметални радиатори сира
Разликата между студено пушене и горещоРазликата между студено пушене и горещо
Поливане на армировка за основаПоливане на армировка за основа
Фибростъкло за бетонФибростъкло за бетон
Композитна тераса бордаКомпозитна тераса борда
Полипропиленово влакноПолипропиленово влакно
» » Подсилване от фибростъкло
© 2021 BggeHat.com