Предимства на армировка от фибростъкло за основа

Подсилването от фибростъкло е система от залепени стъклени влакна, която използва полимерна композиция като свързващо вещество.

Подсилване от фибростъкло

Подсилване от фибростъкло

Тя има широко поле на действие, така че използването му е възможно за подсилване на всякакви бетонни конструкции. Благодарение на специалните си характеристики, основната област на нейното приложение е укрепването на бетонни основи в частната собственост на собствениците на жилища, например за оборудване на оранжерията и промишленото строителство.

Характеристики на армировката от полимерни фибростъкло

Според GOST армировката от фибростъкло за основата се произвежда с разрез от 4 до 32 мм на стъпки от 2 мм. За изграждането на частни нискоетажни сгради е подходяща композитна полимерна армировка с диаметър 6, 8, 10 mm.

Например, изграждане на оранжерия с дървена рамка, можете да използвате минималните стойности - 6 и 8 мм, тъй като теглото на стените на оранжерията е незначително.

Предвид характеристиките на непрекъснат усилващ пълнител, пластичната армировка за основата е от следните типове:

  • стъклен композит (ASK);
  • въглеродна композиция (AUC);
  • комбинирани (ACC).

Приложение на армировка от фибростъкло на укрепване на основата ясно показва, че композитната арматура показва следните технически качества:

  1. Максималната работна температура е 60 ° C.
  2. Съотношението на якост и площ на напречното сечение, показващо якостта на разтягане: ASA - от 800 МРа, AUC - от 1400 МРа.
  3. Якост на срязване в напречно сечение: ASC - от 150 МРа, AUC - над 350 МРа.
  4. Максималната якост на натиск е повече от 300 МРа.

В допълнение, AAU прътите надвишават ASA почти 2,5 пъти по отношение на еластичността на опън.

Технология на производство на фитинги

В състава си композитната армировка използва суровини от епоксидна смола и стъклена вата. те представляват нишка от филаменти от фибростъкло. Линията за производство на пръчки от стъклопласт преминава няколко производствени цикъла.

В началния етап влакна от фибростъкло се подлагат на намокряне с епоксидно съединение. След това оборудването за производство на армировка от фибростъкло произвежда процес на полимеризация - импрегнирани ровинг нишки, простиращи се през нагряваната фуния-дюзи.

Видове полимерно подсилване

Видове полимерно подсилване

Описаната технология на полимеризация се нарича pultrusion. В хода на реализацията се получава пръчка с определен диаметър с гладка повърхност. За да придаде на сърцевината традиционна оребрена структура, която е обичайна за бетонна конструкция, тя се търкаля между ролки, които имат гънки или вдлъбнатини.

Производствената линия произвежда светло жълти барове, но се поставят композитни елементи и по-тъмни цветове.

В ежедневието композитната армировка често се нарича просто пластмаса.

Това име е погрешно, тъй като не отразява всички предимства на материала, който е съставен и има в неговата структура стъклени влакна.

Предимства и недостатъци

Изучавайки рецензиите на частните предприемачи, можем да различим следните предимства на композитната база пред стоманата:

  • Минималното тегло е 8 пъти по-малко от стоманената армировка не оказва прекалено голям натиск върху почвата или подпори на основата на пилоти;
  • устойчивост на корозия;
  • ниска топлопроводимост;
  • диалектическа непроводимост;
  • якост на опън;
  • трайност;
  • възможност за армиране на газобетон.

Отрицателното свойство на металните фитинги е голямото тегло и чувствителността към окисляване, което минимизира дълголетието му.

Когато го инсталирате, трябва да спазвате ясни правила, защото най-малкият контакт с почвата или утайките напълно причинява корозия. Фибростъклото има нулева чувствителност към влага и минимално тегло.

Сравнението на металната армировка с полимера показва, че първата има висока топлопроводимост, която води до образуването на студени мостове. Използването на газобетон в комбинация с пръчки от фибростъкло осигурява допълнителна защита срещу проникване. Диалектичните свойства дават много предимства на армировката от фибростъкло пред стоманата.



Постоянният ток, който е в металните фитинги, е причина за процесите на окисляване на материала, тъй като заземяването се използва, за да се гарантира безопасността при работа с него.

Рамка за основа на полимерна армировка

Рамка за основа на полимерна армировка

Като напускат отзивите, потребителите отбелязват удобството при транспортирането на материали. Малкото тегло в комбинация при възможността за закупуване на пръчки намотки прави използването на армировка от фибростъкло по-удобно и в честа собственост на дома, в сравнение със стоманата.

Потребителските отзиви показват това Композитните фитинги не са без недостатъци, сред тях:

  • материалът се топи при температура над 600 ° С;
  • както показват ревютата, електрическото заваряване е неприемливо;
  • Невъзможно е да се формират пръчките самостоятелно, по-добре е да се направи в производството;
  • трудността на ерекцията поради възможността за нараняване на ръцете Ви.

Потребителски рецензии

Александър, на 35 години, Псков

Когато стана необходимо да се изгради една лятна къща и оранжерия, слушайки обратната връзка и съвет от приятели, купи армировка от фибростъкло, вместо стомана. Основните предимства за мен - нямаше проблеми с доставката (ниско тегло) и ниската цена в сравнение с металните фитинги.

Също така трябваше да го монтирам - можеш плетени окабеляване с кука. Лесно се отрязва. Сред недостатъците преди стоманената база може да се подчертае сложността на работата с голи ръце.

Необходими са ръкавици, тъй като правят подсилване на основата на лентата от собствените си ръце, Сложих ръце на стъклените влакна. Що се отнася до носещата способност, материалът държи добре стените на газобетон. По принцип, фибростъкло пръчки са отличен заместител на традиционните пръчки.

Мрежа за армиране на мрежата, изработена от композитна армировка

Мрежа за армиране на мрежата, изработена от композитна армировка

Сергей, 42 годишен, Раязан:

Аз основно направих всичко. Бях полезен при полимерно подсилване. Взех 10 кила в залива 4000 м. Мога да отбележа малкото му тегло, с диаметър само на един и половина метра. Прехвърлен на строителната площадка три.

Ние се справихме. Единственото нещо - винаги трябва да носите ръкавици, защото материалът нарязва ръцете ви и след това те се сърбят. На парчета, армията беше нарязана на оранжерия от българина. Оказа се, че е много по-бързо, отколкото една пишеща машина. Плета реши да използва пластмасови скоби. Аз се изправих бързо.

За да направите армировката под оранжерията 10 × 12 м, оставете деня. Мисля, че това е добър заместител на конвенционалните фитинги. Особено, ако имате нужда от малко тегло на структурата. За мен, сравнението на стоманената армировка и състава, показа превес на последната.

Как да направите лента фондация под оранжерия?

Оранжерията принадлежи към нискоетажна, свръхизразена конструкция и има ниско тегло, така че да подсилва рамковите си прътове с напречно сечение от 8 мм. Технологията на подреждане на фундаментна лента под оранжерия включва следните етапи:

  1. Изчисляване на броя на армировката.
  2. Инсталация и кофраж вратовръзка.
  3. Покривайки кухината му с мента, за да се осигури многократна употреба на конструкцията.
  4. Етикетиране на нивото, на което ще се изпълни пълненето. Маркировката се поставя върху вътрешната страна на рамката за кофраж и се подравнява по линията с помощта на нивото на водата.
  5. Полагане на основите на тухли, които ще позволят лесно повдигане подсилваща клетка На 5 см от дъното на изкопа и стените на кофража.
  6. Накланянето на два колана от армировка в долната част и в горната част на кофража с помощта на твърди пръти.
  7. Полагане на напречна посока на усилване.
  8. Завинтване на пръчки с пластмасови скоби.
  9. Запълване на основата под оранжерията с бетон.

Както показват ревютата, важно е да се закрепи структурата на полимерните пръти. Това е определянето на техните съвети. Има няколко начина да направите това:

  • огънете пръта в края;
  • закрепване на болта на котвата към ръбовете на прътите. Дължината на навитата пръчка не трябва да бъде по-голяма от 30 см.

Монтаж на фундаменти от композитна армировка (видео)

Изчисляване на потреблението на материали за основата

Изчисляването на армировката е необходимо, за да се определи точният брой барове за подсилване на основата. За да се направи изчисление на основата на плочата, е необходимо да се определят параметрите на пръчките, тяхната дължина и количество, като се отчита площта на основата и стъпката на армировъчната мрежа. Тъй като монолитната основа трябва да бъде подсилена на две места - отдолу и отгоре - изчислението трябва да бъде умножено по две.

За да се направи изчисление на основата на лентата, предприемат следните параметри: ширина лента - 3,5 т, дължина - 10 m, височината на леене - 0.2 m, ширината на лентата - 0.18 m, диаметърът на пръта - 12 mm, броят на пръти в отливката - 2 хоризонтално и през всеки 50 см - вертикално. Периметърът на основата е 27 м, така че изчислете хоризонталните измервателни уреди, както следва: 27 * 2 = 54 м от армировката.

Изчисляването на вертикалните пръти трябва да бъде направено по следния начин: 54/2 + 2 = 110 пръчки. В рамката ще изглежда така: 108 пръчки с стъпка от 50 см и два пръта по краищата. При изчислението трябва да включите и още четири пръта, по един за всеки ъгъл на основата на лентата. Като се вземе височината на пръта 70 см, ще се изчисли дължината на вертикалните ленти: 114 * 0.7 = 79.8 м.

На основата на лентата ще са необходими общо 54 + 79,8 = 133,8 м.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите подсилване на основите със собствените си ръце?Как да направите подсилване на основите със собствените си ръце?
Подреждане на основите на колоните от стъклен типПодреждане на основите на колоните от стъклен тип
Подсилване от фибростъклоПодсилване от фибростъкло
Фибростъкло за бетонФибростъкло за бетон
Пистолет за подсилване на арматураПистолет за подсилване на арматура
Полипропиленово влакноПолипропиленово влакно
Как да се изгради парниковиКак да се изгради парникови
Използването на армировка от фибростъкло при строителството на сгради и съоръженияИзползването на армировка от фибростъкло при строителството на сгради и съоръжения
Как да изчислим теглото на арматурата?Как да изчислим теглото на арматурата?
Как да изберем арматуратаКак да изберем арматурата
» » Предимства на армировка от фибростъкло за основа
© 2021 BggeHat.com