Защитен слой бетон за подсилване каква дебелина трябва да бъде?

Поддържащите строителни конструкции се произвеждат предимно с метални фитинги. Тя е покрита с слой бетон, който трябва да осигури изпълнението на дизайна на неговите функции.

Стоманобетонна основа - съчетава полезните свойства на двата компонента

За да се увеличи здравината на бетонните конструкции, се използва метална армировка. Споделянето увеличава способността да издържат на увеличените натоварвания. Защитният слой бетон за армировката го закрепва и осигурява взаимодействие между тях. Предпазва от корозия, прегряване, прекомерна влажност. Размерът му съответства на разстоянието от външните страни на продукта до метала.

Спазването на правилната технология прави възможно изграждането на структура, която може да продължи много години, за да се противодейства на натоварванията, които я засягат. Подземни и външни сили действат върху основите. Влагата на горните слоеве на почвата замръзва, разширява и изглежда изтласква структурата от земята. Строителите наричат ​​това явление издухан от измръзване.

Стените и покривът на конструкциите създават свой собствен товар, който периодично се увеличава след снеговалежите. Бетонът има определена сила, но е крехък. Климатичните условия, студът, слънцето, различни натоварвания причиняват компресията и разтягането му, и хетерогенни на различни места, защо се деформира. Появяват се пукнатини, които намаляват неговата сила и водят до унищожение.

Като външен компенсатор се използва армировка - метални пръти с различно напречно сечение с оребрена повърхност, което осигурява по-добра адхезия към разтвора. От тях се сглобява рамка, като се приемат товарите. Излива се с бетон, който го фиксира и същевременно го защитава.

Защитен слой бетон за армировка - каква дебелина трябва да бъде?

Рязко различаващи се в свойствата си материали взаимодействат поради най-важните фактори:

  • силно сцепление между тях, защо те възприемат товарите заедно;
  • почти същия коефициент на температурно разширение, осигуряващ монолитност;
  • Решението не оказва разрушителен ефект върху метала, но го защитава.

За най-ефективния дизайн са важни два взаимосвързани фактора: диаметърът на арматурните пръти и дебелината на защитния слой от бетон.

Такъв слой от всички страни на армировката се формира задължително и неговата величина се влияе от редица условия:

  1. 1. Диаметър на арматурните пръти. Колкото по-голям е, толкова по-дебел е слоят.
  2. 2. Околната среда. Например влажните зони имат ефект на капилярно засмукване в бетона, така че слоят се максимизира.
  3. 3. Вид на фондацията. Той изпълнява нормална дълбочина или плитка, със или без възглавница.
  4. 4. Вид на армировката. Тя може да бъде надлъжна или напречна.

Основа на лентата - препоръчителните размери на защитния слой

Основата на лентата може да бъде монолитна или от отделни елементи, разположени под точката на замръзване на земята или над нея. За второто се изисква относително малко количество разтвор на бетон и армировка. Металната рамка се използва надлъжно с напречни скоби, диаметърът на прътите е 10-14 мм. Може да се извършва върху бетонни подметки и без него.

В присъствието на основа, разтворът на повърхността трябва да има дебелина най-малко 40 mm, а в отсъствието й - 70 mm. Ако основата е предварително сглобена, минималната дебелина се намалява с 5 мм. Понякога не е възможно да се използват пръчки с препоръчителен диаметър, те се използват по-плътно. След стриктното правило, съгласно което защитният слой не може да бъде по-тънък от армировката. Ако надвишава 50 мм, е инсталирана структурна мрежа.

За пръти и 20 mm от улицата, предвидена бетон дебелина 25-40 mm, и за по-дебел олово до 5 см. Вътрешната страна не са подложени на външни влияния, изпълнява с дебелина 20 мм. Отклоненията на защитния слой не трябва да надвишават 4-8 mm в по-голямата посока и 3-5 в по-малката посока.

Защитен слой бетон за армировка - каква дебелина трябва да бъде?



Долният слой е стандартен 40 мм. Необходимата дебелина и разположението на рамката се постигат чрез монтиране на ключалките. Те са тухли, които са поставени отдолу, или специални пластмасови устройства. Възможно е предварително да се направят коричките от бетон 100 × 100 mm, с дебелина, равна на защитния слой, след което да се сложат. За да се фиксират в надлъжно положение, отделните пръчки могат да се придържат към кофража.

По-ниската армировка е най-важната в рамката на фондациите. Ако просто небрежно го хвърлите в дъното на окопа, като не оставяте място за решението, тогава те няма да работят заедно, защото те не образуват едно цяло. Освен това ще се появи ръжда, металът ще започне да се разпада и основата заедно с него. Това, на пръв поглед, дреболия, тъй като липсата на защитен слой на дъното, може да унищожи цялата структура.

В допълнение към лентата се използват плаващи фундаменти, основани на стоманобетонни плочи, направени по свой собствен начин. На основата на пясъчно-чакълести фундаменти поставяме нагревателя върху армировката. Състои се от два колана от армировка 12-16 мм под формата на решетка с клетки 20 х 20 см. Първата се намира на височина 5 см от нагревателя, а втората е точно под горната част. Всичко се излива от бетон. Защитният слой тук е по-малък, но осигурява здравината на продукта.

Запълване на ремъка за подсилване - как да се постигне необходимата дебелина

Фондацията изисква изкопа, която се залива в земята според планираните размери, постигайки вертикална стена. След това трябва да инсталираме кофража от удобните материали: дъски, шперплат, плоска шисти. Тя ще осигури необходимото разстояние от армировката към външните стени на конструкцията. Ние го оправяме отвън с земята и с вътрешните разделители.

Започваме пълненето с подготовката на подметката. Изсипете 5 см счупени тухли или развалини в долната част на изкопа и напълнете разтвора. За добро проникване във всички пукнатини го правете много течна. След като хванехме разтвора, поставяме опорите под подсилваща клетка, както е описано по-горе. Ние гарантираме, че разстоянието между метала и стените по цялата дължина на стоманобетонните продукти е една и съща.

Приготвяме разтвор от пресяван пясък, натрошен камък и цимент. Добавете малко вода и го разбъркайте добре. Постигаме еднакъв цвят и структура на готовия бетон. Необходимата гъстота се определя, както следва: завъртете разтвора с лопата и гледайте как се плъзга. Ако общата маса, без да се разделя на парчета - последователността е приемлива.

Слоеве започват да се запълни периметър кофража, придържайки се с дебелина около 20 см Изпразнете цялата бетона не веднага следва :. Празнините образува в основата, изпълнен с въздух, която влияе неблагоприятно върху издръжливост. Освен това на някои места в близост до стените бетоновият разтвор не може да покрие метала и той ще остане гол.

Защитен слой бетон за армировка - каква дебелина трябва да бъде?

В първия слой спускаме част от армировката, така минаваме по целия периметър. След това използваме вибратор за строителството, ако не е там - ръчен грайфер. След уплътняването на първия слой, изчакайте да стане равно, запълнете втория слой. Отново пробийте арматурата, отстранявайки въздуха, го компактираме. Така че повтаряме формацията след слоя, докато стигнем до върха. Последният слой се изравнява с кофража, който е изложен над горните пръти на височина, равна на дебелината на предпазния колан.

За да се създаде равномерен защитен слой, важно е правилно да се позиционира подсилващата рамка на същото разстояние от стените и хоризонтално. Бетонът трябва да се разпределя равномерно и правилно през целия обем. При такива условия ще се появи структура, която действа като единична единица под натоварване, с надеждна защита на метала срещу ръжда и външни влияния.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо се нуждаем от подсилваща клетка за основата на къщата?Защо се нуждаем от подсилваща клетка за основата на къщата?
Подсилване от фибростъклоПодсилване от фибростъкло
Фибростъкло за бетонФибростъкло за бетон
Фондация под къщата от газоблоковФондация под къщата от газоблоков
Фино разчистена основа на лентата върху абразивни почвиФино разчистена основа на лентата върху абразивни почви
Полипропиленово влакноПолипропиленово влакно
Керемида основаКеремида основа
Фактори, влияещи върху издръжливостта на бетонната конструкцияФактори, влияещи върху издръжливостта на бетонната конструкция
Конкретни пропорции за основаКонкретни пропорции за основа
Укрепване на стените на напълно сглобени сградиУкрепване на стените на напълно сглобени сгради
» » Защитен слой бетон за подсилване каква дебелина трябва да бъде?
© 2021 BggeHat.com