Защо се нуждаем от подсилваща клетка за основата на къщата?

По време на строителството почти никога не са идеални условия за издигане на основите на една къща. Различните видове почви, промените в метеорологичните условия, неравномерното натоварване изискват подсилване на бетона, излят в основата.

Рамка за усилване

Рамка за усилване

Само подсилващата клетка за основата може да стане гарант на голямата здравина на основата, върху която стои сградата.

Функции на приложението

Само в редки случаи, с изграждането на малки сгради, които не дават специален товар и са разположени на стабилна почва, можете да направите без рамка от армировката за основата на лентата.

За да се създаде подсилваща рамка на основата на лентата, се използват стоманени пръчки, които имат гладка или оребрена повърхност. Гладки (с диаметър 6-8 мм) се използват за образуване на насипната структура на рамката и се полагат напречно или вертикално по отношение на основните пръчки (оребрени, с диаметър 10 мм или повече).

Дървена повърхност на пръчките осигурява оптимална адхезия към бетона, и тяхната дебелина предполага устойчивост на неравномерно натоварване при възникващите деформационни сили.

Рамка за армировка за стоманобетонни купчини

Тъй като главните рискови зони са разположени на повърхността на основата на лентата, елементите на якост на рамката трябва да бъдат поставени в непосредствена близост - 30-50 mm. Това устройство ви позволява да създадете защитен слой от бетон с дебелина няколко сантиметра, който да предотврати корозията на металната рамка.

Видове фондации

Целта на стоманобетонните основи на строителните конструкции е еднакво за всички, но рамковите конструкции могат да се различават в зависимост от вида на основата.

За монолитна лента е направена рамка в два хоризонтални колана, които са свързани помежду си чрез мостове и образуват правоъгълна кутия.

Базата под формата на твърда плоча се подсилва подсилващ отвор и подпори с вертикално монтирани пръти.

Чрез сглобяването на конструкцията могат да бъдат всички негови елементи (барове) плетени с кука, и можете да готвите с електрическо заваряване (чрез внимателно подбрани електроди). защо плета е за предпочитане да заваряване, и че е по-добре да плета или готвене армировка за фондация фондация ще се разглеждат отделно.

Варианти на армировката

Защо се използват в индивидуалното строителство такива видове фундаменти като:

  • лента - най-често използвана в крайградското строителство;
  • Плоча - изграждане на конструкции на проблемни почви;
  • Купчина - безкомпромисен вариант, подходящ за всяка конструкция и заемащ минимално време по време на строителството.

панделка

Укрепването на тази лента е най-трудно и отнема много време. Плета или Можете да приготвите подсилващата се клетка както в самия кофраж, и отделни части с последващо разполагане в него.

Работата се извършва в този ред:

  1. Монтирането извършва на дъното на изкопа напречни метални пръти (диаметър 8.6 mm) с размери 10 см по-малко от ширината на кофража (5 см се оставя свободен от всяка страна за образуване на защитен слой от бетон).
  2. Две барове с оребрена армировка (12, 14, 16 mm в диаметър) се поставят надлъжно върху напречните елементи - те ще бъдат долната част на рамката.
  3. При пресичането на напречни и надлъжни пръти се монтират вертикално гладки пръти (6-8 мм), чиято височина трябва да бъде 10 см под нивото на изливане с бетон.
  4. Чрез вертикалната Prouty (в началото) плета горната рамка пъти - първи напречен (гладка диаметър 6-8 mm) и след това надлъжно (оребрени диаметър от 12, 14, 16 мм) пръчки. Разположението им съответства на долния колан.

След като свързването е извършено, рамката е монтирана на всеки материал, който ще издържи на теглото си без деформация. Алтернативно, е възможно да се използват PVC тръбни профили или греди за кофраж.

Укрепване на основата на колана

Укрепване на основата на колана



В ъглите на основата на лентата надлъжната армировка на всяка лента е плетена или заварена един към друг с предварително извити изходи, които по дължината си трябва да бъдат равно на 30 диаметъра на пръта. Това ще направи възможно създаването на структура, която е достатъчно твърда, неразделна по цялата дължина на основата.

плоча

Равната подсилваща рамка на основата под формата на плоча се състои от две метални решетки, разположени хоризонтално, като между тях се определя празно пространство, определено от дебелината на бъдещата плоча. И двете решетки са създадени от надлъжни и напречни пръти от оребрена армировка със същото напречно сечение (12-14 mm). Обикновено те са плетени, но можете да готвите.

Между двете готови подсилващи мрежи се монтират мостове от метални ъгли, отрязани PVC тръби или други материали, които са устойчиви на корозия и могат да издържат на тежки товари. Използването на дърво не е желателно.

При производството на такава рамка, както и в други версии, е необходимо да се остави достатъчно обем, неизползван от вентила, за да се създаде защитен слой (50 мм) бетон от всички страни.

Купчината

Най-простият и трудоемък начин за създаване на подсилваща клетка за основа.

За това се използват армировъчни прътове на периодичния профил (12 мм) в количеството, определено от диаметъра на пилотната подложка (2, 3 или 4). Дължината на прътите трябва да бъде равна на дължината на купчината с добавяне на 300-500 мм към изхода, ако трябва да се извърши връзването с грила.

Самият скелет може да бъде плетен с помощта на скоби с триъгълна или кръгла форма със същия размер. много е удобно за това да се използват фабрични рамки с триъгълно напречно сечение, които се използват при производството на монолитни греди на подове в промишлен мащаб.

Защо в някои случаи е за предпочитане да се готви арматура, а в други е по-удобно да плета? Можете да се опитате да се справите с този проблем и да научите за предимствата и недостатъците на всеки от методите за свързване на армировката при създаването на рамка. Също така имайте предвид, че не всеки заваръчен електрод е подходящ за свързване чрез заваряване.

Рамка за армиране със собствените си ръце (видео)

Възможно ли е да се подготви армировка за основата?

Има много специалисти, които твърдят това Заваряването на арматурата не е много подходящо за основа на лентата. Основният аргумент на това становище е промяната в свойствата на метала при високотемпературно действие.

Заваръчната дъга, когато се извършва заваръчно заваряване и се използват неподходящи електроди, разрушава както външната, така и вътрешната структура на метала, което води до намаляване на нейната здравина и твърдост.

Такива последици не са много важни, ако подготвяте армировка с голямо напречно сечение, като изберете подходящите електроди, но тънките пръчки трябва да се уплътняват уникално.

Заваряването на армировката е възможно в случай, че бъдещата сграда ще бъде разположена на стабилна основа, която не дава големи усвоявания. Тъй като мобилността на основата ще отсъства или ще се сведе до минимум, всички заварки ще останат невредими.

За да се намали неблагоприятния ефект от заваряването върху метала на арматурата, използвайте електроди, съответстващи на диаметъра на арматурата. Например, за клапани с напречно сечение от 14 mm и повече, са подходящи електроди с диаметър 4 mm. Ако дебелината на прътите е по-малка, тогава са необходими 3 мм електроди.

Също така има електроди за заваряване на фитинги, с които може да се произвежда нисковъглеродна стомана - те имат най-малък ефект върху материалите, които ще бъдат съединени.

Плета арматура може да бъде специален проводник, който свързва отделните пръти с ъглите на конструкцията. След като завърши изграждането на основата на колана, тя може за известно време да потъне в земята. И ако армировката се изплете преди да излива бетон, а не да готви (дори и да използва специални електроди), това дава възможност за свободно преместване на жиците, свързани с жици.

В резултат на това всички възли на връзките ще останат на техните места. Този метод се използва дори и в сложни и нестабилни почви.

Ако арматурата е варена, заваръчните шевове, а понякога и самия метал не могат да издържат натоварвания и да се деформират. И ако арматурата плета всички връзки стават мобилни и местоположението на лентите се променя, без да ги повреди. Тази свобода на свързване не засяга силата на цялата основа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изграждането на основите със собствени ръцеИзграждането на основите със собствени ръце
Каква технология се използва за подсилване на основите на пилоти в основите на купчини?Каква технология се използва за подсилване на основите на пилоти в основите на купчини?
Технология на армировката на основатаТехнология на армировката на основата
Изборът и технологията за изграждане на фундамент за банятаИзборът и технологията за изграждане на фундамент за банята
Как да направите подсилване на основите със собствените си ръце?Как да направите подсилване на основите със собствените си ръце?
Предимства на армировка от фибростъкло за основаПредимства на армировка от фибростъкло за основа
Ние изграждаме основите на рамката къща със собствените си ръцеНие изграждаме основите на рамката къща със собствените си ръце
Как да създадем фондация за плочки?Как да създадем фондация за плочки?
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Защитен слой бетон за подсилване каква дебелина трябва да бъде?Защитен слой бетон за подсилване каква дебелина трябва да бъде?
» » Защо се нуждаем от подсилваща клетка за основата на къщата?
© 2021 BggeHat.com