Какво е предимството да използвате куки за подвързване на арматурата?

При производството на рамката за подсилване, има съвсем лесен въпрос: как да плете армировката за основата? Разбира се, можете да опитате с помощта на трикотажни инструменти за свързване (клещи, като пример), но тази технология е лоша, защото след десетия възел, пакетът ще бъде невъзможен.

Стандартна кука за армировка за плетене

Стандартна кука за армировка за плетене

Други "занаятчийски" начини също не са подходящи, тъй като те отнемат огромно количество време и усилия, което в крайна сметка затруднява извършването на строителни работи като цяло. Ето защо най-подходящият вариант е свързването на армировката за основата с помощта на куки.

Обща информация

Свързването на армировката се използва много често. Необходимо е, за да се създаде укрепваща мрежа. С помощта на такива мрежи строителите успяват да подсилят стоманобетонните конструкции. Това е основната им цел.

С помощта на подсилване се решават няколко недостатъка на бетона едновременно. Първо, подсилването прави хоросан по-стабилен и добре отворени за бетон. Точно върху укрепването, профилът на гофрирането е направен за значително подобрение на адхезията към разтвора.

На второ място, подсилващата мрежа леко утежнява структурата и я прави по-стабилна. Дори след разрушаването на бетонната колона или лъча, максимумът, който може да се случи, е появата на мощни пукнатини. Разрушаването на големи парчета бетон обаче няма да се случи, тъй като те се държат от подсилващата клетка.

Е, последната точка е да се увеличи силата на бетонните структури. А именно повишаване на тяхната производителност при работа с огъване. Директно бетоновият бетон работи много слабо и дори може да се спука при прекомерен натиск.

Докато стоманобетонът със сходни проблеми не се сблъсква. Той работи еднакво добре както при компресиране, така и при огъване, което прави този материал изключително полезен и практически незаменим при конструирането на носещи конструкции.

Самата рамка е изплетена от отделни пръчки, които са закрепени заедно със специална жица. Е, многото свързване на жицата се извършва с куки.

За правилното свързване на арматурата обикновено се използват три вида куки:

  • Нормално (класически);
  • винт;
  • Автоматично.
    Автоматична кука за свързване на арматура

    Автоматична кука за свързване на арматура

В този случай куката за свързване на арматурата е устройство за улесняване на свързването на арматурните пръти. Самият апарат прилича на кука, затова и това име. Тя може да бъде закупена от всеки строителен магазин или произведена самостоятелно.

За щастие, технологията на независимото производство е съвсем проста. Устройството изглежда като метален прът с извит край. Пазарната стойност на лента кука за плетене е 200-300 рубли.

Чрез закупуването на този инструмент за плетене на армировка, човек може да се справи с проблема с несъответствието между завоя на куката и размерите на арматурата.

Следователно, като се има предвид фактът, че не е трудно самостоятелно да се направи кука за лента и всякакъв друг вид себе си, е по-добре да започнете със занаятчийски метод и да направите инструмента индивидуален за неговото положение. За щастие, това не е трудно, но е необходима само схема и стъпка по стъпка инструкции за действия.

Домашните куки и схемата на тяхното производство

Инструментът за плетене на арматура под формата на кука има няколко вида, всяка от които се използва за плетене на определен вид армировка:

  • Кука от електрод;
  • Кука от арматурата;
  • Винтова кука;
  • Полуавтоматична отвертка;
  • Пушката.


Почти всеки от тези типове може да бъде направено точно със собствените ти ръце.

Използването на пистолет за свързване на подсилващи клетки

Използването на пистолет за свързване на подсилващи клетки

Използва се инструмент, изработен от електрод (използва се електрод с дебелина 4 мм), е най-лесният за производство. Необходимо е да завъртите останалата опора от използвания електрод по подходящ начин и да обвиете основата му с изолационна лента (за да бъде по-лесно да се държи на ръка).

Такъв инструмент е идеален за работа с малки обеми (например за основа на ленти), а също и в случаите, когато се използва тънка плетена тел, която изисква внимателно манипулиране.

Инструментът, изработен от армировка, е малко по-труден за производство от предишния, но е подходящ не само за лентата тип армировка, но и за други. За неговото производство са необходими следните данни:

  • фитинги;
  • Две гайки и шайби за размерите на арматурата;
  • Дръжка от ролката.

Формата на инструмента се прави чрез огъване на арматурата с ръце. На основата на арматурата закачете дръжката от ролката и я закрепете от двете страни с гайки и шайби така, че тя да се държи и да не се движи по време на работа.

Такъв инструмент е идеален в случаите, когато работата се извършва с помощта на лента тип основа, където армировката, обикновено с голям диаметър и "класическа кука", ще бъде просто малка.

Полуавтоматичната кука е универсална и се използва както за тип лента на основата, така и за други. Трудно е да се произвежда, обаче, и е по-лесно да се купи в строителен магазин. Но ако няма такава възможност, тогава трябва да опитаме схема, за изпълнението на която са необходими следните подробности:

  • Метален прът;
  • Пирон без шапка (в случай че няма друг метален прът).

Имате нужда от остър край на металния прът (или, ако не е нокът, само един от краищата на пръта) да се огъне, докато другият край трябва да бъде вкаран в отвертката.

Тази кука е подходяща както за тип лента на основата, така и за много други. В същото време плетене манипулации с него са много по-удобно от ръчен метод.

Технология на плетене

По въпроса как да плетате подсилванията за основата правилно, можете да отговорите на това: това е много просто! Фактът е, че моделът на чифтосване е доста прост и не зависи пряко от вида на използваната кука за плетене, защото във всички случаи телта на инструмента е затегнато равномерно, само процесът на усукване е различен.

Първата стъпка е да изрежете телта на малки парчета с дължина от 30 до 40 сантиметра. Кой точно размер имате нужда - зависи пряко от диаметъра на използваната армировка.

Домашна кука за свързване на армировка

Домашна кука за свързване на армировка

Следователно, преди да започнете да отрежете целия проводник, трябва да направите няколко "отрязъка", като ги използвате като сонди, за да изберете най-оптималната дължина.

Начините за отрязване на ролята не се играят, можете да използвате както ножици, така и клещи. След това, вискозната армировка за фондацията изглежда така:

  • Веднага щом телта бъде отрязана, трябва да я сгънете един по един, да я обвиете около възела, който след това ще трябва да свържете;
  • След предишната стъпка куката трябва да се натисне в контура, след което срещуположният край на телта закача куката, за да започне въртенето на куката при завъртане на жицата. Тази схема изглежда тежка, но всъщност и детето ще се справи с нея;
  • За да може инструментът да свърже армировката, уловена по фалшив начин (плътно), е необходимо да направите няколко бързи завъртания, като завъртите телта;
  • Веднага щом телта е почти напълно затегната - забавете темпото и внимателно го издърпайте нагоре, така че телта да не се пръсне под налягане;
  • Сега просто трябва да извадите куката от контура и да се уверите, че възелът е направен правилно и надеждно.

Достоверността на възела трябва да се проверява, без да се води от напрежението на проводника и чрез издърпване на един прът на арматурата по отношение на обратното. Ако процесът на свързване на основата с арматурата е извършен правилно, тогава арматурата не трябва да бъде нестабилна. В противен случай трябва да направите всичко повторно.

Преглед на тел за свързване на армировка (видео)

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология на армировката на основатаТехнология на армировката на основата
Как да направите подсилване на основите със собствените си ръце?Как да направите подсилване на основите със собствените си ръце?
Предимства на армировка от фибростъкло за основаПредимства на армировка от фибростъкло за основа
Как се прави ръчното свързване на подсилването на фундамента?Как се прави ръчното свързване на подсилването на фундамента?
Защо се нуждаем от подсилваща клетка за основата на къщата?Защо се нуждаем от подсилваща клетка за основата на къщата?
Укрепване на подовата замазкаУкрепване на подовата замазка
Защитен слой бетон за подсилване каква дебелина трябва да бъде?Защитен слой бетон за подсилване каква дебелина трябва да бъде?
Поливане на армировка за основаПоливане на армировка за основа
Фибростъкло за бетонФибростъкло за бетон
Пистолет за подсилване на арматураПистолет за подсилване на арматура
» » Какво е предимството да използвате куки за подвързване на арматурата?
© 2021 BggeHat.com