Монтаж на припокриващи се табели правила и характеристики на работата

Покритията в различни сгради са изградени върху метални или дървени греди, чрез изливане на монолитна стоманобетонна конструкция и използване на готови бетонни плочи. Първата техника се използва рядко, а втората се препоръчва за промишлени и обществени съоръжения. Монтажът на подови плочи е най-добрият вариант за частни и многоетажни жилищни сгради, което прави възможно създаването на огнеупорни и здрави конструкции с високи стойности на топлина и шумоизолация.

Плочи на припокриване - какво да изберем за апартамент къща?

Бетонните плоскости на припокриване (BPP) са разделени на кухи и монолитни. Последните имат увеличен капацитет на натоварване и огромен запас. Техните недостатъци са нисък шумоизолиращ индекс, висока топлопроводимост и цена, голяма маса. Поради тези причини такива продукти рядко се използват в строителството на жилищни сгради.

Кухите плочи са по-достъпни. Те се различават:

  • високо ниво на звукоизолация и топлоизолация;
  • сравнително малко тегло (ако ги сравните с монолитни продукти);
  • отлични показатели за пожарна безопасност (пожароустойчивост);
  • издръжливост и висока механична якост.

Такива BPPs осигуряват ефективно разпределение на натоварването върху носещите елементи и стените на жилищната конструкция. Плочките, които могат да бъдат многоъгълни, овални или кръгли, се движат по цялата дължина на бетоновите продукти. Това прави възможно използването им за полагане на различни инженерни комуникации, предварително поставени в гофрирани тръби, пластмасови кутии или специални кабелни канали. Изпуснатите продукти се характеризират с равна повърхност, поради това какви мерки за завършване на полученото припокриване изискват минимални разходи за труд и време.

Изборните плочи трябва да са на етап проектиране на бъдещата конструкция. Продуктите за създаване на припокривания имат различни геометрични параметри. Не всички растения произвеждат пълна гама бетонни плочи. Това може да затрудни избора на размера на къщата и да доведе до необходимостта от изрязване на продуктите (и това е наистина сложен и отнемащ време процес). Стандартните геометрични параметри на BPP са, както следва:

  • ширина - 119, 99, 149 см;
  • дължина - 188-628 см;
  • дебелина - 22 см.

Потенциалът на лагера на кухи елементи на квадратен участък е 750-850 кг. Теглото на продуктите е 0.5-1.5 тона.

Плоските припокривания трябва да имат повърхност без видими вдлъбнатини и изпъкналости. Не им се допускат сериозни дефекти (например, пукнатини, по-дебели от 0,1 мм), следи от грес и ръжда. При ширина и дебелина отклонението (възможно най-много) на продукта от номиналните стойности не може да бъде повече от 5 мм, а по дължината - 10 мм. Придобитите бетонни плочи трябва да имат сертификат за качество.

Подготовка на стоманобетонни изделия за монтаж

Ако плочите са закупени предварително, те трябва да бъдат правилно поставени на площадката на строителните работи. Позволено е да се съхранява BCP на платформа на ниво. Под продуктите трябва да бъдат поставени пръти от дърво. Полагане на плочи на голата земя не може. Достатъчно са два бара. Те се поставят от ръбовете на бетоновите продукти на разстояние от 0.25-0.4 м. Не е необходимо да се поставят подложки под средата на плочите.

Баровете по най-долния продукта се използва височина 5-10 см. След лайнер може да има дебелина от 2.5 см. В този случай, долната плоча няма да докосват земята, дори когато вдлъбнатината от баровете в земята. Допустимо височина на пакета BPP. - 250 см дървени пръчки, подложки са поставени една над друга.

Монтажът на подови плочи се извършва с помощта на кран. За него е необходимо да се подготви сайта. Земята на него трябва да е добре подплатена. Забранено е да поставите крана в близост до построената къща, ако сградата има ниво на сутерен (сутерен). Техниката за повдигане на плочите е много голяма. Опорният крак на крана ще упражнява значителен натиск върху земята. Това често причинява разпадането на стените на мазето.

Ако е необходимо, се препоръчва платформа за специална екипировка с масивни масивни плочи. Такава операция се извършва при извършване на работа върху мокри почви, а също и ако строежът на къщата се извършва през есента или през пролетта. Платформата трябва да бъде подготвена предварително. Тогава не е нужно да плащате за обикновен кран.

Технологията за подреждане има няколко важни нюанса. Необходимо е да се обмисли следното:

  • Конструкцията се извършва на долните страни на бетоновите изделия;
  • Плочите се монтират без пукнатини, близки един до друг;
  • гладките страни на BPP трябва да гледат надолу и груби страни - нагоре;
  • Стоманобетонните плочи се поддържат стриктно на къси страни и тяхното монтиране се извършва изключително върху носещи стени.

Необходимо е предварително да се приготвят цимент, пясък и вода за смесване на хоросан, както и разширена глина или натрошен камък. Последните се използват за запълване на кухините в бетонните продукти, преди да започнат грубото им облицоване.

Нивелиране на стени и други задължителни работи

BPP са монтирани по стените с минимални разлики във височините на горните редове. Допустимото несъответствие между тях е не повече от 1 см. Нивелирането позволява постигането на това условие. Схемата за неговото прилагане е проста. На противоположните стени е монтиран дълъг дървен лъч. Нивото на строителството е поставено върху него. Точността на хоризонталната равнина е определена.

По подобен начин се правят измервания на височинните разлики в ъглите на конструкцията. Получените стойности се записват с маркер или креда директно върху стените. След това се задават две точки - най-ниската и най-високата. Насочвайки се към тях, стените се изравняват. Извършва се с пясъчно-циментова смес (3 части пясък, 1 част цимент, вода), която се поставя върху метална мрежа.



Стените на газовите силикатни, шлакови и пенобетонни блокове допълнително се укрепват. За тази цел е установен висок (15-25 см) усилващ колан. Монтира се с помощта на специални U-образни блокови изделия, като се монтира кофражът и се налива с бетон. Коланът е направен за всички (носещи и не носещи) стени, по периметъра на сградата.

За направата на кофража се използват прави плоскости. След като излеете конструкцията с бетон, пробийте я с парче армировка или с обикновена строителна мистрия. Това елиминира риска от разслояване на въздуха. След това разтворът се забива. Той замръзва за 3-3.5 седмици.

Преди да бъдат монтирани в стоманобетонни плочи, всички кухини са затворени. За запечатване на фабричните отвори се използва експандирана глина (натрошен камък). Те могат също да поставят парчета тухли, а след това излейте останалите пропуски с разтвор на цимент. Останалите кухини се запълват с бетонна смес.

Натрупване - процедура

Технологията за инсталиране на плочи включва участието на 3-4 души. При изграждането на едноетажна къща две от тях поставят бетонни продукти, а един (операторът на крана) захваща BPP. При издигането на сграда на няколко етажа, допълнително се изисква окачвач. Той дава команди на оператора на крана, като контролира процеса на монтиране на плочите на правилните места.

Разположението на припокриването е относително проста. Процедурата е следната:

  • На горните редици от стени се полага слой от бетонов разтвор с дебелина 2-3 см. Сместа трябва да бъде дебела. След това печката не може напълно да изтласка бетона от шева.
  • BPP се издига в хоризонтално положение до желаната височина и се полага върху опорните стени. В същото време линиите на крана остават напрегнати.
  • Инсталаторите, използващи остатъци, настройват позицията на плочите. Ако изравняването на стените е направено правилно, всички продукти ще лежат без най-малките пропуски.

След завършване на подреждането, плоската повърхност на получената повърхност се проверява с ниво. В случаите, когато разликата в височината между отделните продукти не надвишава 4 мм, се счита, че инсталацията е изпълнена перфектно. Ако нередностите са повече от 4 мм, армирани бетонни плочи ще трябва да бъдат инсталирани отново. Те се изкачват до крана. На свободното пространство се прибавя (или се изтегля) част от бетоновата смес. След това плочата се връща на мястото си.

Следващата стъпка е закотвянето на припокриването. Операцията ви позволява сигурно да фиксирате плочите. Схемата за неговото прилагане е следната. Към опорните стени се закрепват анкерни бримки, които след това се настройват на 0.4-0.5 m на БКП. За качествено закрепване на една плоча са достатъчни два закрепващи елемента. Те са монтирани на 90-100 см от ръба на стоманобетонните продукти. Между тях подовите плочи се свързват в участъците на монтажните отвори посредством метални пръти. Те са затегнати колкото е възможно повече и са закрепени чрез заваряване на 3-5 точки.

След извършване на описаната работа бримките и каналите се запълват с малък чакъл. Обработваните от него площи са покрити с разтвор от цимент (1 част) и пясък (3 части). Тази операция е желателно да се извърши веднага след монтирането на плочите. Тогава строителните отпадъци не могат да влязат в ушите и шевовете.

Запечатване тавани на тавана - как да го направя така?

Шевовете на повърхността на тавана между бетонните плочи се образуват поради сезонни движения на почвата и свиване на къщата. Можете да прикриете такива дефекти с циментов разтвор. Но след известно време шевовете ще се появят отново. Оптималното решение е да инсталирате напречен или окачен таван. Но тези проекти не могат да бъдат инсталирани в къщи с малка височина. Единственият изход е да се извършат сложни мерки, които позволяват висококачествено запечатване на шевовете на тавана и за дълго време да се отърват от празнините между плочите. Процедурата е дълга, но не е сложна. От тавана се премахва старото покритие. Проблемните шевове се пробиват от перфоратор. От тях се отстранява прах (използва се четка за боя и гъба, напоена с вода).

Шевовете с малка ширина (до 3 см) се обработват с грунд и се пълнят с еластичен материал (експандиран полиетилен, пенополистирол, полистирен). Инсталираният уплътнител се фиксира с устойчив на влага уплътнител. Широки в ширина, но не дълбоки шевове са запълнени с монтажна пяна. Клирънсът преди това задължително е навлажнен. След втвърдяването излишната пяна се нарязва с остър нож.

Обработените шевове са циментирани с цимент (състав с NC етикетиране). На кръстопътя на плочите трябва да има малка депресия. Циментовото покритие се изсушава. В предишния ляв канал е поставена доза латекс, използваща само две шпатула - тесни и широки. Изплакнете с плочките нивото на сместа. Той изсъхва в рамките на 24 часа. След това шевът и прилежащите му части се обработват с начална замазка. Над нея е монтирана мрежа за боядисване или серпентинова лента.

Когато свързващото вещество е напълно сухо, повърхността му се шлайфа. След това целият таван се обработва със следващия слой на стартовия състав. Покритието отново се изравнява с фино-зърнеста шкурка. Сега можете да нанесете довършителния пълнител, да изсушите тавана и да го боядисате в избрания цвят.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изграждане на вътрешни подове в частна къщаИзграждане на вътрешни подове в частна къща
Подреждане на подове в тухлена къщаПодреждане на подове в тухлена къща
Устройството за припокриване в дома от газобетонУстройството за припокриване в дома от газобетон
Сфера на кофража и начините на използване в строителствотоСфера на кофража и начините на използване в строителството
Характеристики и видове типови подовеХарактеристики и видове типови подове
Фибро-циментови плочиФибро-циментови плочи
Стенни стоманобетонни панелиСтенни стоманобетонни панели
Дървени люлеещи се вратиДървени люлеещи се врати
Видове подови плочиВидове подови плочи
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
» » Монтаж на припокриващи се табели правила и характеристики на работата
© 2021 BggeHat.com