Затопляне на къщата с дървени стърготини, предимства и недостатъци

В процеса на изграждане на частна къща има нужда от затопляне. Днес се предлага голям брой съвременни изолационни материали, но хората не спират да използват материали от естествен произход. Например, дървени стърготини, чиято популярност остава висока поради достъпни разходи и отлични топлоизолационни характеристики, леко тегло. Но недостатъците са също там, така че е важно да се съобразят с технологията на изолация и да се придържат към определени изисквания.

Последователност на подготвителните работи

Стърготините са отличен изолационен материал, но правилната изолация на тавана е невъзможна без извършване на подготвителна работа, основната от които е надеждна защита от пожар.

Първо се подготвят необходимите материали и инструменти:

  • дървени стърготини, за предпочитане различна фракция;
  • меден сулфат, шлака и вар;
  • строителни скоби;
  • гофриран картон;
  • уплътнител и монтажна пяна;
  • водни репеленти.

Преди да полагаме дървени стърготини, обработваме всички тавани и дървени конструкции на тавана. Тъй като е необходимо да се прилагат формулировките в определена последователност, първо се прилага антисептичен състав, след като пожарозащитната смес и в края на повърхността са покрити с хидрофобизатори.

Затопляме къщата с дървени стърготини - предимство и недостатъци

Следващият етап е монтирането на основата, но в началото проверяваме повърхностите за грешки и шевове. Ако дефектите са малки, тогава изпълняваме междинно уплътнение с уплътнител. Големи пукнатини, открити в таванското пространство на покрива, премахваме с помощта на монтажна пяна. Тук един уплътнител няма да бъде достатъчен. След като изчакахме втвърдяването на пяната, изрязахме външния материал на нивото на гредите. Откритото празно пространство трябва да бъде затворено без никакво безпокойство, иначе то ще излезе през тях.

След работата по отстраняването на пукнатини с използването на пяна, тя трябва да бъде покрита с импрегниране на забавянето на горенето. Необработената пореста структура на пяната не издържа на огъня и може лесно да се възпламени, което е неприемливо при използване на дървени стърготини!

Затоплянето на таванското помещение с дървени стърготини без използване на субстрат с пропускливи за парите характеристики не дава очаквания резултат, тъй като е възможно кондензиране. Тя се образува от влага, която се издига заедно с топъл въздух от жилищните помещения. Това не може да се допусне, защото влажната среда е най-доброто място за развитието на всички видове бактерии. При отсъствие на субстрат с необходимите характеристики, покривните покрития се извършват с всякакъв картон, например гофриран картон, чието основно изискване е сухотата му.

Таваните са освободени от мръсотия и покрити с няколко реда субстрата. Материалът се припокрива, за да се предотврати падането на дървени стърготини между тях и изхвърлянето му от дървения таван. Всички стави трябва да бъдат фиксирани с помощта на скоби, оставяйки на тях малко разстояние. Необходимо е да заснемете всички слоеве. Когато се използва тънък субстрат, полагането му се извършва алтернативно, оптимално на 2-3 слоя, ръбовете в близост до гредите са фиксирани със скоби и целият периметър е обработен с уплътнител.

Затопляме къщата с дървени стърготини - предимство и недостатъци

Затоплянето на тавана в таванското помещение се извършва най-добре със сух материал или с ниско съдържание на влага. Преди полагане ние го обработваме със смес от огнеупорни и антисептични средства. След като изчакате пълно изсушаване на масата, добавете към него 10 вар, както и малко количество меден сулфат. Накрая, полученият състав е добре смесен.

Подовете могат да се извършват с помощта на цимент. В този случай се опитваме да извършим цялата работа с циментовата смес с дървени стърготини възможно най-бързо, тъй като след половин час разтворът ще започне да придобива сила. За по-голям ефект сместа, поставена върху основата, се подлага на набиване.

Затопляне на тавана с дървени стърготини - процес технология

  • Затопляне със сухи дървени стърготини

Следвайки тази технология, полагането на първия слой се извършва от дървени стърготини голяма фракция, а втората - по-малката. Обикновено този метод на изолация на тавана се използва, ако не се планира подготвителна работа. След това, без да се отказваме, поставяме подложния слой на два етапа. Като основа ние полагаме по-голяма част, възможно е да чип и вече отгоре - малка. Този подход намалява вероятността малък дървен прах да влезе в стаята.

Затопляме къщата с дървени стърготини - предимство и недостатъци

Един слой от големи дървени стърготини не може да бъде силно ударен!

  1. 1. Запълване с груб фракционен материал в началния етап, направете слой от 10-15 cm и го леко затънете.
  2. 2. Дебелината на горния слой от финозърнест дървен материал се поддържа и в рамките на 10-15 см и го натискаме добре. Като цяло, дебелината на двата изолационни слоя ще бъде от порядъка на 20-30 см, което е достатъчно за ефективна топлоизолация.
  3. 3. Накрая, повърхността на горния слой е леко навлажнена с вода.
  4. 4. Накрая, за по-добра топлоизолация на тавана и предотвратяване появата на гризачи, ние лежи пепел, шлака. При отсъствието на изброените материали ние ги заместваме с пясък, глина.
  • Затопляне със смес от дървени стърготини и цимент.

Затоплянето на тавана със собствените си ръце може да бъде с помощта на дървени стърготини и цимент. Ние предварително подготвяме опияните и преди да ги използваме, трябва да проверим наличието на огнища на бактериално развитие. Ще бъде добре, ако нивото на влажност на материала е леко превишено.

Преди приготвянето на разтвора, стърготините се третират предварително със защитни съединения, комбинирани с вар, меден сулфат и добре смесени!



Затопляме къщата с дървени стърготини - предимство и недостатъци

  1. 1. Пригответе разтвор, чийто състав се състои от чипс, вода и цимент в съотношение 20: 3: 2. За да има време за изработване на разтвора преди втвърдяване, го приготвяме на малки порции. Подготовката започва със смесване на стърготините с цимент, след което започваме постепенно добавяне на течност.
  2. 2. Поставяме подготвената смес на повърхността на основата - "възглавница" от пясък.
  3. 3. Запечатваме. На този етап се опитваме да издържим на дебелината на изолацията в рамките на 5-10 см, което е необходимо за по-добро запазване на топлината.
  4. 4. След като хванете, нека останем здрави за ден-два.
  5. 5. Довършеното топлоизолационно покритие е достатъчно здраво. Можете да ходите по него, но е по-добре да подготвите подовата настилка от дъските.

Подгряваме пода - достъпен и ефективен вариант

Преди употреба, стърготините се третират със средства срещу гризачи, които предотвратяват развитието на микроорганизми. Най-достъпното решение е суха хидратирана вар, битка от стъкло. Предвид трудностите, които възникват при използването на стъклени битки, можем да го заменим с меден сулфат, вар.

Затоплянето на пода често причинява определени трудности. Например, под формата на изолирана изолация и необходимостта от допълнително подложка. Следователно, технологията се избира, като се вземат предвид топлоизолационните материали и характеристиките на бетонната дървена основа. Най-доброто решение е да се използват различни компоненти, които позволяват бързо втвърдяване.

Затопляме къщата с дървени стърготини - предимство и недостатъци

Затопляне със смес от дървени стърготини и цимент. Избирайки този метод, изолацията се извършва от състава, в който се добавя гипс (цимент) към дървесината. В следните пропорции: дървени стърготини 85, гипс (цимент) 5, вар 10.

При изготвяне на сместа е задължително да се вземе предвид факта, че мазилката се хваща по-бързо от цимент, така че да се поднови смес мазилка се заменя с цимент. Правим готвенето на малки порции!

Ако трионът има повишена суха маса, добавете към него малко вода, мляко за варене. Готовността на състава се проверява по следния начин: вземем малко от готовата смес и я изтръскаме, ако се държи купчината, след това се пристъпи към изолацията на пода.

  • Преди да изолираме, премахваме подовата настилка и обработваме подовете с антисептично или устойчиво на влага мастика.
  • Поставяме субстрата от филма.
  • Отгоре поставете подготвената смес. Равномерно се разпредели по повърхността и се трамбова, опитвайки се да получите височината на слоя в рамките на 10 см. Това изискване се отнася и за първия етаж, но с изолация от височината на пода на тавана слой е задължително да се увеличи.
  • След като завършите цялата работа, оставете сместа да престои от две до четири седмици.

Затопляне със състав от дървени стърготини и глина. Това е друг достъпен и ефективен начин.

  • Като се вземат предвид характеристиките на суровините, като субстрат се полага водоустойчив полиетилен със значителна дебелина. В диапазона от 150-220 микрона.
  • Трябва да прикрепим филма към бетонната основа, дървения под. Ако размерите на филмната втулка не са достатъчни за еднократно покриване на основата, тогава се извършва преливане на няколко фрагмента.
  • Подготвяме състава от глина, вода и стърготини. За това за всеки 100 литра течност вземаме 6 кофи от глина. Стърготини, чието количество зависи от тяхната влага, добавяме по време на приготвянето на разтвора. За по-ефективно смесване ще използваме бетонен смесител.
  • Приготвен е съставът разпределен равномерно, издържащ дебелината на покритието от 10 cm.
  • Извършваме удари с всеки плосък обект и оставяме да замръзне в продължение на 7-15 дни.

Затопляне на стените

Напълнете стърготините в подготвената рамка. Няма нищо сложно в затоплянето на стените с помощта на този метод. Основната работа ще бъде да подготвим рамката, в която покриваме изолацията. Освен това е необходимо правилно да се изчислят размерите на рамковата конструкция, предимно нейната дебелина, като се вземе предвид топлопроводимостта на материала, необходимото количество. Изчислението може да се извърши съгласно съществуващите GOST, съгласно формулата за изчисляване на необходимата дебелина. Но за нормална изолация на тухлени стени е достатъчно 15 см. В зависимост от климатичните особености на региона, дебелината на слоя може да се увеличи.

Затопляме къщата с дървени стърготини - предимство и недостатъци

  • В началния етап се пристъпи към сглобяването на рамката. Опитваме се да го проектираме по такъв начин, че по време на процеса на пълнене да няма ниски зони, кухини, отвори. В противен случай част от повърхността на стената ще бъде гола. Материалът за рамката може да бъде обработен с дърво, но алуминиевите профили имат по-добри характеристики.
  • Ако е необходимо, повърхността на стените и рамката се полага с полиетиленово фолио. Това ще предотврати разливането на материала.
  • Продължаваме да запълваме изолацията.

За по-плътно запълване на рамковата структура трябва да използваме бутало!

Подготовка със собствени ръце на загряващи блокове. От сухи дървени стърготини, можете да подготвите блокове - бетон бетон. Допълнителни производни - цимент, по-рядко глина, вар. Глината е по-достъпен материал, който нашите прадеди използват навсякъде, но блоковете с добавяне на цимент имат по-добри характеристики. За да подобрим трайността на дървесината, ние я обработваме с борна киселина, специални антисептици.

Затопляме къщата с дървени стърготини - предимство и недостатъци

Размерите на блоковете се избират независимо. Въз основа на удобството на тяхното производство, извършване на изолационни работи и др. Полагане на блокове се извършва съгласно стандартната схема, подобна на изолацията с минерална вата, експандиран полистирол.

Избирането на един от горните варианти за изолация на стени, тавани и подове, затопляне на къщата ви ще бъде лесно, защото те предлагат едно просто и ефективно решение. Основното нещо е да се поеме отговорно изпълнението на строителните работи и да се спазват основните изисквания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Знаете ли как да изолирате правилно пода в дървена къща?Знаете ли как да изолирате правилно пода в дървена къща?
Затопляне на тавански етаж над дървени греди, избор на материали и технологииЗатопляне на тавански етаж над дървени греди, избор на материали и технологии
Как да изолира тавана в дървена къщаКак да изолира тавана в дървена къща
Затопляне на тавана с възможни опции за дървени стърготиниЗатопляне на тавана с възможни опции за дървени стърготини
Разбираме как да изолираме пода в частна къщаРазбираме как да изолираме пода в частна къща
Затопляне на стените на рамка и дървена къща с дървени стърготиниЗатопляне на стените на рамка и дървена къща с дървени стърготини
Изолация за пода в странатаИзолация за пода в страната
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Затопляне на рамката къща навън с екологична изолацияЗатопляне на рамката къща навън с екологична изолация
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
» » Затопляне на къщата с дървени стърготини, предимства и недостатъци
© 2021 BggeHat.com