Как да изолирате дървен под

Правилно направената топлоизолация на дървения под позволява да се намалят значително топлинните загуби и в крайна сметка значително да се спестят сметките за отопление. Дървото е отличен материал, много подходящ за подреждане на подове в жилищни помещения. Но с течение на времето неговата структура се променя, материалът започва постепенно да се деформира, което води до появата на пукнатини, през които може да напусне до 30 или повече топлини.

Как да изолирате дървен под

Как да изолирате дървен под

Технологията за затопляне на дървения под е изключително проста, може да се овладее дори и без такива умения. Необходимо е само да се разберат основните етапи на топлоизолацията и допълнителните характеристики на работата с най-популярните нагреватели.

Основните точки на топлоизолационната технология

Редът на устройството за топлоизолация на дървен под практически не се различава за различните материали. Все пак, преди да започнете да работите, е необходимо да определите условията, в които ще се използва подът в бъдеще. Под тях трябва да се разбере предполагаемото натоварване на повърхността, основната цел на помещението, параметрите на температурата и влажността.

Методът на топлоизолация на дървен под зависи от функционалната цел на стаята

Методът на топлоизолация на дървен под зависи от функционалната цел на стаята

Не забравяйте да определите възможната височина на "пай" на пода като цяло и дебелината на изолацията по-специално.

Работата по изолация се извършва в този ред:

  • първо монтирани дървени трупи;
  • отдолу върху тях се закрепват дъски или дъски от дърво;
  • Избраният топлоизолатор е разположен между закъсненията. Материалът трябва да се полага възможно най-плътно. За уплътняване на пролуките е обичайно да се използва уплътнител. Можете да използвате пяна;
  • върху поставената изолация е покрита с парна бариера. Обикновено се използва полиетиленов филм. Материалът трябва да бъде фиксиран върху дървените трупи, както и всякакъв вид пролуки, различни фуги и т.н. лепило, метализирано с лепяща лента;
  • в края на краищата, трябва да поставите борда и да завършите финала.

В процеса на подготовка за работа е необходимо да се определи оптималната дебелина на топлоизолатора. Обикновено тя варира в рамките на 5-15 см и зависи главно от климата в района на местоположението на конструкцията и вида на избраната изолация. Този параметър се определя индивидуално и е един от най-важните.

Процедурата за изолиране на изолацията

Изключително простият, но много ефективен и популярен метод за затопляне в частното строителство е технологията, която предполага поставянето на нагревателните плочи върху изоставащите. Този метод е особено добър за подове, които се намират на кратко разстояние от почвата (първи етаж и сутеренни стаи).

Полагане на плочи на нагревател върху трупи

Полагане на плочи на нагревател върху трупи

След като сте усвоили реда на инсталиране на изоставанията, можете да извършите изолация, използвайки почти всички съществуващи изолационни материали, използвани за топлоизолация на дървени подове.

Първо трябва да подготвите или купите готови дървени трупи със специална форма Т. Те са инсталирани на основата или фиксирани чрез нарязване в дървена рамка. Елементите трябва да се поставят на разстояние 60-95 см един от друг.

Т-образни трупи

Т-образни трупи

След като инсталирате изолаторите, пристъпете към закрепването на дъските или дървените панели. Директно върху тях в бъдеще ще бъде поставена топлоизолация.

След инсталиране на изолаторите, пристъпете към закрепването на плоскостите или дъските от дърво

След инсталиране на изолаторите, пристъпете към закрепването на плоскостите или дъските от дърво

Тези елементи могат да бъдат фиксирани, като се използват специални черепни шини или се шият отдолу. Топлоизолационният материал се поставя на пода. След като се положи слоят хидро- и парна бариера.

В зависимост от избраната изолация в устройството може да не е необходима защита от топлина и влага. Например, minvat се нуждае от такава защита.

Паробариера материал трябва да бъде поставено с припокриване на 10-15 см, огънатия ръб на стената от около 10 см. Бариерата на парите може да се извърши с помощта на обикновен полиетилен или пък да си купя за този специален материал, всичко зависи изцяло от вашия бюджет и желания на предприемача. И накрая, подовите дъски се монтират и планираното покритие е подредено.

Съществува и такъв метод, според който дървени закъснения се поставят върху колони от тухли. Между прилежащите елементи се фиксира облицовка от дърво. Пространството между съседни лагери е гъсто напълнено с избраната изолация. Най-удобно е да се използва материал в плоча формат.

Какви материали са подходящи за топлоизолация на подове?

За висококачествена изолация на дървения под можете да използвате голямо разнообразие от материали. Най-популярните и най-често използваните изолационни материали.

1. Стърготини.

2. Minvata и нейните сортове.

3. Penofol.

4. Пенопласт.

При избора на конкретен материал е необходимо да се разглежда не само лично предпочитание и домакин на дебелината на портфейла му, както и редица други фактори, ако игнорира, няма да позволи да се получи високо качество на топлоизолация.

Характеристики на топлоизолацията на грубия под

Характеристики на топлоизолацията на грубия под

Характеристики на топлоизолацията на грубия под

Специално внимание трябва да се обърне на изолацията на такъв елемент като грубия под. Топлоизолацията се извършва върху дървени трупи. На първо място, дървени блокове са прикрепени към техните страни. Освен това, с помощта на винтове за самозатягане или обикновени нокти, плочите се фиксират. Капитанът трябва да нарязва предварително дъските според размера, съответстващ на разстоянието между фиксираните закъснения. След монтирането на всички плоскости и получаването на цялостна повърхност се полага и фиксира парна бариера. Обикновено се използва полиетиленово фолио, както и използването на пергамин.



Освен това в пространството между закъсненията се полага топлоизолационен материал. За да се каже, че е необходимо без пропуски, то е колкото е възможно по-плътно. След като цялото планирано пространство се запълни с нагревател, върху него се полагат втори слой парна бариера и работата се завършва.

Пароизолацията не трябва да се използва във всички ситуации. Някои нагреватели се чувстват страхотно без него. Всички тези моменти са определени поотделно и зависят от свойствата на конкретната изолация.

Ръководство за самоизолация с дървени стърготини

Стърготините са най-достъпният и прост тип изолация за дървен под. Основното им предимство е относително ниска цена, лекота на полагане, екологична чистота и абсолютна безопасност за човешкото здраве.

Може да се изолира с дървени стърготини и в чист вид. Но понякога за топлоизолацията се използват различни специални материали, базирани на дървени стърготини.

  1. Дървени блокове. В сърцевината се намират дървени стърготини, смесени в определени пропорции с цимент и меден сулфат. В случай на изолация подовете практически не се използват, те са по-подходящи за довършване на стените.

    Дървени блокове

    Дървени блокове

  2. Пелети и пелети от дървени стърготини. Гранулиран топлоизолационен материал от дървени стърготини и различни добавки, които увеличават неговата противопожарна и други важни свойства.

    Пелети и гранули

    Пелети и гранули

  3. Opilkobeton. Той е изработен от дървени стърготини, вода, пясък и цимент. Най-екологично чистият от всички материали, разгледани в този списък. Това изисква качествена двустранна хидроизолация.

    Бетон от гипскартон

    Бетон от гипскартон

  4. Arbolit. Произвежда се от цимент от различни степени, дървени стърготини (стърготини) и химически добавки. Продадени под формата на плочи с добра звукоизолация и топлоизолация. Тя не гори, тя е изключително проста при предварителна инсталация обработка, тя има добри силни показатели. Слабо толерира контакт с влага, следователно, изисква цялостна хидроизолация.

    Arbolit

    Arbolit

Най-често използваните са "чисти" дървени стърготини. Веднага изолацията е изключително проста. Първо, закъсненията са фиксирани, както е описано по-рано, а след това пространството между тях се запълва с нагревател. Материалът е много удобен, може да запълни дори най-трудните места. Дебелината на слоя трябва да бъде избрана, като се отчита специфичният климат на даден регион.

Как да изолираме пода с дървени стърготини

Как да изолираме пода с дървени стърготини

Използване на минерална вата като нагревател

Minvata е най-разпространеният топлоизолационен материал. Предлага се в различни сортове. Той не поддържа изгаряне, то толерира биологични и химични въздействия, има добри характеристики на топло и шумоизолация. Недостатъците включват слаба механична якост и слаба пропускливост на парите.

Минералната вата трябва да бъде защитена от контакт с вода, тъй като под влиянието си топлоизолационните качества на материала се влошават. От гледна точка на тази бариера трябва да се обърне специално внимание. Също така основен недостатък е липсата на екологична съвместимост на минералната вата. Поради това наскоро тя активно бе отказана от употребата си.

минерална вата

минерална вата

Предлага се под формата на твърди или гъвкави плочи, готови за полагане. Трябва само да ги изрежете на елементи с необходимата ширина. От по-твърдата страна върху етикета се поставя етикет, обикновено под формата на синя лента. Когато поставяте нагревателя между закъсненията, тази лента трябва да гледа нагоре. Изолацията се полага в 1 слой.

Предимството на използването на минерална вата е, че този материал, в допълнение към неговите топлоизолационни характеристики, се отличава с отлични звукови атенюиращи свойства, което е особено важно при декорирането на подове в многоетажна сграда.

Използването на пенопласт като топлоизолационен материал

Той е един от най-напредналите, се освобождава под формата на листов материал, състоящ се от слой на топлоизолация и светлина отразяващ материал под формата на тънък алуминиево фолио. Топлоизолационният слой може да бъде представен от почти всяка съществуваща изолация. Най-оптималната опция е пенополиетилен.

Използването на пенопласт като топлоизолационен материал

Използването на пенопласт като топлоизолационен материал

Нагревателят е фиксиран без проблеми на почти никаква основа с помощта на лепило. Монтажът се осъществява бързо и без ненужни трудности. Поставя се директно върху пода. Листовете могат да бъдат поставени с дръжка или с припокриване. Съединенията трябва да бъдат фиксирани с помощта на метализирана самозалепваща лента. Penofol елиминира необходимостта от материали за влага и парични бариери, защото с тази функция, материалът от втория слой - алуминиево фолио - перфектно се справя.

Топлоизолация на дървен под с пластмасова пяна

Пенопластът отдавна е утвърден в броя на лидерите на пазара за изолации. Също така е подходящ за топлоизолация на дървен под. Той има много предимства, включително: добри качества на топлоизолация, устойчивост на разпад, формиране на плесени, увреждане на насекоми и гризачи. Благодарение на структурата си на пчелна пита, изолацията с използването на пяна се получава възможно най-ефективно и трайно.

Топлоизолация на дървен под с пластмасова пяна

Топлоизолация на дървен под с пластмасова пяна

Сред недостатъците на тази изолация е слабото й отклонение от контакта с влага, с което се намаляват нейните топлоизолационни свойства. Поради това поставянето на изолацията трябва задължително да се извършва с успоредно устройство от висококачествена влага и пароизолация.

Също така основен недостатък на пластмасовата пяна е нейната неекологична съвместимост. Тук всеки трябва сам да реши кои свойства на топлоизолацията са по-важни за него.

По този начин при самостоятелното затопляне на дървения под няма нищо сложно. Цялата работа се свежда до фиксиране на определен брой трупи и фиксиране на избрания нагревател. Познавайки свойствата на най-популярните нагреватели, можете да изберете най-подходящия вариант за вашия случай и да осигурите най-доброто качество на изолация на дървения под.

Успешна работа!

Видео - Как да изолираме дървения под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за списъка с приоритетни критерииИзберете нагревател за списъка с приоритетни критерии
Затопляне на дървения под за комфортен престойЗатопляне на дървения под за комфортен престой
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
Какво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолацияКакво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолация
Разбираме как да изолираме пода в частна къщаРазбираме как да изолираме пода в частна къща
Как да изолирате пода в банятаКак да изолирате пода в банята
Изолация за пода в странатаИзолация за пода в страната
Някои съвети как да изолирате пода в странатаНякои съвети как да изолирате пода в страната
Затопляне на рамката къща навън с екологична изолацияЗатопляне на рамката къща навън с екологична изолация
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
» » Как да изолирате дървен под
© 2021 BggeHat.com