Как да изолирате пода в банята

Как да изолирате пода в банята

Основната функция на пода в банята е да извадите водата колкото е възможно по-бързо от отделението за миене до дренажната яма. Следователно е важно да се изберат такива довършителни материали, които да не пречат на това от една страна, а от друга - да създадат благоприятен микроклимат. В края на краищата един от най-честите проблеми е студът в областта на краката. Така че въпросът как да изолирате пода в банята е доста подходящ по всяко време.

Какво представлява руската баня? Тази стая, състояща се от парна баня и гардероб, свързана с стая за почивка. Традиционно подовете в тези стаи са различни. Където се къпят, основата е най-често бетонна и където те почиват - дървени. Ето защо изолацията на пода в банята ще бъде различна.

Затопляме бетонен под

Оптималното подреждане на подове в пералните и парните помещения, където е особено топло и влажно, включва изграждането на бетонна основа. Препоръчително е да се извърши изолацията и по време на строителната фаза, съгласно следната схема:

  1. На бетонната плоча се полага слой хидроизолация.
  2. На нея се поставя слой изолация.
  3. Следващият слой е подсилващ мрежеста и цименто-пясъчна замазка.
  4. Освен това, ако желаете, можете да поставите системата на топлата под и да я украсите с керамични плочки.

Затопляне с перлит

Бетонният под в банята има редица положителни свойства. Тя перфектно устоява на въздействието на водата и е лесно да се погрижи за нея. Най-често бетонните подове се разпространяват в помещенията за душ и парни бани след завършване на основните довършителни работи - монтаж на врати, прозорци, монтаж на дренажна система. И съществуващите технологии, дори и на този етап, позволяват ефективна изолация на подовете.

В този случай между двата слоя на замазката се поставят топлоизолационни материали - перлит, експандирана глина или стъклена вата. Какво е керамитът, много от тях са добре известни. Но перлитът (експандиран пясък, който има ниска топлопроводимост) се използва много по-рядко. И всичко, защото когато работите с него, трябва да действате много внимателно.

От най-малкия вятър частиците на пясъка започват да се разпръскват във всички посоки, така че ще бъде невъзможно да се работи с чешми.

Как се използва перлитът като топлоизолационен материал?

Перлитна разширена топлоизолация

Перлитът често се използва за топлоизолация

Първо, тя се смесва с вода в съотношение 2 × 1, след което се добавя 1 част от цимента. След това се добавя още 1 част перлит в сместа и се прибавя 0.5 литър вода. Получената смес се смесва дълго време и методично, докато водата се освободи от нея. Това показва, че сместа е готова за употреба.

Намира се върху бетонен под и се разпределя върху него в тънък слой. Изсушава за една седмица. След това, вторият слой от замазка може да се излее отгоре. След като приключите описаната процедура, можете да разчитате на отлична топлоизолация.

Пяна пластини

Пяните са също отличен изолатор на бетонна основа. Те имат клетъчна структура, поради която описаният материал не абсорбира вода и запазва изолационните си свойства за много дълго време под всякакъв вид влияния.



Екологичната чистота на материала е особено ценна. Производството на пяна плочи се основава на пенене на полистирен маса с помощта на въглероден диоксид. Пяната не съдържа реагенти, съдържащи опасни фреонни съединения, така че е напълно безопасна.

Полагане на плочи може да бъде само на една идеално равна повърхност. Тъй като теглото на материала е незначително, неговата инсталация няма да увеличи натоварването върху плочите. Цената на покупката му е минимална в сравнение с цената на аналоговите нагреватели. При излагане на вода пяната не претърпява биоразграждане. И това е още един плюс в негова полза.

Нанасяне на лепило върху пяна

Пяна за изолация на подове и стени

Технологията на полагане на екструдиран пенополистирол включва няколко етапа:

  1. Основна хидроизолация.
  2. Стелажни плочи.
  3. Запълване на пролуките между отделните елементи с окабеляване.
  4. Поставяне на подсилващата лента отгоре.
  5. Горната замазка.
  6. Монтиране на топла подова система или декорация на основата с керамични плочки.

Обърнете внимание! За топлоизолация на пода в банята трябва да бъдат закупени дебелина плоча 10-15 см. Въпреки това, ако височината на стайна позволява, не трябва да се откаже от екструдиран полистирол с дебелина 25 см. Дебел материал, по-добрите си изолационни свойства.

Подгряваме дървен под

В чакалнята и стаята за почивка бетонните подове нямат значение. За подреждането на подови настилки се използва дърво. Тогава за подгряване на пода във ваната, ако е направено от дърво? Следната диаграма ще ви помогне да отговорите на този въпрос:

  1. Фондацията е поставена греди препокриват.
  2. Те прикрепят черепа към тях.
  3. Осигурете бариера срещу пара.
  4. Монтирайте грубия под.
  5. На него се подрежда нагревател.
  6. Отгоре го покрийте със слой хидроизолация.
  7. И едва тогава събират крайния бордюр.
Една солидна изолация е идеална за вана

Отгоре на рамката са поставени дъски

Самият дървен материал е много топъл материал, екологичен и издръжлив. Но за да се избегне дори лека загуба на топлина, бордюрът трябва да бъде прецизиран.

Без значение колко внимателно не бяха коригирани до друг дървен под, те в крайна сметка ssohnutsya и деформиран, те ще се счупи, чрез които топлината бързо се изпарява. За да избегнете това, можете да направите двоен под с облицовка на нагревателя:

  1. Ако дървените подови настилки вече са на разположение, по-добре е да ги демонтирате внимателно и да видим в какво състояние са изоставанията. Важно е да измерите разстоянието между тях - не трябва да надвишава 60 см. Ако е по-голямо, ще трябва да поставите още един допълнителен лъч между два съседни трупи.
  2. След това парчетата са заковани на дъното на основата, което ще служи като основа за бъдещата щайга. На върха на летвата могат да се напълнят дървени блокове от изоставеното дърво. Те запълват цялото пространство между двете изоставания, така че да се получи нишата. След това конструкцията е затворена с полиетиленов филм.
  3. Сега в жлебовете между лагерите се поставя нагревател. Тъй като използва плочи от пенополистирол, подложки от минерална вата, пясък, експандирана глина или шлака. Дебелината на изолацията трябва да бъде една трета по-малка от дебелината на изоставането. Това ще осигури необходимата вентилационна хлабина. Отгоре цялата конструкция отново е защитена с пластмасов филм и едва след това е поставила пешеходната пътека.

По този начин изолацията на дървения под е готова. Може да се използва дори и в парната баня, ако подовете са направени от дърво.

Обобщение по темата

Разширена глина за изолация

Популярен начин за топлоизолация

Сега знаете как да изолирате пода в банята. Правилно изпълнените работи позволяват да се постигнат отлични резултати:

  • Първо, компетентно избраната технология при 30 намалява потреблението на гориво или електрическа енергия за отопление на описаното помещение. И това е значително икономия на семейния бюджет.
  • На второ място, дизайнът на двойния под помага да се избегне разграждането на дървесината и разрушаването на бетонната основа. И това означава, че банята може да служи много по-дълго от планираното време.
  • Трето, общото затопляне, включително пода, намалява времето за нагряване и достига желаната стайна температура, а също така увеличава времето за охлаждане и поддържа парата в парната баня добре.

И последното. Компетентно изпълнените работи повишават пожарната безопасност и създават по-удобни и благоприятни условия за водни процедури.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оптималният размер на парната стаяОптималният размер на парната стая
Как да изолирате пода в банятаКак да изолирате пода в банята
Как да направите пода в банятаКак да направите пода в банята
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Как най-добре да оборудвате банята?Как най-добре да оборудвате банята?
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
Правилен материал за строителни материали за дървена баняПравилен материал за строителни материали за дървена баня
Дизайн на баня Къде трябва да започна?Дизайн на баня Къде трябва да започна?
Пещ за баня съвети за изборПещ за баня съвети за избор
» » Как да изолирате пода в банята
© 2021 BggeHat.com