Затопляне на тавански етаж над дървени греди, избор на материали и технологии

За да се пести енергия ефективно у дома, е необходимо да се извърши изолация на тавански етаж над дървени греди. Обикновено затопляте стените, забравяйки за таваните. Топлият въздух се издига, а през неотопляемия таван на тавана значителна част от топлината изчезва.

Изборът на изолационен материал

Старите начини за затопляне на тавански етаж постепенно изчезват в миналото, те са заменени от съвременни материали:

  1. 1. Минерална вата. Екологичен материал от смесени базалтови влакна и каменни трохи. Устойчив водоустойчив материал, който не е повреден от гризачи, но може да причини алергии. Произвежда се в плочи и ролки, които могат бързо да бъдат извадени и положени между гредите без пукнатини.
  2. 2. Ecowool. Качествена неалергична изолация, направена от целулозни влакна, импрегнирани с огнеупорни и антисептични. Надеждно се сблъсква с гъби, плесени, гризачи. Продаден в торби, има високи разходи, използването му изисква устройство за предпазване от пароиди.
  3. 3. Стъклена вата е подобна на минералната, но пълнителят е отпадъчно стъкло, което е вредно за човешкия прах. Натрупването се извършва в работно облекло, очила и респиратор. Материалът е евтин, незапалим, нетоксичен, има добра топлоизолация. Необходима е бариера срещу пара.
  4. 4. Пенопласт - най-евтиният материал за плочки. За да го поставите е необходимо отблизо, запълване на пукнатини с лепило, и е по-добре пяна. Стиропор не гори, но се топи, освобождавайки отровни газове.
  5. 5. Пенополиуретан, който по-просто се нарича пеноплекс. Произвежда се от плочи и под формата на пяна. Пяна - най-модерната изолация, разпръскващо устройство. Ненадеждна, но бърза технология елиминира и най-малките пропуски. Цената е висока, препоръчва се бариера срещу пара.
  6. 6. Насипни материали. Те включват: разширена глина, вермикулит, перлит. Произвежда се със специална технология от естествени материали: глина и скали. Топлоизолацията е достатъчно ефективна, но създава допълнително натоварване на тавански етаж поради относително голямото й тегло.
  7. 7. Традиционен народен начин, който използва дървени стърготини, слама, тръстика, смесени с глина.
Затопляне с минерална вата

Затопляне с минерална вата

В допълнение към известните топлоизолационни материали за изолация на тавански етаж се използват и следните:

  • пяно стъкло - трайно стъкло с клетъчна структура, водоустойчиво, огнеупорно;
  • торфени плочи, обикновени и устойчиви на влага, залепени от торфени влакна;
  • фибролитни плочи от дървесни влакна и цимент;
  • тръстика - евтин материал от компресирани тръстики, запалим, повреден от гризачи;
  • коркова изолация от компресирани и залепени отпадъци има добра топлоизолация, леко тегло, гризачи не са повредени.

Всеки от материалите е подходящ в конкретен случай. Няма универсална опция за затопляне на тавански етаж. Когато избирате, помислете за най-важните фактори:

  • способността на материала да задържа топлината и да предотврати проникването на студ;
  • устойчивост на огън;
  • цена;
  • удобство при монтажа;
  • екологични свойства;
  • устойчивост на влага;
  • сила на материала, експлоатационен живот;
  • устойчивост на гъби, плесени, гризачи;
  • тегло.
Топлоизолация с разширена глина

Топлоизолация с разширена глина

Задачата на домакина е да определи кои фактори са важни и кои от тях могат да бъдат игнорирани. Сред факторите, които могат да бъдат пренебрегнати, е необходимо да се разграничат огнеустойчивите свойства на материала. Изключително нежелателно е да се използват горими материали за топлоизолация, въпреки че никой не може да забрани това на отделен разработчик. По този начин, списък на огнеупорни материали за изолация дървени подове Ограничено и без страх можете да използвате:

  • минерална базалтова памучна вата;
  • насипни материали: експандирана глина, вермикулит, перлит;
  • дървени стърготини, слама, тръстика, смесени с глина.

Дървените подови конструкции трябва да бъдат импрегнирани със специални противопожарни съединения. Сравнително огнеупорна пулверизирана полиуретанова пяна, но при дългосрочно излагане на висока температура тя се срива. Ecowool не гори, а само тлее. Стъклената вата е в състояние да издържи на максимална температура от 200 °. Най-запалим е пяната. Подобни материали в пожара се топят и изпускат токсични изпарения.

Общи изисквания за изолация на таванските тавани

След като вземе решение за топлоизолация, възниква въпросът как за затопляне на тавана. Таванното припокриване съдържа елементи, чиято последователност на инсталиране е както следва:

  • Полагат се греди;
  • Отдолу е прикрепен непрекъснат филм с бариера срещу пара;
  • таванът е обвит;
  • Пространството между гредите е запълнено с нагревател;
  • хидроизолация;
  • завършването на тавана е завършено.

Затоплянето на дървени греди е по-добре да се осигури предварително, дори и на етап изграждане на къщата. Тогава е възможно да изолирате тава в пълно съответствие с технологията. Най-напред се полагат носещи греди, като от тях се прикрепя парна бариера, която предотвратява проникването на влага от дневните към нагревателя. Препоръчва се да се използва специален подсилен полиетилен или полипропилен.

Ако парната бариера не е била подредена преди, гредите вече са обвити, парната бариера е поставена върху тях. Филмът е натрупан с припокриване, фиксиран с лепяща лента, за да се осигури плътност. Освен това между гредите се полага топлоизолационен материал. Насипни материали трябва да бъдат внимателно изравнени, така че да не се създават пукнатини и кухини. Желателно е покриването на гредите с нагревател, така че студените мостове да не се образуват, като увеличават топлинните загуби.



Дървеният таван може да страда от мухъл и гъбички. Преди затопляне се препоръчва да се импрегнира дървото със специално решение, което предотвратява разпадането.

Нагревателя разпространява филма за хидроизолация. Отгоре обикновено се полагат подови настилки от обичайните преработени дъски. Като завършващо покритие се използват също ПДЧ, дебел шперплат, MDF и други подобни материали. Понякога се прави изравняване. Хидроизолацията в този случай е задължителна, въпреки че с различен метод на завършване завършването на този етап понякога се пренебрегва.

Качествената изолация може да осигури подходяща дебелина. За таванското помещение е 30 сантиметра. По-малката дебелина няма да предпази напълно от топлинни загуби. Всички материали имат подобни характеристики на термична проводимост, така че дебелината е еднаква за всички. Част от изолацията напълно запълва пространството между гредите, а останалата част се натрупва нагоре. Слоевете на рула и керемида се полагат перпендикулярно, като се избягва съвпадането на шевовете.

Затоплянето при пълно спазване на технологията позволява постигането на следните резултати:

  • предотвратяване на топлинни загуби и проникване на студен въздух в сградата, което значително намалява разходите за отопление;
  • при топлина топлоизолацията на тавана предотвратява прегряване на помещенията чрез таван на лъча, удобният микроклимат се поддържа, по-рядко се включва кондиционер;
  • правилно извършената изолация предотвратява натрупването на кондензат в тавана;
  • пара и хидроизолация защитава таванското дърво от разпад.

Характеристики на инсталацията на отделни топлоизолационни материали

Устройството за топлоизолация от различни материали в основните моменти е сходно, но има някои тънкости, свързани с характеристиките на топлоизолатора. Минералната вата е податлива на влага, поради което е необходима надеждна водна и парна бариера. За изолацията е по-добре да използвате ролки, след което да не остават бодове. Пролуките между плочите леко намаляват топлоизолацията. Задължително използване на защитно оборудване.

Пълнене на минерална вата

Пълнене на минерална вата

Разгънете ролките, като избягвате раздробяването и уплътненията, което значително намалява ефективността на изолацията.

Основата на полистирола е същият материал като този на пяната, но напълно различна технология. Той светва при по-висока температура от стиропорната, но излъчва и токсични газове. От синтетични материали, полиуретанова пяна е най-добрата. Плочите се подреждат по обичайния начин. Пяната се напръсква със специално оборудване, а полу-професионалният се доставя в цилиндри, готови за употреба. Високата употреба ограничава високата цена.

Пенопластът е много популярен, главно поради достъпността му. Но всичките му предимства са покрити със значителен недостатък: при 80 ° токсините се освобождават и при 210 ° възникват възпламеняване.

Топлоизолацията на насипни материали е налична, но трябва да се вземе предвид носещата способност на припокриването, тъй като материалът има голямо тегло. На дървения под, клетката първо се изработва над гредите, след което се излива топлоизолаторът. Такъв нагревател е практически вечен, не се поддава на разрушителни влияния.

Абсолютно екологосъобразно е изолацията на дървени стърготини. Предварително те са подготвени за опаковане. В 10 кофи стърготини, оформен в дървения материал за обработка, кофа-пух добавя вар, цимент и вода с кофата антисептично (борна киселина сапун, Bluestone). Сместа се поставя между гредите, върху тях, след това се уплътнява. Вместо вар и цимент, можете да използвате мастна глина.

Затоплянето на тавана е в повечето случаи евтино. Инвестираните средства ще се изплатят поради спестяванията при отопление. За осезаем ефект трябва да използвате висококачествени материали и да спазвате технологията. След това таванското припокриване на дървени греди предпазва надеждно от зимен студ и лятна топлина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как и какво да изолира таванаКак и какво да изолира тавана
Как правилно да се изолира подборът на материала на таванаКак правилно да се изолира подборът на материала на тавана
Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
Как да изолирате рамка къща с минерална ватаКак да изолирате рамка къща с минерална вата
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
Затопляне на тавана, покрив, таван ekowool във всяка къщаЗатопляне на тавана, покрив, таван ekowool във всяка къща
Избор на материал за изолация на фасадитеИзбор на материал за изолация на фасадите
Видове нагреватели, кой е по-добър?Видове нагреватели, кой е по-добър?
» » Затопляне на тавански етаж над дървени греди, избор на материали и технологии
© 2021 BggeHat.com