Характеристики на интериор и екстериор декорация на балкони

Всяка година, с появата на първото студено време, в апартамента започват да работят отоплителни уреди. Но не всички помещения могат да поддържат нормален температурен режим. В една стая с балкон или лоджия е с няколко градуса по-хладно, ако е налице обикновена настинка интериорни довършителни, довършителни балкони в топлото вида в същото време ще осигури задържане на топлината в целия апартамент. Затоплянето на балкона е важен етап в подредбата на помещенията. Това включва инсталиране на нови материали и завършване на всички повърхности - под, стени и таван.

Характеристики на изолация на балкони и лоджии

Преди началото на изолацията е важно да се вземе предвид факта, че площта на помещението след изолацията ще се намали. Ето защо балконите се затоплят по-рядко от лоджиите, тъй като те често имат голяма площ първоначално. Обикновено студените алуминиеви стъкла се монтират на балконите и това пространство се използва като склад за съхраняване на запаси за зимата. Затоплянето на лоджията позволява не само да се поддържа оптимално комфортен температурен режим в апартамента, но и по-рационално да се оборудва допълнително пространство. Например, на лоджия можете да направите проучване, уютна домашна библиотека, зимна градина или зала за игри.

Професионалното завършване на балкони и лоджии включва няколко последователни етапа:

  • запечатване на стружки и пукнатини на лагерната плоча на циментите;
  • подравняване на пода с циментова замазка;
  • хидроизолация;
  • топлоизолация;
  • естетическо покритие.

Важна точка е да се защити балкона от влага. Натрупаното изпарение се превръща в кондензат, който ще създаде повишена влажност в помещението. В резултат на това в апартамента ще се появи мухълът, който ще окаже отрицателно влияние върху здравния статус на жителите. Предотвратяване на появата на кондензация може да доведе до такива материали като рубероид, пенофол, водоотблъскващи маски.

Препоръчва се да се импрегнират дървените повърхности с ленено масло и антисептици.

Материали за изолация

Penoplex се счита за един от най-добрите и практични съвременни нагреватели. Този материал има пореста структура и се състои от малки затворени клетки. Той има ниска пропускливост на пара и високи топлоизолационни характеристики. В течно състояние масата се излива в матриците и след втвърдяването се получават плочки. Penoplex е много лек и удобен материал за монтаж, е устойчив на пожар и температурни промени, няма изразен химически мирис.

Най-доброто парно-устойчиво вътрешно покритие на балкона е с пяна пяна. Този материал е порест полиетилен, компресиран с метализирано лаванско фолио. Penofol не позволява в стаята лъчи на ултравиолетова радиация, има висока устойчивост на химикали, не изгнива и запазва топлината. Такава кърпа се използва за стени и под бежови междини и се поставят ставите с метализирана лента.

Последният етап от изолацията на терасите е вътрешната украса на стените, пода и тавана. Тя е тя, която дава на балкона или лоджия завършен, естетически атрактивен, модерен външен вид. Има толкова много различни материали, които ви позволяват да трансформирате малка стая, да скривате комуникации или дефекти.

Стенна декорация

Декоративна мазилка

Едно от най-достъпните средства за довършване на стените е декоративна или текстурна мазилка. Такива материали за завършване на балкона в стаята след пълно изсушаване трябва да бъдат покрити с водоотблъскващ разтвор. Нанесете гипс само в случаите, когато стените са идеално равномерни, в противен случай всички недостатъци ще бъдат "на лице". Професионалните майстори-мазилки използват различни техники за прилагане на материали, които позволяват създаването на най-необичаен, творчески и интересен интериор. Наситеността на цветовете и цветовете може да бъде избрана независимо, като се използват специални дебели цветове.

гипскартон

Вторият най-популярен материал за довършителни работи е гипсокартон. Много е лесно да се инсталира, което позволява дори и няколко часа дори най-извитите стени. Гипсокартонът е отлична основа за декориране с почти всички материали - боя, изкуствен камък, керамични плочки, тапети. Той е с висока звукоизолация, е огнеупорен и устойчив на гъбички.

Завършването на балкона с гипсокартон от външни стени трябва да се извърши след предварителна тапицерия на стените с нагревател, в противен случай поради температурни разлики този строителен материал може да се деформира. В този случай стената между апартамента и лоджията може да бъде монтирана без изолация.

Коркови плочи

Едно от необичайните и оригинални решения за декоративна украса на стените на балкона е коркова плоча. Този материал има ценни екологични, антибактериални и високи характеристики. Корковите панели са изработени от натрошен, уплътнен материал. Те се отличават с уникална текстура и лесна инсталация. В процеса на работа, коркът не се деформира, не изгнива и развива патогенни микроорганизми. Корковите панели могат да останат порьозни, но по-изобретателни домакини ги покриват с восък или боя. Специална особеност на монтажа на панели е предварителната инсталация на щайгата, към който е закрепен гипсокартонът, и неговия грунд.

Клинкер плочки

Най-практичното и издръжливо вътрешно покритие е завършването на тераси с клинкерни плочки. Използва се както за декорация на стени, така и за подове. Създава клинка от висококачествени пластмасови глини. След обработката и изпичането този материал става пълен и няма пореста структура, като естествен камък. Ето защо клинкерните плочки не абсорбират влагата и запазват първоначалните си експлоатационни характеристики за дълго време. Дебелината на плочките е само 8-10 мм, което е много по-малко от естествения облицовъчен камък. Разнообразие от цветове, наличието на оригинални колекции, които имитират естествен камък, релефна текстура - всичко това ви позволява да създавате топъл и уютен вътрешен интериор.

Други популярни материали



PVC панели - друго популярно и евтино решение за вътрешна украса на балкона. Този материал е достатъчно атрактивен и непретенциозен в грижите. Панелите трябва да бъдат избърсвани с мека влажна кърпа веднъж или два пъти месечно. Струва си да се отбележи, че декорирането на вътрешни балкони и лоджии с PVC панели е възможно за декориране на всички повърхности - стени, подове и тавани. Купувачите са привлечени от този материал поради факта, че няма нужда да купуват скъпи помощни средства - лепило, фуги, крепежни елементи.

При избора на PVC панели е необходимо да се вземе предвид тяхната ширина, това, което те вече са, толкова по-голяма е якостта на покритието, а случайно повредените площи ще бъдат много по-лесни за замяна.

Завършване на тавана

Материалът за таванното покритие на балкона е избран, като се вземе предвид вида на остъкляването - студено или топло. При студено остъкляване ще бъде достатъчно да покрие тавана с плочи от екструдиран полистирол. Те в идеалния случай скриват всички недостатъци и неравности, дават на помещението допълнителни декоративни, както и визуално увеличават пространството (когато се използват плочки от светли цветове).

При затопляне на балкона е по-разумно да се използват други довършителни материали - PVC или MDF панели. Те са монтирани върху дървена щайга и между повърхността на тавана и панелите е покрита с нагревател. Необходима е силна основа, за да може крайният декоративен материал да издържи натоварването от неговата тежест. Такова покритие на тавана на балкона ще позволи няколко пъти да се увеличат топлинно спестяващите характеристики на стаята.

Завършване на пода

За да завършите етаж на балкона е най-често използвана борда, линолеум, плочки или ламинат. Ако балконът не е остъклен, трябва да изберете водоустойчиво покритие, както и материал, който, когато е мокър, няма да бъде много хлъзгав. Подът е изолиран със същите материали като стените. Неговата повърхност е изравнена с лесна замазка, след изсъхването й се нанася хидроизолационен филм. След това са построени дървени трупи, между които е поставен нагревател. Крайният етап е фин финал. След подови настилки по периметъра на балкона, трябва да се монтират первази. Ако подът е облицован с дървена облицовка или линолеум, первазите могат да бъдат дървени, а за пода на ламината е по-добре да се закупи цокъл от PVC.

При избора на подови настилки е важно да се вземе предвид теглото му. Големият товар върху основната плоча може да доведе до необратими последствия.

С топло остъкляване, подовата настилка на балкона с нагревател е просто необходима. Като алтернатива можете да инсталирате система "топъл под" с тръби, в които се излива гореща вода от обща отоплителна система.

Външно покритие на балкона

Много от собствениците на апартаменти се притесняват от въпроса: как изглежда балконът им на улицата? Разбира се, искам фасадата на оградата на балкона да бъде чиста и привлекателна. За външна декорация на парапета най-често се използва винил или метален сайдинг. Тези трайни практически материали ще превърнат външната част на сградата в непозната.

Винилови сайдинг има отлични характеристики - не изгаря на слънце, не абсорбира влагата и не реагира на внезапни температурни промени. По-голям бюджетен вариант е да завършите парапета на балкона с профилиран лист с полимерно покритие. А най-представителният е сайдинг сайдинг. Той симулира тухлена или каменна зидария, придавайки на външния вид на балкона специална изключителност.

Най-скъпият материал за външна украса на балкона са термо панелите. Те изпълняват две основни функции: топлоизолация - декоративна. Такива панели за довършване на балкона имат малко тегло, което значително опростява работата на майсторите. На пазара има различни варианти на цветното и текстилно решение на покритието от термично стъкло.

Материали за покриви на балкони

Проблемът за покривната конструкция на балкона е от значение само за жителите на горните етажи. На междинните етажи балконната плоча на апартамента по-горе е ролята на "покрива". И все пак не можем да оставим този въпрос без внимание. Най-популярните материали за изграждането на покрива на балкона са - ондулин и велпапе. Ondulin е екологичен материал, който е устойчив на студ и слънчева светлина. Той има ниска топлопроводимост и отлична звукоизолация. Ондулин лесно се нарязва с обикновена хартия и просто се закрепва към дървената рамка на покрива с помощта на ноктите. Недостатъците на материала могат да се нарекат постепенно изгаряне на цвета, както и натрупването на прах и отломки на повърхността.

Покривът на балкони, лоджии и прозорци с метална гофрирана дъска ще струва малко по-малко от ондулин покритие. Листовете с дебелина 0,8 мм се обработват със специален антикорозионен агент и се покриват със защитен слой. Металът има висока топлопроводимост, така че се препоръчва да се използва само със студено остъкляване на балкона. Един от недостатъците на велпапето е силен звук, наподобяващ барабанна ролка, която излъчва дъждовни капки, падащи върху метална повърхност.

Добре доказани ламаринени листове. Те имат няколко слоя полимерно покритие, които удължават живота на материала. Един от съвременните материали е монолитен поликарбонат. Той има висок капацитет за предаване на светлина. С такъв покрив на балкона винаги ще бъде лек, защото е почти прозрачен.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможности за украса на балкониВъзможности за украса на балкони
Завършване и затопляне на балкони в панелни къщиЗавършване и затопляне на балкони в панелни къщи
Студен метод на остъкляване на балкони и лоджииСтуден метод на остъкляване на балкони и лоджии
Какви видове стъклени балкони алуминиев профил са?Какви видове стъклени балкони алуминиев профил са?
Как да направите остъкляване и изолация на балкони?Как да направите остъкляване и изолация на балкони?
Отопление на балконаОтопление на балкона
Какво трябва да изглежда балконът или лоджията по отношение на предложените работи?Какво трябва да изглежда балконът или лоджията по отношение на предложените работи?
Балкон и лоджия на драмата на присъединяванетоБалкон и лоджия на драмата на присъединяването
Как да украсят красива тераса и лоджия в апартаментаКак да украсят красива тераса и лоджия в апартамента
Основните видове остъкляване на балкониОсновните видове остъкляване на балкони
» » Характеристики на интериор и екстериор декорация на балкони
© 2021 BggeHat.com