Как правилно да инсталирате перваз дъска

Огънете бордюра

Последният етап от ремонта на подовата настилка е монтаж на первази. Това на пръв поглед не е най-важният елемент на интериора затваря пролуката между подовата настилка и стените на помещението, като по този начин (стаята) придобива пълен външен вид от гледна точка на интериорния дизайн. Оказва се, че инсталацията е последната процедура за довършване. Бих искал да добавя, че инсталирането на перваза не е най-трудният процес, няма проблем да се справите със собствените си ръце. Така че има нужда да се справят с всички нюанси на този процес.

Видове подови первази

Но ние ще започнем разговора си с анализа на видовете цокли, предлагани от модерния пазар. Имайте предвид, че основните видове са две: дървени и пластмасови. От първата категория има две позиции:

  • Скъпи от ценни дървесни видове, които се използват за украса на паркетни подове.
  • Евтините смърч и боровинка, с които можете да полирайте ъглите на стаята, където са поставени, например, линолеум или floorboards. Някои видове дървени первази са изработени от масивно дърво, но предната част е покрита с фурнир, изработен от скъпи породи.

Пластмасови подови первази са евтин продукт, който имитира различни видове дървесина. Така, по външния си вид, тя не се различава от естественото дърво. Поради това най-вероятно пластмасата постепенно заменя скъпи продукти от пазара.

Дървен плинт

Както бе споменато по-горе, дървена перваза е елемент, изработен от масивно дърво или фурнир. Фурнир е многопластов материал, изработен от дървесни ламели, залепени заедно.

Този тип подови первази принадлежат към категорията на естествените материали, поради което и високата им цена. Неговите отлични външни данни, плюс отлични технически и оперативни характеристики, правят от него наистина елитен довършителен материал (пропускаме продукти от бор и смърч). Тези первази са лесни за обработка, възстановяване и ремонт. Следователно можем да предположим, че те имат почти неограничен живот. Вярно е, че инсталирането на первази изисква наличието на много равномерни стени.

Моля, обърнете внимание! Специалистите не препоръчват инсталирането на дървени первази, особено фурнир, в помещения, където има отоплителна система "топъл под". Има голяма вероятност под влиянието на температурите, разпределени от топлата под, дървеният цокъл да изсъхне и да започне да се изкривява.

Ламиниран плинт

Подложка от ламинат

Ламиниран тип

Съществува и опция на пазара, която не е в голямо търсене. Но неговата много ниска цена привлича онези потребители, които са ограничени с пари, предназначени за ремонт. Този завършващ елемент е изработен на основата на MDF, върху който ламинирането се извършва с декоративна хартия. Освен това се полага още един слой, който предпазва от меламин.

Професионалистите и този продукт не са толкова много, една от които е простотата на инсталационния процес. Но има недостиг: кратък експлоатационен живот, лошо се съпротивлява на механични натоварвания, влажност и температурни промени, малка гама модели по отношение на индикатори за размера (максималната ширина е 60 мм).

Пластмасова перваза

  • Може да се монтира на всякакви стени, дори и на най-много криви.
  • Лесен монтаж и закрепване.
  • Достъпна цена.
  • Разнообразие на лицевия дизайн.
  • Той може да скрие електрическите кабели, антенните кабели и други кабелни инженерни мрежи.
  • Има гладка повърхност.
  • Пластмасовата перваза може да се почиства с всеки домакински почистващ препарат.
  • Когато декорирате паркет или пода от масивна дъска, е по-добре да не го използвате, ще изглежда твърде евтино.
  • Съставът на пластмасовата обшивка включва издутини, които могат да се различават от цялостния дизайн на подовото покритие.
  • Максималната височина е ограничена до 45 мм.

Определете количеството материал

Наклонено парче

Ъгъл на ъгъла

Тъй като основата е положена по периметъра на стаята. След това трябва да измерите тази цифра ръчно. След това добавете към получения резултат 1,5 м - това е в резерв и закръглете резултантното число. Стандартната дължина на основата е 2,5 м, така че разделете последната цифра с този номер, резултатът отново се закръглява. В крайна сметка трябва да получите броя на необходимите первази, измерени на парчета.

Височината на елемента се определя от височината на таваните в стаята. Колкото по-високи са таваните, толкова по-голяма е височината на елемента. Цветът се избира в цвета на подовата настилка, тъй като основата трябва да бъде продължение на пода. Много дизайнери смятат, че бял цокъл е класически за всеки интериор. Може би, е, но помислете в момента, в който прахът и мръсотията са ясно видими на бял фон. Така че, преди да изберете цвят, трябва да прецените всички плюсове и минуси.

Има още един подход към дизайна на интериора. Когато се опитва да вдигне един цвят в един цвят, платките за прозорци и врати. Да бъде тъп, добро решение, необичайно. И последното нещо за закупуването на този довършителни материали. Производителят произвежда стоки на партиди и поради това има голяма вероятност оттенъкът във всяка партида да бъде много различен един от друг. Ето защо съветът е да купите всички продукти от една партида.

Инсталиране на подови первази

Така че, стигнахме до най-важния въпрос на нашата статия, как да инсталираме плинт правилно, така че да се вписва в интериора на стаята и да ни служи дълго време?

Маркиране и закрепване

Основни стъпки при инсталирането

Инструкция стъпка по стъпка



На първо място, трябва да маркирате. Това се прави само ако основата се фиксира към стените с помощта на самонарезни винтове. Затова започнете инсталацията от ъгъла на стаята или от входната врата.

  • Вземете една лента и я инсталирайте точно на мястото на прикрепване.
  • От ъгъла до страната на стаята се измерва 5 см - това ще бъде първото място за закрепване.
  • От нея мярка 40-45 см - това е второто място. И така нататък.

Този метод е подходящ само за плоски стени. Ако стените имат кривина, процесът ще трябва да се приближи малко по-различно. На първо място, трябва да поставите цокъл на стената и да определите местата на пролуките, т.е. да определите кривината на повърхността. Сега всички измерени количества, споменати по-горе, се прилагат точно по същия начин. След като сте определили кривината, измервате 5 см от най-близката стандартна точка за фиксиране в посоката на пролуката. Това е друга фиксираща точка. Ако по този начин пролуката не изчезне, поставете още 5 см. И направете това, докато пролуката напълно изчезне.

Някои пластмасови летви са двойни елементи, които включват монтажна обратна плоча и декоративен връх. В много от тях са направени канали, където можете да поставите кабел или кабел. Първо, по нашия принцип, долната лента е монтирана, а горната е поставена върху нея. В много модели вече са направени монтажни отвори, което опростява инсталирането на самото дъно. Ако няма дупки, те могат да се извършват с помощта на свредло или отвертка.

Как да се фиксира перваза на лепило

Свързване на плинт

Монтиране върху лепило

Днес тази опция също се прилага. Вярно е, че трябва точно да изберете състав на лепилото. Препоръчваме лепило на базата на акрил, силиконови полимери или полиуретан. Тези лепилни материали са безопасни за човешкото здраве, без мирис и могат да се използват както в закрити, така и в открити помещения. Освен това бих искал да добавя, че тези съединения са добре прикрепени към почти всички строителни материали, както естествени, така и синтетични. Те напълно се справят с високи механични натоварвания и с промени в температурата и влажността.

Удобството на този метод на закрепване е, че няма операции за пробиване на стени. Но за да извършите инсталирането на перваза по този начин, трябва първо да направите маркировка, след това да пробвате инсталацията, необходимото подрязване и само след това да пристъпите към залепване.

Моля, обърнете внимание! Този метод има един недостатък - няма да можете да използвате отново полата. И още нещо - да се работи с лепилни разтвори трябва да бъде внимателно, така че да не ги опетнява със стени и подови настилки.

Закрепване на клеймерите

Дупка в стената

Пробиване на дупки

Това е друг вид монтиране на первази към стените. За това се използват специални закрепващи елементи - клеймери. Не забравяйте, че тези продукти на пазара са представени с различни форми, дизайн и размери. Ето защо, експертите препоръчват закупуването на клеймери заедно с плочки от един производител. Това е гаранция, че и двата елемента ще се сглобят в един заключващ механизъм.

Първо, маркирането се извършва с помощта на описаната по-горе технология. След това точките по стените се фиксират на клеймарите на всеки 40-50 см, като се използват бързи монтажи на дюбели. Важно е фиксиращите точки да са на едно и също хоризонтално ниво. Когато всички крепежни елементи са инсталирани, просто ги поставяте и леко натиснете. Ще се чуе щракване, което ще покаже, че лентата е влязла в климата.

И още две предупреждения:

  1. По-добре е да не инсталирате Kleimer на хлабави стени. Има голяма вероятност те просто да не бъдат фиксирани и первазът няма да се натисне плътно върху повърхността на стените.
  2. Ако кривината на стените е достатъчно голяма, тогава е по-добре да инсталирате клеймерите често.

Монтиране на винтове за самозатягане

Място за монтаж на стена

Монтаж на первазната плоскост с кабелен канал

Много местни майстори и дори специалисти предпочитат тази опция. Това е малко по-трудно от гледна точка на пробиване на отвори за дюбели или дървени тапи. Но е по-надеждно, възможно е отново да се използват плинтовете.

Какво трябва да обърнете внимание на:

  • При пробиване на дупки в стената е необходимо по-дълбоко с дълбочина от един до два милиметра в стената повече от дължината на пластмасовия дюбел. За да направите това, можете да поставите маркера върху самата бормашина.
  • По-добре е да затегнете винтовете с отвертка, но обърнете внимание на този факт. Не завийте до края на закрепването, нека между капачката на винта и каишката има малка пролука. Това разстояние е най-добре завинтвано ръчно с отвертка. При силен натиск барът може да получи вдлъбнатина.
  • Чрез завъртане и отвиване на винтовете на различни места можете да регулирате лентата на мястото на монтажа, така че да не само стоеше гладко, но и пропуските в близост до стените не се виждаха.
  • Ако по този начин инсталирате дървени первази или пластмасови монолитни, тогава визуализационните винтове ще бъдат видими. Това не е много красиво, затова препоръчваме да купите специална декоративна облицовка за шапките, която може да бъде избрана за цвета на перваза. Ако е монтиран цокъл с кабелен канал, винтовете ще останат вътре в елемента. Така че няма нужда да се грижите за представителен вид.

Заключение по темата

Кабелен щепсел

Инсталиране на капачката

Така че, ние се опитахме да се справим с такъв процес като инсталирането на первази. Както можете да видите, няма нищо сложно в него, затова всеки, който има умения да работи с прости строителни инструменти, може сам да извърши инсталацията.

Най-важното е, че трябва да монтирате цокъла, независимо от това, какво е положено върху пода: скъп паркет или евтин линолеум. В крайна сметка, освен чисто декоративните функции, този завършващ материал носи на себе си чисто практически задължения. С негова помощ се покрива разликата между стените и подовата настилка. И това означава, няма да има вода по време на мокро почистване, прах и мръсотия. Той предпазва долния край на стените от същите отрицателни фактори. При някои модели се полагат кабели или проводници. Това означава, че по всички показатели това е един от най-важните елементи на интериорния дизайн на стаята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем перваз за килимКак да изберем перваз за килим
Елегантен елемент от модерния широкоекранен подЕлегантен елемент от модерния широкоекранен под
Как да монтирате пластмасови первази, монтирани в основата, с винтове за самобръсначкаКак да монтирате пластмасови первази, монтирани в основата, с винтове за самобръсначка
Как да инсталирате правилно цокълаКак да инсталирате правилно цокъла
Редактирането на перваза е крайното докосване при полаганеРедактирането на перваза е крайното докосване при полагане
Инструкции за монтаж на первази със собствените си ръцеИнструкции за монтаж на первази със собствените си ръце
Широкият стилен и елегантен интериорен елемент се подсилваШирокият стилен и елегантен интериорен елемент се подсилва
Инсталация за подова настилкаИнсталация за подова настилка
Как да поставите плинтКак да поставите плинт
Как да накарам цокъла?Как да накарам цокъла?
» » Как правилно да инсталирате перваз дъска
© 2021 BggeHat.com