Елегантен елемент от модерния широкоекранен под

Как да изберем външен цокъл

Мнозина все още вярват, че подова настилка е необходима само за да се скрие пропастта между пода и стената. И че всеки "зъл дух" не се изкачи в къщата от пода. В същото време те винаги са истински изненадани, като виждат в магазина огромен асортимент от такива стоки не само с различни цветове, но и с размери. Не им се струва, че широкият бордюр може да стане част от декора на дома им.

Имате ли нужда от подово покритие?

Не много отдавна подовите первази не се различаваха по разнообразието. Това беше дълга дървена стойка, чието напречно сечение беше правоъгълен триъгълник с дължина от 3 до 4 сантиметра. Такива продукти вече могат да бъдат намерени във всеки дърводелски магазин. Те бяха заковани или завинтени с винтове. И след това за дълго време и постоянно извади мебелите, които не искаха да се изправя срещу стената така, както би било желателно.

Днес всичко е различно. Широкият цокъл за завършване на пода веднъж завинаги ни освободи от този проблем. Неговият дизайн не само ви позволява да поставите мебели близо до стената, но също така предпазва покритието на стените от случайни повреди.

В крайна сметка, без значение колко внимателно се държим у дома, от случайното появяване на следи по повърхността на стената в долната й част никой не е имунизиран. Това е особено вярно, ако в къщата има малки деца или домашни любимци.

Височината на такава багета е 10-15 сантиметра, което й позволява да предпазва стените от влага върху тях по време на мокро почистване. В края на краищата никой няма да даде гаранция, че мокър парцал или дюза на прахосмукачката няма да изскочи от ръцете и да премине през покритието на стената. И това задължително ще остави следа, която не може да бъде премахната, ако стените са залепени с хартиени тапети или боядисани с водоразтворими бои.

Тайни на избор

Най-често си спомняме первазите, когато ремонтът вече е приключил. След това, без колебание, купуваме първата налична опция. Но това е последният акорд в интериорния дизайн, който може да го подобри и да го разваля. И преди да направите такава покупка, трябва да определите какво е точно за вас.

За да се гарантира хармонично съчетаване на такъв елемент в общата картина, трябва да се спазват следните правила:

  1. Ако височината на стените в стаята не надвишава 2,5 метра, тогава ширината на багета не трябва да е повече от 7 сантиметра.
  2. Стаята с височина от 2,5 до 3 метра е идеална за продукт с ширина от 7 до 9 сантиметра.
  3. И за места, където височината на стените е повече от 3 метра, трябва да изберете продукт, чиято широчина е повече от 10 сантиметра.

Правилно подбран цокъл подсилва умело интериора на стаята и ви дава пълен облик.

Не забравяйте, че багетата е в състояние не само да затваря пролуката между стената и пода. Това е доста високо, така че можете да скриете няколко различни жици наведнъж. Независимо дали те са телевизионни, електрически или дори телефонни, няма да се придържате към тях. И ако къщата ви има домашни любимци, тя ще ги лиши от изкушението да "ядат" кабела.

Разнообразие от подови первази

Подови первази: избор

Подови первази - асортимент

Асортиментът на настоящия строителен пазар е много богат и разнообразен. И понякога е трудно да се определи избора, така че за ремонт на апартамента трябва да се подходи достатъчно сериозно. Това важи за закупуването на подови первази. Ако преди всички те бяха стандартни размери, а височината и ширината им бяха 3-4 сантиметра, днес тяхната височина може да достигне 15 и широчина 2 и по-малка от сантиметри.

Същото важи и за материала, от който са направени. Перките са:

  • пластмаса;
  • ламиниран;
  • бял полиуретан;
  • фурнирован;
  • дървесина.

Преди да вземете решение за конкретен продукт, обърнете внимание, за да се уверите, че первазите на високия етаж не са без извивки, пукнатини и перфектно плоски ръбове.

дърво

Дървени первази за пода са изработени от бук, дъб, пепел или други ценни дървесни видове. Те са доста скъпи, но в същото време те са по-трайни и екологосъобразни, отколкото други подобни продукти.



Избор на продукт за вашия дом, заслужава си да се помни, че той и дървесината за подови настилки трябва да бъдат същата порода и цвят. Ако не можете да изберете сянка, трябва да купите небоядисан цокъл, а след това му дайте цвета, от който се нуждаете.

фурнир

Идеални первази

Фурнирни високи пинове

Фурнирована висок етаж цокъл - нескъпо имитации продукти от ценни породи дървета - череша, бук, дъб, както и такива редки като палисандрово дърво, zebrawood, маслина, венге и др. Те се произвеждат от дървесина от иглолистни сортове, предимно бор, залепени на горния фурнир от скъпо дърво. Външно е трудно да се разграничи от оригинала.

Облицованите продукти се различават от техните колеги със следните свойства:

  • те са по-гъвкави и по-малко причудливи по отношение на грижата и поддръжката;
  • с времето не се разпадайте, не пускайте и не се деформирайте, когато нивото на влажност в помещението се промени;
  • имат много прецизни геометрични форми и размери, което води до хармонично комбиниране с всяко завършване на стените и пода;
  • поради използването на високи технологии в процеса на изсушаване на дървото, те не се въртят по дължината и не се огъват;
  • могат да бъдат изработени с различни размери във височина в диапазона 40-95 мм;
  • Формата може да бъде извита "обувка" или права "евро";
  • горната лента е покрита с няколко слоя лак.

Фурнирните плинтове могат да бъдат прикрепени към течни нокти, както и към самобръчкови винтове или специални скоби.

Сред недостатъците можем да отбележим хетерогенната текстура и цвета, характерни за естествения материал. Ето защо, когато инсталирате, внимателно изберете едни и същи цветни и текстурови ленти и ги инсталирайте на видими места.

ламиниран

Ламинираните плинтове могат да бъдат приписани и на изделия от дърво. Те са изработени от дървесни влакна (MDF) чрез сухо пресоване при високо налягане. На върха на вмъкнатата текстурирана хартия, имитираща различни видове дървесина. Тогава всичко това е покрито с тънък слой меламинова смола, която предпазва декоративния слой от повреда.

Най-често тези продукти се използват при завършване на пода с ламинат, тъй като външният вид на ламинат е идеално комбиниран с такъв под. Цената на ламинирания плинт може да надвиши дори фурнир. В допълнение към този недостатък може да има само директна конфигурация и височината му да не надвишава 60 мм.

пластмаса

Изработва се чрез екструзия от експандирана PVC

Плинт от пластмаса

Пластмасовите подови первази са изработени от поливинилхлорид, който също е шарени, често имитиращ дървена повърхност. За разлика от дървените продукти, този продукт не се страхува нито от излагане на влага и ултравиолетови лъчи, нито от въздействието на различни химикали. Подходящ е за всякакви подови настилки, с изключение на естественото дърво - паркет или подови ламели. Но линолеум, килим или друг изкуствен материал с висока пластмасова перваза ще бъде добре комбиниран, ако изберете правилния в сянка, форма и размер по височина.

полиуретан

Бял полиуретанов плинт, наскоро се появи на пазара на строителни материали, бързо набира популярност сред дизайнерите на интериора благодарение на своя дизайн. В крайна сметка тя ви позволява да поставите различни жици, кабели и LED ленти вътре. По външния си вид този цокъл е по-скоро като мазилка върху стената. Но това е само навън. Той няма никакво въздействие, както на висока влажност в помещението, така и на висока температура. Следователно, тя може да бъде поставена безопасно както в банята, така и в близост до отоплителните уреди.

Тази гъвкава подова перваза перфектно пада върху неравномерни и заоблени повърхности, а белият й цвят е чудесен за различни дизайнерски идеи. Особено такава багета е подходяща за стила на "хай-тек", където има много пластмаса и метал. Бих искал да отбележа един важен детайл: полиуретановият подов цокъл може да бъде покрит с всякаква акрилна боя.

Така че, ако решите да промените интериора, а бялата багета не се вписва в новия дизайн, можете безопасно да го пребоядисите в правилния цвят. Но не толкова отдавна, производителите започнаха да произвеждат полиуретанов цокъл, вече боядисан в различни цветове, включително и с имитация на дърво. Ето защо, за да изберете продукт, подходящ за конкретен проект, няма да бъде трудно.

Инсталирайте лесно!

Подложка за пода

Монтаж на висок плинт

Всеки тип подова настилка изисква специален метод на монтаж. Така че дървените и фурнировани багети се закрепват към стенния панел чрез винтове, поставяйки ги на разстояние 40-50 сантиметра един от друг. Но високите ламинирани и пластмасови плинтове се фиксират с помощта на специални лепилни съединения или скоби и скоби. Тези клеймерите първо се фиксират с помощта на винтове и дюбели към стената, а след това вече носят багета.

Що се отнася до полиуретановия продукт, той може да бъде залепен или фиксиран с дюбели. Като лепило можете да използвате бял финиш пълнител, силиконов уплътнител или лепило "течни нокти". В края на работата е необходимо да се изравнят шевовете със специален уплътнител, чиито излишъци трябва да бъдат незабавно отстранени с влажна кърпа.

заключение

Какъвто и да е проектният ви проект, прост или сложен, в интериора хармонично се вписва широк подвижен под. Той не само дава на стаята завършен вид, но и служи като потвърждение за добрия вкус на собственика.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем подови пластмасови первазиКак да изберем подови пластмасови первази
Какво е PVC плинтКакво е PVC плинт
Как да изберем таван бордюр бордаКак да изберем таван бордюр борда
Как да инсталирате правилно цокълаКак да инсталирате правилно цокъла
Широкият стилен и елегантен интериорен елемент се подсилваШирокият стилен и елегантен интериорен елемент се подсилва
Инсталация за подова настилкаИнсталация за подова настилка
Первазив дървен таван - характеренПервазив дървен таван - характерен
Монтаж на первазиМонтаж на первази
Дърво от твърдо дърво от кехлибарДърво от твърдо дърво от кехлибар
Спално бельо и не само от онлайн магазина у домаСпално бельо и не само от онлайн магазина у дома
» » Елегантен елемент от модерния широкоекранен под
© 2021 BggeHat.com