Как да инсталирате правилно цокъла

След завършване на подовата настилка хората започват да се чудят как да инсталират правилно основата?

Тази статия е посветена на основните нюанси на избора и монтажа на первази.

Първо трябва да вземете решение за избора на необходимия плинт. Тя има формата на лента, която покрива празнината между подовата настилка и стената и може да бъде изработена от различни материали.

В резултат на това може да се каже, че такива первази ще имат различни свойства и тяхното монтиране също ще се извършва по различни начини.

Асортиментът на всеки строителен магазин представя разнообразни видове первази, но най-често срещаните плотове са изработени от пластмаса и дърво.

Плинт от дърво

Плинт от дърво - прост, красив и екологичен.Дървените плоскости от дърво са изработени от фурнир и масивно дърво и са монтирани в помещения, където се полагат ламинирани подове, коркови подове или паркет.

Най-често при производството на заготовки, използвани смърч или бор масив, така и извън тях са покрити с фурнир от един или друг благороден дърво. Дървените первази, които са изцяло изработени от пепел, череша или дъб, са по-ценни.

Ако имате въпрос, как да изберете перваз дъска, отговорът му, на първо място, ще бъде повлиян от вашия собствен вкус.

Повечето первази, които са инсталирани днес, имат напречно сечение под формата на триъгълник, едната страна на която се обработва от формован нож. Профилът на тази обработка и осигурява проектирането на основата.

Важно е да запомните! Закупуването на цокъл, е необходимо да го вземете от една партида и винаги е по-добре "с резерв". Тъй като броят профили на различни профилни ножове е много голям, може да имате затруднения при избора на липсващите 2-3 метра. Що се отнася до различните партии, в тях дървото на подовата дъска може понякога да се различава по цвят. Изглежда - малко, но резултатът няма да е много приятен.

Профилът на бордовата дъска, който е около 50 мм, и долната част (подметката) - 20-25 мм, е най-разпространеният днес. Също така често се определя "Europlinth", който има формата на бар, който има единствен не повече от 15 мм. Монтирането на такова перваза улеснява гъстата мебел към стената.

Някои модели за первази имат специален канал, предназначен за поставяне на проводници в него.

Извити первази

Също така, съвременният пазар представя на потребителите гъвкави плинтове. Поради характеристиките си, те ви позволяват да закръгляте колони и стени, чиято форма е доста сложна. И вие дори не можете да мислите за правилния избор на цокъл с огъване на необходимия диаметър.

Тези первази са изработени от пепел, дъб или бук, които предварително са подложени на специално третиране, което променя молекулната структура на дървото.

Гъвкавите первази се съхраняват в запечатана пластмасова опаковка и относително бързо се втвърдяват след монтажа. Най-малкият радиус на огъване на тези первази е 20 см.

Основното предимство на цокъла от дърво - екологосъобразност. Това е така, защото е направено от естествен материал.

Това предполага основния недостатък на основата от дървото - цената му.

Дървените первази са сравнително скъпи, поради което е по-добре да ги използвате в помещения, където има подходящо подово покритие.

Често хората, които никога не са срещнали инсталацията на дървени первази, имат проблеми с това как правилно да се фиксират основата.

Често днес дървените первази не са приковани към стената, а просто се придържат към нея. За това стената трябва да е плоска, чиста и суха, така че външността на дъската да не пострада.

Пластмасови первази

Пластмасови первази - просто алтернатива на дървото.В съвременния свят пластмасовите первази са директни конкуренти на традиционните дървени первази.

При производството на пластмасови первази често се използва твърд разпенен поливинилхлорид (PVC).

Поради образуването на пяна тези первази стават относително леки, а добавянето на PVC стабилизатори към техния състав осигурява устойчивост на влага, ултравиолетови, някои химикали (например, които се намират в детергентите).

Пластмасовите первази не са абсолютно подложени на гниене и корозия.



Тъй като при ниски температури пластмасата става крехка, това ограничава използването й при външни довършителни работи.

Такива цокли са инсталирани в помещения, където подовата настилка е линолеум, килим или ламинат.

Повечето пластмасови первази имат същите форми и размери като дървените. Плочките от пластмаса, предназначени за оформяне на помещения с линолеум или килим, имат канал на предната страна.

В канала се поставя лента от балатум или килим, което води до еднаква цветова палитра.

Ето защо при избора на такова подово покритие е необходимо да се реши с въпроса за цвета на основата.

Също така изработени от пластмаса и "Europlinth", който има формата на ламели. Закрепването на такива первази се извършва на стена - за тази цел се използва специална лепяща лента.

Предимства на пластмасовия плинт - демократична цена и, в сравнение с дървена перваза, висока гъвкавост.

От пластмаса цокъл устойчиви на крайности на влажност и температура, е възможно да се използва на места, където цокъл от дърво, най-вероятно, след известно време, напукани или набъбват.

Закрепване на основата от пластмаса

Често срещан въпрос, възникващ при декорирането на стая - как да инсталирате пластмасова перваза?

Един от най-честите начини за закрепване на плотовете от пластмаса - фиксирайки го на стената с "течни нокти".

За това е необходима перфектно плоска повърхност на стената, а максималното отклонение от равнината не трябва да е повече от 0.5-0.8 mm.

Често подложката се монтира с помощта на закрепващи канали, които се намират на гърба на пластмасовата перваза.

Кант на плинт

Инсталационното направление е както следва:

  • Първо, трябва да подредите стената, където ще бъде фиксирана основата.
  • Дюбели - винтове, монтирани към стената на скритата част на крепежните елементи - метални скоби или носач. Клипса се фиксира един от друг на стъпки, не по-големи от 50 см. Ако има стени в стената, клипсите трябва да бъдат поставени така, че подът, по цялата дължина на стената, да е плътно прилепнал към нея.
  • Преди да фиксирате пластмасовото покритие върху релсите, на нивото е необходимо да проверите инсталацията им по хоризонтала.
  • Горната декоративна част на основата се вмъква в скритата част в жлеба. За този процес на перваз е разположен срещу скритата част в точката на свързване и при обратно своя страна чрез прилагане не силно натискане гърдата жлеб на закрепващите скоби.

Този метод на монтаж не уврежда основата. Ако е необходимо, старата пластмасова перваза може да бъде заменена с нова, тъй като тя може лесно да бъде демонтирана.

Плинтове от MDF

Плинтовете от MDF имат много цветове.Изведнъж, ако не се вдъхновявате от пластмасови или дървени первази при вземането на решение за избор на подови или подови первази, основата от MDF може да бъде алтернатива.

Такива плинтове се използват най-често в кантирането на подове от линолеум или ламинат, или - в декорация на стени, които са облицовани с MDF панели.

Тези первази са лесно прикрепени към стената със скоби, които имат специална форма. Краищата на основата се затварят с помощта на пластмасови капачки - това премахва възможността за повреждане на вътрешния слой от MDF.

Предимства на MDF первази - хигиенични, ниски цени, широка гама от цветове (няма нужда да мислите дълго за това как да изберете цвета на основата).

Трябва да се отбележи, че первазите от MDF имат недостатъчна устойчивост към увреждане на повърхността, т.е. нямат достатъчна сила.

Персонална грижа

За да удължи живота на всеки плинт, той се нуждае от подходяща грижа. Монтиране на широки и други типове первази само в последния етап на довършване на помещението, т.е. когато подовото покритие вече е поставено.

След монтажа е необходимо почистването на основата от строителния прах и измиването му.

Освен това, извършването на всяка почистване на стаята, просто лечение на цокъла с влажна кърпа, и по-упоритите замърсявания могат лесно да бъдат отстранени с препарати, които не съдържат агресивни агенти и абразивни частици.

Дървените первази трябва да бъдат защитени от прекомерна влага, така че поддържането им е ограничено само чрез химическо чистене.

След всичко, което сме описали, такива въпроси като "Кои первази трябва да избера?" Или "Как да инсталирате первази правилно?" Няма да ви създава никакви затруднения, тъй като има достатъчно информация за напълно съзнателен избор. И избраното от вас первази ще бъде от полза за подовата настилка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да инсталирате перваз дъскаКак правилно да инсталирате перваз дъска
Разнообразие от избор на външни цокли в интериораРазнообразие от избор на външни цокли в интериора
Монтиране на перваза на подаМонтиране на перваза на пода
Как да изберем перваза за всички случаи?Как да изберем перваза за всички случаи?
Елегантен елемент от модерния широкоекранен подЕлегантен елемент от модерния широкоекранен под
Полагане цокълПолагане цокъл
Редактирането на перваза е крайното докосване при полаганеРедактирането на перваза е крайното докосване при полагане
Широкият стилен и елегантен интериорен елемент се подсилваШирокият стилен и елегантен интериорен елемент се подсилва
Как да поставите плинтКак да поставите плинт
Как да накарам цокъла?Как да накарам цокъла?
» » Как да инсталирате правилно цокъла
© 2021 BggeHat.com