Монтиране на перваза на пода

Последният етап от всеки ремонт е инсталирането на первази. Те дават на стаята завършен вид, маскиране на празнини в ставите на пода и стената и могат да скрият и окабеляването. Правилно избраният плинт може да се превърне в истинска декорация на интериора, благоприятно е да се подчертаят предимствата на помещенията и да се скрият недостатъците му.

Монтиране на перваза на пода

Монтиране на перваза на пода

Избор на перваза

При избора на перваза, трябва да обърнете внимание на нейния цвят, текстура и размерите. Обикновено цветът на перваза се избира в тона на пода или в тона на стената.

Най-често срещаният вариант е да изберете цвета на перваза в цвета на пода. Почти всички големи производители на подови настилки имат в своя асортимент владетел на первази, които най-добре отговарят на това покритие. Ако не искате да мислите дълго за избора на цокъл, то просто купете такъв, който препоръчва производителят.

Оцветяване в цвета на пода

Оцветяване в цвета на пода

Ако стаята е здрава стена, тогава най-добрият вариант е да изберете перваз дъска в тона на стените, това ще даде на интериора пълен и завършен вид. Въпреки това, ако стените в стаята са покрити с декоративна мазилка или тапет с модел, по-добре е да откажете тази опция.

Бял первази са универсални и са подходящи за почти всеки интериор.

Празни первази

Бели первази

Понякога цветът на цокъла се избира за цвета на вратата, но тази опция не е подходяща за всеки интериор и е по-добре да не се злоупотребява с тях.

В редки случаи, на цвета на перваза е много различен от цвета на стените и пода, и съвпада с основен цвят акцент на помещението, като правило, това се прави в "дизайн" за ремонт, където за избор на цветове на интериора, отговорни професионалист с богат опит и добре развит вкус.

Подложка от неръждаема стомана

Подложка от неръждаема стомана

При избора на размера на цокъла, правилото е, че колкото по-висок е таванът на стаята, толкова по-голям е профилът на основата. При височина на тавана около 3 м е целесъобразно да се използва цокъл от класически профил с височина от 40 до 70 мм.

Первази за цвят на мебели и рамки за врати

Первази за цвят на мебели и рамки за врати

Ако в стаята има високи тавани, по-добре е да използвате тънък и висок цокъл бял или контрастен цвят.

При избора на материала первазирането трябва да се основава на финансовите възможности и вида на подовата настилка. Нека разгледаме по-подробно възможните версии на материалите.

Широк цокъл за апартамент с висок таван

Широк цокъл за апартамент с висок таван

Плинт от масивна дървесина

Това е най-скъпата версия на цокъла. Обикновено се използва в комбинация с паркет и под от естествено дърво. Естествената текстура и приятният цвят правят възможно създаването на наистина луксозен интериор. Преди монтажа такива первази са импрегнирани със защитни съединения и петна, след което са лакирани.

Плинт от масивна дървесина

Плинт от масивна дървесина

Традиционно дървени первази са закрепени към стените с помощта на винтове, чиито капачки са покрити със специален мастик. Днес е възможна по-проста и по-естетична възможност за прикрепване към течни нокти. Също така на пазара има дървени первази със скрито закрепване към скобите и дори с канали за полагане на кабела. Въпреки това цената на тези первази е доста висока.

Дървени первази трябва да се закупят от една партида, тъй като сянката на дървесината в различни партиди може да се различава. За да разберете кой цвят ще бъде направен след нанасяне на покритието с лак, намокрете го малко с влажна кърпа.

Асортимент от дървени первази

Асортимент от дървени первази

Благодарение на малките профилни неравности, оформянето и монтирането на перваза може да се извърши само на мястото на монтаж. Когато дървеният плинт се съединява в средата на стената, препоръчително е да го направите на място, което ще бъде покрито с мебели. Вдлъбнатините на ъглите са направени чрез рязане на краищата на 45 градуса. За дървени первази няма докинг елементи, така че разкрояването трябва да се извършва колкото е възможно по-внимателно.

Етаж и цокъл

Етаж и цокъл

Плинт от MDF

Това е по-бюджетна версия на основата, основният му профил е от MDF, а предната част е покрита с естествен фурнир или пластмаса, имитиращ текстурата на дървото. На външен вид тази перваза не е по-ниска от масивната дървесина, но е много по-евтина.

Плинт от MDF

Плинт от MDF

Поради голямата чупливост на MDF, первазната плоскост не е подходяща за монтаж на винтове, обикновено се закрепва към течни нокти или към скрити скоби. Вторият вариант, като правило, предвижда възможността за инсталиране на кабела вътре в перваза, което е много удобно.

Много производители завършват первази от MDF със запушалки, докинг и ъглови елементи, което значително опростява процеса на инсталиране.

Плинт от MDF с кабелен канал

Плинт от MDF с кабелен канал

Плинтуси от пластмаса (PVC)

Това е най-евтиният и най-широко достъпен на пазарната версия на цокъла. Можете да намерите пластмасови первази от абсолютно всеки цвят и профил. Пластмасите имитират дърво, мрамор, керамика и дори гипс.

Плинтуси от пластмаса (PVC)

Плинтуси от пластмаса (PVC)

Пластмасовите первази са лесни за монтаж, не се нуждаят от основата, не се страхуват от водата и са достатъчно силни. Повечето модели осигуряват възможност за скрита кабелна инсталация.

Елементи и размери на пластмасовите первази

Елементи и размери на пластмасовите первази

Обикновено PVC обшивката се състои от две части, едната от които е закрепена към стената с винтове, а другата част се захваща в нея, скривайки следите от инсталацията. Някои пластмасови первази могат да бъдат прикрепени към течни нокти, което е много удобно.

Плинтуси от полиуретанова пяна (PPU)

Тези первази са предназначени специално за декориране на помещения, те могат да имат много сложна форма, симулираща гипсови отливки. Плинт, изработен от полиуретанова пяна, съчетан перфектно с всякакъв тип подови настилки, особено добре дошли на подовете с плочки и мрамор.

Плоча от полиуретан е отлична алтернатива на подобен елемент от гипс или дърво

Плоча от полиуретан е отлична алтернатива на подобен елемент от гипс или дърво

Такива плинтове са лесно оцветени и патинирани, могат да имитират почти всички материали. Благодарение на почти идеалната си геометрия, те лесно се монтират, а ставите лесно се залепват и оцветяват.

Повечето производители на первази от ППУ предлагат гъвкави варианти на плинтовете, те могат да бъдат закрепени на почти всякаква повърхност, включително на колони и ниши.

Плинт от полиуретанова пяна в интериора

Плинт от полиуретанова пяна в интериора

Такива первази за течни нокти или специално лепило, препоръчани от производителя, се монтират.

Керамичен плинт

Керамичен плинт

Керамичен плинт

Тези первази са предназначени за използване в помещения, облицовани с керамични плочки, например в бани, басейни, сауни. Те са абсолютно водоустойчиви и са монтирани на лепило за плочки. Местата за фуги със стени и подове са допълнително залепени със силиконов уплътнител.

Големите производители на подови и стенни плочки обикновено имат в асортимента си керамични первази, които са най-подходящи за техните продукти, така че изборът на подходяща перваза не е труден.

Керамичен цокъл - сенки

Керамичен цокъл - сенки

След като изберете подходящия борд, трябва да помислите как може да бъде фиксиран. Има три основни опции за фиксиране на первазите, да ги разгледаме по-подробно.

Закрепване на основата към скритите скоби

Система за монтаж на основа Clipstar

Система за монтаж на основа Clipstar

Като правило този метод на закрепване се използва за монтиране на первази от MDF или MDF. В този случай рамката за первази се захваща в специални конзоли, които са предварително закрепени към стената с помощта на дюбели.

Поливинилхлоридна основа с скрита система за закрепване

Поливинилхлоридна основа с скрита система за закрепване

Скрапът се инсталира в следния ред.

Стъпка 1

На стената е изчертана хоризонтална линия, която съответства на височината на скобите. Точната височина от пода се взема от техническия паспорт на основата.

Стъпка 2

На линията с интервал от 30-50 см се пробиват редица дюбели. Първата и последната дупка трябва да се намират на не повече от 5 см от ръба. Ако структурата на стената позволява закрепването на скобите директно с винтове, тогава тази стъпка може да бъде пропусната.

Закрепващи елементи за первази

Закрепващи елементи за первази

Стъпка 2

Скрепителните елементи се закрепват към стената на същото ниво с определената височина, като се използват дюбели или винтове за самозатягане.

Монтажна процедура

Монтажна процедура

Когато монтирате перваза, не го натискайте твърде близо до пода

Когато монтирате перваза, не го натискайте твърде близо до пода

Стъпка 3

След като всички скоби са инсталирани, первазната платка просто виси на тях и се застопорява на място с малко усилие.

Закрепване на основата към скритите скоби

Закрепване на основата към скритите скоби

Предимството на този метод е, че няма никакви признаци на монтаж в предната част на подложката и при необходимост може лесно да бъде извадена и повторно използвана.

Закрепване на основата към дюбели

Такова закрепване най-често се използва за монтаж на PVC первази, но е подходящо за всеки перваз, състоящ се от две части, едната от които служи за закрепване към стената и монтаж на проводници, а другата е декоративна. Закрепването се извършва в следната последователност от действия.

Стъпка 1

Основната част на подложката, предназначена за закрепване, се поставя върху стената, след което се използва тънка бормашина, която прави отвори с интервал от 30-50 см, така че марка от сонда остава на стената. Първата и последната дупка трябва да се намират на разстояние 5-7 см от края на стената.

Закрепване на основата към дюбели

Закрепване на основата към дюбели

Стъпка 2

Плотът се отдалечава от стената, след което дупка за дюбелите се пробива по маркировките с помощта на сондаж с подходящ диаметър.

Закрепване на пластмасов плинт

Закрепване на пластмасов плинт

Стъпка 3

Плотът отново се опира на стената, в отворите се вкарват дюбели и винтовете се завинтват. Винтовете трябва да се завинтват без усилие, за да не се повреди PVC.

Методи за фиксиране на подови первази

Методи за фиксиране на подови первази

Стъпка 4

Последователността от действия се изпълнява за следващата перваза. При закачане в ъгъла, краищата на первазите са изрязани под ъгъл 45 градуса.

Елементи за фиксиране на основата

Елементи за фиксиране на основата

Стъпка 5

Когато первазът е завършен, върху него е монтиран декоративен преден панел, който скрива следите от инсталацията. Съединенията и ръбовете са затворени с щепсели.

Когато первазите са завършени, те са снабдени с декоративен преден панел

Когато первазите са завършени, те са снабдени с декоративен преден панел

Закрепване на перваза на течни нокти

Тази опция за закрепване е подходяща за всички видове первази, а за первази от полиуретанова пяна е единственият възможен вариант. Повърхността трябва да бъде сравнително равна, здрава, чиста и суха. Внимателно отстранете праха и мръсотията от стената. Непосредствено преди монтажа, обезмаслете повърхността с продукт, препоръчан от производителя на течни нокти.

Инсталацията се извършва в следната последователност.

Закрепване на перваза на течни нокти

Закрепване на перваза на течни нокти. Нанасяне на лепило

Стъпка 1

Първият плинт се нарязва на необходимата дължина, ако е необходимо. Ако съединението със следващата дъска за первази е в ъгъла на стаята, тогава ръбът се реже под ъгъл от 45 градуса.

Стъпка 2

Прилага се адхезивният състав. Плотът е плътно прилепен към стената и натиснат с малко усилие.

Закрепване на перваза на течни нокти

Закрепване на перваза на течни нокти

Стъпка 3

Следващият плинт е свързан с предишния, измерен и подрязан на място.

Свързване на плинт

Свързване на плинт

Стъпка 4

При необходимост се монтират лицеви плочи, декоративни капачки и ъглови елементи.

Видео - Монтиране на первази на пода

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да инсталирате правилно цокълаКак да инсталирате правилно цокъла
Редактирането на перваза е крайното докосване при полаганеРедактирането на перваза е крайното докосване при полагане
Широкият стилен и елегантен интериорен елемент се подсилваШирокият стилен и елегантен интериорен елемент се подсилва
Инсталация за подова настилкаИнсталация за подова настилка
Как да поставите плинтКак да поставите плинт
Таванни дъски в интериора - красиви и естетически приятниТаванни дъски в интериора - красиви и естетически приятни
Как да накарам цокъла?Как да накарам цокъла?
Как да инсталирате пластмасов таван бордюр бордаКак да инсталирате пластмасов таван бордюр борда
Монтаж на первазиМонтаж на первази
Как да инсталираме прозоречен перваз на пластмасови прозорци?Как да инсталираме прозоречен перваз на пластмасови прозорци?
» » Монтиране на перваза на пода
© 2021 BggeHat.com