Полагане цокъл

Тази статия ще ви покаже как лесно да инсталирате цокъла със собствените си ръце.

Както знаем, первазирането е завършващ материал, чиято основна цел е да се скрие мястото на съединението между пода и стената. Основният материал за основата е най-често дърво, пластмаса и MDF. Всеки от типовете плинт има свои собствени характеристики.

Плинт от дърво

Класическата версия на основата, която се използва при ремонта, е дървен цокъл. Този цокъл идеално се вписва във вътрешността на почти всяка стая. Необходимо е да се отчете фактът, че дървото е екологично чиста суровина и също така се отличава с отлична здравина и издръжливост.

За да инсталирате дървен цокъл, ще ви трябва следните строителни материали и инструменти:

  • Прегърни края
  • Измерване на рулетка
  • чук
  • Пистолет за "течни" нокти
  • "Течни" нокти

Също така не можете да правите без молив и квадрат.

Процедурата трябва да бъде както следва.

Първо трябва да се уверите, че пода и стените са равни, защото в противен случай използването на "течни" нокти ще бъде абсолютно безполезно.

След това определете дали ъглите на стаята са 900. За целта използвайте квадрата. После последва полагането на цокъла от дървото. Краищата на съседните первази се накланят под ъгъл 450. На обратната страна на шината се полагат "течни" пирони и се закрепва към стената, свързвайки ставите. За да надвиете по-добре опората, трябва да я смажете за известно време на стената с нещо тежко. По този начин инсталираме цокъла в стаята. Ако сте закупили фурнирован цокъл, тогава не е нужно да мислите как да прикрепите плинт от този тип. Тя се вписва по същия начин, както класическия дървен материал.

MDF цокъл

Този тип цокъл се препоръчва да се използва в стаи с подови настилки под формата на линолеум или ламинат. Той може да се използва и ако стените на стаята са изработени от MDF.

За да инсталирате перваза от MDF, ще използвате:

  • перфоратор
  • Комплект дюбели и винтове
  • С чук
  • Фиксирана отвертка
  • Ъглите и гнездата
  • Крайна трион
  • рулетка
  • с молив
  • Скоби за фиксиране на MDF - первази

Първо, на стената с стъпка от 50 см с молив е необходимо да се направят белези, чрез които в бъдеще дупките да се пробиват с перфоратор. в този случай ще бъдат вкарани не дюбели, а самовинни винтове. Самонарязващите се винтове, които се задвижват в предварително приготвени дюбели, се закрепват със специални куки под формата на куки.

Най-добре е да започнете да слагате основата от ъгъла. Скобис се поставя на основата. За ъгловите фуги са предвидени специални ъгли от пластмаса, а за краищата - за тапи. Този тип закрепване ще ви позволи лесно да разглобявате и след това отново поставите основата обратно в първоначалното му положение, без да нарушавате целостта на конструкцията.

Плинт от пластмаса

Плочки от пластмаса могат да бъдат инсталирани във всяка стая.Към днешна дата, когато декориране на стаята е най-често се използва пластмасови первази. Това не е изненадващо, защото инсталирането на пластмасов плинт е много по-лесно от дървена перваза. При закупуване на пластмасова перваза, не е нужно да се притеснявате за инсталирането й, защото този процес не изисква специална манипулация. Много удобни первази от пластмаса, в които е предвиден специален кабелен канал. Ако инсталирате перваза на дъска в стая с килим или линолеум, най-добрият начин е да използвате перваза със специална резба, където лесно можете да скриете меките ръбове на подовата настилка.

В зависимост от вида и размера на опорната дъска, монтажа може да се извърши както с помощта на вътрешната лента, така и с помощта на специални скоби.

Инструменти за фиксиране на плинт от PVC:

  • Свредло за чукове
  • чук
  • Пробийте 6
  • Нож за монтаж
  • Филипс отвертка
  • Комплект дюбели и винтове
  • клипове
  • молив
  • Ъгли за фуги от различни видове (край, външни, вътрешни, докинг)

В този случай редът на действията ще бъде както следва.



Първо, трябва да определите мястото, откъдето да започнете припоставяне на подложка - от вратата или от ъгъла. Например, преди вратите да отиде една дъска первази плюс три сантиметра. В тази ситуация е по-добре да започнете инсталирането на основата от вратата, малко по-далеч от задника. Останалите три сантиметра на ъгъла могат да бъдат покрити със специален кът за докинг.

След това изчислете необходимия брой клипове, които ще бъдат инсталирани на стъпки от 50 см. Ако повърхността на стената е много неравна, за да подобрите фиксирането на цокъла, можете да намалите разстоянието. Нанесете щипката до стената и маркирайте бъдещия отвор с молив, който тренираме с перфоратор. Дюбелът се вкарва в получения отвор и капачката му се изрязва с помощта на нож за монтаж. След това вкарайте винта в дюбела и го забийте с чук и фигура отвертка. Това осигурява клипа. След това, по същия начин, монтираме клипсите около периметъра на стаята и просто вмъкнете външната горна дъска на цокъла от пластмасата. В резултат на това получаваме гладка повърхност на основата, чийто външен вид не разваля външното закрепване.

Ъглите на первазите са свързани чрез специални свързващи ъгли, които се купуват отделно. Техният брой зависи от площта и формата на стаята.

Инсталиране на перваза на горната част на масата

Често пред собствениците на апартаменти възниква въпросът: как да прикачите цокъл към плота?Ограждането на масата на масата ще запази кухненските мебели от повреда.

Има няколко възможности за решаване на този проблем. Плотът към плота за маса може да бъде просто залепен, за целта има специални ламели на гърба, които са снабдени с лепяща лента на обратната страна. Имайте предвид, че това е дори проста опция, но много краткотраен - след известно време ще трябва да инсталирате нов самозалепващ се цокъл.

Ето защо идеалният вариант е перваза на дъската с вътрешна летва. Технологията за фиксиране не се различава от принципите на фиксиране на скобите към стената. Можете да използвате същите инструменти. Дупките във вътрешната летва се пробиват на разстояние 50 см една от друга, при условие че повърхността е плоска. Ако на работния плот има някои неравности, отворите трябва да бъдат пробити на стъпки от 30 см. Като цяло тази стойност зависи пряко от степента на неравномерност на повърхността.

Освен това, чрез лесно натискане, закрепваме външна летва на основата, а в местата на свързване и на ъглите закрепваме щепсели и пластмасови ъгли.

За плотовете на пазара на строителни материали се предлага специална уплътняваща перваза, която е фиксирана към основата с помощта на "течни нокти". По този начин, инсталирането на перваза на борда е доста постижима задача, която няма да ви отнеме много усилия и време.

Подложка в банята

За да маскирате кръстовището между стената, банята и мивката в банята, препоръчително е да използвате перваза за баня. Този тип цокъл е предназначен да предпазва стените на помещението от замърсявания и плесени. Въпреки това, въпреки всички полезни качества, не можете да го купите във всеки магазин за строителни материали.

По принцип, основата за банята е направена от пластмаса, така че не се страхува от влага и не се деформира при условия на висока влажност. Единственият му недостатък е, че след известно време то може да промени сянката си от бяло до жълто. Ето защо, помислете за тази функция при избора на подложка за стаята.

Инструменти и материали за монтаж на первази в банята:

  • Силиконови антибактериални средства
  • Течни нокти
  • Нож за монтаж
  • Измерване на рулетка
  • разтворител
  • Специален пистолет за течни нокти

Процесът на инсталиране на цокъла в банята включва няколко етапа.

Преди да продължите с полагането на основата, ставите трябва да бъдат почистени от мръсотия, да ги избършете сухи и след това да обезмасните повърхността с разтворител.

След това измерваме площите, върху които ще се монтира перваза и с помощта на нож за рязане отрязахме необходимия размер на перваза. В местата цокълни фуги трябва да бъдат отрязани под ъгъл от 450. Ако имате нужда от лента от по-голяма дължина, отколкото имате, точката на свързване не трябва да намали перпендикулярно и под наклон.

Горните ъгли на бордюрната плоскост трябва да бъдат третирани със специален антибактериален силикон. По този начин предпазвате основата от мухъл, което е особено важно за помещения с висока влажност.

Течните нокти се полагат върху вътрешната страна на основата, която ще бъде прикрепена към стената. След изтичане на времето, посочено на опаковката, можете да започнете да използвате банята.

Понякога дизайнът на баните не включва прави ъгли, а закръглени. Разбира се, въпросът веднага възниква: как в този случай да постави цокъл? Този проблем лесно се разрешава от гъвкав плинт на основата на полиетилен, който идеално прикрива всички пукнатини по периферията на помещението. Той също така се фиксира, като се използват течни нокти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Демонтаж на плинтДемонтаж на плинт
Разбираме, че е по-добре да използвате пластмасов или дървен цокълРазбираме, че е по-добре да използвате пластмасов или дървен цокъл
Монтиране на перваза на подаМонтиране на перваза на пода
Как да монтираме пластмасова перваза с кабелна тръбаКак да монтираме пластмасова перваза с кабелна тръба
Бял плинт в интериораБял плинт в интериора
Избираме MDF цокъла, който трябва да знаете?Избираме MDF цокъла, който трябва да знаете?
Елегантен елемент от модерния широкоекранен подЕлегантен елемент от модерния широкоекранен под
Полагане на гъвкав плинт за подаПолагане на гъвкав плинт за пода
Как да инсталирате правилно цокълаКак да инсталирате правилно цокъла
Редактирането на перваза е крайното докосване при полаганеРедактирането на перваза е крайното докосване при полагане
» » Полагане цокъл
© 2021 BggeHat.com