Дървени подове като достойна алтернатива на стоманобетонни плочи

В частни нискоетажни конструкции, когато се строят плочи от пода до тавана, рядко се използват масивни стоманобетонни плочи, които предпочитат конструкции, базирани на дървени греди. Предимството на такива носещи конструкции е относителната простота на тяхната конструкция, лекото тегло и достатъчна здравина. След това разберете какъв материал е необходим за създаването на таван и как се извършва инсталирането на конструкцията на практика.

Схемата на разделянето между базите - от основата до финала

В основата на подовете, построени в частни къщи са дървени греди, въз основа на носещи стени. В качеството им могат да се използват такива видове дървен материал:

  • дървен материал (масивен, залепен);
  • закръглен (калибриран) дневник;
  • дъски, зашити заедно с пирони, болтове или винтове.

Изброеният дървен материал трябва да бъде изработен от иглолистна дървесина, като лиственица или бор. Смоленият дървен материал е по-слаб поради голямото съдържание на клони, поради което те се използват като греди с малка дължина. Не се използват греди и трупи от широколистни видове като основа за припокриване, които имат ниска сила на огъване. Използването на такъв материал неизбежно ще доведе до деформация на конструкцията под въздействието на вертикално натоварване.

Дървени греди, поддържани от носещи стени, са в основата на взаимно припокриване

Дървени греди, поддържани от носещи стени, са в основата на взаимно припокриване

За да се създаде непрекъсната груба повърхност, гредите от двете страни са покрити с плоскост или плочи (OSB, шперплат). От долния етаж в бъдеще таванът (пластмасови панели, гипсокартон, дървена облицовка) се оформя на втория етаж. Подовете на втория етаж на дървени греди могат да се поставят директно върху плочите, дъските, които обличат лагеруващите елементи на таваните, или при допълнително инсталирани изоставания.

Гредите се монтират с определена стъпка, което предизвиква наличието на празнини между обшивката на подовете. Тази функция се използва за маркиране на материали в празното пространство, които имат звукоизолационни и топлинно спестяващи свойства. Ако дървени тавани споделят жилищни помещения, тяхната топлоизолация не е необходима - в този случай изолацията от шума е по-важна. Когато вътрешното пространство разделя отопляемото пространство на необитаемата таванска стая, първият приоритет е надеждната изолация на пода.

Най-надеждният звукоизолиращ материал е минералната вата с ниска плътност. За да се създаде термична бариера, често се използват полимерни изолатори (полистирен, екструдиран полистирол, полиуретанова пяна) или една и съща базалтова памучна вата. Ако се използва минерална (базалтова) памучна вата като топлоизолационен материал или шумоизолиращ материал, от долната стая се изисква парна бариера и хидроизолация отгоре.

Изчисляваме греди - напречно сечение, стъпка, дължина

За твърда етаж между етажите е надеждно, безопасно да работят и издържат очакваните натоварвания върху неговата повърхност, е необходимо да се изчисли каква част от гредите трябва да се и с това, което стъпка са поставени. Ясно е, че колкото по-дебели са лъчите или дървените трупи, толкова по-голяма е тяхната якост на огъване. Силата на цялата строителна конструкция зависи не само от напречното сечение на гредите, но и от честотата на тяхното местоположение. Нормалното разстояние на носещите подови елементи е разстояние от 0.6 до 1 метър. Не е безопасно да се локализират греди, по-често - не рационално.

За надеждността на припокриването е важно да се изчисли напречното сечение на гредите и етапа на инсталиране

За надеждността на припокриването е важно да се изчисли напречното сечение на гредите и етапа на инсталиране

Силата на лъча с едно и също напречно сечение намалява обратно пропорционално на разстоянието между опорите, т.е. носещите стени, така че дебелината на основните елементи на дървените подове се увеличава заедно с необходимата им дължина. Нормалното разстояние между опорните стени е 4 m или по-малко. За по-голям диапазон трябва да използвате нестандартни греди с разширена секция или да намалите терена. Понякога се инсталират допълнителни подсилвания (колони), за да се подсилят подовете.

Като греди се използват сглобяеми греди, които имат формата на правоъгълник в края, като монтажът на носещите елементи се извършва така, че по-голямата страна на секцията да е поставена вертикално. Нормалните секции на прътовете са 16-24 см по вертикалната страна на напречното сечение и 5-16 са хоризонтални. Закрепените дъски също така образуват пръчка, но силата на такъв тандем е малко по-ниска от тази на масивна дървена част, която се взема предвид при изчисляване на натоварването върху дървени подове. Най-нерационалният тип дървесина, използвана като носещи греди, е дървен материал, който има същата здравина като конвенционалната пръчка, която може да се получи чрез обработка на кръгла дървесина, но много по-голяма тежест.

Точното изчисление на допустимото натоварване върху гредите е отговорност на професионалните строителни инженери. За да се изчисли изчислената сила на припокриване, се използват много сложни формули, с които хората със специално образование могат да работят. Има обаче таблици, с които можете да изберете приблизително напречното сечение на дървени греди в зависимост от разстоянието между опорите и стъпалото на опорните елементи на пода. Например, когато участъка между стените на подкрепа 2 m препоръчва бар раздел 75h100 в стъпка 75h150 60 cm, а разстоянието между гредите 100 см. Със същото разстояние между опорите трябва трупи диаметър 13 см (Етап 1 М) и 11 cm (етап 0.6 т).

Колкото по-голям е обхватът, толкова по-малка е разстоянието между гредите

Колкото по-голям е обхватът, толкова по-малка е разстоянието между гредите

Тези секции от носещ дървен материал са валидни при оперативно натоварване на тавани, ненадвишаващи 400 kg / m2. Това натоварване се изчислява в случай на устройство на втория етаж на цялото жилищно пространство. Ако таваните разделят долните стаи от необитаемата таванска стая, те се придвижват от товар от 160 кг / м2, при който се намалява напречното сечение на лагерните лъчи. Ако в определена част от втория етаж на етаж се очаква увеличен концентриран товар (монтиране на масивни обекти), в тази точка се монтират допълнителни греди.

Начини на закрепване на лагеруващите елементи към стените - надеждно закрепване



Най-добрият начин да инсталирате дървени подове между етажите е да създадете греди в специални ниши, които се оформят при издигането на стени. В стените са построени дървени трупи или греди, не по-малко от 12 см от всяка страна, което осигурява надеждна подкрепа за припокриване. Този метод е от значение за изграждането на стени от всякакви строителни материали - в тухлена къща, в сграда, изработена от строителни блокове или от дървени материали.

Нишите за монтиране на греди или дървени трупи са направени повече от разфасовките от дървен материал. Това е необходимо за правилното им инсталиране в гнездото и възможността за настройка в една хоризонтална равнина. Много греди, които се вмъкват в стената, се третира първо с антисептично импрегниране, и след това покрити с битум смола, след което ролка непромокаем материал в два слоя. Краят на гредата е нарязан под ъгъл и не е изолиран. Това е необходимо, за да се осигури свободното освобождаване на парата, генерирана от нагряването на дървото.

Обработена и защитена от влага, в нишата на стената е монтирана дървена греда, така че да няма директен контакт със строителния материал, използван за изграждане на стените. По-долу регистър или дървен материал обработен е затворено защитни импрегниране фрагмент дърво, от двете страни, а до края пропуските, останали за вентилация, изпълнени със стъклена вата или коноп. За да се увеличи силата и надеждността на припокриването, всеки четвърти или пети лъч се привлича към опорната стена чрез анкерна връзка.

По време на изграждането на стените се образуват специални ниши, в които се образуват гредите на тавана

По време на изграждането на стените се образуват специални ниши, в които се образуват гредите на тавана

Създаването на греди в стените на нишите е класически начин, доказан като надежден за много години експлоатация. Но този метод на закрепване на носещите елементи на вътрешно покритие може да се използва само по време на строителната фаза на къщата. За да се фиксират гредите върху заградените стени, сега се използват специални метални крепежни елементи, които са един вид случай за задния край на шината. Такива детайли се закрепват за първи път към стените, а в тях лагеруващите елементи на припокриването се фиксират и фиксират с болтове или винтове.

Вторият начин за фиксиране на дървени греди се счита за по-технологичен, процесът на припокриване е по-бърз. Но ако вземете предвид надеждността на връзката, класическият метод, който приема подкрепата на гредите или трупите директно върху носещите стени, е извън конкуренцията.

Създаване на припокриване между първия и втория етаж

Устройството на дървени подове между етажите се намира на няколко етапа, отделени във времето. Ако инсталацията на носещите греди в изграждането на стените, по-нататъшното им загрубялата кожа, изолирани тавани, довършителни финала таван на приземния етаж и етаж на втория - много по-късно, когато къщата е построена и покрита.

Гредите се монтират, когато стените на приземния етаж са готови

Гредите се монтират, когато стените на приземния етаж са готови

Монтирането на греди обикновено се извършва, когато стените се повдигат до нивото на един етаж. Зидани стени, направени по периметъра, както и изграждането на носещи колони са хоризонтална основа, на която е удобно да се изложи на дървени барове с минимум, чрез монтиране на същото ниво. Първо инсталирайте външните греди, които се полагат, като не достигат 5 cm до вертикалната повърхност на стените. Тяхната относителна позиция по време на монтажа се контролира от нивото на водата или лазерното ниво. Междинните носещи елементи на структурата на междустарковите помещения са разположени в хоризонтална равнина по протежение на ориентировката - низ, опъната между крайните релси или дълъг лост, монтиран отгоре.

Преди монтажа режещото дърво се обработва с антисептици и разтвори (навсякъде по повърхността), които намаляват способността на дървения материал да гори. Краищата на гредите, разположени по стените, се обработват, както е описано в предишния раздел. За да се предотврати преместването на решетките, те често се закрепват към стените със скоби или тел, след което продължава полагането на стените на втория етаж, през които дървеният материал се фиксира постоянно. Ако не достигнем един или два реда до крайното ниво на стените (в зависимост от използвания зидарски строителен материал), полагаме и подовата настилка на втория дървен под по същия начин. След завършване на зидарията, заобикаляйки инсталираните греди и върху стоманобетонния подсилен колан, които формират основата за началото на изграждането на покрива (монтаж на Mauerlata).

Гредите са основата на припокриването, тяхната носеща част. За да се направи основата за довършване на двата етажа, е необходимо да се създаде плътна черна повърхност, без да се забравя изолацията (звукоизолацията) на таваните и лежането, ако е необходимо, на хидроизолацията. Това се прави в такава последователност.

  1. 1. Направете ролката на дъното. За тази цел е по-добре да се използват дъски (не е възможно изрязване), които са зашити през гредите, фиксирани към тях с винтове. Ако е необходим слой от материал за пароизолация (филм), той се прикрепя към плочите на подовите плочи, преди да се образува валцоването.
  2. 2. Следващият етап на работа се извършва от горния етаж и се състои в полагането на топлоизолационен материал, който запълва пространствата между гредите.
  3. 3. След полагане на нагревателя (шумоизолация), ние образуват слой от хидроизолация и обвивка на греди. На горния етаж е по-изгодно да се положат дъските с OSB или шперплат плочи, които веднага ще създадат основата за полагане на довършителния материал. Ако използвате дъски с ниско качество, ще трябва да инсталирате допълнително изоставащите и вече да образуват подови покрития над тях.

От дъното на пода се прави щайга на базата на подвижните дъски, покрити с гипсокартон, декоративни PVC панели или друг завършен материал. На последния етаж има подова настилка (чиста подова настилка).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дървени греди за избор на таванДървени греди за избор на таван
Подреждане на подове в тухлена къщаПодреждане на подове в тухлена къща
Дървен под с ръцеДървен под с ръце
Устройството за припокриване в дома от газобетонУстройството за припокриване в дома от газобетон
Сфера на кофража и начините на използване в строителствотоСфера на кофража и начините на използване в строителството
Приложение на дървесината и неговото производствоПриложение на дървесината и неговото производство
Нова строителна технология от Osl на дървени трупиНова строителна технология от Osl на дървени трупи
Къщи от финландски ламиниран фурнир, плюс и минус материалКъщи от финландски ламиниран фурнир, плюс и минус материал
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Стенни стоманобетонни панелиСтенни стоманобетонни панели
» » Дървени подове като достойна алтернатива на стоманобетонни плочи
© 2021 BggeHat.com