Изравняване на дървения под

Много по-лесно и по-евтино е да се реаниматира стария под на дъските, отколкото да се извърши пълна подмяна на покритието. Разбира се, двата трупа и дъски трябва да са достатъчно здрави за това, а повредените зони не са твърде големи. Извършете подравняването на дървения под по няколко начина, в зависимост от степента на деформация.

Изравняване на дървения под

Изравняване на дървения под

Определете състоянието на пода

За да изберете правилно метода на подравняване, първо трябва да прецените правилно степента на щетите. За да направите това, трябва да се ходи по повърхността, внимателно да проучи всеки сантиметър от пода, 1-2 за отстраняване на борда и да инспектират трупи. Ако видите развалени или червячни бъгове райони се нуждаят от сериозни ремонти, включително подмяна на повредени части. Ако на греди и дъски в добро състояние, без никакви пукнатини и гниене, на пода не флекс и не скърцат под товар, но поради дефекти само занемарено боя и вълниста повърхност, разходите за ремонт ще бъдат минимални.

Оценете състоянието на пода

Оценете състоянието на пода

Една или повече дъски трябва да бъдат премахнати, за да се прецени повредата

Една или повече дъски трябва да бъдат премахнати, за да се прецени повредата

Малките цепки или скърцане също не са проблем, тъй като не е трудно да се отстранят такива дефекти. Ако слотовете между дъските са по-широки от 10 мм или има забележим наклон на пода, дървената повърхност трябва да бъде покрита с листов материал, например ПДЧ.

Подравняване с циклични

Подравняване с циклични

Подравняване с циклични

Така че, ако вредата е минимална, най-лесният начин за подравняване на пода е да се лекува с чиновник. Ако машината не е в състояние да наеме, можете да използвате електрическото пистолет.

Стъпка 1. Подготовка на повърхността

От стаята извадете всички ненужни, свалете первазите, внимателно почиствайте боклука. Шапките на чуковете са изковани с чук с помощта на доилна машина, така че те да се удавят в дъските на няколко милиметра. Свободните зони, съседни на изоставането, са допълнително подсилени с винтове.

Стъпка 2. Затъване

Подскачане на пода

Подскачане на пода

Подова настилка от дърво

Подова настилка от дърво

При работа с циклонната машина са необходими слушалки и респиратор. Започнете работа от ъгъла, като бавно се движите по стената. Достигайки до втория ъгъл, машината се разгъва и се движи в обратната посока, обработвайки повърхността на пода с тесни ивици.

Стъпка 3. Запълване на слотовете

След отстраняване на горния слой от дърво, всички пукнатини и пукнатини в пода стават видими. За да ги запечатате, използвайте акрилен пълнител с подходящ нюанс, който внимателно се нанася и изравнява с метална или гумена шпатула.

Възстановяването на дървения под позволява да трансформирате повърхността

Възстановяването на дървения под позволява да трансформирате повърхността

Стъпка 4. Окончателна обработка на пода

След като чакат сухия шпакловък, дъските отново се плетат, след това подът се вакуумира и грундира. Ако грундът абсорбира много бързо, трябва да се приложи друг слой за затваряне на порите на дървото. След това дъските могат да бъдат боядисани или отваряни с дървен лак.

Паркетът е лакиран

Паркетът е лакиран

Изравняване на листа

В случая, когато на пода има неравности поради деформация на дъските, но е напълно хоризонтална, е възможно да се приведат листа с помощта на покритие - шперплат, талашит, циментова плоча от дървесни частици или влакна гипс. MDF за тези цели не е подходящ, тъй като тя е под формата на основата с течение на времето.

Изравняване на листа

Изравняване на листа

Сравнителна таблица на листови материали за подови настилки

Име ХарактеристикиТелност
Влагоустойчив шперплатВисока якост, топлоизолационни свойства, подходящи за всякакви покрития4 до 24 мм
Цимент-частици (DSP)Сила, екологосъобразност, непоносимост10 до 32 мм
частициВисока здравина, звукоизолация и топлоизолационни свойства, лесна работаОт 6 до 28 мм
Дъски от гипсокартонПодходящ за всяко покритие, има идеално равна повърхност, топлоизолационни свойства10 до 12,5 мм
OSBВисока здравина, издържливост, подходяща за всички покрития9 мм

За работа ще ви трябва:

  • отвертка;
  • електрически мозайката;
  • самобръчкови винтове;
  • грунд;
  • акрилен уплътнител или шпакловка;
  • всеки листов материал за пода.

Етап 1. Получаване на основата

Отстранете первазите, премахнете пилингната боя от повърхността на пода, запушете изпъкнали нокти, покрийте ги с шпакловка и слотове в дъските. След това извадете боклука и прахта, земята се смила.

На снимката - процесът на грундиране на дървения под

На снимката - процесът на грундиране на дървения под

Стъпка 2. Рязане и монтаж на материала

Размерът на листа от ПДЧ е 250x185 см, шперплат - 125х125 см, така че за удобство ламелите са нарязани на няколко части. Оптималните за полагане са квадратите с размери 60х60 см - те са по-слабо засегнати от температурното разширение, тъй като броят на амортисьорите се увеличава. Материалът е изрязан с режеща машина с малки зъби или електрически мозайката, така че по време на рязане ръбовете на ПДЧ да не се разпадат, трябва да поставите лентата за боя по линията на рязане. Нарязването на шперплата трябва да се извърши колкото е възможно по-внимателно, така че не се образуват издраскани ръбове.

Рязане на шперплат

Рязане на шперплат

Важна точка: ако разрязването на листа от шперплат разделя ръбовете му, материалът за полагане върху пода не е подходящ.

Така че листата, нарязани на квадратчета, се внасят в стаята, разположени на пода и приспособени към размера на основата. Нарежете материала под съществуващите издатини или ниши, отрязвайте външните листове, за да преместите шевовете, оставете технологичните пролуки около периметъра на помещението и шевовете на шева между самите квадрати. За да не се объркат елементите при полагане, веднага след поставянето, всеки квадрат трябва да бъде номериран.

Шперплатът преди инсталацията е по-добре номериран

Шперплатът преди инсталацията е по-добре номериран

Стъпка 3. Покритие

Когато използвате водоустойчив шперплат, можете веднага да започнете да лежите, но ПДЧ трябва да бъде предварително обработен с масло или покрит с 2 слоя грунд. Първият лист е поставен от ъгъла, като между ръба и стените има празно пространство от 1-1.5 см. Дължината на винтовете за самозатягане трябва да е три пъти по-голяма от дебелината на материала. Завийте винтовете на места, където материалът е в тесен контакт с плоскостта, т.е. в горната част на вълната. Ако вълните се движат по всяка дъска, могат да се използват листове с дебелина 8-10 мм, но ако разстоянието между вълните е повече от 20 см, препоръчителната дебелина е от 16 мм.

Павета

Павета

Разстоянието между винтовете не трябва да надвишава 20 см. Отворите за крепежни елементи предварително се разширяват в горната част с по-голям диаметър, така че самобръбните винтове да са скрити в дебелината на материала. Между съседните листове шперплат оставят празнина до 10 мм, редове се подреждат с офсетни шевове върху половината лист. При необходимост е възможно да се монтира втори слой покритие, припокриващ долните шевове с цели листове. Двата слоя са закрепени заедно с винтове за самозатягане.

Закрепване на листове от шперплат

Закрепване на листове от шперплат

Стъпка 4. Завършване



Когато се полага грубото, връзките между листовете и жлебовете от винтовете се покриват с акрилна мазилка или уплътнител на една и съща основа. След това, с помощта на ниво, проверете хоризонталността на пода, липсата на неравности. Грубите площи се обработват с шкурка или шлайфане, отстраняват се прах от повърхността, от земята. След това основата е напълно готова за полагане на покритието.

Шперплат - най-евтиният и бърз начин за изравняване на дървения под

Шперплат - най-евтиният и бърз начин за изравняване на дървения под

Шперплатът може да стане покритие, ако е лакиран

Шперплатът може да стане покритие, ако е лакиран

Видео - изравняване на пода с шперплат

Облицовка от шперплат

Облицовка от шперплат

Облицовка от шперплат

Ако в допълнение към вълнообразна повърхност на пода има забележим пристрастия прилага друг начини за поставяне - закрепване шперплат на гредите. Така че е възможно да се приведе в съответствие капките от 3 до 10 см височина и да се подготви солидна основа за всяко покритие. При работа с барове, твърди панели, и ширина шперплат лента до 4 cm Подготовка на основата се извършва като стандарт забавяне :. Всички излишно направи стаята, цокли отстраняват, почистват стари покритие, вградени дефекти.

Стъпка 1. Изравняване на пода

От най-високата точка на основата маркерът се проектира върху стената с равномерно измерване. Разстоянието, равно на дебелината на покритието, намалява и се поставя друга маркировка. Сега, използвайки нивото на водата, маркерите се поставят на тази височина по целия периметър и се свързват на една линия. Това е нивото на секса.

Стъпка 2. Инсталиране на дневника

Под шперплат

Под шперплат

Ако съществува риск от навлажняване на основата, върху плоскостите се поставя филмът за хидроизолация, в други случаи закъсненията се прикрепват директно към дървената повърхност. Можете да инсталирате гредите както покрай, така и по дъските.

Инсталиране на дневника

Инсталиране на дневника

Дървените трупи се поставят равномерно в паралелни редове на разстояние не повече от половин метър и са заковани с нокти. След това, като се използват равнини и дървени подложки с различна дебелина, всяко изоставане се поставя хоризонтално. За да не се движат подложките, те са залепени заедно. Когато всички остриета се изравняват, гвоздеите са изковани докрай и сигурно фиксират гредите на дървения под.

Ако шперплатът е тънък, трупите трябва да се поставят на кратко разстояние

Ако шперплатът е тънък, трупите трябва да се поставят на кратко разстояние

Колкото по-тънки са шперплат, толкова по-малка е разстоянието между закъсненията - на места, където се очаква увеличен товар на пода, допълнително закрепват напречните ребра от по-малките релси между закъсненията.

Стъпка 3. Полагане на шперплат

Полагане на шперплат

Полагане на шперплат

Шперплатовите листове се нарязват на квадратчета и се поставят върху дървените трупи за настройка. На всеки квадрат е необходимо незабавно да маркирате местата под крепежните елементи, така че при полагането да не пробивате излишните дупки. Ако материалът е чист и гладък, няма ненужни пропуски, можете да го прикрепите към изоставането. Започнете с последния квадрат и постепенно се движете по редицата. Самонарязващите винтове трябва да се излеят леко в шперплат, така че капачките да са 1-2 милиметра под повърхността. Не забравяйте да следвате ставите - те не трябва да съвпадат никъде.

Шпакловки на подови настилки

Шпакловки на подови настилки

Стъпка 4. Монтаж на вентилационни отвори

За да удължите живота на дървената основа в пода, трябва да се правят малки отвори за вентилация. В противоположните ъгли на стаята, за предпочитане под нагревателните батерии, определете местоположението на вентилационните решетки и направете в шперплата чисти изрезки. Над инсталацията на вентилационната решетка, след като сте пропуснали връзките с лепило или уплътнител.

Вентилационна решетка

Вентилационна решетка

Стъпка 4. Завършете пода

Завършеното покритие се проверява на ниво сграда, проверява се всички фуги и места за закрепване. Ако не се наблюдават дефекти, шевовете и жлебовете на винтовете са покрити с шпакловъчен материал, след това повърхността е почистена и обезпрашена. Накрая, праймерната смес се нанася и субстрата се оставя да изсъхне.

Подготовка на пода от шперплат

Подготовка на пода от шперплат

Изравняване със замазка

Ако дървеният под е монтиран на бетонни подове, дъските са достатъчно дебели и здрави, а неравностите са не повече от 1 см, изравняването на повърхността ще помогне цедка. За да направите решение, суха смес за замазки Vetonit 3300 е най-добра.

Суха смес за подова настилка

Суха смес за подова настилка

В процеса на работа ще се нуждаете от:

  • съд за добив;
  • смесител за сгради;
  • стъклопластова мрежа;
  • грунд;
  • шпатула;
  • шпакловка;
  • полиетиленово фолио;
  • сечерник.

Стъпка 1. Подготовка на пода

Подготвяне на пода

Подготвяне на пода

Табла почистени от стара боя, мазни петна, отломки и прах, цокли отстранени и поставени вместо да ги тънка дъска за пропуските не се получи решение. Слотовете между пода и дъските, както и малки пукнатини и жлебове, са размазани, цялата повърхност е смляна.

Стъпка 2. Хидроизолация и армировка

Хидроизолация и армировка

Хидроизолация и армировка

На полиетилен филм етаж дъска обезпечени с лента припокриващи стави подредени ленти са положени върху укрепването на фибростъкло окото. Към мрежата не се движат и се появяват при изсипването на сместа, тя е закрепена към пода от щапелни скоби. Много е важно да фиксирате скобите, така че мрежата да не е плътно притисната към основата. Тя трябва да бъде в дебелината на разтвора, но не под него, иначе няма смисъл в неговата опаковка.

Стъпка 3. Запълване на сместа

Сухата смес се изсипва в контейнер с чиста вода, като се наблюдават пропорциите, посочени на опаковката, и се предотвратява за минута от строителния миксер. Крайният състав трябва да се приложи и да се изравнява за 15 минути, докато разтворът започне да се втвърдява. Сместа се излива върху пода и се изравнява с назъбена широка шпатула по цялата повърхност.

Стъпка 4. Завършете обработката

След 4 часа след нанасянето на замазката дъските по стените могат да бъдат внимателно извадени и фугите почистени. След това повърхността е готова за завършване.

Сместа е наводнена и изравнена

Сместа е наводнена и изравнена

Понякога изравняване дъска етаж и с помощта на циментова замазка пясък дебелина до 7 cm. Въпреки това, в този случай, както и на самия етаж, а подовете трябва да бъдат много силни, в добро състояние, че старата етаж е рядкост.

Видео - Изравняване на дървения под

Видео - Как да изравним дървен под в стара къща

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонт на подови настилкиРемонт на подови настилки
Ремонт на пода със собствените си ръцеРемонт на пода със собствените си ръце
Как и какво да изравним на специалистите по съвети за дървен подКак и какво да изравним на специалистите по съвети за дървен под
Подравняване на пода от таблаПодравняване на пода от табла
Ако дървените подове викат какво да правят?Ако дървените подове викат какво да правят?
Капитал и козметичен ремонт на пода в ХрушчовКапитал и козметичен ремонт на пода в Хрушчов
Как да се изравни дървен подКак да се изравни дървен под
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Подравняване на дървен под за ламинатПодравняване на дървен под за ламинат
Тънък ремонт, отколкото покриване на пукнатините в дървения подТънък ремонт, отколкото покриване на пукнатините в дървения под
» » Изравняване на дървения под
© 2021 BggeHat.com