Затъмнява как работи и къде се свързва?

Dimmer е специален регулатор на мощността, с който можете да промените блясъка на нажежаемата или светодиодна светлина. За продавачите на електрически стоки това устройство е известно с още две имена - вариатор и димер. И най-разумните собственици го знаят като много ефективен инструмент, който ви позволява да спестите от плащането на сметки. Затова в тази статия ще разгледаме типичните видове димери, ще оценим техните предимства и недостатъци и ще разберем как да свързваме варианта към мрежата.

Пет причини да купите димер

Можем да посочим поне пет причини, които оправдават закупуването на димери:

  1. 1. Благодарение на вариатора, експлоатационният живот на лампата с нажежаема жичка, халоген и светодиод се увеличава 20 пъти, което е много полезно, особено предвид високата цена на някои осветителни устройства.
  2. 2. Средната дневна консумация на електроенергия се намалява с 15-55% (в зависимост от вида на източника). За това димерите се оценяват както в ежедневието, така и в производството.
  3. 3. Димери ви позволяват да изградите система за дистанционно управление за осветяване на дома. Без такъв регулатор е невъзможно да се изгради каквато и да е интелигентна къща или система за наблюдение, която да изплаши нарушителите.
  4. 4. Вариатор увеличава ефикасността и възможността за представяне на вътрешното осветление. Създайте нещо интересно и оригинално, без да използвате регулатори на светлината, е почти невъзможно.
  5. 5. Димерът може да се използва и като конвенционален превключвател. Ето защо дори и много консервативните потребители могат лесно да се справят с такива устройства.
С помощта на димер можете да промените силата на светодиодите и крушките с нажежаема жичка

С помощта на димер можете да промените силата на светодиодите и крушките с нажежаема жичка

Както можете да видите, предимствата на такива регулатори са повече от очевидни. Ето защо повечето модерни къщи не са оборудвани с традиционни бутони, а с димери. Въпреки това, максималната полза от закупуване само на най-далечните зрители на собственост, които са избрали за оптимален вариатор модел. Ето защо ще трябва да проучим устройството и характеристиките на типичните разновидности на такива устройства.

Как функционират устройствата - преглед на типичните дизайнерски решения

Първите вариатори бяха сглобени въз основа на най-простото устройство за дозиране на напрежението в мрежата - реостата. Той е отнел част от силата на осветлението, за да се превърне в топлинна енергия в съпротивлението на намотката, намаляване на интензитета на светлината и топло волфрамова жичка в крушката. Въпреки това, при минимални димери яркост с нажежаема жичка, контролери стават много горещи (на макарата взе много енергия), което се отразява на общата противопожарна безопасност домове.

Следващото поколение димери работи на базата на автотрансформатори - инструменти с комбинирана първична и вторична намотка. Такъв трансформатор гарантира наличието не само на магнитна, но и на електрическа връзка между схемите. И ако организирате няколко изхода от намотките, те могат да премахнат различно напрежение. В резултат на това, преминаването между терминалите на автотрансформатора, потребителят може да промени яркостта на лампата, като контролира разликата в потенциала (напрежението). Цената на такъв вариатор обаче не се различава от цената на средния трансформатор. Друг недостатък на дизайна е твърдото тегло.

Поради това, следващото поколение на къси светлини, събрани въз основа на полупроводници с помощта на транзистор или semistornye ключове. Те намаляване на синусоида променливо напрежение в отговор на изпомпване на тиристор и dynistor, който се свързва с диоден мост, кондензатори и променливи резистори. Благодарение на това текущата стойност на тока и напрежението варира на клемите на регулиращия блок. Това е всъщност полупроводниковия превключвател на лампа липсва само необходимите части от синусоида променливо напрежение, рязане на консумацията на енергия на устройството.

В този случай механизмът за регулиране сам по себе си е бил поставен в сравнително малък корпус, не е отопляван и е бил много евтин. Значителен недостатък на полупроводниковата версия са силните колебания на електромагнитното поле, които нарушават работата на потребителската електроника. Ето защо, в най-новите модели, заедно с ключова полупроводникови структура регулатор присъства и капацитивен или индуктивен дросел изравняване електромагнитни колебания. И такъв вариант вече може да бъде поставен на мястото на превключвателя, без страх от последствия за рутери и мобилни телефони.

Единственият недостатък на модерния полупроводников димер с дросел е пълната неспособност да се контролират устройства с подадени токове с минимален коефициент на нелинейно изкривяване. Това означава, че е невъзможно да се постави такъв регулатор на електрически мотор, флуоресцентна лампа или индукционно устройство.

Основни разновидности на димери - модерна класификация

Цялата гама от производители на модерни вариатори могат да бъдат класифицирани според три критерия: първо, като се използват структурните характеристики (ефективност), и второ, от вида на механизма на устройство за контрол на работата и, трето, от вида на лампа, светлината на която се регулира от по-бледа. С първия знак асортиментът е разделен на три основни групи: модулен, комбиниран и моноблок. Първата група включва димери, монтирани в шкаф за превключване. Те контролират осветлението в общия вход - във фоайето, коридорите, стълбищата.

Втората група включва регулатори с превключвател. В този случай правителството е разделено. Превключвателят има един бутон, а димерът има още един. Третата група включва димер-превключватели, монтирани вместо традиционни прекъсвачи. Тези устройства се използват за регулиране на осветлението в конкретни помещения или отделни зони. Те ги поставят в превключвателните кутии.

Клавишните димери се контролират от два бутона

Клавишните димери се контролират от два бутона

Съгласно втората характеристика асортиментът е разделен на пет групи:

  • Ротари - тук за контрол се използва "шайба", въртяща се около оста.
  • Turn-push - работи по подобен начин, но "шайбата" ще трябва да се удави в панела, преди да се завърти. Такъв контролер е защитен от прекомерно детско любопитство.
  • Клавиатура - контролира се с бутони, като по правило те са две. Един от тях е отговорен за регулирането на светлината, а втората е за включване и изключване.
  • Сензорни - в този случай за контрол използвайте панелите със същото име и можете да регулирате лампата буквално с едно движение на пръстите.
  • Отдалечено - под тази схема, контролите се поставят на външна конзола, която изпраща инфрачервени лъчи към базата, в която остава само механизмът за изпълнение на тези команди.

Някои модели обаче могат да бъдат приписани директно на две групи. Например почти всеки дистанционен димер е снабден със сензор, клавиши или ротационна "шайба". С помощта на тези елементи се прилага механизъм за ръчно управление. В допълнение, много често можете да видите хибридни ротационни и клавишни групи.

Чрез третия критерий, асортиментът е разделен на две групи: стандартно и ниско напрежение. Първата включва обикновени лампи, работещи от мрежата на 220 волта. Втората група включва източници на светлина, захранвани от мрежи с ниско напрежение с 12-24 волта. В този случай стандартните димери контролират работата на лампите с нажежаема жичка и LED крушки, и нисковолтови - халогенни източници и LED ленти. Ето защо, проектирането на нисковолтови вариатори понякога включва стъпкови трансформатори.

Как да изберем ефективен вариатор - седем съвета за купувача



На първо място, димерът се инсталира в мрежата само в случай на лампи с нажежаема жичка или регулируеми светодиодни или халогенни източници. Конвенционалните LED светлини се регулират с помощта на варианти с някои трудности.

На второ място, управляващо устройство е смислена връзка само ако източниците (или групи от източници) емисии, чиято мощност е над 40 вата. Под това ниво на мощност къси светлини не са спуснати, така че единната 10- или 15-вата LED лампи такива проверки не са установени, но 4-6 източници (в полилея или окачения таван) с тези - много лесно.

Трето, опитайте да изберете модел с вградени предпазители. Те ще ви спестят от възможни проблеми, свързани с прегряване на линията или самия димер. Надявайте се само на RCD в този случай ще бъде неразумно. В допълнение, предпазителят ще предпази вариатора от късо съединение, причинено от изгоряла крушка.

Някои модели могат да се управляват от конзолата или от телефона

Някои модели могат да се управляват от конзолата или от телефона

Четвърто, ако искате да регулирате само интензитета на блясъка - изберете димери с ръчно управление (клавиш, докосване, въртене). Ако целта ви е да инсталирате система за сигурност, която симулира присъствието на хора в къщата (включване на осветлението вечер в различни стаи и т.н.), тогава трябва да купите дистанционни вариатори. Някои модели са в състояние да реагират не само на конзолата, но и на сигнали от вътрешния модем. Тези димери могат да се управляват с помощта на телефона.

Пето, когато купувате регулиращо устройство, опитайте да изберете модел, който е фокусиран върху общата максимална мощност на източниците на светене, свързани с вариатора. За да свържете димера към източник с ниска или висока мощност (в сравнение с паспорта), разбира се, е възможно, но не е необходимо - няма да даде очакваните спестявания.

Шесто, ако промените стандартния превключвател на вариант - купете само един модел. Формата му е предназначена за стандартно "стъкло", заградено в стените. Затова подмяната на един контролер с друг вариант няма да доведе до затруднения дори при неопитен електротехник.

Седмо, наблюдавайте температурата в къщата и не монтирайте вариатори в горещи зони - на постоянно слънчева стена, близо до печка или батерия. Тънкият димер на електрониката работи правилно само ако температурата в корпуса му не надвишава 25-27 градуса по Целзий.

Сменете превключвателя на димер - инструкциите на електротехник

Ако се интересувате от проста връзка на вариатора, в който той замества обикновен ключ, тогава по-добре действайте според следната схема:

  1. 1. Изключете апартамента или къщата от електрическата мрежа, като поставите квадратчето за отметка на централното устройство в изключено положение.
  2. 2. Извадете ключа, като извадите ключа и развиете винтовете под него. В края на краищата премахваме проводниците от клемите на превключвателите.
  3. 3. Разглобяваме димера, като отстраняваме предния панел.
  4. 4. Монтирайте захранващите проводници към клемите на димера. Човекът се свързва с конектора с буквата L, втората - с конектора, означен с наклонена стрелка и вълнообразна линия.
  5. 5. Сложихме случая на модификатора в чашата на превключвателя и го закрепихме с винтове.
  6. 6. Монтирайте предния панел на димера.

Диаграма на свързване

Ако трябва да инсталирате както превключвател, така и димер, диаграмата на окабеляването ще бъде малко по-различна:

  1. 1. Ние оборудваме в стената на вратата кутия (стъкло) за превключвателя.
  2. 2. Нарежете кутията под димера в главата на леглото или в задната част на дивана (фотьойл).
  3. 3. Пробийте през стената от източника на светене към стъклото. На този канал ще премине фазата от проводника, довела до лампата.
  4. 4. Пуснете кабела на ключа и след това - на димера.
  5. 5. Проводникът се подава от димера към лампата.

Ако го направите правилно, превключвателят ще приложи ток към димера и можете да настроите интензитета на светлината в стаята, без да излезете от леглото или дивана. След като излезе от стаята, светлината може да се изключи, като се използва ключът на вратата.

Ако трябва да оборудвате чифт преходни превключватели с общ димер, трябва да следвате следната последователност от действия:

  1. 1. Оборудваме три кутии (два за превключватели и един за вариатор).
  2. 2. Щробим линии от дистрибутора към лампата и кутиите.
  3. 3. Поставете нулевия проводник от разпределителя върху лампата.
  4. 4. Задайте фазовия проводник на клемата L на димера и на горните клеми на първия и втория превключвател, като ги свързвате успоредно.
  5. 5. Изведете жицата от терминала със стрелка и вълнообразна характеристика на димера към лампата.
  6. 6. Свързваме към следващия или същия контакт на модификатора още една сърцевина, която поставяме на долните клеми на първия и втория ключ, като ги свързваме към проводника паралелно.

Свързване на димера

Сега, ако всичко е направено правилно, като затворите един от превключвателите, ще приложите ток към вариатора и ще можете да регулирате интензитета на светлината. И в този случай можете да поставите един ключ в началото на коридора, а другият - в края. И за да контролирате работата на източника на светлина, можете да използвате обикновен димер.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Осветител за таван - характеренОсветител за таван - характерен
Лампи за тавани на таванаЛампи за тавани на тавана
Електрически крушки за опъвам таван какъв тип да избереЕлектрически крушки за опъвам таван какъв тип да избере
Свързване на LED лампата вместо флуоресцентна светлина и надеждностСвързване на LED лампата вместо флуоресцентна светлина и надеждност
Как да проверите дали флуоресцентната лампа е вярна или не?Как да проверите дали флуоресцентната лампа е вярна или не?
Избираме лампа за къщата! 5 най-често срещани въпросиИзбираме лампа за къщата! 5 най-често срещани въпроси
Поставки за тавани за разновидности и характеристики на таванни таваниПоставки за тавани за разновидности и характеристики на таванни тавани
Как да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтяганеКак да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтягане
Защо крушки избухват в полилея при включване на анализа на основните причиниЗащо крушки избухват в полилея при включване на анализа на основните причини
Модерни светодиодни осветителни тела за LCD мониториМодерни светодиодни осветителни тела за LCD монитори
» » Затъмнява как работи и къде се свързва?
© 2021 BggeHat.com