Как да проверите дали флуоресцентната лампа е вярна или не?

Много потребители не знаят как да тестват флуоресцентни лампи. Ще се справим с това и ще разгледаме и характеристиките на тези източници на светлина и техните основни неизправности.

Луминесцентни лампи са популярни, но далеч от безупречен

Устройствата за осветление, които ни интересуват, често наричани светлини за дневна светлина (LDS), се характеризират със значителен брой оперативни предимства. В сравнение с традиционните крушки с нажежаема жичка, те имат следните предимства:

  • разнообразие от светли нюанси;
  • висока ефективност на светлината;
  • дълъг експлоатационен живот;
  • висока ефективност;
  • разсеяна светлина.
Работата на луминесцентни лампи има много заслуги

Работата на луминесцентни лампи има много заслуги

Тези възможности се дължат на факта, че LDS са газоразрядни устройства, способни да образуват ултравиолетова радиация, дължаща се на електрическо изхвърляне в живачни пари. Тук има една функция. Видимата светлина от лампите се получава само след превръщането на ултравиолетовите лъчи. Такава модификация става възможна, когато се използват формулировки, съдържащи калциев халофосфат или аналогични фосфорни съединения.

Дизайнът на луминесцентните инструменти е доста сложен. Те са направени под формата на цилиндри от стъкло, които се изпомпват с живачна пара и инертен газ. От двата края на лампите се монтират специални отопляеми спирали (електроди). При последното напрежение се получава електрическо зареждане. Отвътре споменатият фосфор се нанася върху стъклото на LDS. Цветните нюанси на дневните светлини зависят от вида и състава им.

Недостатъци на устройствата за осветление с газоразряд:

  • (може да причини промяна в цвета на осветените области);
  • наличие (до 1 g) живак;
  • абразията на фосфора (поради това след известно време ефикасността на лампата пада и нейният спектър се променя);
  • необходимостта от свързване на дроселния баласт с баласт или стартер;
  • трептене.

Структурната сложност на описаните устройства ги кара да престанат да функционират без обективни причини (както се вижда от потребителя). След това описваме как да тестваме флуоресцентната лампа за експлоатация. Но първо ще анализираме най-честите причини за счупване на такива устройства за осветление.

Неизправности на източници на дневна светлина - защо да се счупят?

Флуоресцентните крушки се провалят по различни причини. Най-често те спират да работят поради проблеми с баластния механизъм. Основният й елемент е дроселовата клапа (на езика на експертите - баластна резистентност). Той е направен под формата на намотка с метална сърцевина, която е свързана последователно с LDS. Устойчивостта на баласта коригира тока на осветителното устройство и осигурява стабилността на електрическото разреждане.

Проблеми с механизма за стартиране - основна причина за проблеми с флуоресцентни крушки

Проблеми с механизма за стартиране - основна причина за проблеми с флуоресцентни крушки

Ако светлината спира да грее, най-вероятната причина е неспособността на електронни баласти (повреден газта е счупен захранващи кабели, няма контакт в патрона). Често проблемът е причинен от влошаване на притежателите на крушка. Това води до нарушаване на контактите. Справете се с подобен проблем лесно. Трябва просто да смените контактите или да ги огънете леко.

Често срещана причина за счупване на източниците на дневна светлина е загубата на тяхната плътност. Ако забележите оранжево блясък в краищата на електрическата крушка, докато самото устройство не свети, можете да бъдете сигурни, че въздухът прониква в LDS. Лампата трябва да се смени. По-долу е сигнализирана за неизправността на флуоресцентните осветителни устройства и необходимостта да се проверят:

  • светлината е на единия или на единия край;
  • промяна в сянката на блясъка;
  • бръмчене на устройството;
  • намаляване (остър) светлинен поток;
  • задейства защитата при включване;
  • лампата светва при стартиране и след това изгасва самостоятелно.


Ако се сблъскате с такива явления, трябва незабавно да започнете да проверявате осветителното устройство. Невъзможно е да се забави решаването на такива проблеми.

Проверката на LDS и техните отделни части със собствените си ръце не е проблем!

Ще разберем как правилно да проверяваме флуоресцентната лампа. Нека започнем с анализа на работата на стартера на осветителното устройство. Този механизъм е необходим за затваряне, когато лампата е включена и напрежението е преразпределено към катоди и баластна устойчивост. След като включите захранването към LDS, стартерът започва да загрява контактите от биметала. В резултат на това последните са затворени. Това води до увеличаване на тока в крушката. Когато контактите се охладят, се наблюдава тяхното изключване.

При тестване на лампата първо трябва да се анализира работата на стартера

При тестване на лампата първо трябва да се анализира работата на стартера

Описаният процес осигурява образуването на високочестотен импулс, който се създава чрез самоиндукция в дроселната клапа. Ако последният не работи правилно, крушката няма да може да се запали. Проверката на газта се извършва с мултицет (често наричан тестер) или омметър съгласно следната схема:

  1. 1. Изключете стартера, след това го прекъснете.
  2. 2. Извадете LDS и също затворете (от двете страни) касетите.
  3. 3. Свържете мултицет към електродите на осветителното устройство, което ви позволява да определите съпротивлението на дросела.

Ако стрелката на теста остава неподвижна, в намотката на дросела има отворен отвор. Тя трябва да бъде заменена с нова. Обърнете внимание! Дефектът на дроселната клапа се определя по-опростено. В случаите, когато този лампов елемент създава чувствителен шум по време на работа или е много горещ, това означава, че неговата намотка ще изгори много бързо.

Самото стартерно устройство се тества без използване на мултицет и тестер.

Трябва да го свържете с обикновена лампа с нажежаема жичка (в серия) към електрическия електрически контакт (220V гнездо). Ако светлината не се включи или мига, стартерът е дефектен. По друг начин този елемент не може да бъде проверен, тъй като неговите катоди се отварят в разединено състояние.

Непрекъснатостта на газоразрядните устройства - време ли е да смените крушката?

Тестовата апаратура (електромеханична или електронна) също се използва за извикване на флуоресцентни лампи. Тази процедура ви позволява да определите целостта на осветителното устройство. Самата операция се извършва елементарно. Но преди това трябва винаги да правите нулева настройка на мултицетъра, като използвате тънка плоска отвертка. Тя трябва да бъде поставена в слота, който е на лицевия панел на всеки тестер. След това внимателно завъртете отвертката, като се уверите, че иглата на измервателния уред сочи към нула. Тази процедура се извършва за електромеханични мултиметри.

Ако се използва електронен тестер, схемата за корекция ще бъде подобна. Трябва да получите нула (с няколко стотни части) на арматурното табло. Директно продължаване се извършва от двете страни на флуоресцентната лампа. Нанесете тестовите проводници на мултицет към терминалите на LDS. Ако номерата на дисплея не се променят или стрелката на скалата не бърза, можете да изхвърлите крушката. Това е погрешно.

На Съвета. Проверете LDS с тестер трябва да се направи след премахване на плаката и старателно почистване на техните терминали. Замърсяването лесно се отстранява от всяка течност, в която е наличен алкохол. Обикновено се извършва почистване с фино-зърнена кожа. По същия начин трябва да подготвите сондите на теста. Ако това не е направено, вероятността е висока, че мултиметърът ще покаже неправилни резултати.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Лампи за окачени таваниЛампи за окачени тавани
Избираме лампа за къщата! 5 най-често срещани въпросиИзбираме лампа за къщата! 5 най-често срещани въпроси
Офис тавани осветление видове и ползиОфис тавани осветление видове и ползи
Индустриални таванни светлини, правилният изборИндустриални таванни светлини, правилният избор
Как да изберем лампи за опънати таваниКак да изберем лампи за опънати тавани
Осветителни устройства и техните източници на светлинаОсветителни устройства и техните източници на светлина
Светодиоден светлинен източник на светлинаСветодиоден светлинен източник на светлина
LED подсветкаLED подсветка
Осветление със светодиодиОсветление със светодиоди
Разсаждане на разсадРазсаждане на разсад
» » Как да проверите дали флуоресцентната лампа е вярна или не?
© 2021 BggeHat.com