Избираме лампа за къщата! 5 най-често срещани въпроси

Неправилната светлина може да развали всеки интериор, дори и след скорошно обновяване.

За няколко ваканционни седмици мнозина се стремят да преобразуват апартамента и да го направят още по-удобно. Изборът на осветление е важна част от домашния дизайн, но малко хора знаят, че може да се подобри просто като замени остарелите крушки с нови, модерни решения.

Основната цел е да закупите правилните лампи, да изберете компетентните източници на осветление и да следвате тенденциите. Решихме да ви помогнем и да отговорим на петте основни въпроса, знаейки отговорите, на които ще се почувствате по-уверени в отдела за осветление на магазина и дори за известно време ще се превърнете в дизайнер на осветление.

Какво да купя: "Илич крушка", "спирала" или LED лампа?

Първият въпрос, който трябва да бъде разрешен, са видовете лампи. Най-популярните източници на осветление: лампи с нажежаема жичка (те са и "луковици от Илич"), халогенни, компактни флуоресцентни (наричани по-нататък "енергоспестяващи") и светодиоди. Всеки вид има своите предимства и недостатъци.

Лампите с нажежаема жичка са най-евтините източници на осветление. Въпреки доброто качество на светлината без трептене и блясък, тези лампи са най-горещи: те излъчват много топлина и бързо се загряват. Ето защо лампите с нажежаема жичка излъчват електроенергия и бързо изгарят. В допълнение, те блестят само с топла "жълта" светлина.

Халогенни лампи - едни и същи лампи с нажежаема жичка, но вътре има газ - халоген. Те служат малко по-дълго, енергията консумира по-малко, но те също се затоплят. Халогенните лампи не могат да бъдат докосвани с ръце, тъй като мазнините (и всички други) следи от повърхността им водят до бързо покачване на температурата и съкращават живота.

Компактни флуоресцентни лампи - "енергоспестяващи", под формата на "спирала". Те практически не се нагряват, те служат за дълго време. Вътрешните флуоресцентни лампи са живак и фосфор, така че те трябва да се изхвърлят и да се изхвърлят внимателно у дома, за да не се счупят. Поради напрежението шпайкове, "спирали" изгарят по-бързо. Освен това енергоспестяващите лампи могат да мигат.

Светодиодите (или светодиодите) са най-модерните и надеждни източници на светлина. Те обслужват до 25 пъти по-дълго от лампите с нажежаема жичка, а електричеството консумира почти 8 пъти по-малко. Мигновено се запалва, почти не се нагрява и не мига. Качеството на светлината е възможно най-близо до естественото. Единственият въпрос е цената: в сравнение с лампите с нажежаема жичка за 10 рубли, светодиодите за 100 рубли може да изглеждат скъпи. Въпреки това, цената им бързо се изплаща и те служат в продължение на много години.

Вярно ли е, че в света можете да спестите пари?

Да. Например семейство, живеещо в двустаен апартамент в Москва, което заменя всички лампи с нажежаема жичка с подобни LED светлини, ще спести средно 15 000 рубли за три години. Не е изненадващо, че страните с висока цена на електроенергия постепенно преминават към икономични светодиодни лампи: те харчат много по-малко електроенергия от другите източници на светлина и обслужват няколко пъти по-дълго.

За съжаление в Русия рядко мислим колко електричество губим: използваме стари лампи, забравяме да изключим светлините в стаята и едновременно да включим голям брой лампи. Причините са липсата на култура на стройно отношение към енергийните ресурси и ниските разходи за енергия.



При закупуване на лампа следващия път обърнете внимание на иконата W или W, която показва колко електроенергия прекарва. Колкото по-голям е броят, толкова повече "киловат" лампата консумира. И това е добър начин да спестите пари!

Защо крушките понякога блестят с жълта светлина и понякога с бяла светлина?

Става въпрос за температурата на цвета. При изгаряне на лампи с ниска температура на цветовете те изглеждат "жълти", а с високи - "бели" или дори "сини".

Защо е важно да знаете това? Доказано е, че температурата на осветлението засяга нашето здравословно състояние. Топлата светлина се отпуска и е по-подходяща за четене на книга преди лягане. Студената, напротив, успокоява и дава сила. Много художници на грим съветват да се нанася грим на прозореца, на дневна светлина, тъй като твърде топлата или студена изкуствена светлина може да наруши цветовете. За домашна употреба топло бялата светлина е най-приятна за окото. Студеното осветление е по-подходящо за офиси, където е важно да се поддържа работна атмосфера. Твърде студена светлина, близка до синьото, може да повлияе неблагоприятно на здравето на човек.

Конвенционалните лампи имат само една температура. Но има уникално решение Philips SceneSwitch, което може да блести както в топли, така и в хладни цветове. Режимите се променят, като кликнете върху ключа. След като сте инсталирали такива в къщата, можете да изберете коя атмосфера искате да създадете на закрито. Например, докато четете книга преди да си легнете, обърнете топлата светлина, тя разполага с релаксация, спокойствие и насърчава производството на хормон на съня. Ако трябва да създадете работно настроение, използвайте студена бяла светлина.

Какво има в модата сега?

Светилниците престанали да бъдат само средство за осветяване и вече са станали украшение. Преди това се опитахме да се скрием зад нюансите на безлични луминесцентни спирали, днес имаше LED лампи, които ще украсят всяка отворена лампа. Вътре в тези решения е инсталиран декоративен елемент под формата на "цвете" или "кристал", който привлича поглед както в изключено, така и в включено състояние.

Друга интересна точка. Дизайнът на светлината, както и всяка друга мода, е цикличен. По времето на нашите майки и баби, кристалът беше мода, преди няколко години - високотехнологични, сега се връщаме към ретро елементи в интериора.

Най-новата модерна новост е "Едисон лампи" с странно преплитане на нажежаемата жичка. Независимо от външния вид, обаче, такива реколта решения имат всички недостатъци на конвенционалните лампи с нажежаема жичка: те харчат много електричество и обслужват малко, но са скъпи (до 1000 рубли). Какво трябва да направя? Купете лампата с нажежаема жичка. Такива решения имат всички предимства на светодиодите, но в същото време са подобни на популярните ретро-варианти.

Какво е димер и защо е необходимо?

Светкавицата е димер. Инсталирането на такова устройство ви позволява да промените интензитета на осветлението, като преместите пръста си. Особено полезна е такава функция в спалнята или детската стая: слабата светлина може да се използва като нощна лампа. Допълнителен плюс - те позволяват да спестите още повече енергия, а оттам и пари, и удължава живота на лампата.

Универсалните регулатори са подходящи за всички видове лампи, а специалните работят само с определена крушка. Поради това е по-добре да изберете димер след консултация с професионалист. Работа с димери могат всички видове лампи, но някои модели на флуоресцентни и LED не са съвместими с контролерите за яркост. Неподходящата електрическа крушка може лесно да се развали. За да избегнете това, потърсете етикета "dimmable", "dimmable" или иконата за контрол на яркостта на опаковката.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Индустриални таванни светлини, правилният изборИндустриални таванни светлини, правилният избор
Как да изберем лампи за опънати таваниКак да изберем лампи за опънати тавани
Осветителни устройства и техните източници на светлинаОсветителни устройства и техните източници на светлина
LED осветление функции и предимстваLED осветление функции и предимства
Ролята на подовата лампа във вътрешността на стаятаРолята на подовата лампа във вътрешността на стаята
Осветление със светодиодиОсветление със светодиоди
LED крушки и техните предимстваLED крушки и техните предимства
Избиране на принадлежности за вашия домИзбиране на принадлежности за вашия дом
LED лампата е фундаментално нова светлинна опция, базирана на светодиодиLED лампата е фундаментално нова светлинна опция, базирана на светодиоди
Светъл дизайн на апартаментаСветъл дизайн на апартамента
» » Избираме лампа за къщата! 5 най-често срещани въпроси
© 2021 BggeHat.com