Затопляне на дървена къща отвътре

Затоплянето на къщата, в която все още няма вътрешна декорация, е много по-лесно, отколкото да се направи в напълно обзаведена и облагородявана къща. Не се втурвайте към вътрешна работа, докато всяка стая в къщата е разумно изолирана. Благодарение на съвременните материали, можете да го направите сами.

За по-ефективно използване на енергийните ресурси в строителството се препоръчва да се изолират къщи, камък и дърво. И въпреки че е научно доказано, че е по-добре да се изолират сградите отвън, все повече е възможно да се изолира дървената къща отвътре. В някои случаи това е единственият вариант, тъй като ви позволява да запазите естетическия или историческия външен вид на сградата. Основното нещо е да следвате технологията и да използвате подходящите материали.

Подготовка за работа

Подготовка за работа

Преди затоплянето на дървената къща отвътре е необходимо да се извърши предварителна инженерна работа.

Възможно ли е вътрешната топлоизолация в къщата, а също и колко ефективна ще бъде, ще се покаже изчислението на топлинната техника. След това трябва да определите позицията на точката на оросяване, мястото, където вероятно ще бъде събрана по-голямата част от кондензата. Това е много важно, защото влияе върху избора на материал.

Ако изчисленията показват, че точката на оросяване е на вътрешните стени и по-специално къде се планира да се подреди нагревател, това не е много добър показател. В къщата, разбира се, ще бъде топло, тъй като нагревателят във всички случаи ще изпълнява всички функции. Но в студения сезон в стаята, ще се натрупа влага, което не само развалят самия нагревател, но и да провокира гниещи стени и развъждане на мухъл.

Идеално, ако точката на оросяване е разположена навън. В този случай е възможно свободно да се произвежда изолацията на дървената къща отвътре.

Също така не забравяйте, че всяка дървена къща за дълго време се свива. Когато отоплението е включено, дървото изсъхва силно. Всичко това оказва влияние върху размера и формата на дървения материал или лъча.

Дори в добре изградена къща, пролуките в ставите на дървени трупи или пръти могат да се увеличат, оставяйки значителна част от топлината в улицата. Ето защо, преди да инсталирате нагревателя, е важно всички фуги да се запечатат. Това може да се направи както с помощта на восък или юта, така и със специални уплътнители.

Друг важен подготвителен етап преди топлината е противопожарната защита на дървото.

Защитеното съединение за дълго време защитава дървото, защитено от очите на нагревателя, от огъня и появата на вредни насекоми. Не е необходимо да се пести върху противопожарния състав, е необходимо да се избере най-доброто.

Структурата, която ще бъде прикрепена към изолацията, също трябва да се третира със състава, ако са дървени.

Материали и методи за вътрешна изолация

Материали и методи за вътрешна изолация

Има много материали за изолацията на стените отвътре. Основното нещо е да изберете такъв, който отговаря на следните изисквания:

  • Има ниска топлопроводимост, за да не изпуска топлината от къщата;
  • отговаря на изискванията за противопожарна безопасност;
  • съвсем сама по себе си и в комбинация с монтажната структура;
  • Той е екологичен и не отделя в околната среда вредни химикали.

Най-често срещаните материали за изолация са плочите от минерална базалтова вълна. Неговите предимства са отлична звукова и топлоизолация. Също така този материал не гори и е екологичен. Тъй като вата има ниска якост, когато е изолирана със специална конструкция. Също така памукът трябва да бъде покрит с парни бариери, защото лесно попива влагата.

Стъклена вата също се използва широко. Тя е по-евтина от минерала, тъй като има по-висока топлопроводимост. Това също изисква филмов подслон и структура на задържане. И също така, тъй като стъклената вата се състои от малки частици, които са много вредни за здравето при вдишване, е възможно да се работи с нея само в средствата за защита.

Много от тях използват пяна за топлоизолация. Макар че експертите не препоръчват този материал поради съдържанието на стирен в него, което може да се освободи във въздуха. В допълнение, непечатна пяна в случай на пожар изпуска опасни за живота водороден цианид и толуен диизоцианат. Ако вече използваме разпенена пластмаса за изолация, тя е само екструдирана, която има клас на запалимост G1. Необходимо е също така да се инсталират специални конструкции.

Съществуват няколко модерни вида изолация. Например, изополат, който е пресовано влакно, слой, нанесен върху дървена плоча. Дебелината му е 12-25 мм. Той е екологосъобразен и доста трайни материали. Това не изисква създаването на мощни структури, които да го осигурят. Недостатъци на изополасти - не много добра топлопроводимост и висока цена.

Един отличен модерен метод е изолацията с полиуретанова пяна, която се пръска върху повърхността. В същото време не са необходими структури.

Затоплянето на дървената къща отвътре с пенофол, материал от ново поколение, набира популярност. Това е много тънка полимерна изолация, изработена от пенополиетилен, заварена към алуминиево фолио. Освен че поддържа топлината добре, фолиевият слой също отразява инфрачервените топлинни потоци, идващи от вътрешната страна на помещението. Друго предимство на този материал е, че не изисква инсталирането на допълнителна бариера срещу пара. Въпреки това, тя е много издръжлива.

Penofol е доста лек, поради своята малка дебелина и може лесно да се прикрепи към дървени летви, използвайки строителна сепаратор. Ето защо, изолацията на дървена къща отвътре със собствени ръце с нейната употреба е подчинена дори на непрофесионален строител.

Топло и парична бариера, вентилация

Ако преди къщите бяха вентилирани естествено чрез пролуки и свободни прозоречни рамки, тогава жителите им не помислиха за вентилационното оборудване. Но тъй като съвременните строителни технологии изключват всички пропуски, които позволяват преминаването на въздуха, има нужда от това.

Въздухът в помещението трябва да циркулира, така че при изграждането на къща се проектира вентилационна система, през която изтича изтощеният и свеж въздух.

От добрата вентилация зависи от качеството на вътрешната топлоизолация, която определя микроклимата като цяло. В допълнение, самият вентилационен материал се нуждае от топлоизолационен материал с мека и порьозна структура, като например минерална вата. Между него и стената въздухът трябва да циркулира свободно, за да се премахне излишната влага. За тази цел са осигурени специални въздушни пространства.

Много лесно е да се правят такива пропуски дори и сами. За да направите това, трябва да прикрепите дървена лента приблизително на 2,5 см дебелина към стената с определено разстояние, след което на нея се монтира мембрана за бариерна бариера. По този начин се образува въздушна междина между стената и нагревателя, предпазвайки вътрешната част на стената и изолацията от прекомерно навлажняване.



Особено важно е да се оборудва такава вентилационна междина в къща, построена от залепени греди. Стената от нея се оказва равна, а не като например стена от дневника на цилиндъра, при която въздушните пролуки се получават естествено.

При използване на базалт или стъклена вата и неналягаща пяна за изолация е необходимо да се осигури бариера срещу пара. Това се прави по следния начин: към вентилационната решетка се прикрепва парно бариерен филм, като се използва строителна сепаратор. В същото време е необходимо да го разтегнете достатъчно, така че въздушната междина между филма и стената да не се затвори. Платовете от парно бариерен филм са свързани с припокриване от 10 см, също със скоч или лента.

В случаите, когато изолацията на стените от вътрешната страна на дървената къща се извършва с помощта на екструдиран полистирен, пяната може да се избегне. Този материал има добри хидроизолационни свойства, поради което е сама по себе си добра защита срещу влага.

Изграждане на прилежащата конструкция

Изграждане на прилежащата конструкция

При използването на почти всеки тип изолационен материал върху вътрешните стени на дървена къща е необходима специална обшивка. Като правило, тя е направена от дървени пръти с размери 50 мм, които имат квадратна форма в секцията.

Разстоянието между монтираните греди зависи от ширината на изолационната обшивка.

Важно е да се има предвид, че ако изолацията е минерална вата, то разстоянието между съседните барове трябва да бъде направено приблизително 10 мм по-малко от ширината на изолацията. Това ще гарантира добро прилепване. Но когато се използва екструдиран полистирол, стъпката трябва точно да съответства на ширината на острието.

Всички компоненти на конструкцията на шината трябва да бъдат обработени с предпазваща от пламък защита преди закрепване. След това те се монтират с винтове с необходимата дължина директно към дървените стени. Ако преди това е била изградена конструкцията на въздушната междина, те трябва да бъдат прикрепени към предварително сглобените шкафове. По-добре е, ако те предварително пробиват дупки с тънка тренировка, и само тогава винтове. По този начин дървото ще бъде защитено от напукване.

Ако в бъдеще планираме да използваме за довършителни гипсокартон, а след това да се създаде защита на дизайна парчета дърво, трябва да бъдат заменени от гипсокартон профили, които са прикрепени към стените, за да насочи суспензии. В други случаи дървото се използва, тъй като топлопроводимостта му е много по-ниска от тази на метала.

Когато искате да изолирате в къщата и тавана, тогава се монтира подобна стена. Когато подовете се затоплят, дървените трупи, върху които се монтира подовата настилка, са едновременно обграждащата конструкция.

Монтаж на изолация

Монтаж на изолация

Изолацията се полага между гредите на обграждащата конструкция. Ако изолацията под формата на листове, обикновено се поставя отдолу нагоре. Ако - ролка, а след това обратно.

Минералната вата се монтира близо до решетките, благодарение на което се осигурява надеждно задържане. Независимо от това, като пяна, трябва да бъде допълнително укрепена с помощта на специални дюбели, които имат широк капак. Препоръчително е да използвате един дюбел върху плочата на нагревателя.

Топлоизолацията в ролки се монтира по следния начин: отгоре се фиксира с един дюбел и след това се валцува. Закрепването на ролка се осъществява и с помощта на дюбели, които се намират на разстояние 1 метър една от друга.

Първо е необходимо да поставите чиниите или да ги изхвърлите изцяло. Пространството, на което искате да изрежете или отрежете изолацията, остава за последен.

В къща с наклонена покривна изолация на тавана ролки, напротив, отдолу нагоре.

Материалът може да се закрепи и с дюбели. Освен това има начин да се фиксира изолацията на тавана с кабел. На съседните барове са пълнени малки карамфили на разстояние от 15 см, след което, след като полагането на изолация зигзаг дръпнете кабел. Това ви позволява перфектно да държите, например, минерална вата.

Когато се използва екструдирана полистиролова пяна, всички празнини, въведени по време на монтажа, се пълнят с пяна. Когато изсъхне, излишъкът може лесно да се отстрани с нож.

Ако стените в къщата са изолирани с абсорбиращи материали, изолационният нагревател трябва да бъде покрит с хидроизолация. Трябва да е пропусклива за парата мембрана, т.е. от една страна, тя трябва да бъде защитена от влага, а от друга страна е добре да се пропусне водната пара. Тогава водата, кондензирана в нагревателя ще излезе под формата на пара, докато влажността на изолацията ще започне да съответства на влажността в къщата.

Последният етап на работата е завършване, което може да бъде направено от дървена облицовка, гипсокартон, шперплат и др.

И въпреки че изолацията на дървена къща отвътре често е задължителна стъпка, съвременните материали и технологии позволяват да се постигне добър резултат. Основното е да се изчисли правилно всичко, и по-специално правилно да се определи местоположението на точката на оросяване при студено време.

Материалът се избира в зависимост от специфичните особености на къщата, както и от личните предпочитания и платежоспособността на собственика. Важно е само да бъде огнеустойчиво, безопасно за околната среда и за предпочитане от известен производител.

Можете да инсталирате нагревател себе си, не е толкова трудно. Само преди това е необходимо да се извърши цялата подготвителна работа в пълна степен: да се запечатат фуги и пукнатини, да се третира дървото с пожарозащитна преграда с добро качество. След това е необходимо да се осигурят вентилационни пространства, които не само ще гарантират дългосрочното запазване на изолацията и стените, но също така ще допринесат за създаването на благоприятен микроклимат в стаята.

Ако изберете порест материал, важно е да не сте в състояние да купувате и инсталирате качествени парни и хидроизолационни материали. Тогава къщата надеждно ще запази топлината, а стените й ще останат трайни.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите изолацията на фасадата на дървена къща и каква изолация трябва да избера?Как да направите изолацията на фасадата на дървена къща и каква изолация трябва да избера?
Как да затопли дървената къщаКак да затопли дървената къща
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
Топлоизолация на дървена къща отвън с пластмасова пянаТоплоизолация на дървена къща отвън с пластмасова пяна
Затопляне на рамката къща навън с екологична изолацияЗатопляне на рамката къща навън с екологична изолация
Самозатваряне на стени с полиуретанова пянаСамозатваряне на стени с полиуретанова пяна
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Как да изолирате и отрежете дървена къща отвънКак да изолирате и отрежете дървена къща отвън
Затопляне на дървена къща навън с минерална ватаЗатопляне на дървена къща навън с минерална вата
Срокът на експлоатация на дървена къща, както и по-дългият срокСрокът на експлоатация на дървена къща, както и по-дългият срок
» » Затопляне на дървена къща отвътре
© 2021 BggeHat.com