Самонивелиращи се самонивелиращи се подове

При подготовката на основата за подови настилки най-добрият вариант е да се запълни саморазливната смес. Да се ​​направят самонивелиращи се самонивелиращи подове със собствени ръце върху силите за всеки, а само да се подхожда към него с пълна отговорност. Поправянето на грешките ще бъде доста трудно и скъпо, затова всеки етап трябва да бъде проучен с възможно най-големи подробности.

Самонивелиращи се самонивелиращи се подове

Самонивелиращи се самонивелиращи се подове

Избор на смес за пълнене

Смесите за течни подове трябва да се подбират, като се вземе предвид влажността на помещението, очакваните натоварвания, материалът на основата за грубо почистване и други условия. Това зависи от здравината на пода, нейната издръжливост и надеждност.

Избор на смес за пълнене

Избор на смес за пълнене

Състав на гипс и цимент

Самонивелиращите се смеси се изработват на гипс или цимент. Гипсовите съединения са по-леки, могат да се нанасят по-плътно, по-бързо изсъхват. С помощта на такива смеси е възможно да се регулират височинните разлики до 150 mm. Те са чудесни за дневна, спалня, детски и други сухи помещения, но са абсолютно неподходящи за баня или кухня, където винаги има висока влажност. Във влажните зони гипсната основа бързо се абсорбира от влага, увеличава обема и деформира довършителния етаж.

Смесите върху циментова основа са много устойчиви на влага и следователно са подходящи за всякакви помещения. Те се нанасят по-тънко от гипса и те изсъхват малко по-дълго. Във всички други отношения такива състави не са по-ниски от тези на гипс.

Саморазливна суха смес на базата на цимент, пълнител и функционални добавки

Саморазливна суха смес на базата на цимент, пълнител и функционални добавки

Груби и довършителни ровинги

Ако трябва да подравните или да ремонтирате груб грунд с многобройни дефекти, изберете смеси за грубо изравняване. Те съдържат кварцов пясък, глинести развалини или груб гранит като пълнител, поради което замръзналата повърхност се оказва груба. Базовата смес може да се прилага дебел слой - до 8 см са напълно скрие нередности образуват твърда хоризонтална основа, подходящи за полагане на ламиниран паркет и плочки.

Ако базата за грубо обработване е практически безупречна, веднага можете да използвате финалната смес. Тънкият слой на самонивелиращата смес образува много гладка, плоска повърхност, върху която можете да поставите какъвто и да е вид покритие. При наличие на малки неравности се препоръчва да ги махнете със замазка и само след това да излеете разтвор за изравняване. Този метод ще намали консумацията на течна смес и ще спести малко пари за ремонт.

Груби и довършителни ровинги

Груби и довършителни ровинги

Допълнителни материали

Запълването на самонивелиращи се подове винаги се извършва върху основата, покрита с грунд. Съставът на грунд осигурява надеждна адхезия на покритието за пълнене към основата, уплътнява повърхността и намалява потреблението на довършителния материал. Също толкова важни са и замазките, които се използват за уплътняване на дефекти на повърхността. За пълнене на подовете, които се обслужват възможно най-дълго, сместа за замазки и грундове трябва да бъде избрана много внимателно.

долен пласт

Грунд CERESITE CT 17 дълбоко проникване 10 литра

Грунд CERESITE CT 17 дълбоко проникване 10 литра

Изборът на грунд зависи от типа субстрат, на който ще се прилага. Най-често използваните праймери на минерална, алкидна и акрилова основа. В допълнение, праймерните смеси са разделени на обикновени, дълбоко проникващи и подсилващи.

  1. Основният компонент на минералния грунд е циментът - тази смес се използва за обработка на бетонни подове и цименто-пясъчни замазки за запълване на подове.

    Минерален грунд

    Минерален грунд

  2. Алкидните грундове са предназначени за дървени основи, които се поддържат добре върху плочките. Тези съединения не проникват дълбоко в материала и следователно не са подходящи за укрепване на порьозни повърхности. Изсушават се най-малко 24 часа.

    Грундове, алкидни

    Грундове, алкидни

  3. Акрилните състави са подходящи за бетонни повърхности, циментови замазки, дървени подове. Те проникват дълбоко в материала, те перфектно укрепват порьозните покрития. Времето за сушене на акрилни грундове е 4 часа.
Акрилен прах за дълбоко проникване с антисептично действие

Акрилен прах за дълбоко проникване с антисептично действие

Конвенционалните грундове се нанасят върху гладки, много плътни основи, например подови плочки. Грундове за дълбоко проникване се използват върху силни бетонни и дървени подложки. Подсилващият грунд трябва да бъде избран за обработка на насипни повърхности.

Грундиращи смеси под подложката за пълнене

Наименование, теглоОписание Време за сушене Консумация в kg / m2 Цена
Акрилен универсален грунд, 10 лПодходящ за бетон, цимент-пясък и гипсови основи - укрепва повърхностния слой, намалява капацитета за дифузия1 час10151 рубли.
Земя BOLARS Контакт бетон, 12 кгПодходящ за бетон, камък, измазани повърхности, увеличава адхезията15 часа0.3712 rub.
Почва за абсорбиращи субстрати CT17, 5 кгПодходящ за бетон и цименто-пясъчни замазки, има противогъбични свойства, еластичност4 часа0.2251 рубли.
Контакт за бетон Axton, 18 кгЗа обработка на гладки бетонни основи, увеличава адхезията2 часа0.25-0.3788 рубли.
Адхезивен грунд GLIMS BetoContact, 4 кгЗа обработка на гладки бетонни основи, подови плочки24 часа0.3272 рубли.

запушване

запушване

запушване

За дървени подове, изберете акрилова шпакловка, полимер или на основа на PVA лепило. Маслена кит за дълго време сухо, както и цимент или гипс след сушене губят своята пластичност и се разпадат.

Замазка

Замазка "Kolibri" масло

Дефектите върху бетон и цименто-пясъчни замазки се елиминират с помощта на циментови, полимерни и полиуретанови замазки. Ако основата е гипсокартон, замазката за вграждане на неравности трябва да е на гипсова основа. Циментните основи са несъвместими с гипса и когато взаимодействат, материалът се отлепва. Впоследствие това води до деформация на самонивелиращия се под, а елиминирането на такива грешки изисква допълнителни разходи.

Циментова замазка Knauf

Циментова замазка Knauf

Наименование Консумация в kg / m2 Дебелина на слоя Базисна стойност
Водоустойчива подложка, 5 кг1.31-10 ммБетон, циментова замазка122 рубли.
Семена FIBERLASTIC еластичен шампоан, 1,5 кг1.3до 5 ммкойто и да е428 рубли.
Готова за гладене Sheetrock, 3,5 л0.671-2 ммкойто и да е350 рубли.
Замазка на базата на PVA, 4 кг0,45-0,5до 3 ммБетон, дърво154 рубли.

Подготвяме основата за изливане

Подготвителният етап включва укрепване на основата, запечатване на пукнатини и вдлъбнатини, инсталиране на хидроизолация, както и цялостно почистване на повърхността на чужди вещества. В зависимост от вида грубост работният поток има своите разлики.

Основа на бетонни подове

За работа ще ви трябва:

  • удар;
  • равнище;
  • маркер;
  • колан за амортисьори;
  • хидроизолационен филм;
  • смес за подготовка;
  • шпакловка;
  • шпатула и валяк.

Стъпка 1. На повърхността на бетона премахнете перфориращите издатини и следи от старата замазка, при наличие на дълбоки слотове, извършете изстъргането им. Внимателно почиствайте основата.

Стъпка 2. Замазка, фуги, пукнатини, малки пукнатини, гладки незначителни неравности.

Ремонт на пукнатини

Ремонт на пукнатини

Стъпка 3. Нивото се определя от максималните разлики във височината и нивото на пълнене на основния слой на пода е маркирано по стените.

Лазерна маркировка

Лазерна маркировка

Стъпка 4. Когато повърхностите са изсъхнали, подът се обработва с грунд - нанесете го с ролка или широка четка с два слоя.

Подът се обработва с грунд

Подът се обработва с грунд

Стъпка 5. Поставете хидроизолационния филм: лентата от материала се припокрива, ръбовете се изтеглят по стените. По периметъра по маркиращата паста амортизационна лента, за да се компенсират разширенията на пода.

Положете хидроизолационния филм

Положете хидроизолационния филм

Основа от циментова замазка

Стъпка 1. Повърхността на замазката се почиства от отломки и внимателно проверява цялата област. Неравномерност до 2 мм и малки пукнатини ще скрият нивелиращата смес, но по-големи дефекти трябва да бъдат отстранени с шпакловка и шлайфане.

Бетонният под трябва внимателно да се подготви

Бетонният под трябва внимателно да се подготви

Смесва се за бетон

Смесва се за бетон

Стъпка 2. Подът е прах и грундиран. Ако замазката е стара и пореста, изберете грунд с укрепващи свойства. За замазка със силна гладка повърхност вземете грунд с дълбоко проникване. Направете основата два пъти: нанесете първия слой, изчакайте, докато напълно изсъхне, нанесете още един.

Стъпка 3. Определете нивото на пълнене и направете маркировките по стените. На маркиращата паста лентата на амортисьора, така че горният й ръб да не надхвърля линията. На прага, фиксирайте релсата, така че изливането да не се разпространява по-далеч от необходимото.

Повреден колан

Повреден колан

Дървена основа

Инструменти и материали за работа:

  • чук;
  • отвертка;
  • самобръчкови винтове;
  • замазка върху дърво;
  • шпатула;
  • валяк;
  • първичен състав;
  • хидроизолационен материал;
  • - шлифовъчно колело и шлифовъчно колело;
  • разтворител.

Стъпка 1. Отстранете первазите, отстранете подовата настилка, както и 1-2 дъски във всяка част на пода. Внимателно проверявайте изоставането и оценявайте състоянието им. Ако има следи от плесени, гниене, изчерпани бъгове, таблата ще трябва да бъдат премахнати и заменени с повредени закъснения. Ако дървото е трайно и без повреди, цялото внимание се отделя на дъските.

Демонтаж на первази

Демонтаж на первази

Демонтиране на стари настилки

Демонтиране на стари настилки

Стъпка 2. Укрепете разхлабените дъски, изкопайте изпъкналите шапки на ноктите, отстранете старата боя или лак от българския. Слотовете между дъските са запушени с клинове, пръчки, други импровизирани материали и покрити с шпакловка.

Подовите дъски се подсилват с винтове или пирони

Подовите дъски се подсилват с винтове или пирони

Стъпка 3. Разрезите между дъските и стената трябва да бъдат затворени с дървени ламели, а ставите на ламелите с пода трябва да бъдат запечатани с шпакловка.

Разстоянието между стената и пода трябва да бъде запечатано

Разстоянието между стената и пода трябва да бъде запечатано

Стъпка 4. Повърхността на субстрата се обработва с грунд, който се нанася 2-3 слоя. Броят на слоевете зависи от гъстотата на дървото.

На снимката - процесът на грундиране на дървения под

На снимката - процесът на грундиране на дървения под

Стъпка 5. Над дъските поставете филма, укрепете го на шевовете с лепяща лента. Вентилационните отвори в пода могат да останат под фолиото, преди да изсъхне изравняващата смес, след което филмът просто да се отреже по контура. За да ограничите сместа, трябва да инсталирате тънки дъски или ламели по периметъра на отворите, като ги фиксирате със силикон директно върху филма.

Покрийте дъските с филм

Покрийте дъските с филм

Стъпка 6. Мрежа от фибростъкло се полага върху хидроизолацията, за да подсили пода. За да фиксирате подсилващия слой, използвайте силикон, като го нанесете върху основата през 25-30 см в цялата област.

Подсилване на окото

Подсилване на окото

Запълване на самонивелиращ се под

Инсталиране на фар

При изливането на голяма площ за контрол на нивото на сместа не е лесно, въпреки че саморазливните подове се разпространяват доста лесно, но те трябва да бъдат насочени и леко изравнени. За удобство използвайте специални пинови маяци - рапъри, които показват дебелината на запълването в различни части на стаята. Тези фарове са лек метален статив, в центъра на който има регулируем щифт с шапка. При преместването на щифта нагоре или надолу задайте необходимото ниво, след което се поставят маяци в разредна последователност с 1 метър. За малки помещения такива фарове не са необходими.

Фарове

Фарове

Приготвяне на разтвора

Какво ви е необходимо:

  • Смесващ резервоар и контейнер за изплакване на инструмента;
  • чиста вода;
  • суха саморазливна смес;
  • сонда с дюза;
  • широка шпатула;
  • възглавница с шипове.

Стъпка 1. Температурата в помещението трябва да бъде в рамките на 15-25 градуса, температурата на водата - не под 10 градуса. Изсипете вода в контейнера и добавете сухи съставки в указаните съотношения. Обикновено 7 кг вода се изисква за торба от 25 кг, но при някои производители пропорциите могат да имат леки разлики. С помощта на сонда с дюза, разтворът се намесва в продължение на 3-4 минути, докато стане равномерно.

Приготвяне на разтвора

Приготвяне на разтвора

Стъпка 2. След смесване, разтворът трябва да престои и да узрее в продължение на 4 минути. След това отново се бърка бързо, след което сместа е готова за употреба. Дюзата на сондата трябва да се измие веднага в чиста вода, в противен случай ще бъде трудно да се отстрани замразеният разтвор.

Приготвянето на разтвора трябва да се извърши внимателно

Приготвянето на разтвора трябва да се извърши внимателно

Изливане на пода

Приготвената смес се излива в пода в ъгъла, след това разпръскващата маса се насочва по стената със шпатула. Трябва да се направи бързо, като се вземе предвид времето за полимеризация, посочено на опаковката. Следващата секция трябва да се излее в продължение на 10 минути. След като сместа се разпредели по цялата площ до желаната височина, маркерите на стендовете се отстраняват и подът се валцува с иглена ролка. За да не се оставят никакви следи, е необходимо да ходите на пода в бояджийски топки - специални обувки със стъбла на подметката.

Запълване на повърхността с разтвор

Запълване на повърхността с разтвор

След завършване на пълненето подът е покрит с филм, вратите са плътно затворени и се изключват колебанията в температурата и влажността. Сушенето на саморазливния под е около 3-6 дни, в зависимост от състава и дебелината на слоя. Можете да ходите по повърхността за един ден. Въпреки факта, че технологията на пълнене изглежда съвсем проста, мнозина правят сериозни грешки. За да се сведе до минимум разходите в случай на повреда, започнете с малки площи, например баня или коридор.

Свиване на сместа

Свиване на сместа

Видео - самонивелиращи се самонивелиращи се подове

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Ноу-хау на нашето времеНоу-хау на нашето време
Саморазливен насипен подСаморазливен насипен под
Как да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за подаКак да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за пода
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
Как правилно да изравнявате пода с саморазливна смесКак правилно да изравнявате пода с саморазливна смес
Колко е пода сухКолко е пода сух
Самонивелиращи се подове и техните сортовеСамонивелиращи се подове и техните сортове
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
По-добре ли е подът или бетонът?По-добре ли е подът или бетонът?
» » Самонивелиращи се самонивелиращи се подове
© 2021 BggeHat.com