Ноу-хау на нашето време

Рози на пода

Самонивелиращи се подове - модерно ноу-хау, което дойде да замени паркета, ламинат, плочки и линолеум. Те са добри в много отношения, така че трябва да обърнете внимание на тях като завършване на подови настилки, ако планирате да направите ремонти във вашата къща или апартамент.

Несъмнено плюс за устройството като грундова и довършителна база - минималната дебелина на пълнежния под, който е само 3,5 милиметра. Никой от видовете покритие не може да се полага в мокри помещения. Необходимо е да се намали нивото на влажност по време на сглобяването и наливането на разтвора.

Видове покрития

Видовете самонивелиращи се подове, които могат да се саморазливни, могат да бъдат разделени на три категории:

  • изравняващи замазки:
  • промишлени подове;
  • декоративни самонивелиращи се подове.

Индустриални пълнещи съединения се използват за подреждане на замазки на промишлени съоръжения, например в заводски цехове. Нивелиращите замазки са груби течения, които впоследствие се поставят от порцелан или друг материал и завършват. Ако сместа е напълнена с всички необходими условия, тогава с нейната помощ повърхността може да стане напълно плоска хоризонтално.

Самонивелиращите се подове от всякакъв вид могат да бъдат разделени на 4 групи според вида на основното вещество:

  1. Полиуретан.
  2. Епоксидна.
  3. Метил метакрилат.
  4. Цимент и акрил.

Самостоятелно са самонивелиращи се подове на базата на цимент-пясък и гипсови смеси, например "Ecopol". Използва се за грубо обработване на основата и подготовка за покритието. Друг пример е 3D системи, прилагани както в жилищни помещения, така и в обществени места. Определете кои настилки са по-добри, доста трудни.

Саморазливната течна смес "Ecopol" е подходяща за изравняване само в помещения с нормална влажност. В действителност, въпреки въвеждането на специални добавки в състава на гипс, които увеличават якостта на готовото покритие, водата не харесва вода.

полиуретан

Полиуретаново покритие

Подови на основата на полиуретан

От полиуретан, легенди, разбира се, не се състоят, но такъв насипни етаж най-често се използва за саморегулиране. Той има както минуси, така и плюсове.

По неприятности са:

  • висока консумация на суровини
  • необходимостта от определен микроклимат при изливане - температурата трябва да бъде само плюс и влажността е ниска
  • идеална равномерност на основата

Положителните свойства на подовия полиуретанов под са:

  • сила;
  • малко специфично тегло;
  • висока устойчивост на абразия.

В допълнение към жилищните помещения покритието се използва успешно и в производството. Материалът не се страхува от вертикални и ударни натоварвания, е устойчив на високи и ниски температури и е лесен за почистване.

Декоративните самонивелиращи се подове, изработени от полиуретан, са издръжливи и дълготрайни, поради което са много привлекателни за жилищни помещения. Те могат да бъдат монофонични, с геометричен модел от друг цвят или абсолютно прозрачен с модел, залепен към основата.

Полиуретанът изгодно се различава от епоксидната смола, когато използва 3D технология. Материалът не губи прозрачността си, не става жълт с времето и не се натиска през краката на мебелите. Това е идеална възможност за създаване на оптични илюзии, когато в прозрачен полиуретан с дебелина етаж да видите виртуален морско дъно с камъни, черупки или монети или други триизмерни изображения.

Устройството на два вида самонивелиращи се подове

Разделяне по устройство

Дебелината на самонивелиране етаж от полиуретан варира от 0.5 mm (подредени изцяло самостоятелно изравняване замазка от цимент или гипс смес) до 2.5 mm (такива подове могат да скриват неравности на 1-1.5 mm).

Тънкослойните полиуретанови подове могат да се наричат ​​боядисване, като се има предвид тяхната малка дебелина. Те се използват там, където натоварването върху тях няма да бъде прекалено агресивно. Покрития с по-голяма дебелина са подредени от двукомпонентни състави. Те издържат отлично на различни видове товари и могат да издържат до 10 години не само в жилищна сграда, но и в гараж или автосервиз.

епоксидна

Епоксидните съединения са подходящи за почти всеки тип субстрат. Най-често те се използват в помещения, където има опасност химикалите да паднат на пода. Те са идеални за гаражи, автосервизи и паркинги.

В допълнение към инсталирането на стандартни подови настилки се използват епоксидни съединения, когато е необходимо да се направи декоративен под.

Метил метакрилат

Този тип покритие трябва да се полага само от професионалист. Такъв етаж много бързо замръзва и има остър мирис. Ето защо е необходимо качествено проветряване. И може да се подрежда дори при температури под нулата.



Подходящ е за подреждане на хоризонтални повърхности както на закрито, така и на открито. Материалът не се страхува от замръзване и излагане на ултравиолетови лъчи.

Съставите се произвеждат с различни добавки, които влияят върху свойствата на крайното покритие.

Цимент и акрил

Вана в банята

Баня под

Подът на цимент е предназначен за хранителната промишленост. Той не се страхува от агресивни химически среди, механични натоварвания и абразия.

Матовата повърхност изобщо не се подхлъзва, което гарантира безопасността на работния персонал. Това по същество отличава цименто-акрилни смеси от полиуретан, епокси и метил метакрилат, които имат лъскава повърхност.

Съставът на пълнежния под, в допълнение към цимента, включва акрилен съполимер и пълнител с висока якост.

Професионалистите на такова покритие:

  • голяма дебелина на напълване - до 12 милиметра;
  • базата не изисква висококачествено подравняване;
  • Рискът от лющене от субстрата е минимален.

Само минус - сложността и сложността на полагане.

Циментово-пясъчни самонивелиращи се смеси

Използва се за грубо обработване на основата и никога не се използва като завършващо покритие поради пълната липса на декоративни качества.

Също така подходящ за категорията насипни материали като изравняващ слой, тъй като повечето течни подове изискват почти съвършена равномерност на основата.

3D системи

Звезда в 3D

Това е модерно решение за апартамент, дом или необикновен офис. Като самонивелиращо се съединение се използват абсолютно прозрачни съединения, при които се полага специален материал с уникален образец. Това може да бъде копие на известна живопис или снимка от личен архив.

Такива самонивелиращи се подове позволяват жилищата да бъдат уникални и в същото време да се запазят всички качества на обикновените насипни материали. Повърхността на 3D-етажа е лъскава, така че стилизирането, например, под повърхността на водата изглежда възможно най-естествено.

Какви видове течни подове са по-добри? За да ви решим, тъй като всяко покритие има положителни и отрицателни качества, а също така различава поле на приложение.

Разходи за покритие

Цената на готовото покритие се влияе от два фактора - потреблението на материали и цената му.

За да не бъдете погрешни, е необходимо да изчислите настилката. Най-лесният начин да направите това е на специализирани уеб сайтове, където има онлайн калкулатор.

За да направите изчисление, трябва да знаете ширината и дължината на помещението, минималната възможна дебелина на запълването, както и височината на помещението в ъглите. Програмата ще даде приблизителна цифра, която ще покаже колко суха смес трябва да купите.

Подготовка на субстрата

Подови елементи

Цветно устройство за пълнене

За да нагласите грундираната основа, обикновено се използва бързо втвърдяващ се под. Така че след втвърдяването му нямаше неравности, задължително е качествена подготовка на основанията.

За това имате нужда от:

  • Отстранете всички остатъци и прах. Ако има боя и лак покритие, след това го махнете. След това е желателно да се вакуумира и след това избършете повърхността с влажна кърпа. Оставете субстрата да изсъхне.
  • Подготовката на основата със специални съединения, които подобряват адхезията на сместа и грубия под.
  • Незначителни пукнатини и шевове, за да се покрият със строителни материали.

Процесът не е твърде сложен, а е необходим.

Бързото втвърдяване се препоръчва само в сухи и умерено влажни помещения. Това важи особено за смесите, при които гипсът е свързващото средство.

заключение

Самонивелиращите се подове не са лукс, а отлична версия на подовата настилка. Тяхната сила е много по-висока от подобен параметър за материали като керамични плочки, линолеум или ламинат. С правилното внимание, продължителността на живот на този подов покрив не е ограничена. Декоративните 3D етажи са в състояние да дадат на помещението необикновен вид. Те дават място за дизайнерска фантазия и правят дома уникален.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подови полимерни саморазливни подове в апартаментаПодови полимерни саморазливни подове в апартамента
Изравняващо съединение за подови настилкиИзравняващо съединение за подови настилки
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
Колко е пода сухКолко е пода сух
Смес за подова настилка за какво да търсите при избораСмес за подова настилка за какво да търсите при избора
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
По-добре ли е подът или бетонът?По-добре ли е подът или бетонът?
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
» » Ноу-хау на нашето време
© 2021 BggeHat.com