Боядисване на бетонния под в гаража със собствените си ръце, избор на боя, подготовка и инструкции за боядисване

Качеството на боядисване на бетонния под в гаража зависи от няколко компонента.

Как да нарисувате бетонния под

Как да нарисувате бетонния под

Характеристики на бетонната замазка. На бетонен под е необходимо да се направи цименто-пясъчна замазка, с помощта на която да е възможно да се изравни повърхността. Колкото по-плосък е пода, толкова по-стабилна ще бъде картината.

Бетонна замазка в гаража

Бетонна замазка в гаража

Циментова замазка в гаража

Циментова замазка в гаража

Още един нюанс. Ако за обикновена замазка хоросанът е приготвен за една част от цимента три или четири парчета пясък, тогава за пода в гаража трябва да се използват разтвори с повишена якост. На местата, където замазката започва да се излива, боята със сигурност ще се отлепи. В гаража, натоварването на пода е голямо, освен това често се случват ударни сили. Степента на решение трябва да бъде най-малко M 400. Абсолютно необходимо е да се спазва препоръчителната технология, отклоненията от изискванията задължително имат отрицателно въздействие върху качеството на замазката.

Съотношението на циментовата суспензия

Съотношението на циментовата суспензия

Чистота и влажност на пода. Преди боядисване повърхността трябва да бъде внимателно почистена, препоръчително е прахът да се вакуумира.

Прахосмукачка за бетон

Прахосмукачка за бетон

Ако се намерят пукнатини, те трябва да бъдат ремонтирани. Депресиите и туберкулите са изравнени.

Подготовка на субстрата

Подготовка на субстрата

Закрепване на пукнатини в бетонния под

Закрепване на пукнатини в бетонния под

Друга много важна точка е влажността на бетона. Високата влажност значително намалява коефициента на сцепление на всички оцветители. На практикуващите се препоръчва да ги изсушават с топлинен пистолет или с конвенционални фенове преди боядисване на пода.

На снимката, топлинен пистолет за изсушаване на бетонен под

На снимката, топлинен пистолет за изсушаване на бетонен под

Спазване на препоръчителните технологии. Ако производителят посъветва да приложите багрилото с два тънки слоя, не "ускорявайте работата" и боите в един дебел слой. Използването на грунд в повечето случаи е предпоставка за подобряване на качеството на покритието. Той не само предпазва боята от влага и увеличава коефициента на сцепление, но също така намалява разходите за скъпи багрила.

Контакт за бетон Elakor-MB5

Контакт за бетон Elakor-MB5

Правилен избор на типа боя, като се вземат предвид специфичните условия на работа. Днес в реализацията има широк избор от материали, сред които един трябва да се занимава с оптималния вариант. Този въпрос трябва да бъде разгледан по-подробно.

Важно е да изберете подходящата боя за бетон

Важно е да изберете подходящата боя за бетон

Кратък списък с бои и техните характеристики

На небоядисан бетонен под в гаража с течение на времето има следи от гориво и мазнина, които не могат да бъдат отстранени - веществата са дълбоко абсорбирани в бетона. Такива петна не украсяват гаража, за да се предотвратят негативните явления, е по-добре да боядисате пода незабавно. Какви са боите за тези цели?

Епоксидни бои

Тънкослойна епоксидна боя за бетонни подове

Тънкослойна епоксидна боя за бетонни подове

Боя за бетонни подове Vepox

Боя за бетон Vepkos

Подът е боядисан с епоксидна боя

Подът е боядисан с епоксидна боя

Най-модерните, имат най-висока устойчивост към всички химически реактиви, имат пластичност, което им позволява да издържат на значителни натоварвания, без да се компрометира целостта на горния слой. Използването на такива оцветители е възможно не само в гаражите, но и в съседните обекти, а съединенията не се страхуват от вредните въздействия на атмосферните валежи и ултравиолетовите лъчения.

Епоксиден емайл с висока устойчивост на износване

Епоксиден емайл с висока устойчивост на износване

Друго важно предимство - оцветителите се допускат върху не-втвърден бетон, бързо се изпарява влагата от него и индикаторите за физическа сила се увеличават. Факт е, че боята не се втвърдява в резултат на сушенето, но в резултат на химическите реакции между компонентите, съдържанието на влага в основата няма никакъв ефект.

  1. Положителни качества. Оригиналният цвят не променя характеристиките му през целия период на експлоатация. Багрилото не преминава влага, има висок коефициент на сцепление с бетонни покрития. Не реагира на агресивни химични съединения, не отделя вредни вещества във въздуха.
  2. Недостатъци. Относително висока цена, необходимостта от предварителна подготовка на два компонента на багрила. За да се работи с такива бои, се изисква поне минимален опит в боядисването, само теоретичните знания не гарантират качество.
Пресоване P 1155 (епоксидна боя върху разтворител)

Пресоване P 1155 (епоксидна боя върху разтворител)

Teping Р 1155 - резултат от оцветяването

Препоръчва се да се нанася в два слоя, времето на втвърдяване е до 24 часа, в зависимост от типа. За да подобрите външния вид, можете да поръсите прясна боя със специални декоративни "чипове", да скриете всички недостатъци на пода и да го направите оригиналност.

Tikkurila Temaflor 150 двукомпонентна епоксидна боя за бетонни подове

Tikkurila Temaflor 150 двукомпонентна епоксидна боя за бетонни подове

Акрилни бои

Боя за бетонни подове

Боя за бетонни подове

Произведени с иновативни акрилни смоли, за повишаване на стабилността могат да се добавят различни полимери. След изсушаване на повърхността се появява силен филм. Покритието е износоустойчиво, издържа на големи натоварвания, не се отделя с времето.

  1. Положителни аспекти. Простота и гъвкавост на употреба, екологична съвместимост, надеждна и дълготрайна защита на боядисаните повърхности от различни влияния. Боята бързо изсъхва, ако е необходимо, лесно се нанася допълнителен слой. Не се страхувайте от продължително излагане на влага и горива и смазочни материали. Може да се нанася както с валяк, така и с пневматичен пистолет. С помощта на пистолет за пръскане подобрява сцеплението, частиците на боята удрят бетон и проникват всички микроструктури.

    Приложение на пистолет за пистолет

    Приложение на пистолет за пистолет

  2. Отрицателни аспекти. По отношение на индикаторите за физическа сила съвременните изисквания не са напълно изпълнени.

Полиуретанови бои

Емайл за бетон на пода Polymerstone-1

Емайл за бетон на пода Polymerstone-1



В цената са средната ценова категория, характеризират се с високи показатели за изпълнение, могат да бъдат едно- и двукомпонентни. Допустимо за използване както за вътрешни, така и за външни работи.

  1. Положителни аспекти. Висока производителност, устойчивост на различни химични съединения, рентабилност и гъвкавост при употреба. Може да се използва за боядисване на различни строителни материали, включително дърво и метал. Това прави възможно боядисването с водна боя не само на пода, но и гаражни врати и порти, стелажи и наблюдателна яма.
  2. Недостатъци. Времето за сушене е не по-малко от 24 часа, което създава определени неудобства за потребителите.

Повечето бои се препоръчват да бъдат нанесени върху грунд. Грундът увеличава коефициента на сцепление, намалява потреблението на скъпи багрила и увеличава всички характеристики. Марката на грунда се избира в зависимост от марката боя, е необходимо да се прилага само според инструкциите.

Полимерна боя за бетон

Полимерна боя за бетон

Практически съвети за боядисване на пода в гаража

В повечето случаи гаражите нямат голяма площ, което позволява цялата работа да се извършва в рамките на един ден. Как да нарисуваме конкретен под, така че резултатите да отговарят на очакванията?

Стъпка 1. Внимателно подгответе подовата повърхност. Отстранете всички остатъци и прах, запечатайте пукнатините, отсечете изпъкналостите и изравнете кухините. Проверете влажността на замазката. Ако е необходимо, включете горелките или вентилаторите за няколко часа. Циментовата замазка трябва да е напълно суха, като изключения могат да се направят само ако се използват епоксидни багрила.

Стъпка 2. Пригответе боята. Процесът на приготвяне трябва да отговаря на препоръките на производителите, ако боята след по-дълго съхранение стане по-вискозна, след това трябва да се разреди до работната консистенция с подходящи разтворители. Особено внимателно подгответе двукомпонентни бои. Голямото смесване с механични устройства е предпоставка за получаване на висококачествено покритие.

Смесване на боята

Смесване на боята

Практически съвети. Разредете двукомпонентните багрила само в количества, които могат да се използват в рамките на 2-3 часа. Въпросът е, че веднага след смесването на компонентите започват да настъпват химични реакции, съставът постепенно се втвърдява. Дори теоретично е невъзможно да се запази за дълъг период от време.

Стъпка 3. За пореден път проверете състоянието на повърхността, определете "маршрута" на движението и използваните инструменти. За боядисване, в зависимост от избраната технология, ще ви трябва четки, валяци, лелер или пневматични пистолети. Проверете състоянието и ефективността им. Използвайте широка четка за боядисване на повърхностите в съседство със стените, ако има тръби - внимателно ги кръговете. Факт е, че валякът не може да боядисва ъглите - замърсени стени и други съседни повърхности.

Четки за боядисване

Четки за боядисване

Стъпка 4. Започнете да рисувате от най-отдалечения ъгъл и се насочвате към изхода от гаража. Боя внимателно, не позволявайте пропуски, дебелината на боята не трябва да е по-голяма от 0,5 мм.

Покрийте пода от далечните ъгли, движейки се към изхода

Покрийте пода от далечните ъгли, движейки се към изхода

Процесът на оцветяване на пода

Процесът на оцветяване на пода

Това е важно. Бъдете сигурни, че няколко пъти работите с валяка за боядисване на едно място с малко усилие. По този начин тя прониква във всички микрокрикове. Ако на повърхността се появят въздушни мехурчета, върнете ролката отново. Ако мехурчетата се появяват многократно - проблем. Това означава, че химичните реакции се осъществяват с отделянето на газове. Трябва да намерим причината за това явление и да го премахнем.

Бетонният под може да бъде боядисан с ролка, четка и пръскачка

Бетонният под може да бъде боядисан с ролка, четка и пръскачка

Не забравяйте правилата за безопасност. Повечето багрила имат вредни разтворители, по време на боядисване, вземат всички мерки за ефективно отвеждане на гаража или работа в лична респираторна защита. В случай на контакт с очите или лигавиците, незабавно изплакнете с чиста течаща вода.

Сушене на пода след оцветяване

Сушене на пода след оцветяване

Практически съвети

Никой не твърди, че най-модерните двукомпонентни епоксидни багрила напълно отговарят на изискванията на собствениците на автомобили. Но цената на тези цветове не е достъпна за всички. Ще ви кажем как да имате висококачествено и стабилно покритие с минимални разходи. Каква е особеността на технологията? По време на боядисването обикновеният пясък се използва за предпазване на боята от абразия и механични повреди. Такъв етаж, между другото, не се плъзга, е безопасно да се работи върху него. Пясъкът може да се подготви самостоятелно, да се пресее реката и да се изсуши. Такъв пясък се продава и в специализирани строителни складове. Как евтино и висококачествено боядисване на пода в гаража на тази технология?

Стъпка 1. Подгответе боята, можете да използвате всяка, включително и най-евтината.

Подготовка на боята

Подготовка на боята

Повърхността трябва да се почисти и да се изсуши.

Това е важно. Боите ще се нуждаят от увеличено количество, дебелината на слоя е около един милиметър. Имайте предвид това, когато купувате материали.

Стъпка 2. Боята не се нанася от валяка, а просто се излива върху пода. Подравняването се осъществява от специални машини за изглаждане, след което просто се разпространява. Работата трябва да се извърши бързо, отнема време, за да се поръси с пясък и може да се излее само върху свежия слой.

Стъпка 3. За да извършите работата, трябва да имате обувки на тръните, това ви позволява да ходите на нов слой. Веднага след като целият етаж е покрит с боя, веднага трябва да започне да се шлифова. Той се разсейва равномерно по цялата площ на гаража. Пясъкът ще се потопи в боята и ще се придържа към него.

Процес на пълнене на боя

Процес на пълнене на боя

Покриване на бетонния под в гаража

Покриване на бетонния под в гаража

Стъпка 4. Оставете повърхността да изсъхне. На следващия ден, почистване на метлата с пясък, който не е свързан с боята, може да се използва отново за боядисване на други повърхности.

Този метод позволява боядисване на бетонния под на гаража няколко пъти по-евтино от използването на съвременни бои.

Боядисване на пода с течно стъкло

Течно стъкло

Течно стъкло

Течното стъкло за бетонни работи се използва дълго време, не позволява преминаването на водата, има високи показатели за механична якост и химическа инертност. Има препоръки да се използва за боядисване на бетонния под в гаража.

Преди употреба стъклото трябва непременно да се разреди, фабричната консистенция няма да му позволи да се размаже върху бетон. Възможно е да се разведе вода, всичко зависи от конкретната марка. Практиката показва, че не трябва да използвате такъв материал за боядисване. Защо?

  1. Това изисква голямо физическо усилие, течно стъкло, дори и малко разредено, силно втривано в бетонни повърхности.
  2. Покритието е прозрачно, не крие стари петна, външността на пода след боядисване желае по-добре. Повечето собственици на гаражи повторно го пребоядисат за втори път.
  3. Можете да рисувате само идеално плоски повърхности. Факт е, че течното стъкло изсъхва дълго време, времето може да надвишава 72 часа в зависимост от температурата в гаража. През това време течното стъкло от подемните пластове постепенно се влива в депресиите и се образуват локви. Изсушават се няколко седмици, а след това само при загряване от калорифери.
Резултатът от боядисване на пода с течно стъкло

Резултатът от боядисване на пода с течно стъкло

Заключение. Не вярвайте на всички "съветници", използвайте само технологиите и материалите, тествани от много потребители.

Видео - Подова настилка в гаража с полимерно покритие

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите пода в препоръките от гаража от професионалистКак да направите пода в препоръките от гаража от професионалист
Как да напълните етажа в гаража с бетонКак да напълните етажа в гаража с бетон
Бетонният под в гаража със собствените си ръцеБетонният под в гаража със собствените си ръце
Как да запълним пода в гаража с бетон, без да прибягваме до специалистиКак да запълним пода в гаража с бетон, без да прибягваме до специалисти
Бетониране на пода в гаражната последователност на строителните работиБетониране на пода в гаражната последователност на строителните работи
Дебелина на бетонния под в гаражаДебелина на бетонния под в гаража
Бетонният под в гаража и подовете с покривна системаБетонният под в гаража и подовете с покривна система
Боядисване на бетонни подовеБоядисване на бетонни подове
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
Три начина за подравняване на пода в апартаментТри начина за подравняване на пода в апартамент
» » Боядисване на бетонния под в гаража със собствените си ръце, избор на боя, подготовка и инструкции за боядисване
© 2021 BggeHat.com